mantelzorg tiny house

In veel opzichten lijken mantelzorgwoningen op tiny houses: ze hebben een kleine oppervlakte, worden vaak van te voren gebouwd daarna naar de locatie gebracht en er is een zekere focus op duurzaamheid bij de constructie.

Aangezien het zorgsysteem aan het veranderen is, zijn er steeds minder zorgtehuizen en wordt de vraag naar individuele zorgwoningen groter. Een populair voorbeeld hiervan is de mantelzorgwoning.

Een tiny house kan prima functioneren als mantelzorgwoning en het mag dan ook nog eens op je eigen grond gebouwd worden.

Mantelzorg door familie

Een groot probleem bij mantelzorg is de afstand die moet afgelegd worden om bij het oudere familielid te geraken.

Veel jongere familieleden wonen niet langer dicht bij hun ouders of oudere familieleden en zo kan afstand en de tijd die wordt ingenomen door transport wel een belasting zijn op het dagelijkse leven van de jongere familieleden.

Een mogelijke oplossing daarvoor zou dus een mantelzorgwoning zijn die op eigen grond kan gebouwd worden.

Tiny house als mantelzorgwoning op eigen grond

Sinds 2014 kan je zonder vergunning een mantelzorgwoning op je eigen grond plaatsen. De mantelzorgwoning moet dan wel voldoen aan de normale wetgeving voor bijgebouwen of aanbouwen op eigen grond, maar de meeste kant en klare tiny houses of mantelzorgwoningen vallen hier onder.

Dit is een aangename optie omdat onderzoek heeft aangetoond dat senioren graag in een bekende omgeving blijven. Zo kunnen ze dicht bij familie zijn maar toch nog zelfstandigheid bewaren en hun eigen leefomgeving.

Onderhoud van het huis en de tuin zijn moeilijkheden waar senioren vaak mee te kampen hebben, maar met een tiny house op grond van familie is dit geen probleem meer.

Zorgverlener in tiny house

Een andere optie die ook al voor een tijd in gebruik is, is dat de zorgverlener in een tiny house woont op dezelfde grond als waar de oudere persoon woont. Zo is deze altijd dichtbij maar kan de zorgverlener toch nog een eigen thuis en eigen plekje hebben.

Dit is vaak ook een goedkope woonmogelijkheid voor de zorgverlener, en het huisje kan dan zelfs nog naar ergens anders verplaatst worden na de zorgperiode.

Conclusie

Een tiny house kan perfect zijn als mantelzorgwoning en kan volledig aangepast worden voor elke persoonlijke situatie.

Naarmate dat de vergrijzing verder gaat en er een stijgende vraag is naar kleiner wonen, passen zorgwoningen zich ook aan. Zo zouden deze ook perfect in een tiny house community kunnen staan.

Anderzijds kan het handig zijn om er één op eigen grond te bouwen. Domuscura heeft enkele instapklare modellen van mantelzorgwoningen die ongeveer de grootte van een tiny house hebben, en ze hebben zelfs de optie om expliciet voor een tiny house te kiezen dat je kan personaliseren. Meer daarover kan je hier vinden: https://domuscura.nl/mantelzorgwoningen/

Categorieën: Tiny Houses

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 reactie

Jeltje Rijks · juni 20, 2021 op 6:03 pm

Dag Koen,

Wat interessant! Samen met mijn broers en zussen onderzoek ik of een Tiny mantelzorg-huis passend kan zijn voor onze vader van 97. Over twee weken heb ik contact met een Tiny house bouwer.

Mijn vraag:
Zijn er meer mensen die hier op dit moment mee bezig zijn? Zo ja, dan wissel ik graag ervaringen uit.

Met vriendelijke groeten
Jeltje Rijks,
Haarlem
(Vader in Overijssel)

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *