De focus van veel mensen die geïnteresseerd zijn in leven in een tiny house ligt vaak voornamelijk op duurzaamheid. Door op een kleinere oppervlakte te leven, hopen ze de planeet wat te sparen en minder te verbruiken en hun persoonlijk uitstoot te verkleinen.
Een mooi voordeel daarvan kan zijn dat je heel wat geld kan besparen door in een tiny house te leven. Je verbruikt in een tiny house namelijk veel minder energie.
Maandelijkse kosten van een tiny house verwijzen natuurlijk naar de gebruikelijke kosten en basisvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas, maar ook dingen zoals internet en mogelijk een toelage voor waar je huisje geplaatst is als het verplaatsbaar is en/of je geen eigenaar bent van de grond waar het op staat.
Maar hoeveel kan je besparen op je maandelijkse kosten in een tiny house ten opzichte van een huis van een gemiddelde grootte? Dat hangt natuurlijk af van hoe je huisje gebouwd is.
Hoe je tiny house gebouwd is heeft namelijk veel invloed op je maandelijkse kosten, die bepalen hoeveel je uiteindelijk kan besparen. De isolatiewaarde van je tiny house heeft bijvoorbeeld veel effect op hoeveel energie je nodig hebt om je tiny house te verwarmen.
Afhankelijk van hoe jij je energie opwekt of bemachtigt, verschilt het sterk hoeveel je van maand tot maand moet betalen. Over het algemeen geldt wel: hoe duurzamer, hoe minder kosten per maand. Duurzame installaties kunnen heel wat meer kosten om geïnstalleerd te worden, maar uiteindelijk spaar je uit met hoeveel je er dan per maand aan bespaart.
De gebruikelijke kosten van duurzame opties:
Als je geen aansluiting op het leidingsnetwerk gebruikt en opteert voor een duurzame optie komen daar andere vaste kosten bij kijken. Zo moet regenwater gefilterd worden voor het bruikbaar is om mee te koken en je te wassen. Deze filter moet regelmatig vervangen worden natuurlijk. De filter kost meestal 200 tot 300 euro en moet 3 tot 4 keer per jaar vervangen worden afhankelijk van de specificaties voor het systeem waar je voor kiest. Daarbovenop komt mogelijk nog extra waterverbruik dat je van het leidingsnetwerk of ergens anders moet halen als je niet toekomt met het regenwater, bijvoorbeeld omdat het een droge maand is geweest.
Kies je voor zonne-energie met bijvoorbeeld zonnepanelen, dan kan je hier in de zomer heel wat mee uitsparen. Zonne-energie is natuurlijk gratis, en in de zomermaanden zal je waarschijnlijk zelfs energie over hebben met hoe weinig je dan verbruikt. In de winter is er echter weinig zon in Nederland, dus als je geen comfort wil opgeven door je verbruik drastisch te verlagen zal je een bijkomende bron van energie nodig hebben. Die bijkomende energie is dan tijdens de wintermaanden een bijkomende maandelijkse kost.
Veel tiny house bewoners kiezen voor een houtkachel om hun tiny house te verwarmen aangezien dit zeer simpel is en goed werkt op zo’n kleine oppervlakte. Je enige maandelijkse kost hiervoor is dus enkel het hout dat je moet aankopen om te kunnen verbranden.
Als je huisje aangesloten is op het elektriciteits- en gasnetwerk bespaar je heel wat uit op gas omdat je huisje zoveel minder oppervlakte is om te verwarmen. Ook elektriciteit zal minder zijn aangezien je minder verlichting hebt. Waterverbruik hangt dan weer sterk af van persoon tot persoon.
Andere kosten die mensen soms vergeten zijn bijvoorbeeld verplaatsingskosten. Tiny houses worden vaak in de natuur gebouwd of wat meer afgelegen omdat bouwgrond in steden vaak niet geschikt is om een tiny house op te bouwen. Er zijn dus wel wat tiny house-eigenaars die hun boodschappen moeten gaan halen met de auto, wat natuurlijk ook kosten met zich meebrengt.
Zeker ook als je een verplaatsbaar tiny house hebt en vaker de baan op wil, moet je de verplaatsingskosten niet onderschatten. Ze lopen namelijk snel op aangezien er vaak onverwachte veranderingen of tegenslagen kunnen gebeuren.
Besparen?
Maar hoeveel bespaar je nu eigenlijk op maandelijkse kosten ten opzichte van een huis van gemiddelde grootte? Volgens verschillende bewoners van tiny houses besparen zij toch wel enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar. Zeker als je geen hypotheek voor je tiny house hebt, is het niet moeten aflossen van je hypotheekrente een enorme besparing. Ook kun je doorheen de jaren aan je huisje werken om manieren te vinden om nog meer te sparen.
Hoe meer zelfvoorzienend je wordt, hoe meer je nog kunt besparen. Zo zijn er zelfs mensen die een eigen groentetuin beginnen. Hiervoor heb je heel wat land nodig, maar als je jezelf en jouw gezin kan voorzien van vers fruit en groente uit de tuin, is dit een mooie en gezonde besparing.
Extra kosten
Bijkomend zijn er natuurlijk nog onderhoudskosten, die vaak jaarlijks berekend worden omdat dit erg kan verschillen van maand tot maand. Toch zijn het, afhankelijk van jouw specifieke situatie, kosten die wel elke maand kunnen terug komen. Zeker als je tiny house zelf gebouwd is, kan je het eerste jaar toch wat tegenslagen verwachten. Zo kunnen er onverwachts lekkages, ongedierte of houtrot opduiken.
Conclusie
De maandelijkse kosten van een tiny house verschillen enorm van huisje tot huisje en afhankelijk van persoonlijk verbruik. Toch kun je zeker heel wat geld besparen, gewoon al omdat je huisje zoveel kleiner is dan een normaal huis. Tiny houses worden doorgaans ook gebouwd met duurzame materialen en goede isolatie om zoveel mogelijk te kunnen besparen op verwarmingskosten.
Anderen waarschuwen dan weer wel dat je niet puur kleiner moet gaan wonen voor het geld. Dan hou je het niet vol. Besparen per maand is een mooi voordeel, maar om graag te leven in een tiny house, moet je ook helemaal gaan voor de tiny house lifestyle!
Het lijkt me super zo een klein tinyhous maar dan wel omgeving Den Haag, Leidschendam
????