Tiny Houses

Waar mag je een Tiny House plaatsen?

plek voor je tiny house
Geschreven door Koen Duindam

Een tiny house locatie vinden is niet makkelijk. In dit artikel geef ik je tips om een plek voor je tiny house te vinden.

Zij die het avontuur aangaan om zelf hun tiny house bouwen (of laten bouwen), moeten daarvoor eerst de cruciale vraag beantwoorden: waar zet ik mijn tiny house neer?

Een locatie kiezen voor je tiny house is niet makkelijk in Nederland aangezien er veel onzekerheden en kleine regeltjes omtrent de plaatsing van een huis zijn.

Het voordeel van een verplaatsbaar tiny house is dat je het al kan bouwen en er pas later een plek voor hoeft te vinden.

Als je van plan bent om een tiny house op locatie te bouwen, komt er natuurlijk heel wat meer bij kijken. Je beslist best eerst omvang en andere zaken (of je bijvoorbeeld een tuin en parkeerplaats wil) en gaat dan op zoek naar een locatie omdat dit er allemaal invloed of heeft.

Voor veel mensen zou het natuurlijk idealiter ook dicht bij werk of familie geplaatst worden, dus als dit ook een belangrijke factor is voor jou, besluit je dit ook best nog voor je zelfs begint te zoeken.

Voor de rest zijn er bij het kiezen van een plaats om je tiny house te zetten twee belangrijke vragen die je in gedachten moet houden, namelijk: wat heb je allemaal nodig? En wat voor grond is geschikt voor een tiny house?

Wat heb je allemaal nodig om je tiny house ergens te kunnen plaatsen?

Voorzieningen

Bij een volledig zelfvoorzienend tiny house heb je natuurlijk niets nodig op de plek zelf. De meeste tiny houses zijn echter wel nog op één of andere manier verbonden aan het water- en elektriciteitsnet, dus dit moet mogelijk zijn op de uiteindelijk plek.

Als je er voltijds gaat wonen, moet je je er ook kunnen inschrijven in het BRP, aangezien dit dan je voltijdse adres wordt. Zo moet het ook wel een minimumgrootte hebben, anders kan het niet worden gezien als een volwaardige woning. Deze laatste regels zijn echter niet nodig als je het tiny house bouwt als een vakantieverblijf of tijdelijke verblijfplaats die je verhuurt.

Vergunning

Als de locatie woningbouw toelaat, dan heb je nog een omgevingsvergunning nodig. Dit is een vergunning die wordt gegeven door de gemeente die aanduidt dat het toegestaan is een huis te bouwen op de grond.

Hiervoor is er onder andere de voorwaarde dat het geplande bouwproject moet voldoen aan het bouwbesluit uit 2012. Dat omvat minimale bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.

Verder heb je ook nog een vergunning nodig als je van plan bent om een tiny house te bouwen in je tuin om het te verhuren aan anderen.

Waar kun je je tiny house dan effectief plaatsen?

Waar mag je een Tiny House plaatsen?

Als je tiny house op wielen staat dan kan je het gewoon parkeren zonder vergunning. Wordt het echter ook aangesloten op het water- en elektriciteitsnet en verplaatst het zich niet, of is het gewoon een volledig vaststaand huisje, dan heb je andere opties.

Grond kopen

Wat vergunningen betreft, is het bouwen van een huis of het plaatsen van een tiny house niet erg verschillend. Bij het kopen van een bouwkavel is het voordeel dat de grond ook van jou is, dus je kunt het makkelijk je vaste adres maken.

Als je deze grond koopt, betekent dat niet automatisch dat je daar een tiny house op mag bouwen. Zo moet je grond kopen die bestemd is om op te bouwen en dan nog zijn er een hoop voorwaarden die erbij komen kijken.

Om dit stuk grond voor je tiny house te gebruiken, moet het aan enkele eisen voldoen (zoals een omgevingsvergunning hebben en het huisje moet voldoen aan de eisen omtrent minimumgrootte) niet alle tiny house bouwpakketten en containerwoningen voldoen hier aan.

Je moet daarom eerst het ontwerp van je tiny house voorleggen aan de gemeente, maar zolang het voldoet aan de eisen moet het kunnen.

Dit lijkt allemaal zeer ingewikkeld, maar het is zeker mogelijk, zeker op plekken waar er al enkele straatjes of gemeenschappen zijn met tiny houses zoals bijvoorbeeld in Almere en Hardegarijp.

Waar vind ik grond voor een tiny house?

Steeds meer gemeenten zijn bezig met tiny house kavels. Op Ruimtelijkeplannen.nl Kun je tiny house kavels vinden per gemeente. Op het moment van schrijven zijn er maar een paar die tiny house kavels aanbieden.

De kans is klein, maar je kan ook gewoon bij de desbetreffende gemeente vragen of er actuele tiny house plannen zijn. De kans is klein, maar zeker het proberen waard. Steeds en meer gemeenten zijn geïnteresseerd in tiny houses.

Is het beter om eerst een kavel te kopen of eerst een tiny house?

De meeste mensen maken helaas de fout om te onderschatten hoe moeilijk het is om een stuk grond te vinden voor een tiny house. Ze laten het tiny house al bouwen en hebben vervolgens een tiny house zonder sta-plek. Ons advies is daarom om eerst een stuk grond te vinden en daarna pas je tiny house te (laten) bouwen.

Binnen welke termijn kan ik mijn tiny house vergunning verwachten?

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Elke gemeente en aanvraag is anders. Het hangt van de gemeente en het bestemmingsplan af of een vergunning wordt verleend voor het tijdelijk of permanent plaatsen van een tiny house. Wanneer de gemeente moet afwijken van het bestemmingsplan, kan dat jaren duren. Het is dus aan jou om een kavel te vinden met ruimte voor tiny houses. Er zijn helaas maar heel weinig tiny house projecten zijn waar iedereen alle vrijheid en ruimte krijgt.

Hoeveel kost een tiny house met een kavel?

Een kwalitatief tiny house dat voldoet aan het bouwbesluit met een stuk grond met woonbestemming, kost tussen de 80.000 en 180.000 euro. De prijzen voor kavels variëren van gemeente tot gemeente en zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je nodig hebt.

Bouwen op iemand anders zijn land (bij hun huis)

Veel mensen die het idee van een tiny house leuk vinden en iemand kennen met veel grond hebben het idee om hun tiny house op die grond van kennissen of familie te zetten omdat dit zogezegd makkelijker zou zijn.

Zo simpel is het echter niet. Je kan bijvoorbeeld niet een tiny house op iemand anders zijn land gebruiken als jouw adres: je staat dan ingeschreven op het adres van het andere (grotere) huis op het stuk grond.

Als dit geen probleem is voor jou kun je dit natuurlijk gewoon doen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende mensen die ervoor gekozen hebben een tiny house te zetten op het stuk grond achter het huis van hun ouders. Ze wonen dus officieel nog in bij hen, maar verblijven eigen in het tiny house op hetzelfde stuk land.

Je kunt dit ook gewoon doen zonder daar ingeschreven te staan. Als niemand erover klaagt dan is de kans klein dat je er problemen mee krijgt.

Erfpacht

Bij erfpacht is de grond waarop je je tiny house bouwt eigenlijk niet van jou maar huur je het. Dit wordt erfpacht genoemd. Je betaalt dus een bepaald bedrag om gebruik te kunnen maken van de grond, maar voor de rest is de situatie grotendeels hetzelfde. Je zult nog steeds een omgevingsvergunning nodig hebben als dit je vaste adres wordt en het huisje zal nog steeds moeten voldoen aan verschillende eisen.

Camping

Wat mensen zich vaak afvragen is of een tiny house op een camping mag gezet worden. Zeker als het een verplaatsbaar tiny house is, dan zou dit technisch gezien toch niet anders zijn dan een campervan of gelijkaardige dingen? Vaak hangt dit af van camping tot camping omdat sommige campings en buurten deze woonvorm liever niet hebben.

Je zou je verplaatsbare huisje er dus tijdelijk kunnen zetten maar niet om te wonen. Toch kun je best gewoon even informeren bij de camping zelf omdat het er sterk van af hangt wat de gewoonte is op die bepaalde camping.

Ecodorp

Een ecodorp is een kleine gemeenschap die zich richt op zo duurzaam mogelijk te leven op zowel sociaal, economisch en ecologisch vlak. Als je graag in een community woont is dit dus een zeer geschikte plek om in een tiny house te leven. Eigenlijk is dit vrij veelvoorkomend aangezien tiny houses vaak ook gericht zijn op duurzaamheid en duurzaam leven en ecodorpen vaak op zoek zijn naar meer inwoners.

Mag je een tiny house in je tuin zetten?

Dit is een interessante vraag, en er komen veel dingen bij kijken. Zo mag je een tuinhuisje zetten in je tuin zonder vergunning. Hiervoor moet het natuurlijk wel voldoen aan bepaalde regels en deze kunnen verschillen van gemeente tot gemeente dus daarvoor check je best even bij jouw gemeente. 

Normaal gezien kan je een verplaatsbaar tiny house sowieso in je tuin zetten, aangezien je in de meeste gemeentes ‘kampeermiddelen’ voor eigen gebruik op je eigen terrein mag plaatsen.

Voor een tiny house dat groter is dan een tuinhuis en niet verplaatsbaar is, heb je wel een vergunning nodig, maar je mag het dan ook verhuren. Het enige wat je dan niet kan doen is dat je primaire adres maken (dat is dan nog steeds je grotere huis op dat stuk grond).

Het is dus wel degelijk mogelijk om een tiny house in je tuin te zetten, maar afhankelijk van wat je doel ervoor is zul je aan verschillende eisen moeten voldoen.

Mag je een tiny house op landbouwgrond zetten?

In Nederland is het niet toegestaan om een tiny house op landbouwgrond te plaatsen zonder toestemming van de gemeente. Gemeenten hebben de bevoegdheid om afwijkingen te verlenen voor bepaalde gevallen, maar over het algemeen is het niet toegestaan om een tiny house op landbouwgrond te plaatsen zonder de juiste vergunningen. Het is raadzaam om contact op te nemen met de gemeente om te controleren of er afwijkingen mogelijk zijn voor jouw situatie.

Conclusie

Grond voor een tiny house vinden kan lastiger zijn dan je denkt omdat er veel verschillende aspecten moeten afgewogen worden, maar er komen steeds meer opties bij. Zo wordt de tiny house beweging steeds groter, dus naarmate de vraag naar tiny houses stijgt, zullen er ook steeds meer initiatieven omtrent de bouw en plaatsing van tiny houses worden opgestart.

Als je graag updates hierover blijft ontvangen schrijf je je best in op dit register: https://www.marjoleininhetklein.com/product/register-van-aspirant-tiny-house-bewoners/

Dit is gestart door blogger en tiny house-eigenaar Marjolien in het Klein. Voor 15 euro per jaar wordt je op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen rond het plaatsen van tiny houses. Je kunt ook in een handig overzicht alle initiatieven zien in Nederland.

Dit vind je misschien ook interessant: Een tiny house kopen – Waar begin je?

Laat ook een reactie achter om je mening te delen en om te leren van anderen. Samen kunnen we meer begrijpen over de regels en vergunningen voor Tiny Houses in Nederland.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

11 Reacties

  • Hoi Gerard,

   Mijn naam is Heidy Loedeman en ben samen met mijn vriend al enige tijd op zoek naar een constructie om een Tiny house te plaatsen. Ik zag uw reactie en wilde zo brutaal zijn om u te vragen of u bedoelt nog 1000 meter grond over te hebben om zoiets mogelijk te maken? Zo ja, zou ik graag met u in gesprek gaan over de mogelijkheden.

   Vriendelijke groet,
   Heidy Loedeman

 • Hoi Mede zoekers,
  Weet iemand nog een stukje grond op een erf van een boederij waar ik een Tiny house kan bouwen?
  Over kosten kunnen we het altijd eens worden?
  Wie??????
  Groet
  Nico

 • Hoi Koen,
  Leuk artikel, echter heb ik wel een kritische noot.
  “Als je tiny house op wielen staat dan kan je het gewoon parkeren zonder vergunning.”
  Dit is pertinent niet waar en hiermee suggereer je dat het best eenvoudig is, terwijl het plaatsen op en vinden van een geschikte plek, het aller lastigste is.
  Ook een kavel kopen is daar niet de makkelijkste oplossing voor, de meeste Tiny houses, al dan niet mobiel, container of bouwpakket voldoen vaak niet aan de minimale eisen die er gesteld worden bij een kavel. En daarbij voldoen ze vaak niet aan de geldende bestemmingsplannen waarin vermeld wordt waar een huis aan voldoen moet. Denk aan agfmetingen, kleuren, materiaal gebruik enz enz.
  Een Tiny house is ANDERS en dat vormt vaak een groot probleem om ze ergens te plaatsen.

  Succes in ieder geval met je TH stappen, wij zetten ze ook!

  Groet Marco

  • Hallo Marco,

   Wat bedoel je met de minimale eisen die gesteld worden aan een kavel?

   Ik lees op meerdere sites dat je een tow Tiny house op even grond mag plaatsen en daar alleen en omgevingsvergunning voor moet aanvragen. Jij zegt dat het dus niet zo eenvoudig is.

   Heb je voorbeelden of tips hiervan?

   Hoor graag van je,

   Groet,

   Laurens

 • Heb een vraag nav jullie alinea mbt bouwen op iemand anders zijn land ( bij hun huis).
  Een vriendin van ons zou bij ons in de tuin een Tiny house (mobiel?) willen bouwen en zou het prima vinden om op ons (van het grotere stuk grond) ingeschreven te worden. Ze is al wat ouder en (nog net niet) aan mantelzorg org toe. Vraag is, als wij hiermee instemmen, kan dit dan zo? Met alleen dan waarschijnlijk een omgevingsvergunning, die we altijd zullen krijgen, als we aan de regels hiervoor voldoen?

  • Een wat late reactie:
   Hebben u en de vriendin niet de kans dat op eventueel later benodigde zorg beknibbeld gaat worden?
   U wilt misschien best wat mantelzorg verlenen maar uit ervaring weet ik dat het niet meevalt. En er van af komen zodat de gemeente zorg overneemt, kan erg tegenvallen.

Plaats een leuke reactie!