Tiny Houses

Voor en nadelen van Tiny Houses

Voor en nadelen van Tiny Houses 1
Geschreven door Koen Duindam

Ontdek de voor- en nadelen van het wonen in een tiny house: een groeiende trend die steeds meer mensen aantrekt. In dit artikel behandelen we de belangrijkste overwegingen, van financiële vrijheid tot de uitdagingen van beperkte ruimte, om je te helpen bepalen of een tiny house de juiste keuze is voor jouw levensstijl.

Wanneer je in een Tiny House wilt gaan wonen komen hier veel voor en nadelen bij kijken. Het is belangrijk dat je je bewust bent van beide kanten.

Zo voorkom je dat je op een roze wolk gaat zitten, maar raak je alle goede en leuke dingen ook niet uit het oog. Dit zijn in het kort de voor en nadelen die ik heb kunnen vinden:

divider image

Voordelen van Tiny Houses

De tiny house lifestyle groeit de afgelopen jaren enorm in populairiteit. Wat trekt al deze mensen tot deze manier van leven?

Financiële vrijheid

Door het wonen in een tiny house kan je flink besparen op huur/hypotheek. Je zit namelijk niet met huur en als je een lening (of hypotheek als je die kan krijgen) hebt afgesloten voor de bouw zal de premie die je betaald een stuk lager zijn dan wanneer je de hypotheek van een normaal huis moet betalen.

financiele-vrijheid

Met een beetje geluk heb je de hele bouw zelf kunnen betalen en zit je helemaal niet met een afbetaling.

Ook al je andere vaste lasten zullen omlaaggaan, aangezien je waarschijnlijk voor je eigen stroom gaat zorgen en geen water meer afneemt bij de watermaatschappij.

Daarnaast zal je ook minder geld uit gaan geven aan materialistische dingen, je hebt hier de ruimte niet meer voor in je tiny house. Zo bespaar je zonder dat je het door hebt bakken aan geld. Zelfs kosten voor je eten zal je gaan besparen, je hebt namelijk niet genoeg ruimte om veel te kopen. Zo gooi je ook niet snel meer eten weg.

En met dat geld dat je bespaard kan je eindelijk eens die reis maken die je altijd al zo graag wou. Of gewoon met minder geld rondkomen en meer tijd voor jezelf over houden.

Goed voor het milieu

Door het wonen in een tiny house ga je met veel aspecten zeer bewust om. Zo zal je een composttoilet hebben, waardoor je en stuk minder water verspilt en je eigen compost maakt voor je moestuin.

tinyhouse-zonnepanelen-min

Wek je je eigen energie op met onder andere zonnepanelen. En gebruik je regenwater om bijvoorbeeld mee te douchen. Je belasting op het milieu is op deze manier een stuk lager dan wanneer je in een normaal huis woont en al deze toepassingen niet gebruikt.

Je tiny house is ook nog eens veel efficiënter wanneer je hem verwarmt of wil koelen. Dit kost veel minder energie dan bij een normaal huis. Zelf wanneer je gebruik gaat maken van een houtkachel, zal je merken hoeveel minder hout je nodig hebt en minder werk het dus kost om het vuur te laten branden en je huisje warm te houden, dan bij een normaal huis.

Alles is snel opgeruimd

We hadden al benoemd dat je tiny house snel rommelig wordt. Maar het voordeel van een tiny house is, dat deze rommel ook weer heel snel opgeruimd is. Omdat het snel rommelig is, ruim je sneller op en onderhoud je alles goed.

netjes-opgeruimd-tinyhouse-min

Ook een grote schoonmaak is een stuk sneller gedaan dan in een normaal huis, simpel door het feit dat je gewoon minder schoon te maken hebt. En omdat je minder spullen hebt, kan je trouwens ook minder rommel maken en is er minder om schoon te maken.

Niet alleen opruimen is snel gedaan, maar ook het onderhouden van je tiny house. De buitenkant opnieuw verven is met een tiny house een klein klusje en kost ook niet zoveel geld als een normaal huis.

Uiteindelijk bespaart een tiny house je dus ook veel tijd. Want al die huishoudelijke taken zijn in een mum van tijd klaar.

Je gaat je bezittingen meer waarderen

Door het wonen in een tiny house heb je niet de ruimte om alles dat je tegen komt te kopen en mee naar huis te nemen. Daarom denk je veel beter na over elke aankoop die je doet en koop je alleen de dingen die je echt heel mooi vindt en wat toevoegen in je leven. Want elke nieuwe aankopen zorgt ervoor dat je een stukje ruimte in je tiny house moet opofferen. Zo word je zuiniger op je spullen en waardeer je ze meer.

buiten

Je komt meer buiten

Wanneer je zo’n kleine woning hebt zal je meer buiten komen. Vooral als je ook je eigen moestuin hebt en helemaal zelfvoorzienend bent. Zo kom je meer bloot te staan aan zonlicht en krijg je een hoop frisse lucht binnen. Dat niet alleen, je zal ook meer bewegen. In een tiny house wonen is dus super goed voor je gezondheid!

Je vormt sterke banden met je familie

Enerzijds heb je zoals eerder benoemd minder privacy. Maar aan de ander kant leer je in zo’n kleine ruimte goed met elkaar samen te werken en te communiceren. Je leert met elkaars verschillen om te gaan en ze te accepteren. En je doet je best om problemen te voorkomen en wanneer ze er wel zijn, los je ze ook weer snel op.

Voor en nadelen van Tiny Houses 2

Iedereen spendeert altijd veel tijd in de woonkamer. Omdat dit nu een erg kleine ruimte is in je tiny house, zullen jullie er vaker voor kiezen om activiteiten te doen waar iedereen aan mee kan doen. Dit kan een bordspelletje zijn, samen een tiny house documentaire kijken en nog veel meer andere dingen. Dit versterkt de onderlinge band in je familie en zorgt ervoor dat jullie gemoedelijk kunnen samenleven.

Focus op wat belangrijk is

De tiny house lifestyle is niet alleen maar het wonen in een klein huisje. Het is een manier van leven waarbij je bewust omgaat met wat je in je leven betrekt. Met allerlei aspecten van deze levenswijze komt het bewust kiezen steeds terug. Voor veel mensen is de keuze om in een tiny house te gaan wonen ook een keuze om bewust om te gaan met hun kostbare tijd. De keuze voor een tiny house is voor veel mensen een manier om regie te nemen over hun eigen leven.Heb je toevallig een punt in je hoofd die er niet tussen staat? Plaats deze dan hier in de reacties, op deze manier kunnen andere geinterseerden hier weer van leren ???? 

divider image

Nadelen van Tiny Houses

Om een eerlijk beeld te geven van het wonen in een tiny house is het belangrijk om alle potentiele nadelen van tiny houses in kaart te brengen. Hieronder staan een aantal punten die ik heb kunnen vinden. Weet jij er toevallig ook nog een? Plaats een reactie onderaan deze pagina!

Wet en regelgeving

wetgeving-regels-tinyhouse

Tiny Houses zijn lastig te plaatsen in de wet. Als je er fulltime in wilt leven en ook in wilt rondreizen, zit je met het probleem dat je verplicht bent in Nederland om een woonadres te hebben. Heb je dit niet dan word je na 8 maanden uit de gemeente geschreven en na een jaar uit Nederland. Een postadres mag ook, alleen zijn die voor maar 3 tot maximaal 6 maanden geldig.

Wil je wel op een vaste plek gaan wonen met je Tiny House? Dan moet je ontwerp worden goed gekeurd door de gemeente en in het bestemmingsplan passen van dat gebied.

Geuren blijven hangen

stank-kleine-ruimte

Met name in de periode met het slechte koude weer, kan je je Tiny House niet goed luchten. Dit gaat betekenen dat er ook een hoop geuren in je huisje blijven hangen.

Heb je een keer je tosti laten verbranden? Dan hangt die geur misschien nog wel dagenlang in je gordijnen, kleren en beddengoed. Niet erg fris dus. Aan de andere kant helpen producten zoals geurkaarsen wel heel goed in zo’n kleine ruimte. Soms zelfs te goed en is de geur overweldigend.

Weinig privacy

In de warme lente en zomer maanden zal je hier niet veel last van hebben. De kans is groot dat je veel buiten bezig bent in je tuin of je met andere buitenactiviteiten bezighoudt. Maar wanneer de herfst en winter om de hoek komen, dan wordt het een ander verhaal. Je zal meer binnen gaan zitten en vooral als je met een gezin in een Tiny House woont, zullen de muren snel op je af komen als je niet naar buiten kan. De irritaties onderling zullen ook sneller oplopen. In een Tiny House heb je niet de ruimte om je eigen kamer te hebben. En ook als je even ergens alleen kan zitten, is er meestal alsnog iemand binnen gehoorsafstand.

Denk er om dat je kinderen hun energie moeilijker kwijt kunnen als ze met slecht weer niet buiten kunnen spelen. Bedenk dus alvast hoe ze zich in die periode bezig kunnen houden.

Het word snel rommelig

Voor en nadelen van Tiny Houses 3

In een kleine ruimte kan het kleinste beetje rommel er al uitzien alsof er een bom is ontploft in je huis. Ook zit rommel al ontzettend snel in de weg als je zo’n kleine ruimte leeft. Je moet het ook echt opruimen, want met de rommel verplaatsen schiet je helemaal niets op. En zit je jezelf of iemand anders snel in de weg met de verplaatste rommel. Hang je jas dus direct op en gooi hem niet eerst op de bank en vervolgens op de stoel, voordat hij weer netjes op de kapstok terecht komt.

De mogelijkheid tot gasten hebben

Met zo’n kleine woning is het moeilijk om gasten te hebben. Een diner hebben is lastig, maar wel te doen en desnoods ga je met z’n allen lekker buiten zitten. Maar logeés kan echt een probleem zijn, waarschijnlijk kan je 1 persoon op de bank laten slapen en de rest moet op hen eigen luchtbedjes op de vloer slapen. Wanneer iedereen eindelijk ergens ligt is het hopen dat niemand ’s nachts naar het toilet moet en tussen iedereen door moet stappen.

Composttoilet en gasten

composttoilet

Eens in de zoveel tijd moet je je composttoilet leeggooien. Dit is niet het leukste taakje, maar je zal eraan gaan wennen. En daarbij wist je dit op voorhand al en ben je er als het goed is op ingesteld.

Waar je waarschijnlijk nog niet aan had gedacht, is dat je aan je gasten moet uitleggen hoe het werkt en wat ze moeten doen. Mensen vinden het vaak niet erg fijn, wanneer je ze gaat vertellen hoe ze naar de wc moeten.

Conclusie

Financieel gezien lijkt een misschien een verstandige keuze die veel vrijheid kan bieden. Maar het wonen in een tiny house heeft invloed op veel aspecten van je leven en dit moet je niet onderschatten.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

4 Reacties

 • Hallo,
  Ik doe mijn werkstuk over tiny houses. Ik heb een paar vragen en ik hoop dat u ze kan beantwoorden.
  Mijn vragen zijn:
  – Wat zijn de eisen om een tiny house te laten bouwen.
  – Is een duurzaam tiny house de toekomst.
  – Hoeveel tiny houses zijn er in Nederland.
  Ik hoop op antwoord. Het zou mij heel erg helpen want ik kom er niet uit en heb er alles aan gedaan om het te onderzoeken.

  Met vriendelijke groet,
  Elbrich Elgersma

 • Inderdaad goede punten. In Nederland mag je soms maar een paar jaar op een bepaalde plek staan.
  En van een bewoner hoorden we dat het soms met de temperatuur ook niet altijd prettig geweest was.

 • Heel goed beschreven
  Andere opties om te wonen zijn volgens mij garageboxen.
  Ik heb een garagebox om gebouwd tot tinyhouse

  • Jacques, bedankt voor je reactie! Ik ben blij te horen dat je van het artikel genoten hebt en het informatief vond. Een garagebox lijkt me helemaal een uitdaging, is nog kleiner lijkt me!

Plaats een leuke reactie!