Tiny Houses

Tiny house als starterswoning

Huizen worden steeds duurder en duurder..

Tiny houses zijn een stuk goedkoper en worden daardoor steeds aantrekkelijker voor starters.

Maar de tiny house lifestyle bied veel meer dan alleen maar dan een goedkoop wonen. Wonen in een tiny house is echt een manier van leven.

Lees verder om meer te weten te komen over waarom een tiny house misschien wel je perfecte eerste woning is.

Waarom zijn er steeds meer mensen die een tiny house overwegen?

Wonen in tiny houses was vroeger een niche-levensstijl. Veel mensen dachten dat alleen gepensioneerden, naturalisten en avonturiers uit de buurt van het stadscomfort konden leven en van een in wezen schuldenvrij leven konden genieten.

Wat ooit een verborgen onroerend goed hack was, is veranderd in een wereldwijd fenomeen. Tiny houses worden steeds populairder, niet alleen in de Nederland, maar ook in België, Duitsland en Frankrijk.

Naarmate de verkoop van tiny houses elk jaar toeneemt, komen er steeds meer bouwers op het toneel om te voorzien in de groeiende markt. Voorbij zijn de dagen dat tiny houses alleen nog maar toebehoorden aan leegstaande nestelaars en buitenmensen.

Tegenwoordig bestrijken de tiny house bezitters een breed spectrum van huiseigenaren: van gezinnen van vier personen die minder willen uitgeven tot ondernemers die willen investeren in tiny houses.

Het tiny house is het ultieme alternatief geworden voor het traditionele huizenbezit en het is gemakkelijk te zien waarom.

Er is niet genoeg ruimte, vooral in een stedelijke omgeving

Als gevolg daarvan stijgen de prijzen van onroerend goed explosief, wat ontoegankelijk is voor toekomstige huiseigenaren, vooral voor studenten en nieuwe gezinnen.

In plaats van honderdduizenden euros te spenderen aan een huis, heeft de gemiddelde Nederlander de mogelijkheid om de huizenjacht over te slaan en een tiny house te kopen of te bouwen dat een goede kwaliteit van leven biedt.

Er zijn niet genoeg kwaliteitswoningen

Huizen die aan de lage kant van het gemiddelde geprijsd zijn, zijn ook niet zo heel erg duur. Slechts een paar van deze huizen, als ze überhaupt al een huis zijn, zijn klaar om in te trekken en de moeite waard.

In plaats van genoegen te nemen met een ruimte die nauwelijks een huis is of een appartement te huren dat minder dan 40 vierkante meter groot is, stellen tiny houses mensen in staat om betere ontwerpen te kiezen die met stevigere materialen zijn gebouwd voor dezelfde kosten en ruimte

Tiny houses zijn flexibel

Traditionele huiseigenaren symboliseren duurzaamheid – de mogelijkheid om zich voor altijd op één locatie te vestigen. Deze realiteit is echter niet langer de ultieme droom. Steeds meer mensen hopen te kunnen reizen en werken op afstand.

Met een tiny house kunnen ze nog steeds genieten van de voordelen van eigenaarschap zonder zich te binden aan één locatie.

Waarom starters moeten kiezen voor een tiny house

Iedereen kent de stress die gepaard gaat met traditioneel huiseigenaarschap. Van strikte leningskwalificaties tot belachelijk lange aflossingstermijnen, de lijst van redenen waarom je elders zou willen zoeken lijkt eindeloos

Gelukkig bieden tiny houses een alternatief voor diegenen die hun allereerste huis willen kopen. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je tiny houses als eerste huiseigenaar zou moeten overwegen

1) Omgaan met schulden is makkelijker..

Huiseigenaren die hun studentenschuld, autoleningen en creditcardkosten betalen, zullen hun uitgaven gemakkelijker kunnen beheren. Zonder een woninghypotheek die het grootste deel van je maandelijkse inkomen overneemt, wordt het afbetalen van andere bestaande schulden beter beheersbaar.

Het wonen in een tiny house stimuleert je ook om schuldenvrij te leven. 65% van de tiny house eigenaren heeft geen schuld. De mentaliteit van het tiny house wonen is gebaseerd op het bezitten van spullen die je alleen nodig hebt.

Met beperkte opslagruimte, zul je niet in de verleiding komen om te winkelen voor overtollige artikelen, wat je koopgedrag kan beperken.

2) Je bent niet opgesloten in belachelijke hypotheekvoorwaarden

De gemiddelde hypotheek heeft een looptijd van 30 jaar en slokt ongeveer de helft van het maandelijks besteedbaar inkomen op. (Circa 1000 euro per maand)

Maar met tiny houses is dat heel anders. Voor degenen die besluiten om een tiny house te bouwen vanaf nul, komen de maximale kosten op tussen de € 20.000 tot € 40.000, en minder als je het tiny house bouwt met behulp van teruggewonnen materialen.

Zelfs degenen die huisleningen aangaan met bouwers genieten van gunstigere voorwaarden. Financiering door middel van een bouwer vereist slechts een 10 tot 25% aanbetaling (de meeste kant en klare tiny houses kosten tussen de € 40.000 tot € 150.000) met een hypotheek die binnen 7 jaar afbetaald kan worden.

Tiny houses zijn ook goed te financieren door middel van persoonlijke leningen.

3) Verhuizen makkelijk gemaakt

Omdat het proces van een huist kopen zo veeleisend is, wachten de meeste gezinnen voordat ze besluiten om hun allereerste huis te kopen. Dit betekent het verspillen van jaren van inkomsten aan belachelijke huurtarieven en huurdersverzekeringen.

Het bezit van een tiny house biedt oplossingen voor beide problemen. Als je een tiny house op wielen bouwt, kunt je vrijwel overal wonen en zonder problemen met je huis meereizen. Verhuizen wordt gemakkelijker, omdat je huis met je mee kan reizen.

Omdat tiny houses veel betaalbaarder zijn (en nog meer als je het zelf bouwt) hoef je geen 10-15 jaar te huren voordat je je eerste huis koopt. Tiny house eigenaren nemen 3 maanden tot 2 jaar de tijd om hun eerste tiny house voor te bereiden. In dit tijdspanne kun je veel besparen op de huurkosten en een woning bezitten die eigenlijk van je is.

4) Geen verborgen zaken

Horrorverhalen over verknipte loodgieterswerkzaamheden, schimmel en termietenplagen kunnen iedereen twee keer laten nadenken over het kopen van een huis. Voor beginnende huiseigenaren is het moeilijk om te weten dat er een probleem bestaat tot het te laat is.

Tiny houses elimineren deze angst volledig. Alle tiny houses worden vanaf nul gebouwd, wat betekent dat alle materialen gegarandeerd nieuw zijn. Zelfs als je teruggewonnen materiaal gebruikt, weet je precies waar dit materiaal vandaan komt. Als tiny houseeigenaar heb je de controle over wat er in je ruimte gebeurt.

Als je besluit om zelf een tiny house te bouwen dan weet je precies wat er in je sanitair, elektriciteit en isolatie zit. Dit geeft een hoop rust en maakt het makkelijker om reparaties toe te passen wanneer dat nodig is, omdat je weet hoe alles werkt in je tiny house.

5) Het kan permanent of tijdelijk zijn

Nogmaals, tiny houses voelen niet als een verplichting om zich voor altijd op dezelfde plaats te vestigen. Als je besluit om je tiny house in de toekomst in te ruilen voor traditioneel vastgoed, kunt je dit doen zonder het gevoel te hebben dat je veel middelen hebt verspild.

En voor degenen die besluiten om een tiny house permanent te maken, zijn er altijd manieren om je huis door elkaar te halen en opnieuw in te richten om het een fris gevoel te geven. Je kan nieuwe functies toevoegen en je tiny house later opnieuw vormgeven om het functioneel te houden voor je huidige levensstijl.

6) Persoonlijk op maat gemaakt

Een van de beste onderdelen van eigenaarschap is het kunnen dicteren hoe je huis er precies uitziet. Helaas kan deze vrijheid gepaard gaan met een stevig prijskaartje, zeker als je belangrijke structurele veranderingen doorvoert. Uiteindelijk is er maar zoveel dat je kunt doen aan een bestaande structuur. Lokale bestemmingsplannen kunnen ook beperkingen opleggen aan de functies die je in je huis inbouwt.

Met een tiny house kunt je precies bepalen hoe je huis eruit ziet, terwijl je coole functies toevoegt die echt werken voor je levensstijl. Als je een aflevering van Tiny House Nation hebt gezien, ben je waarschijnlijk bekend met creatieve woonfuncties die in tiny houses zijn ingebouwd, zoals opvouwbare dekken en verdwijnende stapelbedden aan de muur

Tiny housebezit en design zijn gebaseerd op flexibiliteit, functionaliteit en innovatie. Als je de mogelijkheid wilt hebben om interessante designkenmerken te implementeren, kan het wonen in tiny houses die droom mogelijk maken, voor een fractie van de kosten

7) Het is een investering

Verhuizen naar een tiny house helpt je niet alleen om geld te besparen. Als je uiteindelijk besluit om te ruilen voor een groter model of ergens anders te gaan wonen, kunt je je tiny house ook als huurwoning gebruiken.

Er zijn op Airbnb verschillende korte termijn huurwoningen te vinden, bovenop de vele mensen die tiny houses voor langere tijd willen huren.

Kun je een gezin opvoeden in een tiny house?

Verhuizen naar een huis van 50 vierkante meter kan een averechts effect hebben als je een gezin gaat stichten. Gezinnen hebben immers grote ruimtes nodig om te kunnen floreren, toch?

Niet echt. De waarheid is dat meer en meer gezinnen verhuizen naar tiny houses omdat het betaalbaarder is dan het opvoeden van kinderen in een grotere ruimte.

Aan de andere kant zijn de voordelen van het leven in een tiny house niet puur financieel. Door zo dicht bij elkaar te wonen, brengen gezinnen onvermijdelijk meer tijd met elkaar door en gaan ze vaker met elkaar om.

Wonen in een tiny house: Wat je kan verwachten

Het leven is voor iedereen anders. De helft van het plezier is het uitzoeken hoe je een ruimte onder de 50 vierkante meter volledig naar je eigen woonwensen kunt aanpassen.

Voor mensen die hun hele leven in grote huizen hebben gewoond, zal een verhuizing naar een kleinere ruimte om welke reden dan ook zeker een hele schok zijn.

De beperkte opslag- en woonruimte kan de kwaliteit van je leven veranderen, vooral als je niet gewend bent om in zo’n kleine ruimte te wonen.

Dus voordat je voor een tiny house kiest, vraag je dan af of je bereid bent zich te binden aan een tiny house en de aanpassingen die je moet maken.

Hier zijn enkele dingen die je kan verwachten als je het tiny house als eerste woning koopt:

1) Werken vanuit huis kan lastig zijn. Het thuis werken in je tiny house kan een ongelooflijke uitdaging zijn, vooral als je met andere mensen samenwoont. Wij vinden dat het creëren van aparte werk- en leefruimtes en het hebben van een bureau je kan helpen om je te concentreren.

2) Je zult veel meer zelfredzaam moeten zijn. De tiny house levensstijl is niet voor iedereen. Je zult veel moeten leren, vanaf de bouw tot aan het dagelijks leven. Je zult moeten leren hoe je je grijze en zwarte watertanks moet beheren, evenals het parkeren van je tiny house. De levensstijl is zeker een avontuur op zich, dus wees bereid om nieuwe dingen toe te voegen aan je dagelijkse routine

3) Je zult kieskeurig moeten zijn met je apparatuur. Verhuizen naar een tiny house brengt veel planning met zich mee, en niet alleen voor de materialen die je gebruikt tijdens de bouw. Er wordt nog veel meer nagedacht over meubels en apparaten. Bij een beperkte capaciteit moet je vooral denken aan de functionaliteit. Door je elektrische installatie uit te voeren, begrijpt je ook of je moet kiezen voor elektriciteit of voor propaan apparaten.

5) Je moet je vertrouwd maken met de lokale bestemmingswetten en parkeerregels. Hoe populair ze nu ook zijn, tiny houses hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om bestemmingswetten en parkeerregels. Er worden nog steeds omgevingswetten en -regels opgesteld om tiny houses te kunnen huisvesten, maar in de praktijk blijft het lastig om een goede locatie te vinden. Voordat je je eigen huisje bouwt of koopt, moet je ervoor zorgen dat je weet waar je een tiny house kunt plaatsen.

Is een tiny house wat voor jou?

Stellen en alleenstaanden zijn niet de enige demografische kopers in de droom van een tiny house. Veel mensen zien tiny houses voor wat ze zijn: een kans voor schuldenvrij huisbezit, met vrijheden die het traditionele onroerend goed gewoon niet biedt

Een van de beste dingen van tiny houses is dat ze flexibel zijn. Of je nu een persoon, een koppel of een gezin van drie personen bent, er is altijd een ontwerp dat past bij je levensstijl en je behoeften. En als er geen bestaande ontwerpen zijn die in al je behoeften voorzien, is het ook niet zo moeilijk om er een te bouwen

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!