Tiny house bouwen

Tiny House trap of ladder?

trap-vs-ladder-tiny-house (1)
Geschreven door Koen Duindam
trap-vs-ladder-tiny-house (1)

Bij het ontwerpen van je tiny house is elke vierkante centimeter van belang. Met slechts zoveel ruimte om mee te werken, wil je dat elke beslissing de juiste is.

Elke keuze over het ontwerp kan een grote impact hebben op je dagelijks leven als je er eenmaal in woont. Vandaar dan ook de vraag: Een trap of ladder?

Elk van hen heeft zijn voor- en nadelen, zowel functioneel als esthetisch, en de beslissing die je neemt hangt af van je voorkeuren en van de leeftijd en fysieke mogelijkheden van jou en je gezin.

Trappen VS Ladders: Waarom is het belangrijk en waarom maakt het een verschil?

In kleine leefruimtes, zullen mensen altijd de meest minimalistische optie kiezen om het meeste uit de ruimte te halen. Er zijn tal van ontwerpplannen met een ladder om de zolder te beklimmen, juist omdat ladders onopvallend zijn.

Maar voor tiny house eigenaren met mobiliteitsproblemen zal een ladder niet de beste manier zijn om zich te verplaatsen. Een ladder biedt niet genoeg ondersteuning om comfortabel en langdurig in een tiny house te kunnen wonen.

In situaties waar een ladder meer nadelen dan voordelen biedt, is het verwisselen van de ladder met een trap de meest haalbare optie. Hieronder staan nog meer redenen waarom je voor jouw tiny house een trap boven een ladder zou willen kiezen:

Waarom zou je een trap kiezen?

Absolute veiligheid

Trappen bieden je veiligheid op een manier die ladders nooit zouden kunnen. Als je bijvoorbeeld dronken of slaperig bent, is een ladder nooit een goed idee om te gebruiken.

Of als je ouder bent of oudere familieleden heeft die bij je wonen, of er wonen mensen die lichamelijk gehandicapt zijn, kunnen ladders moeilijk te beklimmen zijn. Trappen garanderen dat jij en jouw familie ze altijd zonder problemen kunnen gebruiken.

Mogelijke opslag

Het mooie van de ruimte die typische ladders innemen, is dat ze gemakkelijk kunnen worden omgevormd tot opbergruimtes met weinig extra werk. Er zijn veel trapdesigns die de ruimte onder de trap veranderen in kasten, lades en cubby-gaten die gebruikt kunnen worden voor allerlei soorten opbergbehoeften.

Huisdier- en kindvriendelijk

Ladders kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren en kinderen, omdat huisdieren en kinderen uiteindelijk willen proberen van de zolder naar de benedenverdieping te springen en zich daarbij kunnen bezeren.

Maar een trap in je tiny house betekent dat jouw huisdieren en kinderen nooit iets riskants hoeven te doen om van de zolder naar beneden te komen, ze lopen gewoon de trap af zoals je dat in een gewoon huis zou doen.

Waarom zou je een ladder kiezen?

Ruimtebesparing

Trappen zijn meestal volumineus en breed, vooral omdat ze meestal op reglementaire grootte moeten worden gebouwd, wat betekent dat er altijd eisen worden gesteld aan de breedte en de leuning. Met een ladder kan je de waardevolle ruimte in verschillende dimensies krijgen en ze kunnen ook opzij worden weggestopt als ze niet in gebruik zijn.

Veelzijdigheid

Wat je tiny house stijl ook is, een ladder is bijna nooit een ongepaste keuze. Door het dunne en smalle basisontwerp kan je gemakkelijk een ladder toevoegen in elke plattegrond, zonder veel te hoeven veranderen.

Privacy

Ladders bieden je een soort van privacy die trappen niet bieden. Als je op de zolder bent en je niet gestoord wilt worden, hoef je alleen maar de ladder op te trekken – of het nu een traditionele ladder is of een touwladder. En je kunt voorkomen dat andere mensen in de zolder komen, waardoor je jouw privacy kunt behouden.

Innovatieve Ladder- en Trapontwerpen

Kan je nog steeds niet kiezen tussen ladders of trappen? Het grote nieuws is dat de nadelen van zowel ladders als trappen kunnen worden tenietgedaan met innovatieve ontwerpen. Hier zijn enkele van onze favoriete tiny houseladders en trappenontwerpen die je kunnen helpen iets nieuws te bedenken voor uw eigen tiny houseplan:

Opvouwbare schuine ladder

In dit eerste voorbeeld zien we een basisladderontwerp dat iets schuin loopt van de zolderruimte naar de begane grond, waardoor het ontwerp extra veiligheid biedt. Het leuke aan deze ladder is dat hij eigenlijk aan een scharnier langs de zolder hangt, waardoor je hem omhoog kunt trekken en extra ruimte kunt besparen als hij niet in gebruik is.

Vouw-schuifladder

Deze volgende ladder komt uit een klein huisje genaamd The Orchard House, dat een echt innovatief ontwerp toont dat gebruik maakt van zowel vouw- als schuifmechanismen. Wanneer je de ladder wilt opbergen, begin je met het eerste been achter de ladder op te vouwen en terug te vergrendelen. Vervolgens kan hij tegen de muur worden gedrukt en aan de zijkant in een klein blokje worden geschoven, waardoor hij geen enkele ruimte inneemt.

Wandladder

Als je sterk overtuigd bent van je fysieke vermogen en je wilt zoveel mogelijk ruimte besparen, kun je proberen dit ladderontwerp boven te kopiëren en gewoon je laddersporten in de muur te bouwen, zodat je zonder extra opbergruimte naar boven kunt klimmen. Hoewel we dit nooit zouden kunnen aanraden voor kleine huizen met oudere mensen of kinderen, zien we veel jonge, tiny houseeigenaren die dit of een soortgelijk ontwerp graag zouden willen proberen.

Inschuifbare opslagtrap

Op zoek naar trapontwerpen? Hier is er een uit een huis dat ze The Millennial Tiny House noemen. Dit trapontwerp maakt gebruik van een trapstijl die bekend staat als het Tansu-design, waarbij kubusvormige opberggaatjes in de trap zijn verwerkt. Hoewel het niet een exacte Tansu-trap is omdat hij in de muur onder de zolder schuift, heeft hij wel hetzelfde gevoel terwijl hij zich mengt in een moderne aantrekkingskracht. Deze unieke modulaire opbouw verdwijnt volledig in de muur en zorgt voor een gemakkelijke toegang tot de zolder. Het is een geweldige manier om een trapdesign te integreren zonder de bestaande ruimte en opslagruimte te ontnemen. Voor extra veiligheid zou je een reling kunnen installeren aan de andere kant van de trap om deze zo kindvriendelijker te maken.

Spiraaltrap of wenteltrap

Een andere geweldige mogelijke trap is een wenteltrap, met treden die om een paal heen draaien die naar de zolder gaat. Dit geeft huiseigenaren het ruimtebesparende gemak dat ze nodig kunnen hebben, terwijl het toch een deel van de extra klimveiligheid van trappen biedt (je moet controleren met je lokale bouwkundige of er beperkingen zijn en of ze je toestaan om trappen zoals deze op te zetten).

Dunne trappen

Als je ruimtebesparend gemak wilt, maar niet wilt draaien om een wenteltrap, kan je ook overwegen om dunne trappen te bouwen die tegen de zijwand van jouw tiny house worden gedrukt. Voor extra veiligheid kan je, indien nodig, een touwleuning langs de zijkant plaatsen om vast te houden, evenals panelen tussen de treden om te voorkomen dat mensen binnenstappen.

Intrekbare trap

Als je het idee van een intrekbare ladder leuk vindt, maar de beperkte mobiliteit niet helemaal leuk vindt, overweeg dan deze hybride trappen die door Bcompact zijn gebouwd. Het ontwerp is volledig aanpasbaar op basis van uw ruimte en kan gemakkelijk worden weggestopt wanneer het niet in gebruik is. Hij is gemaakt van zwaar hout en is al voorzien van een roestvrijstalen reling. Je kan deze bestellen op de website van Bcompact.

Opbergtrap

Deze elegante designoplossing is vooral geïnspireerd op het tansu-designprincipe uit Japan. Deze tiny house maakte gebruik van de oude kaststijl en gebruikte het om meer opbergruimte toe te voegen in hun bamboe-prominente tiny houseje. Het is een geweldige manier om meer opbergruimte te creëren in zo’n kleine ruimte.

Er zijn andere tiny house-trapontwerpen die een gelijkaardige opslag-georiënteerde oplossing gebruiken. Tiny House Build’s trap is ook gebouwd met opslag in het achterhoofd en is verder geconfigureerd om een grote wasmachine-droger combinatie te huisvesten. Aan het eind van de dag is er niet 1 enkele manier om de opslagruimte onder de trap aan te passen. Van kleine spulletjes tot apparaten, er is genoeg ruimte voor opslag als je tijdens het ontwerpproces de voorkeur geeft aan praktische zaken.

Open trappen

Als extra opslag geen bijzondere zorg is, kan je een open trapdesign in uw tiny house opnemen om het minder volumineus te laten aanvoelen. Dit ontwerp van Mustard Seed Tiny Homes is een geweldige tussenvorm tussen een ladder en een trap. Het maakt ongehinderde toegang tot de zolder mogelijk en opent effectief de rest van de leefruimte.

Makeshift Trap

Niet alle trappen hoeven op een trap te lijken. Een slimme manier om een functionele trap te plaatsen zonder te veel van de ruimte weg te nemen, is het in elkaar zetten van meubelstukken die als treden zouden functioneren. Je moet meubelstukken gebruiken die zwaar genoeg zijn om zowel uw gewicht als de inhoud ervan naar binnen te dragen. Hoewel dit eigenzinnige idee misschien perfect is voor jongere stellen, is het misschien niet het meest kindvriendelijke, of voor gehandicapte geschikte ontwerp. De toegang tot de zolder kan een bijzondere uitdaging vormen door de inconsistente hoogtes en loopvlaklengtes. Maar dit idee kan nog steeds worden gebruikt door het aanpassen van de meubels, zodat ze speciaal voor trappen geschikt zijn.

Trappen of ladders? Het is allemaal aan jezelf!

Elk deel van je tiny house moet goed voelen voor jou en je familie. Als je huidige plan voor je trap of ladder niet voelt, kijk dan wat er nog meer kan zijn. Er is geen enkele manier om dingen te doen die je moet volgen als het gaat om tiny houses.

Je tiny house moet de perfecte omgeving zijn voor jou en voor wie er dan ook in woont met jou, dus maak de juiste keuze. Trappen en ladders hebben misschien allebei hun voor- en nadelen, maar met het juiste ontwerp en de juiste aanpassingen kan je een stijl kiezen die perfect past bij wat je nodig hebt.

Lees ook ons artikel over de maximale hoogte van een tiny house.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

  • Super handig artikel! Zelf ben ik bezig met een opvouwbare trap aangezien ik iets meer opbergruimte voor grote spullen nodig heb. Het is iets anders dan de andere trappen en de constructie was zelf moeilijker dan gedacht doordat elke trede meerdere scharnieren heeft. Uiteindelijk heb ik hier mijn trap gekocht, wel iets prijzig maar makkelijk om te installeren:https://www.prijzentrappen.nl/producten/opvouwbare-trappen/. Mochten jij/jullie hier vragen over hebben moet je het maar laten weten!

Plaats een leuke reactie!