Tiny house bouwen

Een tiny house ontwerpen, waar begin je?

tiny-house-ontwerpen
Geschreven door Koen Duindam

Een tiny house ontwerpen is een super leuk proces. Zo vaak krijg je niet de kans om een woning vanaf het begin af aan te ontwerpen naar je eigen smaak!

In dit artikel vind je alles wat je moet weten om jouw perfecte tiny house te ontwerpen, helemaal aangepast aan wat jij belangrijk vindt en hoe jij wilt leven. Laat je leiden door handige adviezen en begin jouw reis naar een knus en praktisch thuis!

Stap 1. Wat zijn je woonwensen?

Een tiny house is echt heel klein. Ze kunnen hiermee wegkomen omdat ze volledig aansluiten op de woonwensen van de bewoner. Je tiny house moet echt 100% bij je passen, er is geen ruimte voor compromissen. Fouten in het ontwerp hebben een grote invloed op je dagelijkse leven.

Daarom is het belangrijk om in kaart te brengen wat voor jou belangrijk is en wat je tiny house dus moet hebben. Het is het best om dit vooraf te doen, voordat je jouw ontwerp keuzes laat beïnvloeden door andere tiny houses. Een manier om in kaart te brengen wat voor jouw leefruimte belangrijk is de post-it methode.

De post-it methode

Met de post-it methode kun je een beeld krijgen van hoe je jouw ruimtes gebruikt. Het werkt als volgt: 

ontwerpen van een tiny house

Plak een post-it op elke deur in je huis. Elke keer dat je een kamer uit gaat schrijf je op wat je in die kamer gedaan hebt en hoelang. Na ongeveer een maand krijg je een goed beeld hoe je jouw ruimtes gebruikt.

De meeste tiny house bewoners geven de ruimte die ze het meest gebruiken de meeste ruimte.

Hou je van koken? Dan is het verstandig om tiny house aan te schaffen met een grote koken. Ben je van plan om thuis te werken? Dan moet je daar ook rekening mee houden.

Als je bijvoorbeeld veel achter je laptop werkt moet je wel een goede werkplek hebben, anders kan je al snel last krijgen van je nek en rug. En je wilt juist dat je tiny house je een fijne woonplek geeft, niet een waardoor je blessures oploopt.

Bepaal wat je van plan bent mee te nemen in je tiny house. Dit omvat de voor de hand liggende zaken zoals familie en huisdieren maar ook fysieke zaken zoals keukengerei, kleding, badkamer benodigdheden enz. Voor al deze dingen moet je een eigen plekje vinden.

Als je te veel spullen in het tiny house hebt, zal de ruimte er krap uitzien. Je moet dus zoveel mogelijk fysieke ballast weggooien en het tiny house zo ontwerpen dat de spullen die je mee wilt nemen er goed in passen. Het maken van een gedetailleerde lijst van al je essentiële spullen kan je hierbij helpen.

Vaak denken we bepaalde dingen nodig te zijn in ons huis, maar is dit helemaal niet de realiteit. Veel hiervan denken we nodig te zijn omdat het de standaard is en in (bijna) elk huis voorkomt. Een tiny house geeft je de kans om dit opnieuw te bekijken en ervoor te zorgen dat je woning precies bij jou past.

Dit beslissingsproces is zeer belangrijk omdat er geen plannen zijn getekend, geen aanhangwagen is gekocht, geen hout is gezaagd en geen ramen zijn besteld. Nu is het tijd om te beslissen hoeveel ruimte je echt nodig hebt om te koken of voor je modelspoorbaan of yoga-oefeningen, welke toegang tot de loft en hoeveel hoofdruimte om te slapen voor je belangrijk is.

Stap 2. Doe inspiratie op!

Een tiny house ervaren kan echt totaal andere inzichten geven. Inzichten die het ontwerp van je tiny house enorm kunnen beïnvloeden. Door het te zien en te ervaren kom je erachter wat wel of niet werkt in de praktijk.

tiny house interieur

Over de hele wereld zijn er tiny houses te vinden. Dus er zullen vast wel tiny houses bij jou in buurt zijn die je kan bezoeken. Een aantal tips om lokale tiny houses te vinden zijn:

Zoek andere (internationale?) blogs, neem deel aan workshops en neem contact op met tiny house bouwers en -bewoners. Vraag hun mening en misschien geven ze je zelfs wel een rondleiding door hun tiny house. 

De tiny house gemeenschap is over het algemeen enorm vriendelijk en behulpzaam. De meeste mensen willen hun ervaringen delen en vinden het leuk om de tiny house beweging te helpen.

Ook kun je proberen om te gaan kamperen. Zo ontdek je wat je echt nodig hebt om comfortabel en gelukkig te zijn. Dit kan je allemaal helpen om een beter ontwerp te maken en om erachter  te komen wat je echt nodig hebt in je woonruimte.

Als je eenmaal een idee krijgt van wat je wilt of wat je niet wilt. Dan kun je beginnen met een bepaalde richting in te slaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door foto’s te verzamelen van wat je inspireert. Dit is nuttig om twee redenen: ten eerste houdt het je op koers met je visie en ten tweede zal het zien van wat anderen hebben gedaan je helpen om nauwkeuriger te definiëren wat je wilt in je eigen huis. Beetje bij beetje zal je ontwerp steeds meer tot een samenhangende visie komen.

Stap 3. Begin met ontwerpen

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om vorm te geven aan je ontwerp. Begin met wat jou het beste ligt. Hou je van tekenen? Begin dan simpelweg met schetsen. 

Denk erover na hoe groot je tiny house echt moet worden. Ga je voor een tiny house op wielen? Dan ben je gebonden aan bepaalde afmetingen. Als je een voor een standaard aanhanger gaat dan mag de buitenkant van het tiny house niet breder zijn dan 2.44m en niet hoger dan 4m. Tenminste tijdens het vervoer dan..

Om hier een beeld van te krijgen kun je met schilderstape de afmetingen van je tiny house op je eigen vloer afplakken. Zo krijg je iets meer een idee van de ruimte.. Het creëren van een visual geeft je een veel beter beeld van de fysieke ruimte en hoeveel van die ruimte je echt nodig hebt.

Probeer je voor te stellen met al je zintuigen hoe deze kamer er uit zou zien, voelen of zelfs ruiken. Hoe vaak zou je dit gebied of object gebruiken? Hoe mooi, praktisch en nuttig zou het zijn om te gebruiken? Dit is een spel dat je af en toe zou doen, het liefst over een langere periode. Je woonwensen zullen veranderen.


Probeer een 3D tiny house ontwerp te maken met SketchUp

De meest populaire ontwerp software onder de doe-het-zelvers is SketchUp. Dit komt deels omdat de gratis versie een lange weg gaat en deels omdat er veel uitleg video’s beschikbaar zijn (de meeste in het Engels). Afhankelijk van je voorkennis duurt het een paar dagen of weken om vertrouwd te raken met het programma.

Het mooie van een driedimensionaal model is dat je een beter gevoel krijgt voor de afmetingen van de ruimte. Daarnaast kun je losse elementen zoals de wieltjes met wielkasten of de afzonderlijke wandlagen tot in detail bouwen en deze ook verschillend in kleur en structuur weergeven.

SketchUp maakt het ook mogelijk om door het tiny house te bewegen, zodat het relatief eenvoudig is om te zien of iets te krap is. Een 3D model helpt dus om je eigen ontwerp te detailleren en te verbeteren. Leg de focus op wat echt belangrijk voor je is!

Ik had nog nooit eerder SketchUp gebruikt en er is zeker een leercurve voor de software. Ik heb waarschijnlijk ongeveer 12 uur besteed aan het bekijken van tutorials op het web om comfortabel genoeg te zijn om mijn ontwerpproces te starten. Op dat moment was ik klaar om verder te gaan en was ik in staat om mijn tiny house te ontwerpen. Er zijn veel verschillende tutorials en iedereen leert anders.

Maar ik moet zeggen het is wel heel gaaf om eenmaal te kunnen. Het ontwerpen met Google SketchUp is echt een hele handig vaardigheid om te hebben.

Als je niet uit de voeten komt met Google SketchUp dan kun je natuurlijk ook gewoon een kleinschalig model maken van karton. Hiermee is het iets lastiger om echt voor te stellen hoe het is als je erin staat. Maar het zal je alsnog helpen om je ontwerp beter uit te werken.

Veel succes met je proces. Nogmaals, als je vindt dat huis of een ander ontwerp perfect past bij je behoeften, dan hoop ik dat je gewoon verder gaat met het bouwen van dat plan. Als je echter een plan vindt dat slechts gedeeltelijk aan je behoeften voldoet, doe dan een stap terug, volg de bovenstaande stappen en creëer het huis van je dromen vanaf begin. Je zult blij zijn dat je dat gedaan hebt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

7 Reacties

 • Toen we ons tiny house ontwierpen, hebben we veel geminimaliseerd. We hebben ons ontwerp gebaseerd op de woonkamer van ons vorige huis. Het eerste wat veel mensen zeggen is “het lijkt groot van binnen” maar het is echt niet groot.Dit komt vooral door de indeling en het ontwerp.We vinden het heerlijk om hier te wonen

 • Dag Koen,

  Erg interessant om je blog te lezen. Vanwege de krapte op de woningmarkt en een minimaal budget voor een koopwoning ben ik geïnteresseerd geraakt in tinyhouses. Ik ben ook erg benieuwd naar het financiële aspect en bovenal, hoe kom je aan een bouwkavel?
  Zou je kort kunnen in grote lijnen kunnen aangeven wat de kosten zijn en zou je kunnen vertellen hoe je aan je bouwkavel bent gekomen?

 • Uitstekende ideeën hier. Veel van dit is wat we gedaan hebben voor ons huidige tiny house. We hebben geïnventariseerd hoe we de ruimtes gebruikten en beoordeeld welke ruimtes het belangrijkst waren om de meeste aandacht aan te besteden.

  • Hoi Gerda,

   Bedankt voor je aardige reactie, superleuk om te lezen dat mensen er wat aan hebben gehad!

   Groeten,

   Koen

 • Ik vroeg me af wat je denkt dat de grootste fout is die je hebt gemaakt aan je eigen tiny house ontwerp en waar je mensen voor zou waarschuwen als ze in deze levensstijl zou springen.

  • Hoi Suzanne,

   Bedankt voor je reactie!

   Zelf woon ik jammer genoeg nog niet in een tiny house, dus ik kan je vraag nog niet beantwoorden! We zijn er wel druk mee bezig maar dat zal nog minimaal wel een jaar duren 🙂

   Misschien dat andere bezoekers die wel al in een tiny house wonen een goed antwoord voor je hebben?

   Ik zag trouwens wel dit artikel:
   http://www.tinyhouserotterdam.nl/anders-in-ons-tiny-house-2-0/

   Misschien heb je daar wat aan 😀

   Groeten,

   Koen

Plaats een leuke reactie!