Tiny Houses

Tiny House Trailer: Wat is het beste onderstel?

Een Tiny House Trailer is de fundering op wielen waarop je je kleine droomhuis bouwt. Dit onderstel zorgt voor stabiliteit, mobiliteit en veiligheid van je huis. Er zijn verschillende soorten onderstellen beschikbaar, afhankelijk van je wensen en behoeften, maar het belangrijkste is dat je de juiste keuze maakt. In dit artikel gaan we kijken naar de opties!

Het belang van een goede onderstel voor een Tiny House

Het kiezen van het juiste onderstel is heel belangrijk. Het zorgt voor de stabiliteit en veiligheid van je Tiny House, maar ook voor het gemak waarmee je het huis kunt verplaatsen.

Een goede trailer maakt het verschil tussen zorgeloos wonen en constant zorgen maken over de stabiliteit van je huis. Daarom is het van groot belang om de tijd te nemen om je opties te onderzoeken en de juiste keuze te maken.

Soorten Tiny House Trailers

Er zijn verschillende soorten Tiny House Trailers waaruit je kunt kiezen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende opties en hun kenmerken.

Aanhangwagen als onderstel

Als je je Tiny House achter een personenwagen wilt vervoeren, moet je rekening houden met de maximale afmetingen en gewicht. In Nederland zijn de maximale afmetingen 12 meter lang, 2,55 meter breed en 4 meter hoog, en het maximale gewicht is 3.500 kg. Je moet ook een stevige auto hebben die het gewicht van je Tiny House kan trekken.

Een aanhanger kan een hooglader of dieplader zijn. Een hooglader is geschikt voor grotere Tiny Houses, omdat de wielkasten niet in de weg zitten. Een dieplader is lager, waardoor je meer ruimte hebt voor een hogere opbouw. Beide opties zijn verkrijgbaar als tandemasser of tridemasser.

Lees hier meer over de maximale hoogte van een tiny house.

Landbouwvoertuig als onderstel

Een landbouwvoertuig onderstel heeft grotere afmetingen en een hoger gewicht (tot 10.000 kg) dan een personenwagen. Hierdoor kun je een groter Tiny House bouwen, maar het nadeel is dat het moet worden getrokken door een landbouwvoertuig, wat niet altijd praktisch is.

Stacaravan als onderstel

Dit type onderstel is eenvoudig en hoeft niet gekeurd te worden. Je kunt er mee op de openbare weg, maar alleen op een dieplader of een gelijkaardige grote oplegger. Dit betekent dat het niet geschikt is voor alledaags vervoer.

Boottrailer als Tiny House onderstel

Een boottrailer kan ook worden omgebouwd tot een Tiny House onderstel. Dit is een creatieve en budgetvriendelijke optie, maar het kan extra werk vereisen om het geschikt te maken voor je Tiny House. Je moet er rekening mee houden dat de afmetingen en het gewicht van de boottrailer geschikt zijn voor je huis.

Kwaliteit en duurzaamheid van Tiny House Trailers

AL-KO chassis: robuuste en sterke materialen

Een van de bekendste merken op het gebied van Tiny House Trailers is AL-KO. Ze staan bekend om hun robuuste en sterke materialen, wat belangrijk is voor de duurzaamheid van je huis. Een kwalitatief hoogwaardig chassis zorgt ervoor dat je Tiny House langer meegaat en minder onderhoud nodig heeft.

Vlemmix Trailers: populaire keuze voor Tiny Houses

Vlemmix Trailers is een populair merk voor Tiny House onderstellen in Nederland. Ze bieden een breed scala aan opties en maten, geschikt voor verschillende soorten Tiny Houses. Vlemmix staat bekend om hun betrouwbare en duurzame trailers, wat ze een uitstekende keuze maakt voor je Tiny House project.

Belang van kwaliteit en duurzaamheid in een Tiny House Trailer

Bij het kiezen van een Tiny House Trailer is het belangrijk om te letten op kwaliteit en duurzaamheid. Een goed gebouwd onderstel zorgt ervoor dat je huis stevig staat en veilig is voor bewoning. Duurzaamheid is belangrijk, omdat je Tiny House waarschijnlijk jarenlang mee moet gaan. Kies daarom voor een onderstel van hoge kwaliteit en sterke materialen, zoals die van AL-KO en Vlemmix, om een solide basis voor je droomhuis te garanderen.

Afmetingen en gewicht van Tiny House Trailers

Maximaal toegestane afmetingen en gewicht in Nederland

In Nederland zijn de maximale toegestane afmetingen voor een Tiny House Trailer 12 meter lang, 2,55 meter breed en 4 meter hoog. Het maximale gewicht is afhankelijk van de categorie waarin je Tiny House valt, maar over het algemeen mag het niet zwaarder zijn dan 3.500 kg.

Invloed van afmetingen en gewicht op mobiliteit en wooncomfort

De afmetingen en het gewicht van je Tiny House Trailer hebben invloed op de mobiliteit en het wooncomfort. Een groter en zwaarder huis kan lastiger te verplaatsen zijn en kan meer brandstofkosten met zich meebrengen. Aan de andere kant biedt een groter huis meer woonruimte en mogelijkheden voor een luxere inrichting. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen mobiliteit en comfort.

Waar let je op bij het kiezen van een trailer?

Hoe vaak wil je het verplaatsen?

Bij het kiezen van een Tiny House Trailer is het belangrijk om te bepalen hoe mobiel je wilt zijn. Wil je veel reizen met je huis, of is het vooral bedoeld voor tijdelijke verplaatsing of zelfs permanent wonen op één locatie? Deze keuze heeft invloed op het type onderstel dat je nodig hebt.

Budget en kosten

Het beschikbare budget speelt natuurlijk ook een rol bij de keuze van een Tiny House Trailer. Sommige onderstellen zijn duurder dan andere, en het is belangrijk om te weten wat je bereid bent te besteden. Houd er rekening mee dat een goedkoper onderstel op de lange termijn meer onderhoudskosten kan met zich meebrengen, dus het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen prijs en kwaliteit.

Beschikbaarheid van materialen en lokale regelgeving

De beschikbaarheid van materialen en de lokale regelgeving kunnen ook van invloed zijn op de keuze van je Tiny House Trailer. In sommige gebieden zijn bepaalde materialen moeilijker te verkrijgen, wat de kosten kan verhogen. Daarnaast hebben sommige gemeentes specifieke eisen en regels met betrekking tot Tiny Houses en hun onderstellen. Het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen voordat je een beslissing neemt.

Tips voor het bouwen van een Tiny House op een trailer

Gebruik van lichtgewicht en duurzame materialen

Bij het bouwen van je Tiny House is het belangrijk om lichtgewicht en duurzame materialen te gebruiken. Dit vermindert het gewicht van je huis, waardoor het gemakkelijker te vervoeren is en minder brandstof verbruikt. Duurzame materialen zorgen er ook voor dat je huis langer meegaat en minder onderhoud nodig heeft.

Aandacht voor isolatie en energievoorziening

Een goed geïsoleerd Tiny House is essentieel voor comfortabel wonen. Zorg voor voldoende isolatie in de muren, vloeren en het dak om warmteverlies te minimaliseren. Denk ook na over de energievoorziening voor je huis, zoals zonnepanelen, een windturbine of een combinatie van beide.

Veiligheid en stabiliteit van de constructie

Zorg ervoor dat je Tiny House veilig en stabiel is. Dit betekent dat je een stevig onderstel moet hebben, maar ook dat je de juiste bouwtechnieken en materialen gebruikt. Werk samen met een deskundige of een ervaren bouwer om ervoor te zorgen dat je huis aan alle veiligheidseisen voldoet.

Conclusie

Het kiezen van de juiste Tiny House Trailer is essentieel voor een succesvol en zorgeloos Tiny House avontuur. Houd rekening met je mobiliteitsbehoeften, budget, lokale regelgeving en de beschikbaarheid van materialen om de perfecte basis voor je droomhuis te vinden. Denk bij het bouwen van je Tiny House aan het gebruik van lichtgewicht en duurzame materialen, goede isolatie en een veilige constructie. Met de juiste keuzes en een beetje creativiteit kun je genieten van de vrijheid en het avontuur van het wonen in een mobiel Tiny House.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

  • Goed artikel! Dank je wel. Wat zijn de voordelen om je huis als lading te gaan beschouwen en uiteraard wat zijn de nadelen?

    Groet Linda.

Plaats een leuke reactie!