Tiny Houses

8 Voordelen van wonen in een Tiny House

tiny house voordelen
Geschreven door Koen Duindam

De tiny house lifestyle heeft veel voordelen. In dit artikel geef ik je een overzicht van de 8 grootste voordelen.

Wat ik zo gaaf vind aan de tiny house community is dat het zo razendsnel groeit! Iedereen raakt geïnspireerd door elkaar. Heel YouTube staat vol met filmpjes van mensen die een Tiny House hebben ontworpen en gebouwd op basis van andere ontwerpen die ze online gezien hebben.

Het is supermooi om te zien dat iedereen er zijn eigen draai aan geeft zodat de tiny houses zo goed mogelijk aansluiten aan de persoonlijke woonwensen van de bewoner.

Zelf kijk ik ook veel tiny house programma’s zoals: Tiny House Hunters, Tiny House Builders, Tiny House Big Living, Tiny House Nation.

In dit artikel ga ik proberen een aantal van de grootste voordelen op te sommen. Mocht je er nog meer weten, laat het dan vooral weten onderaan deze pagina in het reactie veld. Zo kan ik daar weer van leren!

1. Geld

Dit moet je natuurlijk niet als eerst benoemen.. De tiny house beweging draait absoluut niet om geld.

Als geld de hoofd motivatie is dan zijn er namelijk genoeg andere alternatieven. Een tiny house is zeker niet de goedkoopste woonoplossing.

Maar toch is het voor velen een zeer belangrijke factor. Financiële verplichtingen brengen nou eenmaal een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Tiny Houses bieden (financiële) vrijheid en geven je de ruimte om bewuster om te gaan met je tijd en geld.

En dat is nou wel weer waar het om draait bij tiny houses.

Bewuster omgaan met energie en tijd.

Niet alleen die van je zelf maar ook van de wereld om je heen. Dit begint wel heel zweverig te klinken. Maar het is juist super praktisch. Een andere manier om hetzelfde te zeggen is namelijk; zo efficient mogelijk omgaan met energie en tijd.

De kosten voor tiny houses variëren van minder dan €19.000 tot ongeveer €150.000, afhankelijk van de grootte en de soort afwerking die je wilt.

De lage prijs betekent ook dat je er eventueel contant voor kunt betalen als je genoeg gespaard hebt. Als je niet contant kunt betalen, zullen de afbetalingen veel kleiner zijn dan bij een traditionele hypotheek.

Als je de tijd en de mogelijkheid hebt om het tiny house zelf te ontwerpen en te bouwen, hoef je je geld alleen aan materialen uit te geven.

2. Duurzaam

Omdat je huis zo klein wordt, kun je veel maken van gerecycleerde en hergebruikte materialen. Behalve dat je huis er dan gaaf en uniek uitziet, bespaart het ook nieuwe materialen die niet opnieuw gemaakt hoeven te worden.

Ook kun je je huis ook zo inrichten dat je off the grid kunt leven. Het gebruik van zonne- of windenergie om je huis van stroom te voorzien, het gebruik van een regenwater opvang- en filtreersysteem, en het installeren van een composttoilet zijn allemaal stappen om je tiny house locatie onafhankelijk te maken.

3. Minimaliseren

Nou ja – je moet wel minimaliseren.. Na een paar jaar in een traditioneel huis gewoond te hebben, stapelen de spullen zich gewoon overal op. Je kunt niet alles wat in een standaard huis past in een tiny house proppen, dus noodgedwongen zul je moeten ontspullen.

Dit geeft je de kans om echt naar je bezittingen te kijken om te zien wat echt belangrijk voor je is en wat je alleen maar in de buurt hebt omdat het er altijd al was of omdat het er gewoon cool uitzag en je het dus kocht. Ook is het slim om te kijken naar hoe je de objecten in je huis een dubbele functie kan geven, denk bijvoorbeeld aan multifunctionele meubels.

Als je je bezittingen eenmaal hebt uitgedund, heb je alleen nog zinvolle en echt noodzakelijke dingen. Plus, het zal je verhuizing veel gemakkelijker maken.

4. Flexibel

Als je het soort persoon bent dat graag elk jaar of twee jaar een huis opnieuw inricht, is een tiny house misschien het beste canvas voor je. Zelfs als je het hele huis opnieuw zou willen schilderen, is dat zo gedaan met slechts een blik of twee verf. Nieuwe vloerbedekking? Je hoeft maar 40 vierkante meter te leggen!

Als kleinere inrichtingsstukken meer je ding zijn (foto’s, kussens, vloerkleden) geldt ook hier hetzelfde. Je hebt zo’n kleinere oppervlakte om te coördineren dat het veel gemakkelijker en goedkoper is om het hele huis opnieuw in te richten. Je hoeft niet maar één kamer tegelijk te doen omdat je extra geld in je budget hebt – het hele huis is van jou om mee te spelen.

Misschien is dat waar je besparingen op je energierekening heen kunnen.

5. Zuinig

Of je nu zonne-energie gebruikt of je huis op het elektriciteit aansluit, de energiebehoefte van zo’n piepkleine ruimte is veel kleiner dan die van een traditioneel huis. Kleinere apparaten werken efficiënter en een kleinere ruimte verbruikt minder stroom om de lucht te verwarmen en te koelen.

Als je op een stroombron moet aansluiten, betaal je nog steeds je elektriciteitsrekening, maar die kan een kwart of minder zijn van de rekening van je traditionele huis. Bovenop alles wat je op je hypotheek bespaart, denk eens aan alle uitstapjes die je kunt maken met dat geld dat je bespaart!

6. Minder schoonmaken

Een ander voordeel van minder ruimte is dat je minder schoonmaakmiddel zult gebruiken omdat je het niet zo vaak hoeft te kopen. Vegen kost je maar een paar minuten. Afstoffen? Nog minder tijd.

Sommige mensen houden van schoonmaken, dus dit kan een teleurstelling zijn. Heb je echter een hekel aan schoonmaken, dan is dit een absoluut pluspunt van tiny houses.

7. Minder rommel

Dit volgt vanzelf uit het feit dat je minder hoeft op te ruimen om in een tiny house te gaan wonen. Je hebt minder spullen, maar alles gaat ook echt ergens heen. Je laat nooit meer spullen op de vloer ophopen, alleen maar omdat je niet weet waar het hoort of omdat die achterste kast gewoon te vol is.

Alles op zijn eigen plek!

Nogmaals, als je van opruimen houdt, zal dit je niet echt iets zeggen. Maar als je eeuwig rommelig en slordig bent, zal dit een grote bonus voor je zijn, want je kunt eindelijk ophouden je zorgen te maken over opruimen voor er gasten komen. Zelfs als je de boel een beetje rommelig laat worden, wordt het opruimen veel en veel makkelijker dan voorheen.

8. Mobiliteit

Een van de grootste voordelen van een tiny house on wheels is de mogelijkheid om het te verplaatsen.

Verschillende tiny houses zijn op verschillende manieren gebouwd. Sommige zijn uitgerust met regenwater opvang en zonnepanelen. Ze zijn ontworpen om volledig “off the grid” te leven en kunnen zowat overal geparkeerd worden waar je maar wilt. Andere tiny houses zijn traditioneler gebouwd, en hebben stroom- en wateraansluitingen nodig.

Hoe je je tiny house ook ontwerpt, de potentiële mobiliteit is een enorm voordeel.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

  • Ik weet niet hoe het zou voelen om in een tiny house te wonen, maar persoonlijk lijkt het mij alsof het erg krap en benauwd zou zijn.

Plaats een leuke reactie!