Watervoorziening

Watervoorziening voor je tiny house [Complete gids]

Watervoorziening voor je tiny house [Complete gids] 1
Geschreven door Koen Duindam
Watervoorziening voor je tiny house [Complete gids] 2

Wanneer je serieus begint na te denken om in een tiny house te gaan wonen is het eerste waar je aan denkt waarschijnlijk een soort ideaalbeeld.

Het is makkelijk om enkel te focussen op de leuke kant van een tiny house bouwen: het ontwerp, hoe je de ruimte kan inrichten om elk hoekje optimaal te gebruiken en hoe je zo innovatief en duurzaam mogelijk kan leven.

Natuurlijk moet de praktische kant van tiny house living ook afgehandeld worden: je huisje moet leefbaar zijn. Eén van de belangrijkste benodigdheden in je tiny house is natuurlijk toegang tot zuiver water.

Waar moet je eerst over nadenken?

Eerst en vooral is het natuurlijk belangrijk dat je jouw basisbenodigdheden bepaald voor jouw tiny house. Zo zijn er de vragen: wordt het tiny house constant bewoond? Hoeveel comfort wil je in termen van watervoorzieningen? Ligt jouw persoonlijke focus vooral op zo duurzaam mogelijk leven  of wil je een gezonde balans tussen persoonlijk comfort en duurzaamheid behouden?

Verder moet je natuurlijk ook budget, ruimte voor geplaatste toestellen en voorzieningen en de grootte van de dagelijkse vraag naar warm water in gedachten houden. Wat er voornamelijk eerst moet geregeld worden is watertoevoer. Dit kan op twee manieren:

Aansluiten op het leidingnetwerk

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk dat je huisje gewoon wordt aangesloten op het leidingnetwerk. Dan weet je zeker dat je zuiver water zal hebben (en heb je dus zelf geen nood aan een waterzuiveringssysteem) en heb je nooit een tekort aan water.

Het water verwarmen kun je dan simpelweg met een boiler die werkt op gas, of je opteert voor duurzamere opties, zoals verwarmen met zonnewarmte. Een gasgeiser is ook meer energievriendelijk dan een boiler en is een soort middenweg tussen de twee.

Offgrid watersysteem: Regenwater

Verder zijn er ook nog meer duurzame alternatieven zoals off-grid watersystemen. Een voorbeeld hiervan is dat je een manier vindt om regenwater op te vangen. Je kunt dan met een Flojet of waterpomp het water vanuit een reservoir door je leidingen pompen.

Echter heb je dan wel ook een soort filter nodig waar het water doorgaat voor je het kan verwarmen. Sommige mensen kiezen daarvoor voor een helofytenfilter om het zo duurzaam mogelijk te maken.

Voordelen en nadelen van verschillende verwarmingsmethodes

Zonnewarmte

Verwarmen met zonnewarmte gebeurt met een zonneboiler en is veruit de meest ecologische manier om water op te warmen. Het principe van een zonneboiler is dat er een plaat ligt op je dak waar vloeistof doorloopt. Deze plaat vangt dan de warmte van de zon op en zo wordt de vloeistof in het voorraadvat verwarmt. Als er te weinig zon is, wordt het water daarna nog bijverwarmt.

Een groot voordeel hiervan is dat het (grotendeels) werkt op zonne-energie en dus heel wat minder kost. In Nederland is er echter heel wat minder zon dan in andere landen waar dit vaak gebruikt wordt, dus daar moet je ook rekening mee houden. Bovendien worden zonneboilers vaak op het dak gebouwd en het reservoir kan vrij groot uitvallen, wat natuurlijk onhandig is als je tiny house maar een klein dakoppervlak heeft.

Warmwaterketel of boiler

In huizen van normaal formaat is de warmwaterketel of boiler een veelgebruikte methode om water te verwarmen in huis. Het is namelijk zeer handig omdat je altijd meteen warm water beschikbaar hebt. Het principe van een boiler is dat er een hoeveelheid water in een thermisch geïsoleerde opslagtank constant op temperatuur wordt gehouden.

Als er dan warm water wordt verbruikt, wordt de tank automatisch aangevuld en terug op temperatuur gebracht. Dit is voor veel mensen de meest comfortabele manier aangezien je eender wanneer altijd meteen warm water hebt, maar het is natuurlijk niet de meest energiebewuste of plaatsbesparende methode.

Gasgeiser (doorstroomverwarmer)

Bij een gasgeiser of doorstroomverwarmer op gas wordt er enkel het water verwarmt dat er op dat moment nodig is. Er is dus geen opslagtank nodig en dit spaart heel wat plaats uit in je tiny house.

Bovendien zijn er verschillende modellen waar je uit kan kiezen afhankelijk van waar het wordt geplaatst (keuken tegenover badkamer), dus als jij weet dat je minder warm water nodig hebt dan gemiddeld, kan je voor een goedkoper model gaan.

Waterverwarming voor verplaatsbare tiny houses

Als je huisje verplaatsbaar is, wordt het voorzien van warm water niet noodzakelijk ingewikkelder of minder comfortabel. Zo zijn er mensen die nog steeds opteren voor een gasgeiser maar daarvoor gasflessen gebruiken.

Met een zonneboiler op je dak is je huisje technisch gezien nog verplaatsbaar, al is dat wel veel extra gewicht en moet je het natuurlijk nog kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet waar je je huisje zet (tenzij je daarvoor zonnepanelen hebt, natuurlijk!)

Conclusie:

Er komen voordelen en nadelen kijken bij elke manier waarop je je tiny house van warm water kan voorzien. Een perfecte methode bestaat niet, maar het is zeker mogelijk een methode te vinden die perfect past bij jouw levensstijl en wat jij nodig hebt in je tiny house.

Leven in een tiny house betekent niet dat je comfort moet opgeven, maar wel dat je je meer bewust moet zijn van je warm waterverbruik en waar het water vandaan komt.

Als je zelf je tiny house bouwt en dus ook zelf de waterinstallaties aanpakt, is er jammer genoeg wel de kans dat er wat dingen zullen mislopen omdat er zoveel kleine belangrijke details zijn waar je aan moet denken. De voldoening die je voelt wanneer het werkt en je weet dat je duurzamer en goedkoper leeft is het dan weer volledig waard!

Als je meer wil weten, kun je de ervaring van blogger Marjolein vinden op haar blog hier: https://www.marjoleininhetklein.com/2016/09/03/tiny-house-techniek-off-grid-watervoorziening/

Verder heeft Tiny House Academy zelfs een lesmodule over watervoorzieningen en je tiny house verwarmen waar ze alles in detail uitleggen. Deze lesmodule kan je hier vinden: https://tinyhouseacademy.nl/product/warmte-en-warm-water/

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!