Tiny Houses

Complete gids over tiny house verwarming

tiny-house-houtkachel-verwarming-thumb
Geschreven door Koen Duindam

Hoe kun je jou tiny house het beste verwarmen? Wat is de goedkoopste en duurzaamste manier om je tiny house warm te houden?

Er zijn veel verschillende verwarmingsopties beschikbaar. Maar wat is nou een goede manier om je tiny house te verwarmen?

Dit ligt natuurlijk erg aan je situatie. Hoe groot is je tiny house? Ben je aangesloten op stroom?

In dit artikel gaan we verkennen wat voor verschillende manieren er zijn om je tiny house te verwarmen en welke van deze manieren het beste bij jou past!

Verwarming verbruikt het meeste energie

Verwarming is een belangrijk onderwerp voor (toekomstige) tiny house bewoners. Het verwarmen van een huishouden verbruikt namelijk het meeste energie!

Of je het nu hebt over het verwarmen van de ruimte zelf of van water om te douchen of de afwas mee te doen. Verwarming is totaaaaal niet zuinig..

Bij standaard woningen in Europa gaat gemiddeld 80% van de verbruikte energie naar het verwarmen van de woning.

Het is dus een belangrijk punt om aandacht aan te besteden. Hier kun je dus het meeste winst behalen op efficiënt omgaan met energie.

En het begint allemaal bij:

Isolatie van je tiny house

Voordat we het gaan hebben over de verschillende verwarming opties voor in een tiny house is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je tiny house zo goed mogelijk is geïsoleerd.

Isolatie om je tiny house warm te houden

Tiny house isolatie is super belangrijk omdat je hiermee op lange termijn niet alleen veel geld kan besparen maar ook omdat het een veel duurzamere keuze is. Des te meer je jou tiny house kunt isoleren des te minder energie je hoeft te verbruiken om het warm te houden.

Het maakt niet eens zoveel uit of je nou schapenvacht isolatie hebt of een iets minder milieu vriendelijke manier van isoleren. Als je maar isoleert!

Seperator

Verwarming opties voor je tiny house

Als je tiny house goed geïsoleerd is dan is het tijd voor het kiezen van de juiste verwarming optie voor jou tiny house. Dit zijn de opties die ik graag in dit artikel met je wil verkennen:

Let bij het verkennen van deze opties ook goed op of jou keuze ook goed bij het formaat van je tiny house past. Een tiny house veranderd namelijk al snel in een sauna.

Seperator

Verwarmen met een Houtkachel

Een houtkachel maakt je tiny house gelijk gezellig. Zelf heb ik een lange tijd een houtkachel gehad en ik kon altijd erg genieten van een vuur stoken en van de gezelligheid van de houtkachel.

Tiny House Verwarming met een Houtkachel

Het kan een enorme voldoening geven om je eigen vuurtje te stoken met het hout dat je zelf hebt staan hakken in de kou.

Maar niet iedereen vindt het fijn om elke dag wakker te worden in een koud huis om vervolgens aan het begin van de dag een fikkie te moeten stoken.

Houtkachel met een pan erop

Wat ook wel makkelijk is, is dat je bij veel houtkachels ook makkelijk een pannetje met water kan verwarmen voor thee of om de afwas mee te doen.

Het is lastig om een houtkachel te vinden die geschikt is voor een Tiny House, de meeste kachels zijn namelijk te groot voor zo’n kleine ruimte. Wanneer je een te grote kachel in je Tiny House plaatst verandert hij binnen de kortste keren in een sauna, je hebt het dan niet meer koud, maar het is niet helemaal wat je wilt.

Een houtkachel neemt veel ruimte op in je huis, niet alleen voor de vloerruimte waar hij daadwerkelijk op staat. Maar ook de ruimte eromheen moet vrij zijn, omdat er anders dingen kunnen verbranden en uiteindelijk zelfs in brand kunnen komen te staan.

Als laatste moet je denken aan hoe een houtkachel je leven beïnvloed. Je moet er namelijk veel tijd in steken. Hout moet gekapt worden en in kleinere stukken gehakt worden.

Dit moet je vervolgens allemaal op elkaar stapelen en daarna moet je er geregeld een stuk hout vanaf pakken om weer in de kachel te steken, zodat je huis lekker warm blijft.

Het brengt dus aardig wat werk en rommel met zich mee met houtstukjes en schors dat van het hout afvalt en de as uit de kachel zelf.

houtkachel met as

Maar dit heeft ook weer zijn charme, sommige mensen vinden het juist leuk om echt hun eigen vuur te maken. Het geeft een bepaalde voldoening om te genieten van de warmte die je zelf hebt gecreëerd.

Voordelen houtkachel:

 • Het vuur geeft brengt gelijk gezelligheid in je tiny house
 • Kan gebruikt worden om op te koken, drogen en meer
 • Brandstof is meestal goedkoop
 • Mogelijkheid tot off grid

Nadelen houtkachel:

 • Medium tot hoge aanschafkosten en installatiekosten
 • Meestal veel ruimte nodig
 • Heeft veel werk nodig en zorgt voor rommel
 • Geen schone verbranding

Kosten: €300,- tot €3000,-

Seperator

Verwarmen met de Rocketstove

De rocketstove is een hele interessante manier om je tiny house te verwarmen. Een rocketstove is namelijk erg duurzaam. Dit kom vooral omdat de rocketstove zo efficiënt verbrand, daardoor is er veel minder brandstof nodig en is de verbranding ook schoner.

Gezinnen die voorheen een houtkachel gebruikten om hun huis te verwarmen en zijn overgestapt naar een rocketstove verbruiken in de gehele winter ongeveer 70% tot 90% minder hout!

rocketstove in een tiny house

Bij een rocketstove trekt het vuur zelf nieuwe zuurstof naar binnen waardoor er een heel heet vuur ontstaat die alle gassen verbrand die bij een normale houtkachel gewoon naar buiten vliegen.

Na de vlammen van het vuur gaat alle hitte naar de bovenkant en geeft het warmte af. Wanneer het iets is afgekoeld gaat het naar beneden en via de rechterkant naar buiten.

Wat er dus gebeurt is dat er een enorm heet vuur ontstaat die hout snel en volledig verbrand. Het is fijn dat de rocketstove efficiënter is met hout en ook schoner verbrand. Maar het even heel heet hebben en daarna weer koud is ook niet ideaal.

Rocketstove mass heater

Een rocketstove mass heater is een iets uitgebreidere versie van de rocketstove. Hierbij wordt de extreme hitte opgeslagen in een massa zodat deze de warmte geleidelijk afgeeft.

rocketstove mass heater


Zo heb je dus het beste van twee werelden. Je hebt de schone en efficiënte verbranding door het rocketstove principe en een langzame afgifte van warmte door de massa.

De warmte van de rocketstove wordt opgeslagen in de massa doordat de warme lucht langs een parcour wordt geleidt die door een massa loopt.. De warmte wordt afgegeven aan de massa en het kan uren nadat het vuur gedoofd is nog warmte afgeven.

Aangezien de massa meestal een grote bonk steen is, is dit vanwege het gewicht nogal lastig om in een tiny house te realiseren. Hierdoor kan je tiny house al snel te veel wegen.

Wat hier wel een gigantisch voordeel van is, is dat de massa dus erg lang warm blijft. Vooral in de nacht is dit een heerlijke warmte. Met een houtkachel wordt men vaak wakker in een koud tiny house. Maar met de rocket stove mass heater is dit dus niet het geval.

Voordelen Rocketstove:

 • Met een mass heater wordt je wakker in een warm huis
 • Het vuur geeft brengt gelijk gezelligheid in je tiny house
 • Kan gebruikt worden om op te koken, drogen en meer
 • Zeer efficiënt brandstof verbruik
 • Schone verbranding

Nadelen Rocketstove:

 • Medium tot hoge aanschafkosten en installatiekosten
 • Kost wat tijd en energie om aan te zetten
 • Mass heater is extreem zwaar
 • Meestal veel ruimte nodig

Kosten: €300,- tot €3000,-Lees hier meer over de Rocketstove >

Seperator

Verwarmen met een Pelletkachel

Een pelletkachel is een zeer interessante manier van verwarmen die de laatste jaren enorm in populairiteit groeit. Het is een zeer automatisch systeem die zelfstandig een vuur kan maken en onderhouden. Je hoeft maar een temperatuur en eventueel een tijd schema in te voeren en de pelletkachel doet al het werk.

Als brandstof gebruikt de pelletkachel “pellets” dit zijn kleine korels van gedroogd hout die zeer schoon verbranden. Er blijft dus haast geen as over en er is ook significant minder luchtvervuiling door de schone verbranding.

De pelletkachel heeft ook een voordeel als het gaat om brandbeveiliging. Terwijl de rookpijp van een houtkachel een temperatuur van 230-400° C moet bereiken om efficiënt te kunnen trekken, blijft de rookpijp van een pelletkachel meestal tot 50-60° C en stijgt hij slechts tot 100° C bij permanente continue werking.

Wie waarde hecht aan een zeer efficiënte, krachtige, onderhoudsvriendelijke en tegelijkertijd ecologische verwarming met een zo laag mogelijke uitstoot van fijnstof en CO2 kan een pelletkachel nauwelijks vermijden.

Voordelen Pelletkachel:

 • Bijna dezelfde gezellige uitstraling als een houtkachel
 • Veel minder rotzooi van houtresten en as
 • Hogere veiligheid door hermetische afsluiting van de kachel naar de woning
 • Werkt zeer zelfstandig waarbij een uitgebreid schema in te stellen is.
 • Drastische vermindering van de uitstoot van fijnstof.
 • Aanzienlijk hoger rendement (meer dan 90 %) en dus efficiënter gebruik van hout als brandstof.

Nadelen pelletkachel:

 • Medium tot hoge aanschafkosten en installatiekosten
 • Meestal veel ruimte nodig
 • Maakt wat geluid
 • Altijd stroom nodig
 • Minstens een keer in de week moet het as weggehaald worden.

Kosten: €300,- tot €3000,-

Seperator

Elektrische verwarming

Het elektrisch verwarmen van je tiny house is in de meeste gevallen een inefficiënte oplossing. Het kost namelijk veel stroom om elektriciteit om te zetten naar warmte.

De aankoop en aansluiting zijn dus erg makkelijk en goedkoop maar op lange termijn is het meestal een inefficiënte manier om je tiny house te verwarmen.

Als je op een groene manier veel stroom op kunt wekken dan kan het nog de moeite waard zijn. Een stromend watertje in de buurt waar je een waterturbine mag neerzetten zou dan nog een van de best mogelijke scenario’s zijn. Een waterturbine kan namelijk veel stroom opwekken.

Als je dit niet hebt dan zul je vanwege de grote hoeveelheid stroom die je nodig hebt aangesloten moeten op een stroom netwerk. Je hebt verschillende elektrische verwarmingen:

Luchtblazers
De luchtblazers blazen warme lucht in de ruimte, waardoor die snel warm wordt. Het nadeel is wel dat hij veel lawaai maakt. Ook zijn ze niet ideaal voor mensen met allergieën, omdat ze voor veel lucht en stof verplaatsing zorgen.

Convectoren
Bij een convectorkachel stroomt koude lucht langs een warmte element, waardoor er verwarmde lucht opstijgt. Hij warmt de ruimte gelijkmatig op en heeft in vergelijking met ander elektrische verwarmingen een laag energie verbruik. Hij is redelijk groot van formaat, maar is wel geluidloos.

Keramische verwarming
Bij een keramische verwarming word een keramische element verwarmd, deze geeft warmte af aan de luchtstroom die hier langs komt. Het geeft een aangename warmte af en is niet belastend voor de luchtwegen. Ze zijn meestal kleiner van formaat en zijn energiezuinig.

Halogeen verwarming
Bij een halogeen verwarming wordt er door middel van een gloeidraad warmte afgegeven aan de lucht. Het is ideaal op ruimtes snel mee op te warmen, maar hierbij verbruikt hij wel redelijk veel stroom.

Infrarood verwarming
Infrarood verwarming wordt ook vaak als een duurzame manier van verwarmen gepresenteerd. Over het algemeen is deze manier van verwarmen ook duurzamer dan de andere elektrische manieren van verwarmen.

Dit komt omdat de infrarood een straling warmte afgeeft. Vergelijkbaar als de warmte van de zon. Zelfs wanneer het koud buiten is en je in de volle zon zit krijg je het door de straling van de zon toch warm.

Omdat je dus niet de hele ruimte hoeft te verwarmen maar de warmte straling meer gericht is op je lichaam hoef je dus minder energie te gebruiken.

Olieradiatoren
Hij geeft warmte af aan de lucht doordat er olie wordt verwarmd en door de radiator heen circuleert. Hij warmt traag op, maar is wel effectief om een ruimte langdurig warm te houden. Het voordeel is dat de lucht niet droog wordt en hij geeft ook nog veel warmte af wanneer hij al afstaat.

Voordelen elektrische verwarming:

 • Aanschaf is niet duur
 • Makkelijk te vinden
 • Geen installatie nodig, gewoon inpluggen aan het stroom
 • Je kan makkelijk het juiste formaat voor jou tiny house vinden
 • Heel goed te reguleren

Nadelen elektrische verwarming:

 • Gebruikt vloerruimte
 • Ze zien er niet erg mooi uit
 • Duur om te laten draaien door het stroomverbruik
 • Gebonden aan een stroom aansluiting

Kosten: €12,- tot €120.-

Seperator

Petroleum kachel

pertroleum-kachel

Volgens gebruikers is een petroleum kachel de setup en brandstof kosten waard. Hij brand erg heet en is 90% efficiënt. Hij is alleen is verhouding met een propaankachel minder schoon qua verbranding en vervuild het milieu dus wel meer dan een propaan kachel zou doen. Ze maken tegenwoordig wel filters die de uitstoot verminderen.

Petroleum is in verhouding met propaan goedkoper, maar moeilijker te vinden. Ook koolstof mono-oxide is iets waar je voor moet oppassen bij het gebruik van een petroleum kachel.

Voordelen kerosine kachel:

 • Controle over de thermostaat
 • Schone verbranding

Nadelen kerosine kachel

 • Medium tot hoge aanschaf kosten
 • Gebruikt fossiele brandstoffen
 • Het kan moeilijk zijn om brandstof te vinden

Kosten: €40,- tot €800,-

Seperator

Propaan kachel

propaan-kachel

Een propaan kachel heeft een schone en efficiënte verbranding. De brandstof is relatief goedkoop en makkelijk te vinden. Met propaan kachels kan je wel tegen het probleem aanlopen dat hij niet voor genoeg warmte kan zorgen en je kan de warmte ook niet bij elke propaan kachel instellen.

Voordelen propaan kachel:

 • Controle over de thermostaat
 • Schone verbranding

Nadelen propaan kachel

 • Medium tot hoge aanschaf kosten
 • Gebruikt fossiele brandstoffen

Kosten: €40,- tot €800,-

Seperator

Warmtepomp

Een warmtepomp is een goed optie voor mensen die een aansluiting hebben op het stroomnetwerk. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, grondwater of de bodem te halen. Je kan je huis er mee verwarmen en eventueel warm water mee maken.

Ze zijn super efficiënt en maken van 1 kWh stroom wel 2 tot 5 kWh warmte. Je huis moet wel aan veel eisen voldoen, voordat een warmtepomp geschikt is voor je woning.

De soort warmtepomp die voor een Tiny House interessant kan zijn, is de elektrische warmtepomp. Een deel van de installatie moet wel buiten het huis geplaatst worden. Ook moet de woning voorzien zijn van een lage temperatuur verwarmingssysteem, zoals vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Mocht je dit dus willen gebruiken, dan moet je hier al vroeg in de bouw van je Tiny House aan denken.

Voordelen warmtepomp:

 • Kan verwarmen en verkoelen
 • Instelbare thermostaat
 • Geen vloerruimte nodig
 • Erg efficiënt

Nadelen warmtepomp:

 • Hoge aanschafkosten
 • Er is professionele hulp nodig bij de installatie
 • Je Tiny House moet aan bepaalde eisen voldoen

Kosten: €1500,- tot €25.000

Seperator

Conclusie

Wanneer je gaat beslissen welke verwarmingsoptie het beste voor jou is, moet je niet alleen kijken naar de kosten en voor hoeveel werk sommigen zorgen.

Maar houd ook veiligheid in gedachten, veel opties werken met echt vuur. Vooral als je in een tiny house woont met kinderen is dit iets om goed over na te denken.

Daarbij is luchtkwaliteit ook een belangrijk punt, in een kleine woning zoals een Tiny House kan het al snel benauwd worden als er niet voldoende geventileerd kan worden.

Zorg er tot slot voor dat je huis goed is geïsoleerd zodat je de warmte niet zomaar weer kwijt bent.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

22 Reacties

 • Hallo, ik zie bij rocket stove verwarming staan dat de kosten tussen de 300 en 3000 euro zijn , maar wat kost de kleinste rocket stove ?
  Want ik zou graag een kleine rocketstove willen aanschaffen voor in mijn woonkamer om deze later in mijn te bouwen stro Balen huisje te gaan gebruiken .met een lemen bank eraan.

 • Op internet vind ik meerdere tiny hous-jes, mèt sauna welk zich steeds op de begane grond bevind.
  Een hete lucht- of Turkse stoom-sauna op een loft plaatsen; Kan dat? Of is dat af te raden?

 • Misschien is het een kwestie van tijd, maar eerlijk gezegd vind ik alles wat met het verbranden van hout/biomassa te maken heeft totaal uit de tijd. Het geeft stank, verslechtert de luchtkwaliteit en er is niets duurzaams aan, tenzij je zo weinig hout verbruikt dat de bomen waar je het vanaf haalt net zo snel (of liefst nog sneller) bijgroeien dan jij het eraf haalt. Ik zie ook niet waarom elektrische verwarming minder efficiënt is. Elke opgenomen kWh wordt omgezet in warmte. Rendement is dus nagenoeg 100% net als bij gas of andere energiedragers/brandstoffen, als je tenminste niet een deel van de warmte via de schoorsteen naar buiten jaagt. Wat nog veel belangrijker is voor verwarming is zonnewarmte: neem 1 wand met ramen en richt die op het zuiden en zorg voor een overstek of zonnescherm om de zonnewarmte in de zomer buiten te houden, of draai dan je tiny house om.

 • De exacte werking van de warmte pomp is mij nog ietswat te mysterieus. Het ontrekt warmte van de buitenlucht? Hoe kan het warmte geven als het buiten koud is?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Etiènne

  • Kijk eens naar je koelkast, dan heb je je warmtepomp. Als het binnen (waar de condensor staat, nl de achterkant van je koelkast) warm is, moet de koelkast harder werken (= meer stroom verbruiken) om de zaak in de koelkast koel te houden. Datzelfde geldt voor een warmtepomp als verwarming. Om het binnen warm te houden moet de buitenlucht worden afgekoeld (energie onttrekken aan de buitenlucht). Is het buiten koud, dan moet er dus meer stroom worden verbruikt om toch die buitenlucht nog verder af te koelen. Nadeel daarbij kan zijn dat je verdamper (het buitendeel van je warmtepomp vergelijkbaar met het binnendeel van je koelkast) bevriest. Die moet dan eerst ontdooit worden en dat kost ook weer extra energie, waardoor de warmtepomp bij lage buitentemperaturen minder efficiënt is.

 • Zit net midden in een cursus over duurzaam wonen. Helaas voor Tinyhousers blijkt veel massa het beste recept voor een echt comfortabel klimaat te zijn. Voor Tiny House zou inderdaad een combi verwarming prima zijn. Kleine houtkachel met zoveel mogelijk massa en lokale verwarming.
  Er bestaat tegenwoordig infrarood verwarming in de vorm van een soort gaas, net als bij vloerverwarming. Je kunt het aan / in het plafond aanbrengen. Infraroodwarmte van boven voelt lekkerder en natuurlijker dan vloerverwarming. Zeer goede vloerisolatie en een “warm’ materiaal (kleed in de winter) op de vloer helpt erg veel om het comfortgevoel te verhogen. Er is nog heel veel meer over te vertellen en alles is heel persoonlijk.

 • Inderdaad uitgebreidde gids, je bent niet zo enthousiast over elektra? Maar als je zonnepanelen hebt kun je dit toch eindeloos (duurzaam) gebruiken? L

  • Jaa dat klopt inderdaad! Maar dan moet je wel instaat zijn om genoeg stroom op te wekken. En verwarming kost nou eenmaal superveel stroom. Mocht je bij een stromend watertje staan dan is een water turbine wel super efficient voor het opwekken van stroom. Dan is het een stuk makkelijker denk ik.

 • Rocketstove lijkt me een zeer duurzame verwarmingsoplossing. Wel nog afhankelijk van houtkap maar als het echt zo efficient verbrand lijkt me dat meer dan waard.

 • Ik heb een tweedehands tiny house gekocht met een mooie propaankachel. De eerste keer dat ik het gebruikte voelde ik me raar en ben ik naar buiten gegaan en heb ik een loodgieter gebeld. Ik had 14 keer zoveel koolmonoxide als het zou moeten zijn. Er werd me verteld dat de flexibele gasleidingen niet goed meer waren en dat ik ze moest vervangen.. Wees voorzichtig met propaan / gas verwarmingen en zorg altijd voor een koolmonoxide melder en rook melder!!

 • Er gaat niets boven de gezelligheid van een houtkachel. Geeft mij al ruim 20 jaar fysiek en geestelijk warmte en rust. Als je het hout goed droogt en flink heet opstookt dan is de verbranding schoner.

 • Zelf heb ik sinskort een pelletkachel en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben door het gemak en efficientie. Ten hoogste aan te raden!

  • Ik hou van het idee van een pelletkachel, maar voor alle kachels die ik in het verleden heb bekeken, was er ook een soort van elektriciteit nodig om de pellets te voeden. De meeste hadden ook blowers, die ook elektrisch moesten werken. Is dit nog steeds het geval? Ik heb gehoord dat ze zeer efficiënt zijn!

 • Nóg extra isoleren dan maar! Jammer dat dit ten koste gaat van de ruimte. Zeer nuttig voor mijn THOW project Thanks!

  Joris Moerkerken

 • Toen we ons onderzoek deden naar hoe we ons huis konden verwarmen, kwam er steeds weer één ding naar voren. De vloeren zijn super koud. Vooral bij een THOW zal de lege ruimte onder het tiny house ruimte overlaten waar wind langs waait. Hoewel je de ruimte om je tiny house kan afbakenen is dat niet altijd praktisch, zeker niet als je op reis bent. We hebben dus vloerverwarming gevonden die voor ons goed werkt Niets is te vergelijken met een lekkere, warme vloer en de warmte stijgt omhoog waardoor het hele huis mooi opwarmt. Omdat de voetafdruk zo klein is, is het energieverbruik niet hoog en is het redelijk efficiënt.

  We raden ook aan om meer dan één verwarming te hebben. We hebben wel een houtkachel met een oven voor eventuele nood. En ja de vloerverwarming draait op zonne-energie dus erg milieuvriendelijk.

  • Koude vloeren zijn het ergst, vooral ‘s morgens! Leuk om jullie ervaring met off-grid vloerverwarming te horen! Ik zou dit graag in de toekomst in ons tiny house willen doen.

  • Zou ik mogen weten hoeveel energie jullie verbruiken voor de vloerverwarming? Mijn vriend en ik zijn onze verwarmingsopties aan het bekijken voor onze Tiny en ik zou graag meer over jullie ervaring willen weten met het verwarmen van jullie Tiny House 🙂
   We kunnen via insta of Facebook in contact kunnen komen, mochten jullie dit willen. @stephanieharkx

  • Heeft er iemand echt ervaring met infraroodverwarming. Wij gaan binnenkort ons tiny house bouwen en willen heel graag in contact komen met mensen die hier ervaring mee hebben. Het lijkt ons de beste manier om te verwarmen. Kan het bijvoorbeeld ook met zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen heb je nodig om infraroodverwarming te gebruiken. Laat even iets weten als je ons kunt helpen.

  • Hoi Patrick en Elize,
   Wat voor vloerverwarming hebben jullie? Ben erg benieuwd naar een zuinige variant die off-grid mogelijk is voor m’n thow die bijna af is.

Plaats een leuke reactie!