Tiny Houses

Kun je in een tiny house met pensioen gaan?

met pensioen in een tiny house

De tiny house beweging is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid.

Allerlei verschillende soorten mensen van verschillende leeftijden herkennen in de tiny house beweging iets dat ze aantrekt tot de tiny house levenswijze.

Maar in hoeverre geld dit voor ouderen? Hoe praktisch is een tiny house voor iemand die met pensioen wilt gaan?

Een tiny house betekent dat je leven op een aantal belangrijke manieren anders verloopt dan in een traditionele woning. Lees verder terwijl we bespreken wat deze veranderingen zijn.

Waarom kiezen meer ouderen ervoor om met pensioen te gaan in een tiny house?

Duizenden mensen over de hele wereld hebben er de afgelopen jaren voor gekozen om klein te gaan wonen en terwijl de meeste tiny house bewoners jonge volwassenen en jonge gezinnen zijn, is er ook een groeiend aantal van hen oudere bewoners.

Hier zijn nog een paar redenen waarom de tiny houses beweging de laatste jaren aantrekkelijker is geworden voor ouderen:

1) Op maat gemaakt

Tiny houses bouwers beginnen met het aanbieden van op ouderen gerichte aanpassingen met hun tiny houses om de levensstijl toegankelijker te maken voor de oudere bevolkingsgroep. Kenmerken zoals trappen met leuningen in plaats van ladders en ontwerpen die planken en voorwerpen laag bij de grond houden.

Zo hoeft een slaapzolder eigenlijk helemaal geen zolder te zijn; het kan een gemakkelijk toegankelijke slaapruimte zijn met opbergruimte op de begane grond. Tiny house bouwers kunnen deze aanpassingen altijd in tiny houses doorvoeren om je kleine woonbeleving te optimaliseren.

2) Kosten

De kosten zijn een cruciale factor om rekening mee te houden voor ouderen vooral voor hen die gewend waren aan een vast inkomen maar nu genoegen moeten nemen met minder. Tiny houses zijn gebouwd om efficiënt om te gaan met energie waardoor de vaste lasten een stuk lager uitkomen.

3) Ontspullen

Als je de laatste twintig, dertig jaar een gezin hebt opgevoed, verzamel je uiteindelijk een heleboel spullen die je gewoon niet nodig hebt. Als je kinderen het huis verlaten, krijg je een huis vol met speelgoed, kleren en andere spullen die geen doel meer hebben.

Ouderen zijn volgens studies altijd op zoek naar een kleiner huis, want extra rommel betekent extra zorg en onderhoud die ze liever niet doen. Verhuizen naar een tiny house is een makkelijke manier om te ontspullen, door jezelf te dwingen om alles wat je niet nodig hebt weg te doen.

4) Je eigen ruimte

Voor ouderen is er altijd het probleem om een evenwicht te vinden tussen de behoefte aan privacy en onafhankelijkheid, terwijl men voor de zorg op anderen vertrouwt. Tiny houses geven ouderen de mogelijkheid om hun eigen ruimte te hebben, terwijl ze toch dicht genoeg bij hun familie wonen voor alle hulp of zorg die ze nodig hebben.

Deze tiny houses worden ook wel mantelzorgwoningen genoemd, en ze zijn meestal in de achtertuin van het gezinshuis gebouwd. Ze hebben alle kenmerken van een huis die je nodig zou hebben om op je zelf te wonen. Maar ze zijn ook ontworpen met de voorzieningen die oudere bewoners meestal nodig hebben – verhoogde toiletten, toegang voor rolstoelen, grijpstangen, en barrièrevrije douches.

5) Tijd voor jezelf

Als je met pensioen gaat, is het laatste wat je wilt doen een verspilling van tijd. Het bezit van een te groot huis kan aanvoelen als een bal en een ketting waar jij en je partner aan vast zitten. Een hypotheek, reparaties, schoonmaken en de andere verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het feit dat je in een huis zit dat groter is dan je nodig hebt.

Door te verhuizen naar een tiny house, laat je die verplichting los. Waardoor jij en je partner meer tijd en geld hebben om zich te concentreren op jezelf.

Veel ouderen die zich wenden tot de tiny house beweging hebben plotseling veel tijd en geld over om te genieten van hobby’s waar ze al jaren naar verlangen. Reizen, koken, golf, knutselen en nog veel meer. Gewoon door het loslaten van een onnodig groot huis waar veel tijd en energie in gaat zitten.. Pensioen kan echt aanvoelen als pensionering.

Is een pensioen in een tiny house wat voor jou?

Komt je pensioen er aan en ben je sterk geneigd om je huidige huis te verkopen en tiny house te gaan wonen? Probeer dan eerst een tijdje een tiny house uit voordat je de knoop doorhakt.

In een tiny house wonen is een belangrijke beslissing die veel impact heeft op je dagelijks leven. Als je er eenmaal voor hebt gekozen kan het lastig zijn deze keuze terug te draaien.

Hier zijn enkele overwegingen die elke oudere moet maken voordat hij of zij kiest voor de tiny house lifestyle.

1) Waar ga je je tiny house plaatsen?

Een van de grootste uitdagingen voor tiny house eigenaren is waar ze hun tiny houses zullen plaatsen en wat voor een tiny house ze zullen krijgen. Omdat tiny houses relatief nieuw zijn, worden ze in de meeste bestemmingsplannen niet behandeld.

Tiny houses kunnen kleiner zijn dan de vereiste minimale vierkante meter van je lokale gemeente voor alle permanente woningen. Controleer de lokale wetgeving voordat je investeert in een tiny house.

2) Vind je het leuk om vrienden en familie te ontvangen?

Als je of je partner het leuk vindt om je vrienden en familie regelmatig te vragen om te komen eten of gewoon voor de lol, dan is dat misschien iets wat je niet meer comfortabel kan doen als je in een tiny house gaat wonen.

Hoewel er veel aanpassingen aan je meubels kunnen worden gedaan om een feestje vol met mensen te organiseren, is dit misschien niet erg comfortabel voor meerdere ouderen.

3) Heb je hobby’s die ruimte nodig hebben?

Je kleine pensioen betekent dat je de hele dag thuis bent, en wat is er anders te doen dan werken aan je hobby’s?

Een ding waar je nooit aan hoeft te denken in een huis van normale grootte is de hoeveelheid ruimte die je hobby’s in beslag nemen – het opslaan van alle items die betrokken zijn bij de hobby, en dan het hebben van de ruimte om die items uit te nemen en uit te spreiden zonder dat je alle ruimte van je partner in beslag neemt.

Eenmaal simpele hobby’s zoals scrapbooking, quilten, het bouwen van beeldjes, en elke vorm van knutselen kan ineens heel moeilijk worden; je hebt gewoon geen vierkante meters meer, tenzij je je tiny housemodel zwaar aanpast.

4) Weet je zeker dat je en je partner comfortabel samen kunnen leven in een krappe ruimte?

De nieuwigheid en allure van een tiny house vervaagt bijna zodra je er officieel intrekt. Hoewel veel jonge gezinnen jarenlang met plezier in tiny houses kunnen wonen, zijn er ook een aantal die uiteindelijk weer in een huis van normale grootte gaan wonen.

Als ouder echtpaar is de keuze voor een tiny house misschien wel een woning voor de rest van je leven. Is dat iets wat jullie beiden comfortabel kunnen doen? Krappe ruimtes, weinig ruimte om je uit te rekken en nutsvoorzieningen die meer werk vereisen om ze draaiende te houden dan normaal. Dit zijn allemaal normale delen van het tiny house leven dat je misschien niet wilt tijdens je gouden jaren.

5) Bent je bereid een groot deel van je bezittingen weg te gooien?

Als je de rijpe leeftijd van je pensioen bereikt, heb je een levenslange waarde aan souvenirs en herinneringen, van fotoalbums tot oude prullaria en sentimentele, betekenisvolle spullen die je nooit zou kunnen weggooien.

Maar als je besluit om in een tiny house te gaan wonen, is dat precies wat je moet doen. De tiny house levensstijl draait allemaal om ontspullen en het leven met wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en niet meer. Als je in de 20, 30 en (in mindere mate) in de 40 bent, is dit niet erg moeilijk om te doen.

Maar als iemand aan het eind van zijn of haar carrière in de gouden jaren dan heb je misschien een kleine berg spullen waar je onmogelijk afstand van kunt doen. Dat, of je keuze is om ze te laten rotten in een opbergkast. Wat misschien net zo erg is als ze weg te gooien. Je moet je dus echt afvragen: Kan je afscheid nemen van de meeste van je bezittingen?

Doe goed onderzoek en doe wat goed voelt

Met pensioen gaan in een tiny house is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen van ons willen de dingen doen die we niet mochten doen toen we jonger waren. Terwijl er anderen zijn die hun pensioenjaren liever ontspannen, rusten en zich geen zorgen maken over de dagelijkse beslommeringen die een tiny house met zich mee zou brengen.

Dus doe het onderzoek en denk lang en hard na voordat je je huis verkoopt en met tiny houses bouwers naar het diepe in duikt. Beslis wat het beste werkt voor je en je gezin en leef vervolgens je beste leven in een tiny house of niet.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

5 Reacties

 • Met veel interesse het artikel gelezen.
  Ik ben 65 en wil samen met een deskundige een senioren tiny house bouwen
  Kunt u mij op weg helpen?

  Vr.groeten

  • Sluit me aan bij de vraag van (de voor mij onbekende)Nelleke Nieuwenhuis.
   Ik ben 64 en zit ook te denken aan een Tiny house.
   Maar hoe begin je ?

   • Hi Addy,
    Hoewel je bericht alweer een tijdje geleden geplaatst is, vraag ik me af of je al verder bent gekomen. Ook ik ben bezig met Granny’s en ben benieuwd naar de je ervaringen.

    Hartelijke groet,
    Griet

Plaats een leuke reactie!