Containerwoning

Een zeecontainer als basis voor een tiny house: kan dat?

Een zeecontainer als basis voor een tiny house
Geschreven door Koen Duindam

Een zeecontainer als basis voor een tiny house is een veelbesproken onderwerp. Hoewel ze goedkoop lijken, zijn er ook belangrijke zaken om rekening mee te houden!

Er is eigenlijk weinig charmants aan een zeecontainer. Het is dan ook best lastig om het er mooi en gezellig eruit te laten zien. Maar dat is een keuze van persoonlijke smaak. Laten we echter eens kijken naar de praktische aspecten van het gebruik van een container als basis voor een tiny house.

Is een zeecontainer als basis voor een tiny house goedkoper dan hout?

In veel gevallen is het gebruiken van een zeecontainer als basis voor jouw Tiny House goedkoper dan het bouwen met hout. Zeecontainers zijn vaak goedkoop te verkrijgen en het vervoer ervan is ook betaalbaar. Bovendien is er minder arbeid nodig om een container om te bouwen tot een Tiny House omdat de basis al aanwezig is. Hierdoor bespaar je op arbeidskosten en kan je jouw budget beter besteden aan de afwerking van jouw Tiny House.

Hoewel een container in aanschaf goedkoper is dan bijvoorbeeld bouwen in hout, zijn er een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden als je overweegt om een container te gebruiken als basis voor je tiny house.

Een gebruikte container kan bijvoorbeeld worden geveild of aangeboden via marktplaats voor nog geen 1000 euro maar ze komen vaak met veel nadelen. Containers worden namelijk vaak gebruikt om giftige stoffen te vervoeren, waardoor de houten bodem doordrenkt kan zijn met chemisch onwenselijke stoffen. Het is daarom belangrijk om de houten delen verantwoord af te voeren.

Een ander punt is dat containers zijn gemaakt van staal. Het vervaardigen van staal kost meer Co2 uitstoot dan hout. Hout in de vorm van bomen geven tijdens hun groei zuurstof af, dus in die zin is staal geen logische keuze als het gaat om ecologische verantwoordelijkheid.

Maar een van de grootste voordelen van een zeecontainer als basis voor een tiny house is dat ze al bestaan. Zeecontainers zijn overal ter wereld al in gebruik als vervoermiddel voor goederen en niet iedere container wordt gebruikt voor transport.

Een zeecontainer als basis voor een tiny house.

Dit betekent dat er veel gebruikte containers beschikbaar zijn die hergebruikt kunnen worden in plaats van nieuw gebouwd te worden. Hierdoor wordt er minder nieuwe grondstoffen gebruikt en wordt er minder afval geproduceerd.

Daarnaast zijn containers gemaakt van staal. Een duurzaam en sterk materiaal dat jaren mee gaat. Het is een materiaal dat makkelijk te recyclen is en dat betekent dat als de container op een gegeven moment niet meer gebruikt wordt als tiny house, het staal opnieuw gebruikt kan worden. Dit is veel beter voor het milieu dan bijvoorbeeld hout dat vaak afkomstig is van ontbossing.

Het gebruik van een container als basis voor een tiny house is dus een ecologisch verantwoorde keuze. Je kan zeker zijn dat je met de keuze voor een container je steentje bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Is een container groot genoeg?

Een voordeel is dat een container direct een ruimte biedt die meteen inzetbaar is. Containers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van 20ft (6m) tot 40ft (12m) en zelfs 45ft (13,7m). Hierdoor is er voldoende keuze in grootte. Een nadeel is dat de hoogte van een container slechts rond de 2,6m is.

containerwoning afmetingen - interieur

Dit is de buitenmaat en na toepassing van isolatie zal er weinig hoogte overblijven. Hierdoor zijn geen oplossingen denkbaar voor bijvoorbeeld een slaaploft. De breedte van een container is slechts 2,44m en hier zal ook flink geïsoleerd moeten worden om aan de eisen te voldoen. Qua ruimte is het dus slim om er meerdere naast elkaar te zetten.

Lees hier meer over de afmetingen van een zeecontainer.

Is constructie van een stalen container geschikt als tiny house?

Een container is zoals deze ontworpen is perfect voor het vervoeren van goederen. De golvende wanden zorgen ervoor dat de doos stevig en stabiel blijft. Maar als er openingen worden gemaakt voor ramen of deuren zal deze versterkt moeten worden. Hierdoor kan het lastig zijn om veel licht in huis te halen.

Daarnaast is het stapelen van containers alleen mogelijk als ze recht op elkaar worden geplaatst en niet kruiselings. Dit kan extra werk met zich meebrengen. Een houten constructie kan in vergelijking eenvoudiger en sneller opgebouwd worden.

Is het klimaat in een zeecontainer goed te regelen?

Het klimaat binnen een container kan moeilijk te regelen zijn, vooral als de container niet goed geïsoleerd is. Het staal van de container kan leiden tot grote temperatuurwisselingen en condensatie, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan.

Om dit te voorkomen is een strakke isolatie van de container vereist, waarbij alle hoeken en gaten dicht moeten worden gemaakt. Hierdoor ontstaat een luchtdichte wand. Hierdoor is het belangrijk om dampdicht te bouwen en om gebalanceerde installaties voor ventilatie te gebruiken. De meningen hierover zijn echter verdeeld, omdat sommige mensen zich opgesloten voelen en zich zelfs ziek kunnen voelen.

Er zijn ook containers beschikbaar die gebruikt worden voor het vervoeren van gekoelde etenswaren. Deze containers zijn al voorzien van de juiste isolatie, wat het werk aanzienlijk kan verminderen.

Zeecontainer vervoeren

Het vervoeren van een container is eenvoudig, meestal worden ze vervoerd met een vrachtwagen met een trailer. Echter, om de container op de trailer te krijgen, is een kraan nodig. Er zijn ook vrachtwagens met zelfladers beschikbaar, waarmee de container op een andere manier kan worden geladen. Het is belangrijk om rekening te houden met het maximum gewicht dat de kraan aankan.

Bedankt!

Bedankt voor het lezen, heb je iets nieuws geleerd? Neem dan even de tijd om een reactie te plaatsen dat vind ik superleuk om te lezen!

Waarschijnlijk vind je dit ook een leuk artikel: Hoeveel kost een containerwoning?

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!