Het belangrijkste element bij het bouwen van een tiny house is natuurlijk het onderstel (de trailer). Zonder een goede basis ben je nergens. Funderingen van vaststaande tiny houses zijn vrij simpel, aangezien ze hetzelfde zijn als die van een normaal huis.

Maar hoe zit het dan met een fundering of onderstel op wielen voor een verplaatsbaar tiny house? Als je niet goed weet waar te beginnen, definieer je best eerst waarom je een verplaatsbaar tiny house wil en op welke manier je van plan bent het mobiel te gebruiken.

Wil je vaak reizen en lang onderweg zijn, dan ga je best voor een ander onderstel dan als je gewoon enkele keren per jaar naar een ander gebied dat niet te ver ligt wil trekken.

Qua mogelijkheden voor mobiele onderstellen voor tiny houses lijkt het bijna alsof er te veel opties zijn, maar eigenlijk zijn de meesten hetzelfde, maar dan lichtjes anders gebouwd voor een zwaardere last of meer mobiliteit. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende onderstellen.

Tiny house onderstel voor achter personenwagen

Voor sommigen is dit waarschijnlijk de meest voor de hand liggende optie, aangezien dit het gemakkelijkst is als je van een gewoon huis met auto wil overgaan op een tiny house.

Er zijn echter wel wat moeilijkheden als je een tiny house wil vervoeren achter je gewone auto. Een aanhanger achter een gewone personenwagen heeft namelijk een maximale afmeting en moet boven een bepaald gewicht een eigen kenteken hebben.

In Nederland bedraagt die afmeting 12 meter in lengte, 2,55 meter in breedte en 4 meter hoogte. Het maximale gewicht is 3500 kg en vanaf 750 moet dit voertuig dus een eigen kenteken hebben achteraan. Een tiny house kan onmogelijk minder dan 750 kg wegen en zal dus altijd een eigen kenteken moeten hebben, maar dan nog is het maximale gewicht vrij weinig en zal je dus goed moeten nadenken over de bouw van je tiny house.

Werken met lichtere materialen helpt al heel wat en het is dus doenbaar, maar denk misschien aan een tiny house dat aan de kleinere kant van het spectrum van tiny houses ligt. Let daarbij ook op dat de wagen natuurlijk een stevige auto moet zijn die dat gewicht kan trekken, zoals een 4X4 of een soort busje.

Tiny house onderstel als landbouwvoertuig

Bij landbouwvoertuigen zijn de afmetingen net iets groter (12 meter lang, 3 meter breed en 4 meter hoog), maar het gewicht is heel wat meer: tot 10 000 kg.

Door dit extra gewicht komen er dan ook nog verplichtingen bij zoals remlichten en andere details.

Je kan dus wel een degelijk tiny house bouwen voor die grootte en dat gewicht, maar het nadeel aan deze optie is natuurlijk dat het moet getrokken worden door een landbouwvoertuig. Een gewone wagen gebruiken is dus niet toegestaan.

Tiny house onderstel zoals onder een sta-caravan

Het voordeel van dit type onderstel is dat het vrij eenvoudig is en niet gekeurd moet worden. Je kan er ook mee op de openbare weg, maar enkel op een dieplader of een gelijkaardige grote oplegger: niet voor alledaags vervoer dus.

De maximale afmeting is opnieuw 12 meter lang, 3 meter breed en 4 meter hoog, dus hetzelfde als een landbouwvoertuig, maar nu houdt de hoogte ook de hoogte van de dieplader in, dus daar verlies je wat aan plaats. (Lees ook: Wat is het verschil tussen een sta-caravan en een tiny house.)

Boottrailer als tiny house onderstel

Recent hebben enkele tiny house eigenaars geprobeerd om een boot trailer als onderstel te gebruiken voor hun huisje.

Voordelen hiervan houden in dat het heel betaalbaar is en vaak een licht chassis heeft, waardoor een personenwagen het zeker zou kunnen trekken.

Een nadeel is dat het kleiner kan uitvallen dan een gewone aanhanger voor een personenauto en je dus mogelijk moet kiezen voor een kleiner huisje.

Toch zijn er verschillende maten, en met de grootste maat zou het mogelijk moeten zijn. In ieder geval toont het belofte, en creatief denken bij het bouwen van een mobiel tiny house is de sleutel tot het waarmaken van jouw droom.

Conclusie

Er zijn veel mogelijkheden bij het kiezen van de fundering van je tiny house, dus het loont zeker om moeite te steken in je research.

Als je een mobiel tiny house wil, moet je op zoek gaan naar een onderstel, en dan nog heb je heel wat mogelijkheden.

Belangrijk om te weten is ook nog dat als je er voor kiest om het als lading te beschouwen achter een personenwagen, dan moet het ook afneembaar zijn.

Dit is een populaire optie omdat het de meeste vrijheid geeft aangezien je gewoon kunt vertrekken, met je eigen wagen, maar je moet dus een stabiele constructie binnen de richtlijnen garanderen die niet vast gelast is, maar kan losgekoppeld worden.

Dit is een uitdaging, maar er zijn al heel wat mensen in geslaagd dus het is zeker niet onmogelijk. Hoewel de regels rond opleggers en trailers strikt kunnen zijn, win je alle vrijheid terug met je mobiele tiny house waarmee je de wijde wereld in kan trekken.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Categorieën: Tiny Houses

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 reactie

Linda · oktober 21, 2021 op 8:50 am

Goed artikel! Dank je wel. Wat zijn de voordelen om je huis als lading te gaan beschouwen en uiteraard wat zijn de nadelen?

Groet Linda.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *