Tiny Houses

Tiny House met Honden

hond-rennend-in-gras
Geschreven door Koen Duindam

Wonen in een tiny house met honden kan een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je hond gelukkig en gezond blijft? Is er wel genoeg ruimte voor honden in een tiny house?

Wonen in een tiny house met honden kan een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je hond gelukkig en gezond blijft? Is er wel genoeg ruimte voor honden in een tiny house?

Als je met je gezin in een tiny house woont, moet elke centimeter ruimte worden ontworpen met iedereen in gedachten. Dus ook voor je honden! Hieronder vindt je een aantal tips om het wonen in een tiny house met honden makkelijker te maken.

Voldoende beweging

Hond aan het rennen in het gras.

Natuurlijk hebben honden ruimte nodig om te spelen, maar wat dacht je van spelen in een nabijgelegen park of bos! Als je voor plan bent om met je honden in een tiny house te gaan wonen dan is de buitenruimte des te belangrijker. 

In het tiny house kunnen ze niet voldoende rondrennen om hun energie te verbranden. Daarom is het regelmatig uitlaten van je honden echt essentieel. Dit doet niet alleen de fysieke en mentale gezondheid van je hond ten goede maar het zal ook goed zijn voor je eigen welzijn.

Door in een tiny house te wonen en geen schulden te hebben hoef je veel minder te werken. Hierdoor heb je meer tijd en aandacht voor je huisdier. Iemand die een groot huis heeft, heeft (zeer waarschijnlijk) een enorme schuld en wordt gedwongen om de hele tijd te werken en dus is hun hond vaak alleen. De eigenaar heeft veel minder aandacht beschikbaar (te moe na het werk, enz.) voor regelmatige lichaamsbeweging. Natuurlijk zijn dit slechts generalisaties, maar het is wat mij betreft een goed voorbeeld dat de grootte van het huis niet bepalend is voor de kwaliteit van het leven.

Mentale uitdaging

Naast de lichamelijke energie die eruit moet, kun je jouw hond ook goed bezighouden door hem of haar mentaal te vermaken. Reuk spelletjes zijn hier super goed voor. Voor een hond is het namelijk enorm stimulerend om zijn neus te moeten gebruiken. Door bijvoorbeeld hondensnacks te verstoppen zal je hond zich heerlijk bezighouden met het opsporen van al dat lekkers. Andere bezigheidstherapie zijn ook wel kauwspeeltjes. Een kauwspeeltje kan een hond ook heerlijk zoet houden.

Er zijn ook een hoop hondenspeeltjes die je hond goed bezig kunnen houden. Mijn hond is bijvoorbeeld helemaal gek van piepspeeltjes. Hij kan zichzelf er best lang zoet mee houden. Maar des te meer ik met hem mee speel des te leuker hij het speeltje ook vindt.

Nieuwe speeltjes zijn ook altijd reuze interessant. Maar het is ook wat op elke week weer nieuwe speeltjes te kopen. Wat je ook kan doen is de oude speeltjes waar hij of zij minder in geïnteresseerd is op te bergen. En deze na een paar weken weer te voorschijn te halen. Je hond zal het speeltje dan opnieuw weer reuze interessant vinden. Ook kun je bij de kringloopwinkel vaak leuke dingetjes vinden. Mijn hond vind knuffels ook hartstikke leuk. Deze zijn bij de kringloopwinkel vaak 0.50 cent ofzo. Dat vindt mijn hond dan helemaal geweldig. Iets minder geweldig vind ik het als de knuffel en de inhoud ervan verspreid over mijn vloer liggen..

Een andere vorm van mentaal vermaak is ook gewoon simpelweg naar buiten staren. Mijn hond voelt zich vaak erg verantwoordelijk om alles in de gaten te houden. Hij kan zich dan ook heel zoet houden met alles te observeren. Misschien is het daarom ook goed om een plekje voor je hond te creëren waar hij rustig naar buiten kan kijken en misschien ook frisse lucht kan ruiken.

Efficiënt ruimtegebruik

Eigenlijk zijn honden niet zo moeilijk, ze passen zich makkelijk aan. Ze hebben dezelfde aandacht en zorg nodig of je nou in een standaard woning woont of in een tiny house. Meestal zijn het juist de baasjes die last hebben van de kleine ruimte. Honden vinden het vaak juist alleen maar fijn om dicht bij elkaar te zijn. Maar net als alles in een tiny house is het verstandig om goed na te denken over je leefruimte in je tiny house. Hoe zal je dagelijkse leven met honden eruit zien in je tiny house? Denk bijvoorbeeld na over:

  • Waar ze kunnen slapen
  • Waar je het hondenvoer of de hondenspeeltjes bewaart
  • Hoe maak je hun poten schoon na een lekkere modderige wandeling?

Het leven in een tiny house met honden betekent dat je honden vaak dichtbij zijn. Dit is een van die realiteiten van het leven in een tiny house waar je zich gewoon aan moet aanpassen. Dat kan betekenen dat je de ruimte onder je bureau deelt met je hond zelfs als er bijna geen ruimte is om dat te doen. 

Zorg ervoor dat je de ruimte goed inschat. Hou er rekening mee dat grote honden ook meer ruimte nodig hebben. Je zult merken dat de meeste tiny house bewoners kleinere huisdieren hebben. Maar als je een echt een dierenliefhebber bent, dan ga je waarschijnlijk voor wat je wilt en zul je ze laten werken in de ruimte die je hebt.

Voeding en waterbakken honden in een tiny house zijn problematisch. Ze zijn gemakkelijk om overheen te struikelen met alle gevolgen van dien 🙂

Het is een mogelijkheid om een speciale voerbak plaats in het ontwerp van je tiny house te verwerken. Door bijvoorbeeld onderin een kast, de onderste ruimte open laten om daar een plekje vrij te houden voor de voederbakken. Zo kun je er niet over struikelen maar kunnen je honden er wel gemakkelijk bij.

Als je met meerdere honden in een tiny house gaat wonen is het slim om de voerbakken op twee verschillende plekken te realiseren. Zodat elke hond zijn eigen plekje heeft. Hiermee voorkom je onderlinge spanningen.

Een eigen plek

Het is goed voor je hond om een plekje te hebben om zich terug te kunnen trekken als hij zich gestrest of angstig voelt. Dergelijke ruimtes zijn hun persoonlijke toevluchtsoord, waar ze zich veilig kunnen voelen voor andere dieren en mensen. Soms ‘stelen’ huisdieren elkaars veilige ruimtes. Meestal is het onschadelijk, maar soms kan het het begin van een conflict tussen huisdieren zijn. 

In een tiny house kunnen ruimtes onder meubilair ideaal zijn. Neem een kleine doos, mand of fleece-materiaal en leg dit onder bedden, tafels en bureaus. Vul vervolgens de ruimte op met het speelgoed van je huisdier om te laten zien dat dit hun ruimte is.

Omdat huisdieren territoriaal kunnen zijn en elkaars veilige ruimtes kunnen ‘stelen’, kun je het beste meerdere huisdier ruimtes rondom je tiny house hebben. Als de ene veilige ruimte in gebruik’ is, kan het andere huisdier gewoon naar een andere gaan.

Als je de hond even uit je tiny keuken wilt houden tijdens het koken of niet in een bepaald deel van je tiny house wilt laten rondlopen terwijl je weg bent. Dan kun je gebruik maken van een baby hek.

Een goede variant die weinig ruimte in neemt is de “Retract-A-Gate”. Dit model neemt namelijk weinig ruimte in en is makkelijk in gebruik.

Een andere tip is dat het socialiseren van honden zo vroeg mogelijk moet beginnen. Het is belangrijk om ze te laten wennen aan bezoek. Want een niet gesocialiseerde hond in een tiny house zal vaak leiden tot stress en problemen voor het huisdier en de baasjes. Het socialiseren moet daarom heel vroeg in het leven van de hond beginnen. Dat betekent dat veel menselijke aandacht en spelletjes in de puppyfase essentieel is.

Dit zal hen helpen om te wennen aan andere mensen, maar ook aan andere dieren van alle soorten. Als je buren of vrienden andere jonge huisdieren hebben overweeg dan om een ‘speelafspraakje’ te maken. Zodat ze allemaal op die manier met elkaar kunnen leren omgaan.

Als een tiny house met honden té klein voelt…

Ongeacht de vierkante meters, zullen er situaties waardoor je tiny house te klein aanvoelt. Vooral in de winter is de kans hierop groter omdat je dan veel binnen zit met zn allen.

Sommige honden hebben ook nog weleens de neiging om altijd in de weg te staan. Het lijkt wel een gave dat ze precies weten waar ze het meest in de weg staan. Bij mij is dit vooral het geval tijdens vegen of als ik iets zwaars til.. Op deze manier is het delen van een tiny house met een hond een grotere uitdaging dan met een ander mens. Je kunt ze gewoon niet zeggen dat ze snel moeten opschuiven. Ze begrijpen het vaak niet. Zelfs als je haar in brand staat of als er een lekkage is. Of misschien vooral in die gevallen, vindt je de hond precies op de verkeerde plaats. Als je in een groot huis woont en je struikelt vaak over je hond, waarbij je ze per ongeluk schopt als ze je betrappen op hun positie, dan kun je verwachten dat dit in een een tiny house nog veel vaker zal voorkomen.

Dan maar geen hond? Nee natuurlijk niet! Een hond is vaak een deel van de familie en het zou gewoon niet als thuis voelen zonder haar. Zoals elke hondeneigenaar weet, is er niets beter dan begroet te worden door je hond als je thuiskomt na een lange, zware dag.

Ik schrijf dit alleen om te benadrukken dat het leven met een hond in een tiny house geen lichtvaardige beslissing is. Neem de tijd om na te denken over hun dagelijkse routine (en die van jou!) om er zeker van te zijn dat geen van jullie beiden te veel compromissen sluiten om jullie tiny house dromen te laten uitkomen.

Ik weet zeker dat de meeste mensen uiteindelijk alles zullen doen voor hun geweldige huisdieren, maar denk ook aan je eigen behoeften! Om jezelf en je hond gezond te houden, moet daarom extra rekening houden met de buitenomgeving van je tiny house of een hondenuitlater op sommige dagen betalen om ervoor te zorgen dat je hond veel tijd buitenshuis heeft. Doe wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je tiny house aan de behoeften van zowel jezelf als je hond voldoet!

Tiny house schoonhouden met honden

Honden zijn geweldig, maar de rommel en de geuren die ze soms produceren zijn dat niet! Bovendien lijkt hun haar overal te komen, terwijl ze ook klonters haarballen vormen. In een tiny house is dit alleen maar meer. Om te voorkomen dat je tiny house stinkt, moet je dus regelmatig schoonmaken. Een handstofzuiger of snoerloze stofzuiger kan dit proces een stuk sneller laten verlopen.

Hoewel je misschien niet denkt dat je tiny house (of je hond) stinkt.  Is het zo dat de neuzen van hondeneigenaren vaak wennen aan de geuren die hun huisdier produceert. Maar de bezoekers van je tiny house ruiken dit wel. Wat dat betreft is het ook altijd een goed idee om een voorraad huisdiervriendelijke ontsmettingsspray in huis te hebben. En om de slaapplaatsen van je honden regelmatig schoon te maken.

Vloer van je tiny house

De vloer in je tiny house kan een groot verschil maken als je honden hebt. Een tapijt bijvoorbeeld is erg lastig schoon te houden met honden. Bij een kleine kortharige hond valt dit nog wel mee. Maar als je een of meer langharige honden hebt is het makkelijker om een soort van harde vloerbedekking te hebben. Kies een duurzaam materiaal zoals laminaat dat tegen veel slijtage bestand is en dat gemakkelijk te reinigen is. Door te kiezen voor kwalitatieve materialen gaat je tiny house langer mee.

Ook de kleur van de vloer kan verschil maken. Met een donkere tint laminaat zullen enkele haren of honden poot afdrukken minder goed zichtbaar zijn. Dit kan een voordeel zijn want om nou elke dag je tiny house vier keer op te ruimen om het spik en span te houden is ook overdreven.

Een hond wassen in een tiny house

Hoe was je een hond in een tiny house? Dat ligt natuurlijk een beetje aan de grootte van je hond en het type douche of bad dat je kiest voor je tiny house. Het is wel een groot voordeel als je de douche of badruimte kan afsluiten zodat ze niet weg kunnen lopen terwijl je ze wast. Veel douches hebben al een glazen deur. Dit zou in de praktijk wel makkelijker kunnen zijn.

Als het buiten lekker warm is, dan kun je ze natuurlijk gewoon buiten wassen. Een houten vlonder werkt hier helemaal goed voor want zo voorkom je dat ze gelijk weer zand of vuil aan hun poten krijgen. 

Wat sommige mensen ook doen is samen douchen met hun hond. Klinkt raar maar het kan soms veel makkelijker en sneller werken. Als je hond niet van douchen houdt dan zul je al snel merken dat je zelf ook vaak helemaal nat wordt door al het tegengestribbeld. Als je samen gaat  douchen kun je de hond gerust stellen en maakt het niet uit als je nat wordt. Het is natuurlijk ook wel makkelijk als je een losse douchekop hebt zodat je jouw hond goed kunt wassen. Omdat de badkamer klein is, is het schoonmaken een makkie en kost het weinig tijd om het schoon te maken. 

Hehe wat ook een apart trucje is maar wat goed werkt is: Dat als ik wat lekkere dingen verstop voor mijn hond, om hem wat mentale uitdaging te geven. Dan zet ik hem altijd in de douche (zonder dat deze aanstaat) en dan doe ik de badkamerdeur dicht terwijl ik alles aan het verstoppen ben. 

Elke keer als ik nu het woord douche tegen hem zeg dan rent hij vol enthousiasme naar de douche en wilt hij er heel graag in. Omdat hij al weet dat hij daarna kan gaan zoeken naar lekkere hondensnacks. Dit effect werkt ook super goed voor als ik hem onder de douche wil krijgen. Laatst probeerde ik dit terwijl mijn vriendin aan het douchen was. Hij ging er bijna zelf onder staan omdat hij zo enthousiast was om daarna te mogen zoeken. Terwijl hij het douchen vroeger echt heel erg vond.

Honden als familieleden

“Een huis is geen huis zonder huisdier” is een mantra waar veel mensen naar leven. Sommige mensen zeggen echter dat het niet eerlijk is voor katten en honden als ze in een tiny house moeten leven, omdat ze niet de vrijheid hebben om rond te dwalen zoals ze dat doen in een huis van normale grootte. Ik ben het echter niet eens met dit standpunt, en er zijn veel harige vriendjes die gelukkig in tiny houses wonen.  Er zijn alleen wel wat meer dingen waar je rekening mee moet houden. Gelukkige huisdieren betekent gelukkige mensen, dus ervoor zorgen dat je huisdieren gelukkig zijn is van het grootste belang.

Wat ook leuk is, is dat er veel studies zijn gedaan naar het effect van huisdieren op de gezondheid. Deze studies tonen aan dat huisdieren leiden tot een “zeer significante vermindering van kleine gezondheidsproblemen” en dat ze “positieve effecten kunnen hebben op de gezondheid en het gedrag van de mens”.

Hoewel dit misschien moeilijk te geloven is, is het toch een beetje logisch. Het uitlaten van je hond, het aaien van je kat en het spelen met je huisdier zijn allemaal manieren om te ontstressen. Met andere woorden, ze geven je meer rust.

Veel gezinnen zijn in een tiny house gaan wonen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Niet alleen kan het wonen in een tiny house financieel helpen, maar het kan je ook helpen om weer in contact te komen met de natuur en te ontsnappen aan de chaos van een druk leven.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!