Wormen thee maken, klinkt smakelijk! Gelukkig praten we niet over thee om te drinken. We hebben het hier over het super elixer voor je plantjes!
Laten we beginnen met een korte uitleg over composteren. Composteren is het proces waarbij organisch afval, zoals bladeren, fruit- en groenteschillen worden omgezet in rijke humus. Dit is een natuurlijke meststof die je kunt gebruiken om je tuin of moestuin mee te verrijken.
En dit is waar wormen een belangrijke rol spelen. Wormen zijn namelijk uitzonderlijke composteerders. Ze eten elke dag hun eigen gewicht en zijn niet kieskeurig. Ze eten zo veel dat ze zelfs een eigen compost term hebben gekregen: vermicomposteren.
Maar het gaat zo zeer om wat ze eten maar meer om wat ze maken. Wormen maken namelijk fantastisch voedzame poep ook wel wormencompost genoemd. En hiermee kun je weer wormen thee maken.
Waarom composteren met wormen?
Wormen zijn de shit, maar waarom?
Wormen zijn zeker niet de enige composteer meesters van de natuur. Veel knaagdieren en insecten dragen ook bij aan composteringsprocessen.
Blatticomposting is bijvoorbeeld het composteren met kakkerlakken. Het nadeel is, nou ja… kakkerlakken.
Wormen zijn niet alleen minder griezelig maar ook veel betere composteerders. Als je in vruchtbare grond graaft dan is de kans groot dat je hardwerkende kronkels tegenkomt. Dat is geen toeval want wormen zijn direct verantwoordelijk voor de gezondheid van de grond waarin ze leven.
Je kan wormen rechtstreeks toevoegen aan je aarde om de kwaliteit ervan te verbeteren.
Dit zijn een aantal redenen waarom deze wormen je beste compost collega’s zijn:
- Wormen zijn geen kieskeurige eters, wat je lijst van composteerbare producten enorm kan uitbreiden. Er zijn wel een paar uitzonderingen.
- Door hun tunnelgraafwerk zorgen wormen voor natuurlijke ventilatie en een betere watertoevoer naar de wortels van planten, waardoor het water 50-75% beter wordt vastgehouden.
- Tegelijkertijd verbeteren ze de bodemdrainage, zodat plantenwortels niet te nat blijven en gaan rotten. Aangetoond is dat bodems met regenwormen 10x sneller draineren dan bodems zonder regenwormen.
- Net als bepaalde planten werken wormen als bioremediatie. Dit betekent dat ze de bodem zuiveren door zware metalen zoals koper, lood en cadmium te consumeren en te absorberen. De uitwerpselen zijn metaalvrij, zodat er minder in ons voedsel terechtkomen.
- Het belangrijkste is dat wormen elke dag hun lichaamsgewicht eten, verteren en uitscheiden. Was de menselijke stofwisseling maar zo efficiënt! Deze uitwerpselen zijn rijk aan stikstof, fosfaten en kalium: allemaal ingrediënten voor een gezonde bodem.
Wat is wormen thee?
Wat heeft dit alles met thee te maken?
Wat is Wormen thee?
Wormen thee is het vloeibare resultaat van het weken van wormen uitwerpselen in water. Het bevat micro-organismen om het bodemleven een boost te geven. Het kan worden gebruikt om planten ziekten te voorkomen en het is een natuurlijke manier om planten te voeden. Het moet wel met mate worden gebruikt omdat het een neutrale pH waarde heeft.
Wormen thee is niet te verwarren met percolaat.
Wat is wormen percolaat?
Wormen percolaat Is het vocht dat onder uit je wormenbak druppelt. Het bestaat uit wormen afval, wormen urine en wormen uitwerpselen. Het is goed voor planten maar moet eerst verdund worden. Het is anders dan wormen thee, wat gemaakt is van wormen percolaat verdund met water en direct gebruikt kan worden als plantenvoeding.
Dit is een belangrijk verschil omdat percolaat een potentieel schadelijke meststof kan zijn die bacteriën, ziekteverwekkers en fytotoxinen bevat. Percolaat kan worden gebruikt om sommige planten te bemesten maar niets dat je van plan bent op te eten.
Voordelen van wormen thee maken
Wormen thee maken lijkt misschien niet altijd even smakelijk of makkelijk maar het heeft wel voordelen die het de moeite waard maken:
Wormen thee als meststof
Wormen thee is een uiterst krachtige meststof met een snelle absorptie.
Wormen uitwerpselen bevat veel microbiële activiteit. Oftewel krachtige een combinatie van enzymen en goede symbiotische bacteriën in het spijsverteringsstelsel van wormen die gezonde bacteriën, schimmels, actinomyceten en protozoën aan de bodem toevoegen.
Wormen thee maakt de grond veel rijker dan hij zelf ooit zou kunnen worden.
Wormen uitwerpselen bevatten “twee keer meer calcium, vijf keer meer stikstof, en zeven keer meer fosfor en kalium” dan gewone grond. In tegenstelling tot chemische meststoffen zal wormthee de plantenwortels nooit beschadigen, ongeacht de hoeveelheid die wordt toegepast.
Omdat het 100% biologisch is kan het veilig worden gebruikt in de biologische landbouw om de gezondheid van planten en bodem en de opbrengst van gewassen te verhogen.
Verschillende studies hebben de praktische rol van wormenmest in de landbouwproductie onderzocht. Latere analyses van dergelijke studies hebben bevestigd dat wormen uitwerpselen en thee de productie van gewassen zowel op korte als op lange termijn met ongeveer 25% doet toenemen.
Dit spul is letterlijk een levenselixer voor planten.
Wormencompostthee als natuurlijk bestrijdingsmiddel
Wormen thee maken is niet alleen direct gunstig voor de planten, maar het is ook een uiterst effectief niet-chemisch bestrijdingsmiddel dat op twee niveaus werkt:
Ten eerste bevordert het een gezond immuunsysteem van de plant, zodat deze meer hormonen kan produceren die insecten afweren. Dit verjaagt een aantal insecten, waaronder bladluizen en nematoden.
Ten tweede stimuleert de thee de groei van een wasachtige laag op de bladeren, de cuticula, die de plant beschermt tegen de elementen en bladetende insecten weert.
Het bedekken van de bladeren met worm thee bevordert ook de groei van goede microben die de ziekteveroorzakers overtreffen, waardoor schadelijke schimmels en ziekten worden voorkomen.
Hoe kun je wormen thee maken?
Nu we het wat en waarom hebben besproken, is het tijd om te stoppen met wurmen en over te gaan tot het recept.
Hoe maak je precies wormenthee?
Het beste van wormen thee maken is dat het net als gewone thee, goedkoop en gemakkelijk is.
Een standaard recept voor wormthee vereist vier simpele dingen:
- Wormen uitwerpselen: Als je geen eigen compostbak met wormen hebt hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn veel websites waar je goedkope wormencompost per kilo kunt kopen.
- 5 liter emmer
- Poreuze zak (bijv. panty’s, kaasdoek of een oud katoenen t-shirt)
- Niet-gechloreerd water (bijv. gedistilleerd, regenwater, vijverwater… liever geen leidingwater)
Wormen thee maken doe je als volgt:
- Doe de wormen uitwerpselen in het zakje en bind het dicht. Dit is je theezakje.
- Vul de emmer met water en voeg het zakje uitwerpselen toe. Een exacte verhouding is niet nodig maar een flinke kop wormen uitwerpselen per liter water is gebruikelijk.
- Laat de wormenthee 24 uur trekken.
- Zodra het water lichtbruin kleurt wat aangeeft dat de thee is gezet. Zeef je alle wormen uitwerpselen eruit en giet je het in een gieter of spuitfles.
Dat is het!
Hoe wormen thee gebruiken
Wormen thee maken is een stap, maar vervolgens moet je het ook daadwerkelijk gaan gebruiken.
Wat is de verhouding tussen wormen thee en water?
Voordat je je planten water geeft met je verse pot wormen thee moet je deze verdunnen met water. Je geeft je planten namelijk tegelijkertijd water en voeding.
Omdat wormthee een veilige meststof is met een zeer laag risico op schade aan je planten als het in een verkeerde dosis wordt toegepast, is er niet één juiste aanbevolen verhouding.
Deskundige tuiniers adviseren doorgaans een verhouding van 1:1 tussen thee en water voor standaard wormthee en een verhouding van 1:3 voor krachtigere wormen thee.
Hoewel het bijna onmogelijk is je planten te doden met te veel wormthee heeft het geen zin om sterk geconcentreerde doses toe te passen. Dit komt omdat de planten maar zoveel voedingsstoffen tegelijk kunnen opnemen. De rest van de thee gaat dan verloren.
Je kunt je planten bijna niet beschadigen door teveel wormen thee toe te voegen. In het algemeen zijn de voedingsstoffen concentraties laag genoeg om geen probleem te vormen.
Hoe vaak moet je wormen thee gebruiken?
Hoe vaak je wormthee moet gebruiken varieert per plantensoort, bodemgesteldheid en groeizone.
De meeste mensen raden aan om kamerplanten er om de 10-14 dagen mee te voeden.
Planten met een hogere groeisnelheid, een korter groeiseizoen en een grotere vraag (zoals groenten, kruiden en andere producerende planten) kunnen minstens een keer per week worden gevoed.
Maar nogmaals omdat er niet echt zoiets bestaat als te veel wormenthee is er geen exact juist hoeveelheid.
Zolang je je grond goed laat uitdrogen tussen het water geven door (vooral droge planten zoals cactussen en vetplanten) zul je je planten niet beschadigen door vaker te voeden.
Hoe lang blijft wormen thee goed?
Wormen thee is tot drie maanden houdbaar.
Bedankt!
Net als de voordelen van composteren zijn de voordelen van wormen thee bijna eindeloos voor je planten, de bodem en de planeet.
Plaats een leuke reactie!