Zonne-energie

De juiste zonnepanelen voor een tiny house: tips en advies

zonnepanelen-op-tiny-house
Geschreven door Koen Duindam

Ga je een tiny house bouwen? Daar kan je dan ook zonnepanelen op plaatsen. Zo zorg je dat je zelfvoorzienend bent. In dit artikel krijg je tips en advies.

Besparen op je energiekosten

Zonnepanelen zijn heel erg geschikt om te besparen op je energiekosten. De kosten van zonnepanelen van klein formaat zijn niet hoog. Je kan er echter wel gewoon groene energie mee opwekken.

Je kan soms zelfs je tiny house volledig zelfvoorzienend maken. Dit is vooral in de zomer heel fijn. Het is wel belangrijk om voor de wat kleinere modellen te kiezen.

Want het oppervlak van het dak is natuurlijk ook wat kleiner. Er zijn daarnaast ook nog specifieke eisen waar de installatie aan moet voldoen voor een tiny house. Denk aan veiligheid, opslag en kwaliteit.

Hoe werken kleine zonnepanelen?

Wil je niet afhankelijk zijn van het stroomnetwerk met je tiny house? Dan kan je zelf energie opwekken door een klein zonnepaneel te gebruiken. Dit paneel bestaat silicium zonnecellen. Als er zonlicht op valt, dan zal tussen de verschillende lagen elektrische stroom worden opgewekt.

Die stroom wordt omgezet naar bruikbare stroom. Dit kan je direct gebruiken of opslaan in een batterij. Zo kan je op zonnige dagen veel opslaan en dan in de avond als of het bewolkt is voordeel eruit halen.

Naast een zonnepaneel heb je dus ook een omvormer en een thuisaccu in je tiny house nodig.

Wat heb je verder nodig?

Om je zonnepanelen op je tiny house volledig te benutten heb je naast de panelen ook een accu, acculader, omvormer en kabels nodig. Daarnaast zijn er materialen voor de montage nodig.

Voor zonnepanelen is een thuisaccu essentieel voor gebruik op lange termijn, want deze gebruik je voor opslag. Kijk dus ook naar de verschillende soorten die er zijn en welke voor- en nadelen hieraan zitten.

Het is belangrijk om een goede omvormer te hebben om van de opgewekte stroom ook bruikbare stroom te maken zodat je je apparaten ermee kan voorzien.

De omvormer moet goed aansluiten op de verschillende onderdelen in het systeem. Let daarbij dan vooral op het juiste vermogen van de omvormer in verhouding tot je apparaten.

Wil je de installatie van je zonnepanelen uitbesteden? Dan kun je terecht bij de experts van Zonduurzaam.nl.

Het type zonnepanelen-systeem

Er zijn verschillende soorten systemen te koop. Je kan speciale systemen voor tiny houses kopen die zorgen dat je niet op het energienet hoeft aan te sluiten. Deze werken goed en zijn heel interessant.

Je bent dan zeker dat alles altijd goed werkt, ook bij stroomstoringen. Het is wel goed om te weten dat ook de systemen voor tiny houses van elkaar kunnen verschillen.

Zet dus wel je wensen en eisen op een rij. Vooral waar het gaat om het benodigde vermogen. Hoog rendement is altijd van waarde.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!