Tiny Houses

Verlichting in een Tiny House

Goede verlichting in een tiny house is net zoals in reguliere woningen ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat het functioneel is, maar ook omdat het in grote mate bijdraagt aan de sfeer in je woning.

Een huis kan ontzettend mooi zijn ingericht, maar als het ontbreekt aan de juiste verlichting zul je waarschijnlijk minder snel een warm en gezellig gevoel ervaren.

Een teveel aan licht of te fel licht zorgt vaak voor een kille sfeer, terwijl te weinig licht over het algemeen niet praktisch is. Het is dan ook van belang een goed lichtplan voor je woning te hebben. Het feit dat de ruimte in een tiny house beperkt is, kan een benauwd gevoel geven.

Maar wist je dat je je tiny house groter kunt laten lijken, door op een juiste manier om te gaan met licht? Het kan echter best een uitdaging vormen om te zorgen voor goede tiny house verlichting, aangezien de mogelijkheden qua ruimte beperkt zijn. In dit artikel vind je een aantal tips om wonen in een tiny house aantrekkelijker te maken, door middel van een goed lichtplan.

Gebruik maken van kunstlicht

Kunstlicht in een woning kan onderverdeeld worden in twee verschillende categorieën, namelijk functionele verlichting en accentverlichting. Functionele verlichting bestaat uit gericht, verstelbaar licht waardoor het makkelijk wordt om een bepaalde handeling of taak uit te voeren.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leeslamp voor het lezen van een boek, of verlichting boven de eettafel om het eten beter te kunnen zien. Accentverlichting daarentegen dient geen specifiek functioneel doel, behalve dat het gebruikt kan worden om bepaalde delen van de ruimte mee op te lichten en accenten mee te leggen.

Je kunt er bijvoorbeeld een schilderij, een bijzonder meubelstuk of een mooie plant mee belichten, zodat deze extra goed opvalt. 

De sleutel tot een perfecte tiny house verlichting is een goede balans tussen functionele verlichting en accentverlichting. Per ruimte zijn een aantal manieren waarop je kunt bijdragen aan een goed evenwicht hiertussen.

Verlichting in de keuken

In de keuken van je tiny house zou je voor onderbouwverlichting kunnen kiezen, om zo de hoeveelheid licht te maximaliseren. Deze verlichting dient als functionele verlichting, doordat je hierdoor bij het koken alles extra goed kunt zien.

Je kunt ervoor kiezen om de onderbouwverlichting te combineren met een dimlicht aan het plafond, zodat deze bij kan dragen aan de sfeer in je tiny house.

Woonkamerverlichting

De woonkamer van een tiny house beschikt maar over beperkte ruimte en wordt meestal gebruikt als multifunctionele kamer. Om die reden is enige creativiteit vereist bij het creëren van een goed lichtplan.

Je zou accentverlichting kunnen plaatsen in de vorm van een hang- of wandlamp. Plaats daarnaast genoeg bronnen van functionele verlichting, zoals een leeslamp, boekenkastverlichting en een lamp boven de eettafel.

Op die manier kun je lichtbronnen behorende bij een specifieke taak op verschillende momenten in- en uitschakelen, waardoor je meer het gevoel krijgt dat je je in verschillende kamers begeeft.

Verlichting in de slaapkamer van je tiny house

Bij functionele verlichting in de slaapkamer kun je denken aan een leeslamp op je nachtkastje. Als je geen nachtkastje hebt, zou je ook een leeslamp aan de muur kunnen hangen.

Als accentverlichting is koofverlichting erg geschikt voor in de slaapkamer. Dit is een vorm van indirecte verlichting die ingebouwd is in richels, het plafond of hoog op de muren van de slaapkamer. Het licht kan zowel naar boven als naar beneden gericht worden.

Functioneel licht én sfeerlicht in de badkamer

Het bedenken van een plan voor goede én mooie verlichting in je tiny house kan een uitdaging vormen, vooral als het aankomt op de kleinste ruimtes van je huis.

Dit geldt ook voor de badkamer, waar de ruimte over het algemeen erg beperkt is. De beste manier om meer licht in de badkamer van je tiny house te creëren is door spiegelverlichting te plaatsen.

Hierdoor kun je beter zien hoe je make-up aanbrengt of hoe je je scheert en tegelijkertijd zorgen spiegellampen voor meer sfeer in je badkamer.

Het belang van daglicht

Naast het gebruik van kunstlicht, is het van belang om te zorgen voor zoveel mogelijk daglicht in je tiny house. Genoeg daglicht is belangrijk voor een goede gezondheid.

Een gebrek hieraan kan zorgen voor een slecht humeur en heeft bovendien invloed op de slaapkwaliteit. Voldoende natuurlijk licht zorgt ervoor dat je biologische klok beter functioneert en maakt je productiever. Uiteraard is het het beste om zelf de natuur in te gaan, maar gelukkig kun je de natuur ook een beetje naar binnen halen.

Zorgen voor meer daglicht in je tiny house kun je bijvoorbeeld doen door een dakraam te plaatsen; een goede manier om voor meer licht te zorgen terwijl je tegelijkertijd ruimte bespaart.

Doordat je dakramen open kunt doen kunnen deze ook nog eens bijdragen aan een optimale ventilatie in je tiny house. Er zijn ook dakramen verkrijgbaar met een extra ventilatieklep, zodat je zelfs kunt ventileren terwijl het regent.

Bovendien bespaar je door het plaatsen van een dakraam energie, aangezien je hierdoor de lampen in je tiny house minder vaak aan hoeft te doen.

Tips voor een betere tiny house verlichting

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten voor een goede verlichting in je tiny house. Bij het kiezen van een kleur voor de muren en vloer in je tiny house, doe je er bijvoorbeeld goed aan om voor lichte tinten te gaan. Hierdoor lijkt je tiny house groter en bovendien hebben lichte kleuren een reflecterende werking.

Let erop dat de lampen die je plaatst niet teveel ruimte in beslag nemen. Een grote staande lamp kan erg mooi zijn en deze kan veel licht afgeven, maar je tiny house zal hierdoor nóg kleiner lijken. Door lampen aan de muur of aan het plafond te plaatsen, kun je al een hoop ruimte besparen.

Kies tot slot zoveel mogelijk voor meubels op pootjes. Hierdoor kan het licht goed over de vloer weerkaatsen. Om die reden kun je ook beter voor een open trap in plaats van een dichte trap gaan.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!