Tiny Houses

Tiny house vs caravan

Mensen die er over nadenken om kleiner te gaan wonen, hebben verschillende opties. De ene is misschien meer aangetrokken tot een camper, mobilhome of caravan en de ander tot een bungalow, chalet of tiny house.  

Elk van deze opties heeft voordelen en nadelen, en bepalen welke de juiste optie is voor jou is natuurlijk een persoonlijke keuze die sterk afhangt van jouw voorkeuren.

Soms is kiezen echter niet zo simpel, dus we nemen hier even de voordelen en nadelen van twee populaire keuzes – een tiny house en een caravan – onder de loep.

Voordelen Tiny House

Omdat een tiny house eigenlijk gewoon een kleinere versie van een normaal huis is, kan je het niet helemaal vergelijken met een caravan.

Zo biedt het natuurlijk meer comfort, aangezien het alle aspecten van een gewoon huis heeft, wat een caravan niet altijd heeft. Ook qua constructie en isolatie is een tiny house van betere kwaliteit, zeker als het niet mobiel is, waardoor er minder onderhoud zal nodig zijn en je minder last zult hebben van de invloed van weer en milieu.

Een ander, misschien minder voor de hand liggend voordeel is dat er meer mogelijkheid is voor innovatieve constructies. Zo zijn er al talloze ontwerpen voor tiny house die net kunstwerken lijken, met een interessante vorm en afwerking.

Caravans vereisen natuurlijk ook creativiteit, maar aangezien het mobiel moet blijven heb je minder mogelijkheden.

Nadelen Tiny House

Als je er graag op uit wil trekken, is een caravan zonder twijfel de meest voor de hand liggende optie. Een tiny house is namelijk niet altijd verplaatsbaar, en als het wel op wielen staat, is het vaak groter en zwaarder dan een caravan, en dus moeilijker te verplaatsen.

Dit is niet per se een nadeel als de verplaatsing maar om de zoveel tijd moet gebeuren en niet regelmatig, aangezien je er ook meer comfort voor terug krijgt.

Een tiny house is dus minder mobiel, maar afhankelijk van jouw voorkeuren kan dit ook een voordeel zijn. Verder kost het heel wat meer om een tiny house te kopen of laten bouwen.

Voordelen Caravan

Een groot voordeel als je niet van regels houdt, is dat de regels over verzekering en andere legale voorschriften momenteel duidelijker en simpeler zijn met een caravan.

Omdat caravans al heel ingeburgerd zijn en bekend bij de overheid, zijn er grote lijnen die kunnen toegepast worden, terwijl tiny houses vaak situatie per situatie bekeken moeten worden omdat ze nog vrij nieuw zijn.

Je kunt dus vrij makkelijk en voor weinig geld een caravan kopen en meteen op avontuur er op uit trekken.

Nadelen Caravan

Bij het leven in een caravan komen er heel wat kleine dingen bij kijken waar mensen vaak niet aan denken op voorhand.

Aangezien een caravan minder goed geïsoleerd is dan een tiny house is er vaak schimmel of dergelijke na een tijd, zeker als je douches met warm water neemt in de caravan. Verder dwingt leven in een caravan je om creatiever om te springen met dingen die je voorheen als vanzelfsprekend beschouwde qua inrichting en dagelijks comfort.

Zo moet je zelf wat handiger zijn om dagelijks klein onderhoud te doen, en elke keer als je op een nieuwe plek aankomt moet je zelf opnieuw water, elektriciteit en afvoer aansluiten.

Een extra kost bij een caravan is natuurlijk ook de parkeertickets. Vaak mag je op veel plekken maar enkele dagen staan (en zijn de parkeertickets daar bovenop vrij duur), en zelfs op caravan campings of dergelijk is er soms een limiet van een maand, waarna je weer een andere plek moet zoeken.

Een nadeel aan dat springen van plek naar plek is dat je je buren niet echt leert kennen, en geen vast plekje als thuis kan noemen. Voor sommigen is dat net aanlokkelijk, maar anderen hebben dan weer graag een vast stekje.

Tenslotte is een caravan over het algemeen toch zeker ook kleiner dan het gemiddelde tiny house en heb je dus nog minder plek voor je spullen. Het vraagt echt om een minimalistische levensstijl.

Die spullen moeten dan ook nog eens verankerd worden, aangezien je huisje een kleine aardbeving ondergaat elke keer dat je het verplaatst.

Iets tussenin?

Een caravan en tiny house zijn op zich ook niet zo anders, en er zijn zeker ook opties die als iets tussenin kunnen beschouwd worden. Velen hebben zelfs al caravans omgebouwd tot tiny houses. Beide opties zijn zeer leuk en interessant, dus uiteindelijk weet je zelf best wat er bij jouw levensstijl past.

Misschien vindt je dit ook interessant: Tiny house VS stacaravan

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!