Energie opslaan

Waar plaats je een thuisbatterij?

Waar plaats je een thuisbatterij?
Geschreven door Koen Duindam

Een thuisbatterij is een handige manier om energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is. Maar maakt het uit waar je de thuisbatterij plaatst? En wat is de beste plek om een thuisbatterij te plaatsen?

Waarom is de locatie van de thuisbatterij belangrijk?

De locatie bepaalt namelijk hoe efficiënt de batterij zal werken en of hij veilig en duurzaam zal zijn. Hier zijn enkele redenen waarom de locatie zo belangrijk is:

Veiligheid

Een thuisbatterij bevat elektrische onderdelen en batterijen. Daarom is het belangrijk dat hij op een veilige manier geïnstalleerd wordt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te voorkomen dat de batterij in een vochtige ruimte geplaatst wordt omdat dit het risico op elektrische schokken vergroot.

Prestatie

De locatie van de batterij bepaalt ook hoe efficiënt hij zal werken. Als de batterij niet op een goede locatie geplaatst is kan hij bijvoorbeeld niet optimaal opladen en ontladen. Hierdoor zullen de prestaties minder zijn.

Duurzaamheid

Een goede locatie zorgt ook voor een langere levensduur van de thuisbatterij. Als de batterij in een te warme of te koude omgeving staat dan kan dit de levensduur van de thuisbatterij verkorten.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van je thuisbatterij?

Dit zijn wat dingen waar je op kunt letten om een goede plek voor je thuisbatterij te vinden:

Dichtbij de zonnepanelen

Wanneer je op zoek bent naar de beste plek voor je thuisbatterij, is het verstandig om deze dichtbij je zonnepanelen te plaatsen.

Als je jouw thuisbatterij dicht bij je zonnepanelen plaatst, dan is er minder stroomverlies door de overdracht. Hoe meer kabels je namelijk gebruikt des te meer stroom je verliest. Dit komt doordat er door de weerstand in de kabels warmte wordt gegenereerd en er dus energie verloren gaat. Dit kan wel oplopen tot 10% van de totale opgewekte energie.

Dikkere kabels kunnen deze energieverliezen beperken maar dit betekent ook meer kosten voor de installatie. Er is altijd wat energieverlies, dus het is altijd het beste om de thuisbatterij zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te plaatsen.

Een geisoleerde ruimte

Een belangrijke factor om te overwegen bij de locatie van de thuisbatterij is de temperatuur. Een thuisbatterij functioneert het beste bij een constante temperatuur tussen de 15°C en 25°C.

Als de temperatuur te hoog wordt, kan dit leiden tot verlies van capaciteit en zelfs het uitvallen van de batterij. Als de temperatuur te laag wordt, kan dit ook invloed hebben op de prestaties van de batterij. Daarom is het belangrijk om de batterij op een plaats te installeren weg van direct zonlicht en andere warmtebronnen. Een plek waar de temperatuur constant blijft.

Buiten bereik van kinderen en huisdieren

Buiten bereik van kinderen en huisdieren plaatsen is belangrijk omdat thuisbatterijen elektriciteit opslaan en dus gevaarlijk kunnen zijn. Het is beter om de batterij op een plaats te hebben waar ze niet bereikbaar zijn. Zo voorkom je dat ze zichzelf pijn doen of schade toebrengen aan de thuisbatterijen.

Wat is de beste plek om je thuisbatterij te plaatsen?

De beste plek verschilt per huishouden maar dit zijn een paar plekken die vaak gebruikt worden voor het plaatsen van een thuisbatterij:

In de garage

Het is een populaire keuze om de thuisbatterij in de garage te plaatsen. Het is vaak een ruimte waar je toegang hebt tot elektriciteit en verder van de woonruimte af is. Wist je trouwens dat je ook elektrische auto’s kunt gebruiken als thuisbatterij? Dan heb je niet eens een thuisbatterij nodig!

In de meterkast

Als je beperkt ruimte hebt in huis, is de meterkast een goede keuze. Hierdoor hoef je geen extra ruimte in te richten voor de thuisbatterij en blijft alles opgeruimd. Let er wel op dat de meterkast voldoende ruimte moet bieden en dat er voldoende ventilatie aanwezig is.

Aparte ruimte

Als je over extra ruimte in huis beschikt, bijvoorbeeld een bijkeuken of een opslagruimte. Dan is het misschien handig om de thuisbatterij hier op te slaan. Hierdoor heb je een centrale plek voor alle opgeslagen energie en is het gemakkelijk om toegang te krijgen tot de thuisbatterij voor onderhoud.

Bedankt!

Bedankt voor het lezen, heb je er iets aan gehad? Stuur dan even een kort berichtje hieronder. Dat vind ik leuk om te lezen!

Als je dit artikel interessant vond dan vind je dit artikel waarschijnlijk ook behulpzaam! De 8 nadelen van thuisbatterijen!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!