Tiny Houses

Tiny house riolering

Voor tiny houses met een sanitairsysteem dat lijkt op een gewoon huis, zou het afvoeren van grijs water en zwart water geen groot probleem moeten zijn. Maar als je de voorkeur geeft aan een tiny house dat niet aan het riool is gekoppeld, kan het dumpen van waterafval een probleem zijn.

Wat zijn dan de beste praktijken voor het onderhoud van grijs en zwart water in een tiny house?

De basis van tiny house riolering

Wat is het verschil tussen grijs water en zwart water? Grijs water is het vuile water dat wordt opgevangen na een douche of het wassen van de vaat in de keuken. Zwart water houdt meestal het menselijke afval vast dat zich ophoopt in het toilet. Meestal hebben beide afvalwaters aangewezen stortplaatsen. Maar in werkelijkheid kan het moeilijk zijn om de dichtstbijzijnde stortplaats te vinden, vooral wanneer je voortdurend van de ene plaats naar de andere reist

Weten hoe je je afvalwaters effectief kunt beheren, zonder toegang tot stortplaatsen, is van cruciaal belang om je tiny house hygiëne te behouden

Verschillende manieren om grijs water te recyclen

Grijs water is vuil omdat het zeep, vuil, voedsel, vet, bacteriën en sporen van huishoudelijke schoonmaakmiddelen bevat. Je eerste instinct kan zijn om je grijswatertank te legen zodra deze vol is. Overweeg om het eerst te recyclen voordat je het leegmaakt en uit je tiny house dumpt.

Grijswater recyclen

Het recyclen van grijs water is eenvoudig. Het wordt vaak gebruikt voor het besproeien van niet-voedingsmiddelen in tuinen of als extra waterbron die je tiny house nodig kan hebben

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij het bouwen van een grijswatersysteem voor een tiny house:

 • Verschillende gemeentes hebben verschillende regels voor grijs water. Neem eerst contact op met de plaatselijke autoriteiten voordat je een grijswatersysteem gaat bouwen. Sla deze stap over en je kunt een boete krijgen voor het niet naleven van de voorschriften
 • Maak een systeem dat het grijze water niet langer dan 24 uur in het huisje opslaat. Opslag kan ertoe leiden dat een deel van de voedingsstoffen onmiddellijk wordt afgebroken, wat kan leiden tot vieze geuren en bederf,
 • Bouw het systeem zo op dat het niet in contact komt met menselijk afval of dieren. Het zou besmet kunnen raken op weg naar de planten.
 • Zorg ervoor dat het gerecyclede grijze water slechts op één plaats voorkomt, zoals in een speciale watertank. Het is ook belangrijk om verschillende planten te onderzoeken en of het gebruik van grijs water een levensvatbare bron van hydratatie is.
 • Begin met het gebruik van natuurlijke en biologisch afbreekbare producten wanneer je de kleine douche in huis schoonmaakt. Het gebruik van producten met agressieve chemicaliën kan de bodem en de planten vervuilen.

Emmer

De eenvoudigste, zo niet een beetje middeleeuwse manier om grijs water op te vangen in een klein huis is door het plaatsen van een emmer onder de wastafel of in de douche. Zodra de emmer gevuld is, gebruikt je het grijswater om de planten water te geven. Als het huisje een standaard toilet heeft, kan grijs water ook gebruikt worden om menselijk afval door te spoelen.

Filtratie emmers

Emmers voor zwaartekrachtwaterfiltratie kunnen ook helpen om verontreinigd water te filteren, zodat het een stuk schoner is als je het opnieuw gebruikt. Dit eenvoudige systeem heeft geen loodgieterij of elektriciteit nodig om te werken – de zwaartekracht en het gewicht van het water doen al het werk voor u. Zwaartekracht waterfilters kunnen worden gekocht in de markt, maar het bouwen van een van je eigen is een stuk goedkoper bij $ 75 – $ 100. Hier is hoe je er een te bouwen die zeker werkt:

 1. Verzamel de materialen. Je zult nodig hebben:
  • Twee plastic emmers met deksels
  • Koepelwaterfilter
  • Spigot
  • Boor
 1. Boor een gat in de onderste emmer waar de spigot wordt vastgezet. Zorg ervoor dat er geen lekken zijn.
 2. Plaats het waterfilter op de bodem van de bovenste emmer. Gebruik een stift om het te meten en boor het bodemoppervlak van de emmer.
 3. Pak het deksel van de onderste bak en plaats deze onder de bovenste emmer. Boor een gat in het deksel dat overeenkomt met dat van de bovenste emmer.
 4. Zet beide emmers in elkaar. Vergeet niet het koepelfilter in de bovenste bak te monteren.

Helofytenfilter

Zelfs na het recyclen van je grijswater is er af en toe nog wel eens wat overdaad. Als dit te vaak gebeurt, kan het een goed idee zijn om een helofytenfilter te bouwen. Een helofytenfilter is een klein moeras of vijvertje dat verontreinigingen uit het grijze water filtert. Het gefilterde water wordt dan ergens naartoe geleid waar het nodig is.

Deze optie is misschien alleen haalbaar voor tiny house eigenaren die hun tiny house niet zo verhuizen. Het opzetten hiervan kan bijzonder ingewikkeld zijn voor mensen die niet echt behoefte hebben aan een constante aanvoer van gefilterd water om hun tuinen te besproeien.

Vertakt afvoersysteem

Bij een vertakt afvoersysteem wordt het grijze water niet gefilterd. In plaats daarvan verdeelt het het afvalwater van het tiny house naar een groter gebied. Als je kleinere planten in de buurt van het huisje heeft, is dit systeem ideaal om ze water te geven.

In dit systeem stroomt het water vrijelijk in afvoerkanalen die zich splitsen in kleinere takken die naar een mulchbassin leiden. Het mooie van dit waterafvoersysteem is dat het met eenvoudig gereedschap kan worden nagemaakt. Het enige wat nodig is, is een tuinslangverdeler die op meerdere slangen is aangesloten.

Verschillende toilettypen voor zwart water afvoer

Een van de vele uitdagingen als het gaat om het leven in een tiny house is de verwijdering van menselijk afval. In tegenstelling tot grijs water moet zwart water onmiddellijk worden verwijderd omdat het giftige stoffen bevat. Het is vooral een uitdaging voor kleine, niet aan het elektriciteitsnet gekoppelde huizen die geen toegang hebben tot reguliere rioleringssystemen.

Het is essentieel om twee keer na te denken over welk toilet je in je tiny house plaatst, vooral als je van het elektriciteitsnet afgaat. Hier zijn zes van de meest voorkomende toilettypes:

VoordelenNadelen
Reguliere ToiletJe weet al hoe het werkt.Het moet worden aangesloten op een rioleringssysteem.
Compost toiletHet is goedkoop om te bouwen en het kan rijke compost produceren.Zelfgemaakte versies kunnen een onaangename geur produceren als ze niet goed worden gemaakt.
Broyeur ToiletHet werkt vergelijkbaar met gewone toiletten, maar vereist minder loodgieterswerk.Je kan de hulp van een professional nodig hebben om het te installeren.
VerbrandingstoiletHet werkt in elk klimaat en heeft geen water nodig.Meestal een van de duurdere toilettypes.
Biogas ToiletHet produceert bruikbaar biogas om mee te koken. Het is ook een goed idee om dit te combineren met composttoiletten.Het is niet ideaal om te worden gebruikt op plaatsen met lage temperaturen.

Reguliere wc’s

Reguliere toiletten zijn iets waar we allemaal mee bekend zijn. Als je van plan bent om een klein huis op één plaats te laten repareren, kunnen gewone toiletten worden aangesloten op een riool of een septisch systeem. Het kan een goede keuze zijn als je nog niet wilt wennen aan een alternatief toilet.

Composttoilet

Bij dit toilettype breken bacteriën het afval op natuurlijke wijze af. Voor een effectief composttoilet zijn slechts drie dingen nodig:

 1. Ventilatie – laat de aërobe processen plaatsvinden en breekt het afval af.
 2. Urineafleider – scheidt het water met urine van het vaste afval.
 3. Afdekmateriaal – zoals kokosnootschillen of zaagsel stimuleren een goede bacteriële groei voor een sneller afbraakproces.

Broyeur toilet

Broyeur toiletten zijn qua structuur vergelijkbaar met gewone toiletten. Het enige verschil is dat broyeur toiletten het afval vermalen, waardoor er vloeibare drijfmest ontstaat die gemakkelijker op te slaan of af te voeren is. Dit toilet is volledig functioneel, zelfs met weinig water, zolang er maar elektriciteit is.

Verbrandingstoilet

Verbrandingstoiletten worden vaak gebruikt door mensen op zee of mensen met afgelegen hutten. Het is een effectief verwijderingssysteem dat het afval verbrandt zodra je klaar bent in de badkamer. Ze zijn gemaakt om eruit te zien als gewone toiletten, maar als het eenmaal klaar is met het verbranden van het afval, is er alleen nog maar steriele as over.

Het grootste probleem met het verbranden van toiletten is dat ze niet bepaald aangename geuren produceren als ze het afval verbranden. Fabrikanten beweren echter dat recente modellen zijn gemaakt om dit probleem aan te pakken.

Biogas Toilet

Als je kiest voor de meest milieuvriendelijke optie voor een toilet, dan is een biogas toilet een goede keuze. Naast het afbreken van het afval door middel van bacteriële anaërobe vergisting, kan het ook kookgas en organische meststof produceren.

Het toilet ziet eruit als een regulier toilet, maar biogas toiletten maken gebruik van systemen van tanks gevuld met bacteriekolonies. Het hele proces produceert kooldioxide en methaan, een aantal van de componenten die in biogas worden gevonden.

Het belang van het onderhoud van grijs- en zwart water in een tiny house

Voor een gezonder tiny house is het belangrijk om regelmatig afvalwater af te voeren. Als het huisje op het elektriciteitsnet staat, is er niet veel aan de hand, omdat het sanitairsysteem net zo werkt als in een gewone woning.

Maar als je in een tiny house op wielen en buiten het elektriciteitsnet woont, kan het beter zijn om alternatieve afvoersystemen uit te proberen. Het houdt het tiny house schoon terwijl je wacht op de volgende aangewezen stortplaats om het afvalwater af te voeren.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

2 Reacties

 • Bedankt voor het delen van de informatie over de riolering van een tiny house. Ik was zelf benieuwd hoe je dit het beste kan aanleggen. Ik ga mij in ieder geval verdiepen in de verschillende soorten systemen.

Plaats een leuke reactie!