Watervoorziening

Waterput slaan

Waterput slaan 1
Geschreven door Koen Duindam

Een waterput slaan heeft vele voordelen. Het grootste voordeel is dat je minder afhankelijk bent van een wateraansluiting. Zo heb je altijd water, ongeacht van je locatie of de beschikbaarheid van kraanwater. In dit artikel gaan we je helpen om alles rondom het slaan van een waterput duidelijk te krijgen.

Kun je zelf een waterput slaan?

Je mag zelf een waterput slaan tot een diepte van 10 meter. Als je dieper gaat dan heb je een specialist nodig. Je kunt een boormachine of een waterlans gebruiken om een gat te maken. Vraag het waterschap of er een vergunning of alleen een melding nodig is.

In dit artikel gaan we hier verder op in. Alles van gemeentelijke regelgeving tot het zelf slaan van een waterput.

Waarom zou je een waterput slaan?

In Nederland gebruiken we per persoon maar liefst 130 liter water PER DAG. Wat een immens getal! Niet normaal…

Je kunt dus stellen dat water best een essentieel onderdeel van ons leven is.

Een waterput slaan kan je dus een stukje zekerheid geven. Zekerheid dat je altijd water hebt ongeacht de kwaliteit of beschikbaarheid van een standaard wateraansluiting.

Een aantal andere punten waarom het slaan van een waterput een goed idee is:

  • Kosten besparing – Het zal even duren voordat je de waterput eruit hebt, maar op den duur zul je kosten besparen op de aanschaf van water.
  • Beter voor het milieu – Het water komt direct van de locatie, er gaat dus minder energie verloren aan het vervoer en de zuivering.
  • Je bent onafhankelijker – Voorbereiding voor onvoorziene omstandigheden is altijd een slim idee.
  • Bevat geen kalk – Water van een standaard wateraansluiting bevat kalk en is minder goed voor je planten als water uit een waterput.

Waterput slaan mag dat?

Je mag een waterput slaan zolang hij niet dieper gaat dan 10 meter. Wil je de waterput dieper slaan? Kijk dan op waterschappen.nl/mijn-waterschap voor de regels in jouw regio. Nederland heeft namelijk geen universele regeling over het slaan van een waterput.

De regels per regio variëren, maar komen meestal op het volgende neer:

  • Meldplicht (is soms het enige dat nodig is)
  • Het is soms nodig om een vergunning aan te vragen
  • Beschermde gebieden staan het niet toe
  • Sommige waterschappen staan het toe als de pompcapaciteit niet groter is dan 9 m3/uur

Bovendien maakt het verschil of je het water gebruikt om te drinken of om je tuin te besproeien.

Boringen kunnen de kwaliteit van het grondwater aantasten en kleilagen beschadigen. In kustgebieden kan ook een te hoog zoutgehalte in de bodem voorkomen. Vaak staat op de website van het plaatselijke waterschap vermeld welke voorwaarden worden gesteld en waar het verboden is.

Maar het is heel lastig, om te weten of iedereen die een eigen waterput heeft gegraven zich aan alle regels heeft gehouden. Dit is bijna niet te controleren.

Je eigen waterput slaan

Een grondwaterbron slaan om je tuin te besproeien is toegestaan zolang hij niet dieper gaat dan 10 meter. Je kunt dus water tussen 5 en 10 meter gebruiken om te tuinieren, maar niet om te drinken.

Het is ook een goed idee om na te gaan hoe diep je moet gaan in de regio waar je je bevindt. Water wordt efficiënter door de aarde gefilterd naarmate je dieper gaat. In de bovenste laag van het grondwater zijn vaak ijzer of bacteriën aanwezig, zodat het filteren daarvan meer moeite kost.

Het is daarom essentieel om het water hiervoor zorgvuldig te controleren. Het kan ook 30 meter of 50 meter zijn. Als je van plan bent een waterput te graven, vraag dan een plaatselijke boorbedrijven naar de diepte die je ongeveer moet graven. Zij doen dit vaak, en weten ongeveer hoe diep je moet slaan.

Je kunt erkende boorbedrijven vinden op de website van Rijkswaterstaat. De bedrijven op deze lijst kunnen dieper dan 10 meter in de Nederlandse bodem slaan. Bovendien hebben ze de kennis en kunde om je te helpen bij het slaan van de waterput.

Zelf waterput slaan

Het is geen gemakkelijke taak om een waterput te slaan.

Om een waterput te slaan moet men een gat graven tussen de 7 en 10 meter diep, soms zelfs dieper, wat moeilijk is voor de gemiddelde persoon. Vaak is het nodig om materialen te kopen of zelf een constructie te maken om tot deze diepte te kunnen slaan, omdat je geen geschikte materialen bij de hand hebt.

Dan hoop je dat er niets geks gebeurt waardoor je opnieuw moet beginnen. Je kunt opnieuw beginnen als het slaan niet dieper gaat door wortels of steen. Met een waterlans of waterspuit kom je hier niet doorheen. Als je een waterslang gebruikt, kun je niet zien in welke grondlaag je zit, en kan de lans vastlopen.

Het proces is meestal binnen een dag klaar als je een bedrijf inhuurt.

Huur een bedrijf in je omgeving in als je er een uitkiest. Zij zullen weten welke apparatuur ze nodig hebben en hoe diep ze moeten slaan op basis van de bodemgesteldheid in je omgeving.

Je kunt een van de onderstaande methoden proberen als je het zelf wilt proberen.

Zelf een waterput boren met waterslang

Een waterput slaan met een waterslang is niet mogelijk. Het slaan van gaten met een waterlans vereist veel water en hoge druk, wat onmogelijk is met kraanwater. Door het gebrek aan aangevoerd water zal zelfs een hogedrukspuit niet werken.

Waterlansen zitten aan het eind van buizen waaruit grote hoeveelheden water onder extreem hoge druk worden geperst. Het water duwt de grond uit het gat als de boor draait en maakt de grond los. Onmiddellijk na het spoelen steken ze de PVC-buis in het gat om te voorkomen dat de wanden instorten.

De klus is niet eenvoudig, en je moet ervoor zorgen dat het water niet te diep staat voordat je begint. Afhankelijk van de toestand van je waterput kun je verwachten dat je er minstens drie tot vier dagen mee bezig bent. Daarom kun je beter een specialist inhuren.

Zelf een waterput slaan met een grondboor

In sommige delen van Nederland kun je vrij snel het grondwater bereiken. In het westen van Nederland hoef je bijvoorbeeld maar 1,5 meter te graven om grondwater te bereiken. Het is eigenlijk oppervlaktewater, geen grondwater. Het is regenwater onder de grond dat nog dieper moet zakken.

Vaak zit het water op de Veluwe en verder naar het oosten enkele tientallen meters diep.

Een puntstuk slaan met een grondboor is mogelijk als het grondwater niet diep is.

Je kunt ook een grondboor huren of kopen die het machinaal doet. Deze machines zijn ook verkrijgbaar op Bol.com, en je kunt de grondboor verlengen tot een bepaalde lengte. Deze hebben echter ook een beperkte diepte.

Hoe diep moet de waterput zijn voor drinkwater?

Qua waterfiltering is onze bodem een van de besten. Naarmate de diepte van de bodem toeneemt, filtert de bodem het water beter. Water uit de bovenste lagen van de grond is vaak te vervuild met ijzer of bacteriën om voor drink doeleinden te gebruiken.

Om drinkwater van goede kwaliteit te krijgen heb je misschien een waterput nodig van 30 of zelfs 60 meter diep. Om uit te vinden hoe diep het grondwater in jouw gebied is, kun je het Dinoloket gebruiken.

Dinoloket staat voor Gegevens en Informatie over de Nederlandse Ondergrond. De rijksoverheid, TNO en Wageningen Universiteit verzamelen deze informatie. Je kunt dus de diepte van een waterput zien door je adres in te typen op de Dinoloket kaart van Nederland.

Je kunt voortdurend erkende bedrijven vinden die in jouw omgeving waterputten slaan. Een plaatselijk bedrijf kan je een schatting geven van de benodigde diepte, omdat ze waarschijnlijk al eerder in jouw omgeving geboord hebben

Waterput filter

Het water van je huis filteren is altijd een goed idee als je het gebruikt. In het bijzonder als het als drinkwater zal worden gebruikt.

Door de beschermende kleilagen bevat het grondwater vaak geen chemische verontreinigingen, maar wel te grote hoeveelheden ijzer of zout. Daardoor is zelf opgepompt grondwater niet altijd geschikt om te drinken en mag het niet legaal aan anderen worden gegeven. Ook zelf opgevangen regenwater valt onder deze regel.

Mijn aanbeveling zou zijn om te beginnen met een zandfilter dat nog steeds de grove deeltjes verwijdert. Er zijn ook belangrijke systemen in huis die drinkwater filteren.

Waterput slaan kosten

Een waterput slaan van 6 meter diep kost gemiddeld 350 euro. Elke opvolgende meter kost 50 euro. Daarnaast worden er vaak voorrijkosten van 30 euro berekend. Een waterput van 10 meter diep kost dus gemiddeld 580 euro.

De kosten van het slaan van een waterput hangen af van de diepte, de bodemstructuur, de diameter en de wateropbrengst.

Waterputten met een diepte van 30 meter zijn veel goedkoper dan die met een diepte van 90 meter. De kosten van een waterput kunnen variëren van 300 tot 1.200 euro. Het kan zijn dat je meer moet betalen als je heel diep moet gaan.

De basis op orde krijgen kost ongeveer een paar honderd euro, en het verbeteren en leveren van drinkwater kost ook wat geld. Het duurt lang om een waterput terug te verdienen. Je bent dan echter zelf zelfvoorzienend.

Je verdient de initiële investering sneller terug als je naast je huishoudelijk gebruik veel water gebruikt in de tuin of voor dieren. Dat maakt het idee van een waterput boren voor tuin een stuk logischer.

Grondwater oppompen

Als het gat gegraven is, kun je In de bouwmarkt voor een paar honderd euro een pompsysteem kopen. Zodra de juiste diepte is bepaald en de pomp is geïnstalleerd, kan de pomp in werking worden gesteld.

De pomp kan niet genoeg druk leveren om de sproeier rechtstreeks uit de grond te laten lopen. Het water moet eerst worden opgeslagen in een bassin en vervolgens worden opgepompt of gegoten in emmers en gieters om de tuin of de auto te besproeien.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!