Warmte isolerende muurverf klinkt te goed om waar te zijn. Kun je echt je woning beter isoleren door gebruik te maken van een speciale muurverf? Hoe kan zo’n dun laagje een isolerend effect hebben en is het de moeite waard?
Warmte isolerende muurverf deed voor het eerst zijn intrede aan het eind van de jaren negentig. Toen NASA-wetenschappers de spaceshuttle wilden beschermen tegen de extreme hitte die ontstaat bij de terugkeer in de dampkring, kwamen ze op het idee van een verf om de warmteoverdracht te verminderen.
Wat is warmte isolerende muurverf?
Warmte isolerende muurverf is een nieuwe technologie, een alternatief voor gewone verf, ontworpen om de isolatie van een gebouw te verbeteren. Het bevat keramische en glazen microbolletjes met een laag warmtegeleidingsvermogen en een hoge thermische isolatiewaarde.
Hoe werkt dat precies? De bestanddelen van warmte-isolerende muurverf verschillen van die van gewone verf. Warmte-isolerende verf bevat kleine bolletjes die een barrière vormen. Warmte en vocht wordt door de balletjes volledig geblokkeerd. Kamers in het huis verliezen geen warmte, maar reflecteren die juist terug.
Wat is de R-waarde van warmte isolerende muurverf?
Een R-waarde is een indicator van het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag, zoals dubbel glas, muren, vloeren, en daken. De thermische weerstand van een materiaallaag wordt gemeten met zijn R-waarde. Hoe groter de R, hoe groter de weerstand tegen warmteoverdracht en hoe beter de isolatie.
Afhankelijk van de materialen die in de constructie gebruikt worden, wordt de R-waarde berekend. Deel de materiaaldikte, in meters, door de λ-waarde. Een twee keer zo dikke laag heeft verhoudingsgewijs een twee keer zo grote thermische weerstand als een twee keer zo dikke laag.
Er is veel kritiek geweest op isolerende warmte muurverven. Sommige critici zeggen dat de dikte van de verflaag minstens 200 keer dikker moet zijn om effectief te zijn.
Als we alleen rekening houden met het verschijnsel warmtegeleiding, is deze kritiek zinvol. Maar ze houden geen rekening met de andere unieke fysische eigenschappen van keramische bestanddelen, zoals hun vermogen om infrarood licht te weerkaatsen.
Door het keramische additief reflecteert het geverfde oppervlak bijna volledig infrarode straling. Warmte dringt niet door de wand en ontsnapt dan naar het plafond, maar wordt weerkaatst en blijft binnen de kamer.
Door de extreem lage warmtegeleiding van keramische bolletjes wordt de aan het oppervlak opgehoopte warmte niet naar de ondergrond overgebracht, maar aan de kamer afgegeven. De keramiek geeft dus de warmte die ze opvangt weer af aan de ruimte.
De warmteoverdracht wordt vertraagd door gewone isolatie. Keramische isolatie daarentegen verhindert bijna volledig dat warmte de muur binnendringt.
De warmte kaatst van de muur af en terug de kamer in. Je kamers zullen sneller opwarmen en je verbruikt minder energie, wat je ecologische voetafdruk verkleint.
Reflecterend in plaats van isolerend
Het wordt vaker aangebracht op de binnenmuren van een gebouw, maar het kan ook aan de buitenkant worden aangebracht. Op die manier blijft de warmte binnen je huis in plaats van dat ze in de muren dringt of naar buiten ontsnapt. In het algemeen heeft isolerende muurverf een veel geringer isolerend effect dan bijvoorbeeld het isoleren van spouwmuren.
Maar warmte isolerende muurverf is natuurlijk ook lang niet zo dik. Toch kun je volgens veel bedrijven tot 25% gasverbruik verminderen. Aangezien verf slechts tot ongeveer een millimeter dik wordt aangebracht, zijn dit echt ongelooflijke resultaten – maar zijn ze waar?
Onafhankelijke studies ontbreken vaak op productpagina’s voor warmte isolatie muurverf. Er wordt beweerd dat warmte-isolerende verf op een andere manier werkt dan traditionele isolatietechnieken, in die zin dat het meer reflecteert dan isoleert.
Kortom, de beweringen van de bedrijven die warmte isolatie verf verkopen, lijken ons een beetje overdreven. Verf met warmte isolerende eigenschappen is een mooie extra stap om de warmte beter vast te houden, maar het is geen vervanging voor isolatie.
Plaats een leuke reactie!