Tiny Houses

Tiny House Op Wielen

Tiny House Op Wielen 1
Geschreven door Koen Duindam

Een tiny house op wielen geeft een enorm vrij gevoel. Het gevoel dat je zonder al te veel gedoe je hele huis kan verplaatsen wanneer en waar je dat wilt!

Maar er zijn wel serieuze beperkingen waar je rekening mee moet houden.

In dit artikel vindt je een compleet overzicht van de verschillende mogelijkheden en de voor en na-delen van elke optie.

Lees snel verder om erachter te komen wat voor jou de beste optie is.

Een verplaatsbaar tiny house?

tiny house op wielen

Er is geen vaste definitie voor een verplaatsbaar tiny house. Zo zien sommigen dat enkel als een tiny house op wielen waarmee je zelf de weg op kan trekken, terwijl anderen elk huisje dat technische gezien kan verplaatst worden als verplaatsbaar.

MillHome heeft bijvoorbeeld kant en klare tiny houses die op een dieplader kunnen geladen worden en dus op de normale weg vervoerd kunnen worden. Toch kan je niet zo maar zelf vertrekken: het hangt er dus maar van af hoe vaak en simpel je je wil kunnen verplaatsen. 

Door de ontwikkelingen rond tiny houses zijn er dus verschillende soorten ontstaan. Vaak wordt er rond mobiliteit de volgende indeling gemaakt: 

  • Tiny houses op wielen die gemakkelijk verplaatsbaar zijn omdat ze gekoppeld kunnen worden achter een auto of bus en dus daardoor getrokken worden.
  • Tiny houses op wielen die enkel verplaatsbaar zijn door ze op een dieplader te zetten. Deze kan je dus niet zelf vervoeren op de weg.
  • Tiny houses die demonteerbaar zijn in units en verplaatsbaar op een dieplegger. Deze huisjes zijn dus semi-permanent.
  • Tiny houses die nagelvast zitten aan de grond. Deze huisjes kunnen niet verplaatst worden en zijn permanente woningen.

Papierwerk voor een tiny house op wielen

Qua wetgeving is er ook nog wel een verschil tussen een tiny house dat vast ergens staat of een tiny house op wielen. Zo kan je bijvoorbeeld op een verplaatsbaar huisje geen hypotheek nemen, maar het is dan weer wel makkelijker om plekken te vinden om je huisje te kunnen zetten.

In Nederland zijn er bijvoorbeeld al enkele kavels waar je een tiny house mag plaatsen, maar die zijn vaak enkel voor een bepaalde periode beschikbaar. Die periode kan gaan van enkele maanden tot jaren. Als je daarna dan weer je huisje moet verplaatsen is het natuurlijk handig om een tiny house op wielen te hebben!

Ook voor mensen die vaak van job wisselen en niet vast kunnen of willen wonen op 1 plek is een verplaatsbaar tiny house een interessante optie. Telkens een andere woning zoeken is niet haalbaar, en als je geen vast contract hebt op je werk is het ook moeilijker om een woonplek te zoeken. Een verplaatsbaar huisje kan hier dus een oplossing voor zijn als je een stukje grond vindt waar je het huisje kan zetten.

Voor- en nadelen van een tiny house op wielen

Het grootste voordeel van een tiny house op wielen is natuurlijk dat je veel meer vrijheid hebt. Als je een echte ontdekkingsreiziger bent, is een tiny house op wielen perfect om comfortabel de wereld in te trekken.

Echt lange reizen zijn wat moeilijker (en duur op vlak van brandstof), maar om rond te trekken in een bepaald gebied of gewoon om de zoveel tijd van standplek veranderen om eens een nieuwe omgeving te hebben is een tiny house op wielen ideaal.

Je neemt namelijk al het comfort van je knusse huisje met je mee! Er is bovendien ook de handige app campercontact. Op deze app kan je alle camperplekken in Nederland vinden en zelfs ook plekjes waar je tijdelijk mag staan. Verder is het op sommige vlakken een hele besparing: omdat de woonoppervlakte zoveel kleiner is, heb je natuurlijk heel wat minder energie en verwarming nodig. 

Aan de andere kant heb je ook wel enkele nadelen.

Zo ervaren sommigen dat het toch niet zo makkelijk is om over te schakelen op het primitieve leven dat je soms doet in een heel klein huisje op wielen. Je moet bijvoorbeeld heel zuinig zijn met water, want als het op is, moet je een plek hebben om meer water te halen.

Tiny houses op wielen zijn vaak gedeeltelijk of volledig zelfvoorzienend zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn, maar soms betekent dit dus ook dat je wat comfort moet opgeven. 

Tenslotte moet je natuurlijk ook rekening houden met de maximale afmetingen en gewicht toegestaan op de openbare weg volgens de Nederlandse en Europese regelgeving. 

Ben je enthousiast geworden en wil je een tiny house op wielen kopen? Lees hier mijn tips voor het kopen van een tiny house.

Conclusie

Of je nu kiest voor een tiny house op wielen, een semi-permanent tiny house of een vaststaand tiny house is een persoonlijke keuze aangezien elke optie andere voor- en nadelen biedt.

Omdat de tiny house beweging ook nog eens constant innoveert, zijn er steeds meer optie die ergens tussenin de categorie├źn vallen. Tegenwoordig kan je tiny house bijna volledig gepersonaliseerd worden, dus wees maar zeker dat jouw tiny house droom op een dag waarheid kan worden!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!