Energie opslaan

Voordelen van een thuisbatterij in combinatie met een windmolen

Een thuisbatterij lijkt heel handig, vooral als je al stroom opwekt met een windmolen. In dit artikel gaan we het hebben over de voordelen van een thuisbatterij in combinatie met een windmolen!

Je maakt maximaal gebruik van je opgewekte stroom

Met een thuisbatterij kun je de stroom die je zelf opwekt opslaan voor later gebruik. Zo hoef je de stroom niet direct te gebruiken wanneer hij wordt opgewekt, maar kun je wachten tot je hem echt nodig hebt. Normaal ben je deze duurzame opgewekte stroom gewoon kwijt. Maar met een thuisbatterij kun je dit dus opslaan.

Dit kan super handig zijn als je bijvoorbeeld in de avond veel stroom gebruikt, terwijl je overdag veel stroom opwekt met je windmolen. In plaats van de stroom direct te gebruiken, sla je hem op in je thuisbatterij en gebruik je hem later wanneer je hem nodig hebt. Zo benut je de stroom die je opwekt optimaal en hoef je niet afhankelijk te zijn van het stroomnet.

Je bent duurzamer bezig

Door gebruik te maken van je eigen opgewekte stroom, gebruik je minder stroom die opgewekt is met behulp van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en aardgas zijn erg vervuilend voor het milieu. Het kost namelijk veel energie om deze brandstoffen te winnen en te transporteren.

Daarnaast produceren we door het verbranden van fossiele brandstoffen broeikasgassen die weer bijdragen aan het klimaatverandering. Door onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, kunnen we onze impact op het milieu minimaliseren.

Er zijn veel manieren om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, zoals het gebruik van energiezuinige apparaten, het isoleren van onze huizen en het gebruik van openbaar vervoer of zuinige auto’s.

Maar we kunnen dus ook gebruik maken van duurzame energiebronnen zoals zon, wind en hydro-energie, die geen broeikasgassen produceren en die onbeperk beschikbaar zijn. Door deze veranderingen te maken kiezen we voor duurzamere en schonere energietoekomst.

Je bent minder afhankelijk

Een thuisbatterij is een voordeel als je een windmolen hebt omdat het betekent dat je minder afhankelijk bent van het stroomnet. Dit kan handig zijn in verschillende situaties. Als het stroomnet bijvoorbeeld uitvalt, heb je nog steeds stroom dankzij je thuisbatterij. Ook als je off-grid wilt leven, kan een thuisbatterij in combinatie windmolen handig zijn.

Een windmolen is vooral ook handig omdat het juist stroom oplevert wanneer de zon minder schijnt. Als je dus al zonnepanelen hebt is een windmolen een goede toevoeging omdat ze elkaar goed aanvullen.

Maar het is wel belangrijk om te overwegen of een thuisbatterij echt voor jouw persoonlijk een goede keuze is.

Zo is het bijvoorbeeld handig om te kijken of je genoeg ruimte hebt voor de benodigde installaties en of het financieel haalbaar is voor je. Ook is het goed om te bedenken of je voldoende zon of wind hebt om de thuisbatterij op te laden. Als je deze dingen in overweging neemt, kun je beter bepalen of een thuisbatterij voor jou een goede keuze is.

Lagere energiekosten

Met een windmolen op je dak kun je zelf energie op te wekken, wat betekent dat je minder afhankelijk bent van energieleveranciers en hun tarieven. Met een thuisbatterij kan je er ook voor zorgen dat je de energie die je opwekt met de windmolen kunt opslaan voor later gebruik.

Op deze manier kun je jouw eigen energie gebruiken om je huishoudelijke apparaten te laten draaien in plaats van energie van de leverancier. Dit zorgt voor lagere energiekosten.

Ook kan een windmolen met een thuisbatterij je helpen om de piekbelasting te verminderen, wat betekent dat je minder energie hoeft te gebruiken tijdens momenten waarop de vraag naar energie het hoogst is. Dit kan vaak leiden tot lagere energietarieven, omdat veel energieleveranciers piektarieven hebben voor momenten waarop de vraag naar energie het hoogst is.

Bedankt!

Bedankt voor het lezen van dit artikel over de voordelen van een thuisbatterij in combinatie met windenergie. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te begrijpen hoe je kunt profiteren van deze duurzame energiebron.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!