Tiny Houses

Wonen in een Yurt – Mag dat in Nederland?

Wonen in een Yurt - Mag dat in Nederland? 1
Geschreven door Koen Duindam

Yurts werden eeuwenlang door nomaden gebruikt als verplaatsbare woning. Ze kunnen zo klein of groot worden gemaakt als je wilt en kunnen op verschillende plaatsen worden opgezet. De perfecte woning? Of toch iets te primitief?!

Wat is een Yurt?

Yurts zijn ronde tenten die snel opgebouwd kunnen worden waardoor ze een geweldige manier zijn om nomadisch of off-grid te leven. Yurts worden gebouwd met een houten frame, bedekt met vilt of ander materiaal. Centraal-Aziatische nomadenvolken gebruiken Yurts als draagbare onderkomens in de koude, droge steppen.

Wonen in een yurt is een populaire manier om zelfvoorzienend te leven, met een milieuvriendelijke, minimalistische levensstijl. Ze zijn gemakkelijk en snel te bouwen, en kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, afhankelijk van je behoeften.

Hoe ziet een yurt eruit?

Wonen in een Yurt - Mag dat in Nederland? 2

Een yurt lijkt vanaf de buitenkant op een grote ronde tent. Vaak lijkt hij van buiten kleiner dat dat hij daadwerkelijk is. In dit filmpje krijg je een goed beeld van een moderne yurt.

Geschiedenis van de Yurt

De geschiedenis van de yurts is fascinerend om te lezen.

De eerste beschrijving van een yurt is geschreven door Herodotus van Halicarnassus, die tussen 484 en 424 voor Christus in Griekenland leefde.

Hij beschreef yurt-achtige tenten als de woonplaats van de Scythen, een paardrijdend-nomadisch volk dat vanaf ongeveer 600 v.Chr. in het noordelijke gebied van de Zwarte Zee en Centraal-Azië leefde.

Yurts zijn sindsdien voortdurend in gebruik geweest als woonplaats voor de Mongoolse nomadenvolkeren van de Centraal-Aziatische hoogvlakte.

Archeologische opgravingen laten zien dat het eerste rijk van steppe-krijgers in Centraal-Azië, de Hunnen, yurts gebruikten als hun primaire woningen.

In feite betekent “yurt” in veel nomadentalen thuis of vaderland, waaruit blijkt hoe veel de nomadische stammen deze woningen waardeerden.

Yurts bieden de perfecte huisvesting voor nomaden. Daarom leeft van op de dag van vandaag meer dan 90% van de plattelandsbevolking van Mongolië nog steeds in een yurt.

Moderne vs Traditionele Yurts

De moderne yurt heeft weliswaar nog steeds de traditionele ronde vorm en draagbaarheid, maar is bijgewerkt met nieuwe materialen en technologieën om hem comfortabeler en weerbestendiger te maken. Enkele van de belangrijkste verschillen tussen traditionele en moderne yurts zijn de volgende:

 • De traditionele yurt is gemaakt met een houten frame en bedekt met vilt of andere natuurlijke materialen, terwijl de moderne yurt meestal een metalen frame heeft en bedekt is met synthetische stoffen.
 • De traditionele yurt heeft een meer open indeling, terwijl de moderne yurt meestal muren en/of scheidingswanden heeft om aparte kamers te creëren.

Hoewel zowel traditionele als moderne yurts hun eigen unieke kenmerken hebben, is de moderne yurt over het algemeen comfortabeler en weerbestendiger, waardoor het een populaire keuze is voor wie een off grid woning zoekt.

Hoe wordt een yurt gemaakt?

De yurts of gers worden grotendeels met de hand gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout. De yurt gaat generaties lang mee vanwege de duurzaamheid en het zelfbouw vermogen.

In Mongolië kun je op de markt je eigen yurt in elkaar zetten/repareren uit los gekochte onderdelen. Tegenwoordig kun je in Nederland een yurt kopen compleet met een canvas yurthoes en alle benodigde onderdelen. Yurts zijn een beetje als het Zwitserse legermes van de tenten, ze kunnen worden aangepast aan alle weersomstandigheden, van de woestijn tot de bergen.

Constructie

Een stevige fundering is essentieel voor een yurt. Het type fundering dat voor yurts wordt gebruikt hangt af van de grootte en het gewicht van de yurt. Veel voorkomende soorten funderingen zijn betonplaten, houten platforms, en grindbedden.

Het muurframe is het belangrijkste onderdeel van de yurt. Het bestaat uit een reeks verticale en horizontale palen die met elkaar verbonden zijn tot een rasterwerk. De stukken van het muurframe moeten correct gemeten, gesneden en in elkaar gezet worden om de yurt goed te laten functioneren.

Wonen in een Yurt - Mag dat in Nederland? 3
en:User:Tkn20 via Wikimedia Commons

Het dakframe is de volgende stap bij het opbouwen van de yurt. Het bestaat uit een reeks gebogen en schuine palen die een koepelvormig dak vormen. Het dakframe moet correct gemeten, gesneden en in elkaar gezet worden om de yurt structureel gezond te maken.

Nadat het dakframe is geplaatst, worden de wanden van de yurt en het dakframe bedekt met een doek of vilt, waardoor de yurt een compleet bouwwerk wordt. Het doek moet stevig worden vastgemaakt, zodat het niet optilt in de wind. Bescherming tegen regen kan worden bereikt door een zeil of ander waterdicht materiaal te gebruiken. Tenslotte worden de ramen en de deur toegevoegd om de yurt af te maken.

De afwerking, ramen, deuren en isolatie van de yurt is de laatste stap in het bouwproces. Sierlijsten en ramen kunnen van hout, metaal of kunststof zijn, terwijl deuren vaak van hout of metaal zijn. Isolatie is ook belangrijk voor een comfortabele leefruimte en kan van verschillende materialen gemaakt worden.

Kachel en verwarming zijn belangrijke onderdelen van het leven in een yurt. Houtkachels zijn een populaire optie voor het verwarmen van yurts, maar propaan- en elektrische kachels kunnen ook worden gebruikt. Het is belangrijk dat de kachel goed wordt geïnstalleerd en dat er voldoende ventilatie is.

Duurzaamheid en onderhoud zijn ook belangrijke aspecten van het leven in een yurt. De materialen moeten regelmatig geïnspecteerd worden om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn. Veel voorkomende reparaties voor yurts zijn het vervangen van versleten bekleding en het vervangen van gebroken palen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de yurt goed aan de grond vastzit.

Hoelang gaat een yurt mee?

Een eenvoudige yurt gaat gemiddeld 8 tot 15 jaar mee. Het houten frame van de yurt kan veel langer dan 15 jaar meegaan, maar de zwakke plek is de canvas bekleding. De levensduur hangt af van de blootstelling aan de zon, de vochtigheid en het onderhoud door de eigenaar.

Een goede manier om de levensduur van de yurt te verlengen is het regelmatig inspecteren van de stoffen om te zien of er reparaties nodig zijn. Het is ook belangrijk om uw yurt zo veel mogelijk te beschermen tegen de weersomstandigheden, zoals regen en wind. Het regelmatig schilderen van het houten frame helpt ook bij het behouden van de stevigheid en de kwaliteit van de yurt.

Hoe groot is een yurt?

Een kleine yurt heeft 10 vierkante meter vloeroppervlakte en een grotere yurt heeft 65 vierkante meter vloeroppervlakte.

Maar er zijn veel verschillende maten yurts. Desgewenst kan ook de hoogte van de yurts worden aangepast tot ruim 4 meter hoog.

Hoeveel kost een yurt?

De kosten voor yurts variëren afhankelijk van de grootte en de eigenschappen van de yurt, maar kant en klare yurts kosten tussen de 8.000 en 65.000 euro. De yurt kun je meestal in minder dan een dag opbouwen met minimale arbeidskosten.

Als je kijkt naar de kosten van yurts, moet je letten op de grootte van de yurt, de gebruikte materialen, de locatie, en het bedrijf waar je hem koopt. Dit zijn allemaal belangrijke factoren die de prijs kunnen beïnvloeden.

Een yurt huren

Voor een overnachting in een yurt betaalt je 100 euro, 150 euro voor een weekend of 250 euro voor een lang weekend. De prijzen zijn afhankelijk van de yurt en het seizoen en kunnen variëren.

Waar kan ik wonen in een yurt?

Het vinden van de perfecte locatie voor een yurt is een belangrijk onderdeel van het yurtleven. Yurts kunnen worden opgezet op campings, op eigen grond, of zelfs in een achtertuin. Het is belangrijk om de plaatselijke regelgeving en het beleid te onderzoeken voordat je een locatie kiest.

Campings zijn een goede optie voor het leven in een yurt. Veel campings bieden yurts te huur aan en hebben voorzieningen als stromend water en elektriciteit. Het is belangrijk om de camping te raadplegen voordat je een yurt opzet, want voor sommige is een vergunning nodig.

Privégrond is een andere optie voor het wonen in een yurt. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het land geschikt is voor een yurt en dat alle plaatselijke voorschriften worden nageleefd. Het is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat het land geschikt is voor een yurt en dat het niet vatbaar is voor overstromingen of andere natuurrampen.

Heb je een vergunning nodig voor een yurt?

Lokale beleidsoverwegingen zijn belangrijk als het gaat om het wonen in een yurt. Afhankelijk van de locatie kunnen er voorschriften zijn met betrekking tot de grootte, materialen en installatie van yurts. Het is belangrijk om de plaatselijke voorschriften te onderzoeken voordat je een yurt opzet.

Voorzieningen

Water en elektriciteit zijn twee van de belangrijkste voorzieningen voor het leven in een yurt. Afhankelijk van de locatie kunnen stromend water en elektriciteit beschikbaar zijn. Zo niet, dan kunnen alternatieve water- en elektriciteitsbronnen worden gebruikt, zoals zonnepanelen, regenwateropvangsystemen en generatoren.

Alternatieve verlichting is ook belangrijk voor het leven in een yurt. Kaarsen, olielampen en lampen op zonne-energie zijn allemaal goede opties. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de verlichting veilig is en dat er voldoende ventilatie is.

Composttoiletten zijn een andere optie voor het leven in een yurt. Composttoiletten zijn milieuvriendelijk en vergen weinig onderhoud. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het composttoilet goed is opgesteld en dat het uit de buurt van de yurt staat.

Tips voor het leven in een yurt

Stoken en luchten zijn belangrijke aspecten van het leven in een yurt. Het is belangrijk om de yurt regelmatig te luchten om schimmel te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kachel goed warm is om te voorkomen dat rook de yurt vult.

Het benutten van natuurlijke energiebronnen is ook belangrijk. Zonnepanelen en windturbines zijn geweldige manieren om elektriciteit en warmte op te wekken.

Het bouwen van een composttoilet is een andere geweldige manier om afval te verminderen. Composttoiletten zijn milieuvriendelijk en vergen weinig onderhoud.

Winteroverwegingen zijn ook belangrijk voor het leven in een yurt. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de yurt goed geïsoleerd is en dat de kachel op een veilige temperatuur blijft. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de yurt goed aan de grond vastzit om te voorkomen dat de wind hem optilt.

Aanpassen voor je specifieke situatie is een andere belangrijke tip voor het leven in een yurt. Afhankelijk van de grootte en het type yurt kunnen extra materialen nodig zijn. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar het type yurt en de benodigde materialen voordat je aan de opbouw begint.

Voordelen van een Yurt

 • Yurts zijn heel makkelijk op en af te zetten. Je kunt dus je huis meenemen als je moet verhuizen.
 • Yurts zijn zeer energiezuinig.
 • Yurts zijn erg sterk en duurzaam.
 • Yurts zijn zeer betaalbaar.
 • Yurts zijn heel gemakkelijk te onderhouden.
 • Yurts zijn een geweldige manier om een eenvoudige en natuurlijke levensstijl te leiden, zodat je kunt genieten van al het goede dat het leven te bieden heeft.
 • Yurts kunnen gebruikt worden als gastenverblijf, zodat je een plek hebt waar vrienden en familie kunnen verblijven als ze op bezoek komen.
 • Yurts kunnen als een unieke kantoorruimte dienen.
 • Yurts kunnen een geweldige plek zijn om feesten of evenementen te organiseren.
 • Yurts zijn een geweldige manier om duurzamer en milieuvriendelijker te leven, zodat je kunt helpen een verschil te maken in de wereld.

Nadelen van een Yurt

 • Yurts zijn meestal niet ontworpen een nat klimaat en hebben daardoor veel ventilatie nodig. Of je moet veel stoken.
 • Yurts bestaan uit slechts één kamer. Je zult deze dus zelf moeten indelen.
 • Yurts hebben standaard geen ramen, met uitzondering van het dakraam.
 • Veel yurt bewoners hebben last van muizen.
 • Yurts moeten jaarlijks worden afgebroken voor onderhoud en luchten.

Permanent wonen in een Yurt

De laatste stap om veilig en succesvol in een yurt te wonen is het maken van een plan. Dit plan moet alle aspecten van het leven in een yurt omvatten, van het vinden van de juiste locatie tot het aanleggen van voorzieningen en het maken van een plan op maat voor jouw situatie.

Begin met te bedenken in wat voor soort yurt je wilt gaan wonen, en waar je hem wilt plaatsen. Onderzoek plaatselijke campings en privéterreinen die geschikt zijn voor je yurt.

Zorg ervoor dat je bij het kiezen van een plaats rekening houdt met het lokale beleid.

Ga vervolgens na welke materialen je nodig hebt voor het leven in een yurt. Dit omvat de yurt zelf, maar ook eventuele aanvullende onderdelen zoals een kachel en verwarmingssysteem, wind- en regenbescherming, en benodigdheden voor duurzaamheid en onderhoud.

Als je eenmaal een locatie hebt gekozen en de benodigde materialen hebt verzameld, is het tijd om je yurt in te richten. Daarbij moet je bedenken hoe je je yurt gaat verwarmen en verlichten, en hoe je wind- en regenbescherming opzet. Bedenk ook hoe je je yurt gaat onderhouden en welk soort composttoilet je gaat gebruiken.

Overweeg tenslotte of je tips voor het leven in een yurt nuttig zijn. Denk aan stoken en luchten, het beperken van elektriciteit, het gebruik van natuurlijke energiebronnen, het bouwen van een composttoilet, en overwegingen voor de winter.

Kun je een Yurt warm houden in de winter?

Met hun uitstekende isolatie kunnen yurts je zelfs bij het koudste weer warm houden. Ze zijn tenslotte gemaakt voor het klimaat in Mongolië waar het -30 kan worden.

Yurts hebben ook een kachel in het midden van de yurt, die niet alleen warmte geeft maar ook gebruikt kan worden om te koken. Om het meeste uit je yurt te halen, zorg je ervoor dat de deur gesloten is om de warmte binnen te houden, en bij kouder weer kun je ook een deken over de deur hangen om de yurt verder te isoleren.

Als je eenmaal je plan hebt gemaakt, is het tijd om het in daden om te zetten. Met de juiste voorbereiding en planning kun je nog vele jaren genieten van het leven in een yurt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!