In Nederland gebruiken we per persoon gemiddeld 44 liter per dag om te douchen! Met een waterbesparende douchekop scheelt dit al snel 8 liter per dag. Maar hoe praktisch is het? Doucht het wel lekker? Hoeveel scheelt het in Euro’s?
Hoe werkt een waterbesparende douchekop?
Het ontwerp van de douchekop mengt lucht met water onder druk. Als de waterstraal de sproeikop verlaat, zet de lucht uit. Door de druk te verhogen, neemt de watersnelheid toe en is de douchestraal comfortabeler en effectiever.
Vergeleken met gewone douchekoppen hebben waterbesparende douchekoppen een veel grotere weerstand, die een grotere druk in de slang veroorzaakt. Daarom moet de doucheslang geschikt zijn voor deze hogere druk: 300 tot 500 kPa.
Hoeveel bespaart een waterbesparende douchekop?
Een waterbesparende douchekop produceert net zo’n lekkere douche als een standaard douchekop, maar verbruikt 20 procent minder water en energie. Je kunt zelfs 60% besparen als je van een regendouche overschakelt op een waterbesparende douchekop.
Met een waterbesparende douchekop kun je ongeveer 75 euro per persoon per jaar besparen.
Hoe weet je of je een waterbesparende douchekop hebt?
Als je niet zeker weet welke douchekop je hebt, kun je hem testen door het water een minuut lang in een emmer te laten lopen. Meer dan 7 liter in de emmer betekent dat je geen zuinige douchekop hebt
Hoe duur is een waterbesparende douchekop?
Waterbesparende douchekoppen beginnen bij ongeveer € 15. Er is een prijsverschil afhankelijk van het aantal benodigde liters per minuut. Waterbesparende douchekoppen kosten tussen 55 en 75 euro voor 4,5 tot 5 liter
Dit heb je binnen een jaar terugverdiend!
Waar je op moet letten als je een zuinige douchekop koopt
Waterverbruik per minuut is de belangrijkste factor om op te letten als je een waterbesparende douchekop koopt
Het waterverbruik in een waterbesparende douche moet variëren van 4,3 tot 6,9 liter per minuut. Je moet ook meteen de slang vervangen. Waterbesparende douches hebben een hogere druk, zodat oude slangen kunnen lekken. Een hogere druk zorgt ervoor dat het water even lekker aanvoelt als een gewone douchekop – zo niet beter.
Als je onder een waterbesparende douchekop staat, gebruik je natuurlijk de zuinigste stand. Vergeleken met beoordelingen, functies, en de hoeveelheid bespaard water, hebben we de topmodellen op een rijtje gezet. Hier is een lijst van de beste duurzame douchekoppen.
Welke douchekop bespaart het meeste water?
We vonden de Grohe Euphoria Mono de meest milieuvriendelijke douchekop in onze vergelijking. Het lage waterverbruik van 5,7 liter per minuut en de gunstige prijs-kwaliteitverhouding maken het een uitstekende aankoop. De Hansgrohe Raindance Select Air Ecosmart is de beste regendouche. In vergelijking met andere regendouches behoort deze tot de zuinigste.
Hansgrohe Raindance en Grohe Vitalio starten
We hebben twee waterbesparende douchekoppen uit onze toplijst getest. We vonden de Grohe Vitalio Start duurzamer dan de Hansgrohe Raindance, maar de Hansgrohe Raindance had de beste ervaring.
Behalve dat hij veel minder water verbruikte, had hij ook een positieve ervaring.
Hoe installeer je een waterbesparende douchekop?
Iedereen kan leren hoe je een waterbesparende douchekop installeert. Een douchekop installeren of een doucheslang vervangen is vrij eenvoudig als je de juiste instructies hebt. Waterbesparende douchekoppen kun je eenvoudig installeren door de hier gegeven instructies te volgen.
- Draai de kraan uit.
- Schroef de huidige douchekop los.
- Maak de schroefdraad van de oude doucheslang schoon.
- Plak de schroefdraden in met teflontape.
- Schroef de waterbesparende douchekop op de doucheslang.
- Zet de kraan aan en controleer of de douchekop niet lekt.
Meer tips voor besparing in de badkamer
Je kunt de milieu-impact van je duurzame badkamer ook verminderen door korter te douchen. Op jaarbasis bespaart 5 minuten douchen in plaats van 9 minuten meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Een gemiddeld huishouden zou daarmee 60 euro besparen.
Is energie besparen belangrijk voor je? Verminder het aantal keren dat je een bad neemt. De beste en meest duurzame optie is om een douche te nemen. Een gemiddeld bad verbruikt bijna twee keer zoveel water en energie als een douche.
Een timer in de douche is een andere tip naast een duurzame douchekop. Met digitale douche-timers is het mogelijk de lengte van een douchesessie te meten. Bepaal hoe lang je nodig hebt om te douchen, bijvoorbeeld drie minuten of vijf minuten. Je kunt ook een zuignap gebruiken om een zandloper in de douche op te hangen.
Mijn conclusie over waterbesparende douchekoppen
Douchen is een belangrijk deel van onze dagelijkse routine. Het zorgt niet alleen voor een goede persoonlijke hygiëne, maar geeft ons ook de kans om te ontladen van de dagelijkse spanningen. Daardoor kunnen we ontspannen en ons met nieuwe energie opladen.
Water is echter een van ‘s werelds meest waardevolle grondstoffen. In Nederland verbruiken we elke dag ongeveer 107 liter water per persoon. Dat is een aanzienlijke hoeveelheid. Dus zeker wel de moeite waard om eens te kijken naar een waterbesparende douchekop!
Plaats een leuke reactie!