Tiny Houses

Innovatief wonen met een Wikkelhouse: de nieuwe manier om te bouwen

wikkelhouse
Geschreven door Koen Duindam

Een Wikkelhouse is een tiny house dat voor een groot deel gemaakt is van karton. Het wordt op een unieke manier gemaakt, namelijk door een houten frame te wikkelen in 24 lagen karton. Een wikkelhuis bestaat uit delen van 120 cm lang. Elk deel weegt 400 kg en is makkelijk te vervoeren.

Door meerdere delen aan elkaar te koppelen kun je het wikkelhuis zo groot maken als je wilt. Doordat de huisjes gemaakt zijn van karton hebben ze en goede isolatie waarde van RC 3,5 en is er geen fundering nodig.

Wat zijn de afmetingen van een Wikkelhouse?

Wikkelhuizen worden gemaakt in delen van 1,20 tot 4,6 meter breed en 3,5 meter hoog. Per deel heb je dus 5,52m2 oppervlakte

Door meerdere delen aan elkaar te koppelen kun je het wikkelhouse zo groot maken als je wilt. Een standaard Wikkelhouse bestaat uit 6 delen, wat neerkomt op 33,12m2.

Hoe wordt een Wikkelhouse gemaakt?

Een Wikkelhouse wordt gemaakt door een houten frame in te pakken met 24 lagen waterdicht, ademend karton. Het karton wordt om het houten frame gewikkeld en zorgt ervoor dat het huis waterdicht, winddicht en warmte-isolerend is.

Wat een Wikkelhouse zo bijzonder maakt, is de combinatie van materiaal en constructie die leidt tot een extreem lichte woning. Je hebt geen financiering nodig, wat de impact op zowel het milieu als de mensen om je heen vermindert.

Hoe duurzaam is het Wikkelhouse?

Het Wikkelhouse heeft een aantal milieuvoordelen. De modulaire units zijn gemaakt van gerecycleerde materialen en kunnen aan het einde van hun levenscyclus worden gerecycled. De modulaire units zijn ook zeer licht, wat de milieu-impact van het transport vermindert. Het Wikkelhouse is ook zeer energie-efficiënt, aangezien het gemaakt is van isolerende materialen en een kleine voetafdruk heeft.

Innovatief wonen met een Wikkelhouse: de nieuwe manier om te bouwen 1

Wikkelhouses worden op een duurzame wijze geproduceerd. Het proces heeft een minimale impact op het milieu. Ze planten meer bomen dan dat ze kappen en bijna alle gebruikte materialen zijn geschikt voor hergebruik. Het is gemiddeld 3 keer duurzamer dan een bakstenen huis en ze gebruiken 5 keer minder hout dan een vergelijkbaar huis met een houten frame.

Fiction Factory zet zich in om zoveel mogelijk afval te verminderen. Zo gaat er geen hout meer verloren bij het bouwen van het huis.

Hoe lang gaat een Wikkelhouse mee?

Een Wikkelhouse heeft een afwerking van waterdichte, ademende folie en houten panelen. Omdat dit bestand is tegen alle weersomstandigheden, heeft het een levensduur van minstens 50 jaar. Maar omdat ze nog niet lang genoeg bestaan, weten we niet zeker of ze nog langer kunnen meegaan.

Hoe duur is een Wikkelhouse?

Wikkelhouse is een modulair concept, dus de prijs hangt af van welke segmenten je nodig hebt. Je kunt een Wikkelhouse kopen vanaf 3 segmenten voor EUR 40.000. Dit is zonder transport of plaatsing. De meeste huizen worden verkocht tussen EUR 50.000 en 85.000 excl. BTW.

Wie heeft het Wikkelhouse bedacht?

Het Wikkelhouse werd in 1996 uitgevonden door verpakkingsfabrikant en ontwerper René Snel

Het werd geinspireerd door een ontwerp van een tomatenkrat waarbij hij karton legde om een mal wikkelde. Dit zelfde principe is de basis van het wikkelhuis geworden.

Om het huis bestand te maken tegen wind en regen voegde de Amsterdamse Fiction Factory een waterdichte en ademende laag toe. De modulaire verbinding tussen de wikkels is uniek.

Bouwkunde Rick Buchter heeft geholpen bij oplossingen verzinnen voor het produceren van de keuken, het toilet en de douche.

Wat is de levertijd van een Wikkelhouse?

Momenteel bouwt de fabriek er maximaal twintig per jaar, dus er is een wachtlijst.

Een Wikkelhouse huren? Hier kun je overnachten in een Wikkelhouse!

Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen Geen

Geen

Limburg

Geen

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht Geen

Geen

Zeeland

Zuid-Holland

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!