Tiny Houses

​Tiny House Zeeland: Locaties en Projecten

Een tiny house in zeeland
Geschreven door Koen Duindam

De mogelijkheden om te wonen in een tiny house in Zeeland zijn nog beperkt, maar er is veel in beweging! Er zijn verschillende initiatieven om plekken te creëren waar meerdere tiny houses kunnen staan met een tijdelijke of permanente vergunning. Hieronder vind je een overzicht van de projecten die nu al bestaan of in ontwikkeling zijn.

Tiny House Zeeland – Sint Laurens

​Tiny House Zeeland: Locaties en Projecten 1

In Sint Laurens, een dorp aan de rand van Middelburg, is een bijzonder project gestart: Tiny House Zeeland – Mini uusjes.

Mini uusjes is een initiatief van zeven enthousiaste Tiny House bewoners die samen een stuk landbouwgrond hebben gepacht van de gemeente Middelburg. Op deze locatie mogen ze voor vijf jaar hun eigen Tiny Houses bouwen en wonen. Het doel is om te experimenteren met een andere manier van leven: eenvoudiger, duurzamer en meer verbonden met de natuur en elkaar.

De Tiny Houses zijn allemaal verschillend van vorm, grootte en materiaalgebruik. Ze hebben elk hun eigen karakter en uitstraling. Sommige hebben zonnepanelen, anderen een composttoilet of een houtkachel. Ze zijn allemaal zelfvoorzienend op het gebied van energie en water. De bewoners delen een gemeenschappelijke tuin waar ze groenten en fruit verbouwen.

Het project Mini uusjes is niet alleen bedoeld voor de bewoners zelf, maar ook voor de omgeving. De Tiny House bewoners willen graag laten zien dat het mogelijk is om anders te wonen en te leven in harmonie met de natuur. Ze staan open voor contact met de buurtbewoners, scholen en andere geïnteresseerden. Ze organiseren regelmatig rondleidingen, workshops en lezingen over Tiny Houses en duurzaamheid.

Het project Mini uusjes is een uniek experiment in Zeeland dat hopelijk navolging krijgt op andere plekken. Het laat zien dat Tiny Houses meer zijn dan alleen kleine huisjes: het zijn levensstijlen die bijdragen aan een betere wereld.

Tiny House Zeeland – Project Hoedekenskerke

​Tiny House Zeeland: Locaties en Projecten 2

Project Tiny House Zeeland Hoedekenskerke is een initiatief van Beveland Wonen, een woningcorporatie die actief is in de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal. Beveland Wonen wil met dit project duurzame en betaalbare woonruimte bieden aan mensen die op zoek zijn naar een kleine en flexibele woning.

De tiny houses zijn geplaatst in het dorp Hoedekenskerke, dat aan de Westerschelde ligt en ongeveer 700 inwoners heeft. Het project bestaat uit zes tiny houses die elk ongeveer 25 vierkante meter groot zijn. De tiny houses zijn voorzien van alle basisvoorzieningen zoals een keuken, een badkamer, een slaapvide en een woonkamer. Ze hebben ook zonnepanelen op het dak om zelf energie op te wekken.

De tiny houses zijn bedoeld voor mensen die tijdelijk of permanent klein willen wonen. Ze kunnen worden gehuurd voor een periode van maximaal twee jaar. De huurprijs bedraagt 400 euro per maand inclusief servicekosten. De bewoners moeten wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals een inkomen onder de huurtoeslaggrens en geen andere woning bezitten of huren.

Het project is gestart in september 2021 toen de eerste vier tiny houses werden geplaatst. In november 2021 werden de laatste twee tiny houses toegevoegd. Het project is nog in de experimentele fase en wordt geëvalueerd na twee jaar. Beveland Wonen hoopt met dit project meer ervaring op te doen met het concept van tiny living en de mogelijkheden te verkennen om dit verder uit te breiden in de regio.

De tiny houses op Project Hoedekenskerke zijn een voorbeeld van hoe minimalistisch en duurzaam wonen kan worden gerealiseerd in Nederland. Ze bieden een alternatief voor mensen die minder ruimte nodig hebben of willen hebben en die bewust kiezen voor een eenvoudiger levensstijl. Ze dragen ook bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het vergroten van de sociale cohesie in het dorp

Tiny House Zeeland – Renesse

​Tiny House Zeeland: Locaties en Projecten 3

Tiny Houses Renesse is een pilot project van de gemeente Schouwen-Duiveland en aannemingsbedrijf Lindeloof. Het doel is om te onderzoeken of Tiny Houses een oplossing kunnen bieden voor de huisvestingsproblematiek op het eiland, met name voor starters, jongeren en seizoenswerkers.

Het project bestaat uit 24 Tiny Houses die geplaatst zijn op een voormalig parkeerterrein bij de voetbalvelden aan de Laone in Renesse. De Tiny Houses zijn allemaal verschillend van ontwerp en indeling, maar hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken: ze zijn maximaal 50 m2 groot, ze zijn energieneutraal en ze hebben een eigen buitenruimte.

De Tiny Houses zijn beschikbaar voor bewoning sinds februari 2023. De bewoners kunnen er voor maximaal twee jaar verblijven en betalen een huurprijs die afhankelijk is van hun inkomen. Ze vormen samen een woongemeenschap die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van het terrein.

Het project Tiny House Zeeland Renesse is een uniek experiment in Schouwen-Duiveland dat hopelijk veel leert over de mogelijkheden en uitdagingen van deze nieuwe woonvorm. Het laat zien dat Tiny Houses meer zijn dan alleen kleine huisjes: het zijn innovatieve oplossingen die passen bij de tijdgeest.

Tiny House huren in Zeeland?

Als je eens wilt proeven van het leven in een tiny house, hoef je niet meteen je hele huisraad te verkopen en te verhuizen naar een piepklein huisje op wielen. Je kunt ook gewoon een tiny house huren voor een vakantie of een weekendje weg. Zo kun je zelf ervaren hoe het is om te leven met minder spullen en meer vrijheid.

In Zeeland zijn er verschillende mogelijkheden om een tiny house te huren. Een daarvan is Resort Waterrijk Oesterdam, een luxe vakantiepark aan het water. Hier kun je kiezen uit verschillende soorten tiny houses, die allemaal modern en stijlvol zijn ingericht. Ze hebben grote ramen die uitzicht bieden op het water en de natuur, en ze zijn van alle gemakken voorzien.

Een ander leuk adresje is Tiny House Het Zeeuwse Tuinhuis, dat gelegen is op een boerderij in Sint Maartensdijk. Dit huisje heeft een knusse en landelijke sfeer, met veel hout en groen. Het heeft een slaapkamer met een comfortabel tweepersoonsbed, een badkamer met een regendouche, een keuken met alle benodigdheden en een woonkamer met een gezellige zithoek.

Wat je ook kiest, je zult gegarandeerd genieten van je verblijf in een tiny house in Zeeland. En wie weet… misschien bevalt het leven in een tiny house zo goed dat je besluit om er permanent voor te gaan!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!