Tiny Houses

Wat is een Tiny House?

Wat is een Tiny House? 1
Geschreven door Koen Duindam

Waarom is iedereen opeens zo enthousiast over Tiny Houses? In dit artikel leg ik je precies uit waarom!

Vandaag gaan we het hebben over wat een tiny house is, waar het vandaan komt en waarom mensen zich aangetrokken voelen tot deze levensstijl.

Tiny Houses zijn niet voor iedereen geschikt en er zitten zeker nadelen aan. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je er met een tiny house niet op achteruit te gaan..

Verder in het artikel leg ik je uit waarom ik dat vind maar eerst gaan we het hebben over wat een tiny house is:

Een tiny house is een klein huisje met een oppervlakte van maximaal 50m². Tiny houses onderscheiden zich van andere kleine woonvormen door de focus op duurzaamheid. De filosofie van de tiny house movement speelt voor veel bewoners een belangrijke rol.

Wat is een Tiny House? 2

Over het algemeen is de oppervlakte van een tiny house niet groter dan 30m² maar de grens ligt bij 50m². Groter dan dat valt het niet meer onder de definitie tiny house…

Duurzaamheid speelt een centrale rol bij tiny houses. Dit komt vooral door de oorsprong van tiny houses. Tiny houses zijn namelijk zo populair geworden doordat mensen zich aangetrokken voelen tot het minimalistische karakter van tiny houses.

Tiny House Movement

De tiny house beweging is een internationale beweging waarbij mensen kiezen voor een minimalistische manier van leven. Genoegen nemen met genoeg. Het doel is niet om zo zuinig mogelijk te leven. Maar om alleen te gebruiken wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en niet meer.

Het is een reactie op het materialisme en de consumptie maatschappij. Over het algemeen vinden de mensen die kiezen voor een tiny house relaties en ervaringen belangrijker dan spullen. Wonen in een tiny house biedt financieel uiteraard veel voordeel, hierdoor kunnen bewoners minder werken en hebben ze meer tijd om te besteden aan de dingen die zij echt belangrijk vinden.

Oorsprong van de tiny house movement

Zoals veel bewegingen komt ook deze beweging uit de Verenigde Staten. De instortende economie en natuurrampen als orkaan Katrina zorgde ervoor dat veel mensen hun huizen kwijtraakten. Ook werd het voor starters steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden.

Dee Williams en Jay Shafer zijn pioniers geweest in de tiny house beweging. Als reactie op het gebrek aan woningen zijn zij hun eigen huizen maar gaan bouwen.

Al snel werden andere mensen geïnspireerd door dit idee en zijn zij ook tiny houses gaan bouwen. De beweging werd langzaam steeds groter en nu vind je ook in Europa een scala aan tiny houses.

Tiny House beweging in Nederland

In Nederland is de tiny house beweging enorm in opkomst. Elk jaar raken meer mensen geïnspireerd door deze “way of life”. Men noemt het een levensstijl omdat mensen niet zozeer kiezen voor het tiny house maar om de manier van leven die het tiny house mogelijk maakt.

Sinds 2016 is de website TinyHouseNederland.nl in het leven geroepen. Momenteel wordt deze onderhouden door een groep individuen die zich inzetten om kennis te delen, samenwerkingen te stimuleren en om de tiny house beweging in zijn geheel te steunen.

Maar we hebben in Nederland ook onze eigen pioniers. Een paar van deze pioniers zijn:

Marjolein Jonker

Marjolein Jonker is een van de bekendste tiny house pioniers. Zelf woont ze sinds 2016 in haar eigen tiny house in Alkmaar. Ze zet zich al jaren in voor tiny houses in Nederland. Ze heeft ook een superleuke blog op https://www.marjoleininhetklein.com/

Jan-Willem en Noortje

Jan-Willem en Noortje waren ook een van de eerste tiny house pionieren. Sinds 2016 houden ze een blog bij over hun proces. Gaandeweg hebben ze ook al veel mensen mogen in inspireren: http://www.tinyhouserotterdam.nl/

Tiny House Beweging

Als je het over tiny houses hebt dan hebben mensen vaak de neiging om het over het huisje zelf te hebben.

Wat veel belangrijker is, is niet het huisje maar hoe het huisje jouw dagelijkse leven beïnvloedt.

Tiny houses hebben een enorme impact op je manier van leven. Dit komt vooral door het financiële aspect van tiny houses. Ze zijn veel goedkoper om te kopen maar ook om erin te wonen. 

Er zijn natuurlijk veel meer goedkope woonvormen dus wat maakt tiny houses zo speciaal?

Het grote verschil tussen tiny houses en andere goedkopere woonvormen is dat de woonervaring in een tiny house er niet achteruit op hoeft te gaan. Een tiny house wordt specifiek ontworpen op de woonwensen van de bewoner.

De ontwikkeling van tiny houses is de laatste jaren enorm gegroeid. Er is een hele gemeenschap ontstaan die zich verder ontwikkeld. Ze gaan bij elkaar langs en leren van elkaar wat werkt en wat niet.

Inrichting van een tiny house

Er zijn een hoop tiny house inrichting trucjes beschikbaar die de ruimte veel groter te kunnen laten voelen dan dat deze echt is. Mensen raken door elkaar geïnspireerd doordat ze zien wat mogelijk is.

Financiële vrijheid

Duurzame technologieën worden steeds betaalbaarder en daardoor ook praktischer. Met deze technologieën is het mogelijk om zelfredzaam te zijn. Dit betekend dus dat het mogelijk is om geen vaste lasten meer te hebben van gas, water, elektra of riolering zonder dat dit ten koste gaat van de levenskwaliteit.

In de praktijk is dit nog steeds een uitdaging. Maar het komt wel steeds dichterbij. Voor alle nutsvoorzieningen zijn er duurzame en efficiënte alternatieven beschikbaar.

De tiny house beweging is een beweging die constant in ontwikkeling is. Het is een groep mensen die geïnspireerd zijn geraakt door de mogelijkheden van efficiënter wonen.

Een tiny house is efficiënter doordat er minder grondstoffen nodig zijn om deze te verwezenlijken en er minder energie nodig is om er in te wonen. Dit geeft de bewoners de vrijheid om hun tijd en energie te besteden aan andere dingen die ze belangrijk vinden.

Genoeg over de mensen achter tiny houses, hoe zit het met de huisjes?

Hoeveel kost een tiny house?

Tiny houses komen in veel verschillende vormen en maten. De prijzen lopen dus ook erg uiteen. Om je een beetje een idee te geven heb ik hier een schatting gemaakt.

 • €80.000 – Zelfvoorzienend Tiny House
 • €50.000 – Standaard Tiny House
 • €30.000 – Casco Tiny House
 • €20.000 – Zelfbouw

Hier heb ik een uitgebreider artikel geschreven over: de kosten van een tiny house. In dat artikel geef ik wat meer uitleg over waar deze kosten vandaan komen.

Zelfvoorzienend wordt in het Engels ook wel off grid genoemd. Dit betekent dat je tiny house dus niet afhankelijk is van aansluitingen op water, elektra of riolering. De reden dat deze optie duurder is, is omdat er veel extra kosten komen kijken voor de apparatuur. Denk hierbij aan een complete zonne energie installatie, regenwater opvang, compost toilet en een helofytenfilter.

De eenmalige kosten hiervan zijn hoog maar met deze apparatuur kun je op lange termijn veel geld besparen.

Hoe ziet een tiny house eruit?

Omdat tiny houses zo klein en betaalbaar zijn, heb je veel invloed over hoe deze eruit komt te zien. Je kunt je tiny house dus helemaal aanpassen naar je eigen wensen!

tiny-houses

Dit zie je dan ook terug bij alle verschillende tiny houses. Bijna elk tiny house is uniek en is aangepast aan de woonwensen van de bewoner.

Er zijn heel veel inspirerende tiny house voorbeelden te vinden maar persoonlijk vind ik dit een inspirerend voorbeeld van hoe een tiny house eruit kan zien:

Tiny houses hebben vaak wielen, vooral omdat de bewoner er dan waarde aan hecht dat het tiny house makkelijk te vervoeren is. Dit geeft een nog vrijer gevoel. Maar er zijn ook veel tiny houses zonder wielen.

Wat is de tiny house betekenis voor jou? Is het gewoon een leuke manier om te besparen op huur of is het een manier om bewust te leven en de impact op het milieu te verminderen?

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

14 Reacties

 • Eindelijk een duidelijk overzicht van wat het leven in een tiny-house inhoudt. Heldere taal en een goede uitleg! Hartelijk dank en ik hoop dat jij en je gezinnetje snel de perfecte plek en tiny-house mogen vinden!
  Anja

 • Goedemorgen, Goedemiddag, Goedenavond meneer Duindam..

  Hoeveel is dat 50m2 ?? want ik had op dinsdag 29 december 2020 om 18:00 uur tegen mijn moeder gezegd van dat ik op internet een Tiny House had gezien van 2 bij 2 meter, en dat er alles in zat zoals bij ‘n gewoon huis..

  Zijn er die of zit ik helemaal verkeerd??

  Ik hoop van dat ik ‘n reactie van u terug krijg..

  Alvast dank u wel..

 • Mijn vrouw en ik zijn net met pensioen gegaan en zijn verhuisd van 70m2 naar 40m2. Dat was zo klein als we nu konden gaan. Het was een heel proces om van de spullen af te komen.

 • Wat een geweldig artikel. Ik heb een paar keer geprobeerd een plattegrond te maken voor een tiny house. Ik blijf terugkomen op zo’n 40 vierkante meter om voor twee personen sociaal te leven. Met inbegrip van zitplaatsen voor vier, een keuken / eettafel om te eten, spelen scrabble of zorgen te maken over de rekeningen. En om ruimte te hebben voor familieleden als ze langskomen voor een lang weekend. Geen van deze dingen zijn absoluut noodzakelijk, maar voor mijn levensstijl maken ze een echt leefbaar huis.

 • De hele intentie om gematigd te leven binnen de maten en niet geobsedeerd te zijn door materiële bezittingen. Ik vind dit een prachtig idee en kan me helemaal vinden in de tiny house beweging.

  • Hoi Vincent,

   Leuk om te lezen dat je geïnspireerd bent door de tiny house beweging!
   Woon je zelf al in een tiny house?

   Groeten,

   Koen

 • Ik wil leren hoe ik een tiny house moet bouwen, zodat ik er net zo een kan hebben. Des te meer ik blijf leren en lezen over de tiny house movement, des te meer ik begin te geloven dat het toch mogelijk moet zijn!

  • Hi Storm,

   Gelukkig zijn er al veel andere Nederlanders die een goed voorbeeld geven. Het is niet altijd even makkelijk om een tiny house te realiseren in Nederland maar waar een wil is, is een weg!

   Ik heb trouwens ook een artikel geschreven over het zelf bouwen van een tiny house.

   Bedankt voor je reactie!

 • Nog een geweldig artikel en de nieuwe website ziet er fantastisch uit. Een tiny home lijkt me keigaaf om in te wonen

  • Hoi Sofianu,

   Bedankt voor je aardige reactie!
   Als je suggesties hebt voor andere artikelen dan hoor ik graag 😀

   Groeten,

   Koen

Plaats een leuke reactie!