Camper

Complete gids over Vanlife

Complete gids over Vanlife 1
Geschreven door Koen Duindam

Overal je huis mee naartoe nemen en ook nog eens goedkoop kunnen reizen. Vanlife is niet voor niets zo populair de laatste jaren. In dit artikel gaan we het hebben over de cultuur achter vanlife en of het nou echt zo mooi is als dat het lijkt.

Eenvoudig gezegd is het leven in een vanlife een alternatieve levensstijl van veel nomaden die op zoek zijn naar een eenvoudige levensstijl, terwijl ze met vrijheid en gemak over de wereld kunnen reizen. Maar er komt veel meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.

Wat is Vanlife?

Vanlife is een levensstijl waarbij men ervoor kiest om te wonen in een camper. Het is een manier om een meer spontaan en avontuurlijk leven te leiden, terwijl tegelijkertijd wordt bespaard op huur, nutsvoorzieningen en andere kosten. Vanlife kan ook een gevoel van gemeenschap en verbinding met andere bewoners van een camper bieden.

Vanlife biedt vrijheid en flexibiliteit en stelt mensen in staat om op hun eigen voorwaarden te reizen.

Waar komt Vanlife vandaan?

Wonen in een huis op wielen bestaat al sinds de jaren zestig. Het werd populair gemaakt door hippies die uit hun voertuigen gingen wonen. Hoewel er vaak op wordt neergekeken, wordt het steeds populairder.

Het vanlife is de laatste tijd opgeblazen op de sociale media. Vooral op Instagram, waar je als je zoekt op #vanlife je meer dan 14 miljoen posts tegenkomt. Dit aantal zal naar verwachting alleen maar snel groeien.

Veel vanlifers hebben hun hele reis op Instagram gedocumenteerd, waardoor het platform het populairste sociale netwerk voor vanlifers is geworden. Hoewel YouTube & Facebook misschien langzaam beginnen in te halen, is Instagram absoluut de plek waar de meeste inspiratie te vinden is.

Kan je in Nederland in een camper wonen?

In Nederland mag je vrij wonen in een camper of omgebouwde bus, zolang je de algemene regels en voorschriften voor het wonen in een voertuig volgt. Dit houdt in dat je je voertuig registreert, een geldig kenteken krijgt, en de verkeers- en parkeerwetten volgt.

Je zult ook rekening moeten houden met afvalverwerking en geluidsoverlast. In het algemeen kun je in Nederland vrij wonen in een camper of omgebouwde bus, zolang je respectvol en rekening houdend met je omgeving bent.

Waar mag je je camper in Nederland parkeren?

Je kunt parkeren op aangewezen campings, camper plekken en andere voorzieningen. Je kunt je camper ook parkeren op sommige openbare parkeerplaatsen, maar je zult de plaatselijke wet- en regelgeving moeten controleren.

In het algemeen is het belangrijk om respectvol en rekening houdend met je omgeving om te gaan met het parkeren van je camper in Nederland. Je moet vermijden te parkeren in woonwijken of op privéterreinen.

Tip: kijk eens naar de app campercontact!

Vrijheid van Vanlife

De vrijheid die het vanlife te bieden heeft, is er een waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen. Het geeft je de mogelijkheid om het heft in eigen handen te nemen en een leven te leiden als eigen baas, waarbij je de dingen doet waar je het meest van houdt zonder dat je te maken hebt met een veeleisende carrière, het betalen van buitensporige rekeningen en je voortdurend onder druk gezet voelt.

Het vanlife geeft je de mogelijkheid om te doen wat je wilt, wanneer je wilt en hoe je wilt. Je hoeft je niet langer druk te maken over de dagelijkse stressvolle routines.

Met vanlife kun je:

 • De wereld zien
 • Elke dag nieuwe dingen ervaren.
 • Doen waar je van houdt.
 • Je eigen schema te bepalen.
 • Een levensstijl opbouwen die aansluit bij je dromen.
 • De mooiste uitzichten ervaren.

Het belangrijkste is dat het vanlife je de controle over je leven terug geeft. Hoe minder je bezit, des te minder verantwoordelijkheden. De definitie van rijkdom is niet voor iedereen hetzelfde.

Verzamel ervaringen, geen spullen.

Studies tonen aan dat een minimalistische levensstijl de bloeddruk kan verlagen, de risico’s op ziekten, migraine en hoofdpijn kan verminderen en in het algemeen je gezondheid kan verbeteren.

Vaak is een eenvoudige levensstijl niet alleen mooi, maar ook noodzakelijk. Veel vanlifers zeggen dat het in het begin moeilijk was om alles weg te doen. Maar uiteindelijk was het zeker de moeite waard om een leven met minder bagage te leven.

Enkele van de vele voordelen van leven in eenvoud zijn:

 • Enorme vrijheid.
 • Een betere gezondheid
 • Minder verplichtingen en stress

Maar dit betekent ook

 • Minder luxe
 • Onnodige aankopen vermijden.
 • Vindingrijk zijn.
 • Leven in een huis met beperkte ruimte.
 • Leven met minder spullen.

Het leven van de vanlifer is zeer onvoorspelbaar. Je wordt elke dag wakker met een ander uitzicht achter je voordeur. Je weet niet welke uitdagingen of avonturen je de volgende ochtend te wachten staan. Elke dag is anders, en dat maakt het intrigerend spannend.

Wat zijn de nadelen van een camper?

Hoewel het leven in een camper een bevrijdende levensstijl kan zijn, zijn er ook enkele nadelen aan het leven in een camper. Deze omvatten een gebrek aan privacy en ruimte, moeilijkheden bij extreme weersomstandigheden, en uitdagingen bij het onderhouden en repareren van het voertuig.

Het leven in een camper kan ook isolerend en eenzaam zijn, en het kan moeilijk zijn om relaties en persoonlijke contacten te onderhouden. Bovendien kan het vanlife duur zijn, vooral als je moet betalen voor campings, camperplaatsen en andere faciliteiten.

Vanlife in de winter

Het Vanlife in Nederland kan in de winter een uitdaging zijn, omdat het weer koud en nat kan zijn. Om vanlife in de winter leefbaar te houden, moet je maatregelen nemen om je camper warm en droog te houden. Dit kan inhouden dat je de camper goed isoleert, verwarmings- en ventilatiesystemen toevoegt, en weerbestendige materialen en apparatuur gebruikt.

Je moet ook voorbereid zijn op de uitdagingen van rijden en kamperen in winterse omstandigheden, zoals gladde wegen en beperkt zicht. Over het geheel genomen kan het vanlife in de winter de moeite waard zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hoe duur is het leven in een camper?

De kosten van het leven in een camper in Nederland kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type busje dat je kiest, de brandstofkosten en je levensstijl.

In het algemeen zal het leven in een camper betaalbaarder zijn dan traditionele huisvesting, omdat je bespaart op huur, nutsvoorzieningen en andere kosten.

Je moet echter wel rekening houden met de kosten van onderhoud en verzekering van je camper en de kosten van voedsel, water en andere benodigdheden. Misschien moet je ook betalen voor campings, camper parkeerplaatsen en andere faciliteiten. Hier een klein voorbeeld:

Hier volgen echter enkele voorbeelden van mogelijke dagelijkse kosten waarmee je te maken krijgt:

 • Brandstof: Afhankelijk van de grootte van je busje en je rijgedrag kunnen de brandstofkosten variëren van €20-€50 per dag.
 • Voedsel en water: De kosten voor voedsel en water kunnen variëren, afhankelijk van je dieetvoorkeuren en waar je je voorraden koopt. Een ruwe schatting is €20-€30 per dag voor boodschappen.
 • Campings en camperplaatsen: Als je van plan bent om op campings of camperplaatsen te verblijven, kunnen de kosten variëren van €10-€30 per nacht, afhankelijk van de locatie en voorzieningen.
 • Verzekering: De kosten van een bestelwagenverzekering in Nederland kunnen variëren, afhankelijk van het type bestelwagen dat je hebt en het dekkingsniveau dat je kiest. Een ruwe schatting is €10-€20 per dag voor de verzekering.
 • Diversen: Er kunnen extra kosten zijn voor zaken als toiletartikelen, wasgoed en onderhoud. Een ruwe schatting is €5-€10 per dag voor diverse uitgaven.

In totaal kunnen de dagelijkse kosten van het vanlife in Nederland variëren van €40-€150 per dag, afhankelijk van je levensstijl en locatie. Dit is echter een hele ruwe schatting, het is zeker mogelijk om extreem goedkoop te leven in een camper. Maar daar gaat aardig wat tijd en energie in zitten.

In het algemeen kan het leven in een camper een relatief betaalbare levensstijl zijn, maar het is belangrijk om zorgvuldig te budgetteren en te plannen.

Hoe kun je goedkoop in een camper leven?

Om goedkoop te leven in een camper in Nederland moet je zorgvuldig budgetteren en plannen. Je kunt geld besparen door een gebruikte camper te kiezen, die goedkoper kan zijn dan een nieuwe.

Je kunt ook besparen op brandstof en andere uitgaven door een zuinig busje te kiezen en je routes zorgvuldig te plannen. Daarnaast kun je geld besparen door zelf je maaltijden te koken en door op gratis of goedkope campings en camperparken te verblijven. Tot slot kun je geld besparen door te bezuinigen op niet-essentiële uitgaven en een meer minimalistische levensstijl te hanteren.

Is Vanlife iets voor mij?

Het feit dat je de tijd neemt om dit blog te lezen betekent dat je geïntrigeerd bent. De volgende vraag die je jezelf moet stellen is: wat houdt je tegen? Misschien zijn het meerdere dingen zoals geld, familie, budget, angst, enz…

Hier zijn enkele tips om op te letten als je het vanlife overweegt. Deze zullen je helpen je situatie beter te begrijpen en of doorgaan met het vanlife de juiste keuze voor je is.

Als je deze 4 tips volgt, kun je duidelijk antwoord geven op de vraag: “Is het vanlife iets voor mij?”

 1. Zoek uit wat je tegenhoudt en ga op zoek naar oplossingen. De beste manier om met antwoorden te komen is te beginnen met het maken van aantekeningen van alle obstakels die je in de weg staan. Zoek dan eenvoudigweg naar oplossingen voor elk van die problemen. Houd in gedachten dat dit niet in één dag zal lukken.
 2. Doe je onderzoek! Dit is tenslotte een heel serieuze beslissing die je hele leven kan beïnvloeden. Kijken naar foto’s op Instagram brengt je beslist nergens. Begin te zoeken naar waardevolle bronnen.
 3. Ervaar hoe het vanlife echt is. Als je een huis gaat kopen of huren, is het eerste wat je doet: gaan kijken. Zoiets moet je ook doen voor het vanlife.
  Misschien kun je zelfs overwegen om voor een weekend een camper te huren (dit kan op deze website). Als het huren van een voertuig buiten je budget valt, probeer dan een roadtrip voor het weekend en kijk of het iets is wat je op lange termijn kunt doen.
 4. Begin contact te leggen met de gemeenschap. Stel vragen en kom in contact met echte vanlifers die dit al doen. De beste manier om te leren is van iemand die ervaring heeft. De perfecte plek om dit te doen is door verhalen van vanlifers te lezen, een forum te bezoeken of je aan te sluiten bij een Facebookgroep.

Conclusie

Vanlife in Nederland kan een bevrijdende levenskeuze zijn. Het biedt vrijheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om te reizen en de wereld te verkennen op jouw voorwaarden.

Maar staar je niet blind op alle instagram foto’s. Zoals we allemaal weten is het makkelijk om een verkeerd beeld te krijgen van dingen door instagram en andere social media.

Vanlife heeft zeker zijn nadelen. Het is belangrijk om je hier goed bewust van te zijn voordat je een camper koopt. Daarom is het zeker aan te raden om het vooral eerst uit te proberen.

Follow your bliss!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!