Tiny Houses

Waarom is een tiny house duurzaam?

Waarom is een tiny house duurzaam? 1
Geschreven door Koen Duindam

Tiny houses lijken een rage te zijn maar waarom eigenlijk? Veel mensen kiezen voor dit soort huizen omdat ze goedkoper zijn en de ruimte beter benutten (met opklapbedden, veel verborgen bergruimte, multifunctionele meubels enz.) Dit zette me aan het denken. Zijn tiny houses over het algemeen echt duurzamer? En waarom dan?

In het algemeen zijn Tiny Houses duurzaam omdat ze minder bouwmateriaal nodig hebben, alternatieve oplossingen voor energieverbruik en andere milieuvriendelijke maatregelen bevorderen. Ook het verstandig gebruik van natuurlijke hulpbronnen en het gebruik van materialen die minder schadelijk zijn of gerecycleerd worden, dragen bij tot duurzaamheid.

Maar de discussie over de duurzaamheid van een Tiny House in vergelijking met een standaard huis heeft meer nuances te bieden.

Wat maakt een Tiny House precies duurzaam?

De Verenigde Naties hebben goed beschreven wat een Tiny House duurzaam maakt:

“Betaalbare huisvesting die het overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen beperkt en de strijd tegen destructieve klimaatverandering ondersteunt”

Als we het over duurzaamheid hebben, gaat het uiteindelijk om het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Bovendien willen we de klimaatverandering beperken, verminderen of zelfs elimineren. Beide elementen werken hand in hand.

Als we minder consumeren, houden we onze natuurlijke ecosystemen in stand.

Met een beetje planning kunnen tiny homes zo ontworpen worden dat ze veel meer bijdragen aan je levensstijl. Financiële vrijheid, vereenvoudiging EN duurzaamheid!

Overwegingen in verband met de grootte

Hoewel de binnenkant van een Tiny House klein is, heeft het een grote impact omdat de ruimte binnen verstandig gebruikt moet worden.

Het voor de hand liggende is dat de kleine afmetingen betekenen dat er minder materiaal nodig is om hem te bouwen. Voor een huis van normale afmetingen zijn ongeveer zeven grote vrachtwagens vol hout en materiaal nodig, terwijl voor een Tiny House maar een halve vrachtwagen nodig is. Dat alleen al maakt een groot verschil voor het milieu.

Er worden minder materialen gebruikt bij de bouw, maar de ecologische voetafdruk die het huis achterlaat is veel kleiner dan bij gewone huizen. Ik weet niet of je dit al eerder gehoord hebt, maar in gebieden waar overstromingen een steeds grotere overlast zijn geworden, wordt wel gezegd dat het toenemende beton en de bouw in de buurt daar een grote rol in hebben gespeeld.

Een tiny house verbruikt minder koolstof, waardoor zijn ecologische voetafdruk kleiner is dan die van andere grotere huizen, hoe groen het ook is

Meer land in zijn natuurlijke staat laten is een trefzekere manier om groener en dus duurzamer te bouwen.

Kleiner zijn betekent automatisch dat een Tiny Home minder energie verbruikt en dus lagere energiekosten heeft, ongeacht de gebruikte bouwmaterialen of de manier waarop je je huis kiest te verwarmen en te koelen.

Minder ruimte voor verwarming en koeling = duurzamer

Hoe kleiner het huis, hoe minder grondstoffen en energie het zal verbruiken. Dit komt omdat een tiny house veel minder energie nodig heeft voor verwarming, koeling en elektriciteitsverbruik. Het maakt niet uit of je op het elektriciteitsnet aangesloten bent of niet. Het laatste helpt echter nog meer om het milieu te beschermen

We gaan hier verderop in dit artikel wat dieper op in, maar de gebruikte materialen zijn een belangrijk onderdeel van een duurzaam tiny house.

Minimalisme

Hoe kleiner de voetafdruk van het huis, hoe minder dingen je natuurlijk bezit. Minder dingen bezitten betekent dat je over het algemeen minder dingen koopt. Succesvol wonen in een tiny house betekent dat je een minimalistische benadering van het leven aanneemt om het te laten werken.

Ja, je kunt de opslag zeker optimaliseren, maar er is nog steeds maar zo veel dat je kunt opslaan! Als je een ander voorwerp mee naar huis neemt, moet je een idee hebben waar het heen gaat, anders haalt het de kassa in een Tiny Home niet.

Je aankopen verminderen heeft een stroomafwaarts effect op hulpbronnen, toeleveringsketens en meer, als genoeg van ons deze keuzes maken.

En als het om onderhoud van Tiny House gaat, heb je gewoon minder nodig. Denk er eens over na. Woninginrichting zoals badkamers, keukens en meer worden tot een minimum beperkt om aan de behoeften van het huishouden te voldoen. Dit betekent dat er minder meubilair is dat je vooraf moet kopen of na verloop van tijd moet repareren.

Een goed voorbeeld hiervan is dat je je in een Tiny House maar om één toilet hoeft te bekommeren, in plaats van om meer dan 2 toiletten die je in een gewoon huis vindt!

Zijn Tiny Houses slecht voor het milieu?

In het algemeen zijn Tiny Houses beter voor het milieu dan traditionele huizen. Ze vereisen echter nog steeds bouwmaterialen en kunnen tijdens de bouwfase het milieu vervuilen. Bovendien hebben Tiny Houses op wielen een impact op het milieu als ze vervoerd worden.

Om een huis te bouwen heb je eenvoudigweg materialen nodig om de bestemming te bereiken, en er is ook een bredere impact als je de bevoorradingsketen en de hulpbronnen beschouwt die bij dit proces nodig zijn.

Maar als je in een bepaalde situatie moet bouwen, gebruik je in alle opzichten minder dan wanneer je een groter huis in gedachten had.

Een ander potentieel negatief effect komt om de hoek kijken als het gaat om een tiny house op wielen. Een huis per voertuig vervoeren heeft een negatief effect op het milieu, en er worden meestal grotere voertuigen voor gebruikt.

Zijn ALLE Tiny Homes milieuvriendelijk?

Alle Tiny Homes zijn milieuvriendelijk omdat ze zo klein zijn en minder materiaal en energie gebruiken. Maria Saxton, een doctoraal studente in milieuplanning en -ontwerp aan Virginia Tech, concludeerde dat mensen die in Tiny Houses gaan wonen hun energiekosten met ongeveer 45 procent verminderen.

Dat is de aard ervan, maar als je de mogelijkheid hebt om duurzame voorzieningen aan je Tiny Home toe te voegen, kun je nog meer voor het milieu doen!

Hoe bevorderen Tiny Houses duurzaam wonen?

Tiny Houses bevorderen duurzaam wonen door bewoners te dwingen hun bezittingen zo goed mogelijk te gebruiken en alternatieve energie- en afvaloplossingen te bevorderen.

Het idee om in een Tiny House te wonen is voor veel mensen aantrekkelijk omdat het zo klein is, minder onderhoud vraagt en op de lange duur minder kost. Het is ook veel gemakkelijker om van het net af te gaan dan in een gewoon huishouden. Veel Tiny Houses zijn uitgerust met off-grid apparatuur zoals composttoiletten, zonnepanelen en biogassystemen.

En mensen die in een Tiny House gaan wonen worden nog milieubewuster. Veel tiny house eigenaars recyclen, beperken hun verbruik en produceren minder afval.

Als je erover nadenkt, moet je afval verwerken en opslaan tot het kan worden opgeruimd, zelfs als je niet aan het milieu denkt als een prioriteit. Dit moedigt je natuurlijk aan om alternatieven te zoeken voor traditionele producten en het afval dat ermee gepaard gaat.

Het lijkt er ook op dat veel tiny house eigenaars inspanningen steunen zoals het lokaal kopen van voedsel of andere spullen. Als je dan de gelegenheid hebt om je eigen voedsel te verbouwen en groot te brengen is dit de ultieme vorm van duurzaamheid!

Natuurlijk bevordert het verbonden zijn met de natuur door in een kleine ruimte te wonen ook duurzaam leven.

Welke materialen moet je gebruiken voor een duurzaam Tiny House?

Tiny Houses zijn duurzamer dan gewone huizen, maar je kunt de duurzaamheid verbeteren door materialen te kiezen en te kopen die dit streven ondersteunen.

In het algemeen ondersteunen de materialen voor een duurzaam Tiny House een efficiënt energiegebruik, het gebruik van gerecycleerde materialen en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen die minder invloed hebben op het milieu.

Ontwerp voor minder verbruik

Een Tiny House ontwerpen om met de natuur samen te werken is de eerste plaats om te beginnen. Dat kan zo eenvoudig zijn als een huis bouwen dat zoveel mogelijk natuurlijk licht krijgt, of zo complex als regenwateropvang installeren en waterverspilling vanaf het begin tot een minimum beperken.

Vergeet niet dat de energie die gebruikt wordt om je tiny house te verwarmen en te koelen de grootste kostenpost is voor het gebruik van een huis. Als je in een warm klimaat bouwt, is het binnenlaten van natuurlijk licht in de winter een gegeven. Aan de andere kant moet je ervoor zorgen dat je in de hitte van augustus buiten kunt houden.

Een ander element waarvoor we plannen maken is ventilatie.

Gerecycleerde materialen

Gerecycleerde materialen zijn een andere manier om een duurzaam Tiny House te maken. Als je de mogelijkheid hebt om te voorkomen dat iets op een stortplaats belandt, is dat een goed begin.

Maar als het bouwmateriaal op lange termijn minder energie bespaard dan nieuw bouwmateriaal. Zoals in veel gevallen met de isolatie van je tiny house dan is het duurzamer om voor nieuwe materialen te kiezen.

Dit geldt zowel voor ramen als voor toiletten, die meer water verbruiken dan nieuwere modellen. Bij sommige gerecycleerde materialen moet je nagaan of ze echt bijdragen aan efficient energieverbruik.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!