Tiny house bouwen

Tiny house ventilatie: hoe pak je dat aan?

Ventileren in een tiny house is net als in een reguliere woning ontzettend belangrijk. Je houdt de lucht er schoon en gezond mee. Door regelmatig en op de juiste manier te ventileren, kun je gezondheidsklachten en andere problemen voorkomen.

In een tiny house is ventileren extra hard nodig. In zo’n kleine ruimte komt er namelijk een hoop vocht vrij, waardoor er allerlei problemen kunnen ontstaan als je niet goed ventileert. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op tiny house ventilatie.

Waarom is ventileren bijvoorbeeld specifiek in tiny houses zo belangrijk, welke manieren om te ventileren zijn er en waar kun je allemaal nog meer op letten om problemen zoals schimmel te voorkomen?

Hoe ontstaat vocht in huis?

Vocht wordt op verschillende manieren geproduceerd. Het komt onder andere vrij bij het koken, douchen, het nemen van een bad en ook als de was aan het drogen is. Alleen al door adem te halen, zorgen mensen (en dieren) ervoor dat er extra vocht in de lucht terecht komt. Vocht kan ook ontstaan door een lekkage, of door nat wasgoed in huis.

Het belang van ventileren in een tiny house

Omdat de ruimte in een tiny house erg beperkt is, verspreidt vrijgekomen vocht zich sneller. Ook heeft deze vochtigheid een grotere impact op het huis dan in een wat ruimere woning het geval zou zijn. Door niet goed te ventileren in je tiny house kan er schimmel ontstaan. Een gebrekkige tiny house ventilatie kan tevens leiden tot vochtige meubels en schade aan elektronische apparaten.

Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om vochtproblemen in je tiny house te bestrijden. Om je leefomgeving gezond te houden, zul je goed moeten ventileren. Je voorkomt hiermee namelijk gezondheidsklachten als vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn, maar ook benauwdheid en zelfs chronische verkoudheid of longaandoeningen.

Voor een optimale tiny house ventilatie kun je het beste gebruik maken van een combinatie van natuurlijke- en mechanische ventilatie.

Natuurlijke ventilatie door te luchten

Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan een goede tiny house ventilatie. Eén daarvan is door middel van natuurlijke ventilatie; bijvoorbeeld via ramen en deuren of via ventilatieroosters. Idealiter kies of bouw je een tiny house waarbij er genoeg opties zijn om op een natuurlijke manier te ventileren.

Je huis luchten is namelijk belangrijk om vochtigheid tegen te gaan. Zet regelmatig een raampje open, bijvoorbeeld als je gaat koken of douchen. Als het buiten koud is, is het echter beter om niet te lang te luchten; dit kan juist schimmel in je woning veroorzaken.

Luchten is fijn om te zorgen voor nieuwe, schone buitenlucht in het huis, maar niet voldoende voor een optimale toe- en afvoer daarvan. Een half uur nadat je ramen weer dicht zijn, is de frisse lucht namelijk weer verdwenen.

Om die reden is het verstandig om naast regelmatig te luchten, ook te zorgen voor een gezond binnenklimaat (eventueel door aanpassingen in je tiny house) en een goed ventilatiesysteem.

Aanpassingen maken voor een betere tiny house ventilatie

Als je in een tiny house woont met weinig opties om op een natuurlijke manier te ventileren, zou je een aantal woningaanpassingen kunnen maken. Plaats bijvoorbeeld dampremmende folie aan de warme zijde van de isolatielaag.

Dit voorkomt dat er vocht in het huis terecht komt, terwijl het er tegelijkertijd voor zorgt dat vochtige binnenlucht je tiny house kan verlaten. Om te voorkomen dat deze lucht doordringt in de isolatie en schimmels veroorzaakt, zou je een dampscherm kunnen plaatsen.

Op een natuurlijke manier ventileren in een tiny house is niet altijd even goed mogelijk, doordat dit soort woningen soms geen ramen hebben omdat ze zo klein zijn. Ruimte tegen de muur heb je vaak hard nodig, bijvoorbeeld om meubels tegen te plaatsen.

Je zou kunnen overwegen om een raampje bovenaan de muur te plaatsen, zodat deze niet interfereert met de inrichting van je tiny house.

Bij een gebrek aan voldoende ramen en deuren, zoals in een tiny house meestal het geval is, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van luchtroosters. Zet bij het koken de afzuigkap aan en zorg voor een goede badkamerventilator.

Hierdoor verlaag je het vochtigheidsgehalte dat gecreëerd wordt door alledaagse bezigheden.

Mechanische ventilatie in je tiny house

Om te zorgen voor een goede luchtcirculatie binnen je tiny house, zou je een air conditioner aan kunnen schaffen. Let er wel op dat sommige air conditioners te groot zijn voor een tiny house, waardoor er een teveel aan vochtigheid kan ontstaan. Gelukkig bestaan er ook compactere air conditioners, die geschikter zijn voor kleinere ruimtes.

Voor een goede ventilatie in je tiny house, kun je ook een luchtontvochtiger kopen. Dit apparaat haalt vocht uit de lucht, met behulp van een filter. Luchtontvochtigers kunnen echter redelijk wat ruimte in beslag nemen en daarnaast geven ze warmte af. In de winter hoeft dat geen probleem te zijn, maar bij zomerse temperaturen is deze optie waarschijnlijk minder geschikt.

Alledaagse aanpassingen

De luchtvochtigheid in je tiny house verbeteren kun je doen door het maken van simpele aanpassingen in het dagelijks leven. Zo komt er bijvoorbeeld behoorlijk wat vocht vrij wanneer je aan het koken bent. Als het even kan, doe je er dus goed aan om buiten te koken. Veel tiny houses beschikken over een buitenkeuken. Als dat bij jou niet het geval is, zou je een kookplaat buiten kunnen zetten of de afzuigkap aan kunnen zetten tijdens het koken.

Bij het douchen is het van belang dat je het ventilatierooster of raam openzet. Probeer niet te lang te douchen; korte douchesessies zorgen voor minder damp, waardoor de kans kleiner is dat het vocht zich verspreidt naar de rest van je tiny house. Om nog minder vochtige lucht vrij te laten komen bij het douchen, kun je ervoor kiezen een koude douche te nemen. Even wennen, maar naast het feit dat je hiermee zorgt voor een betere tiny house ventilatie is dit ook nog eens erg goed voor de gezondheid!

Tot slot is het verstandig om de ventilatieroosters in je tiny house goed schoon te houden. Op die manier werken ze beter en gaan ze langer mee. Je kunt een stofzuiger gebruiken om ze schoon te maken. Dit kun je het beste ten minste één keer in het half jaar doen, om zo te zorgen voor een optimale luchtkwaliteit in je tiny house.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!