Tiny Houses

Tiny House Bibliotheek: Hoe maak je een gezellige leeshoek in je tiny house

tiny house leeshoek
Geschreven door Koen Duindam

Een eigen leeshoekje in je tiny house. Daar is toch geen ruimte voor? In dit artikel gaan we een aantal voorbeelden verkennen van hoe je een leeshoekje in je tiny house kunt creëren.

Een volledig uitgeruste bibliotheek is een luxe, zelfs in “normale” huizen. Maar tiny houses zijn geen normale huizen.

Tiny houses zijn juist zo bijzonder omdat ze zo goed bij de woon behoeftes van hun bewoners passen. Een leuke leeshoek is daar geen uitzondering in.

Past er een bibliotheek in een Tiny House?

Hoe kun je een bibliotheek in je tiny house proppen? Nieuwe opslagruimte voor je boeken vinden en je collectie inkrimpen zijn twee geweldige manieren om je tiny house bibliotheek dromen waar te maken. Met een beetje werk kun je een bibliotheek maken die precies in je tiny house past.

Een bibliotheek inrichten in een tiny house is veel eenvoudiger dan je denkt. Eerst en vooral moet je bedenken hoe je de kamer eruit wilt laten zien. In zo’n kleine kamer is het gewoon niet mogelijk om een aparte ruimte voor onze boeken te creëren.

Anderzijds stelt de beperkte ruimte je in staat om creatievere manieren te vinden om paperbacks en hardbacks van je favoriete literatuur op te bergen.

Bibliotheek inspiratie voor Tiny Houses

Een bibliotheek in een tiny house proppen kan zeker een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Met een beetje fantasie kun je een gezellige leeshoek in je tiny house maken.

Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Bekijk hieronder vier mooie voorbeelden om een Instagram-waardige bibliotheek voor je tiny house te vinden.

1) Gebruik de hoogte

tiny house boeken

In tiny houses draait alles om verticale opslag. Heb je nauwelijks genoeg ruimte voor een bed en een bank? Vergeet lijvige boekenplanken, plaats in plaats daarvan hoge planken naast de slaapzolder om je paperbacks en hardback boeken op te bergen. Deze opbergoplossing zorgt ervoor dat het huis er niet te rommelig uitziet, terwijl je de beschikbare ruimte in je tiny house maximaliseert.

2) Gebruik ze als decoratie

tiny house bibliotheek

Dit schilderachtige tiny house dient een dubbel doel: het is een echt huis en een bibliotheek, want de boeken maken deel uit van het decor.

Je kunt deze ruimte gemakkelijk namaken door ingebouwde planken te gebruiken in plaats van hele boekenplanken. Door de planken over de kamer te verspreiden lijkt je woonruimte groter en wordt het gewicht van je tiny house gelijkmatiger verdeeld.

Dit is misschien geen probleem als je maar drie tot vijf boeken hebt, maar het is zeker het overwegen waard als je verzameling groot genoeg is om aanzienlijk toe te voegen aan het totale gewicht van je tiny house.

3) Maak een klein leeshoekje

tiny house leeshoek

Als het vorige ontwerp van boeken als decoratie niet bij je smaak past en je wanhopig een speciale ruimte voor je leesplezier wilt creëren, kun je ook een klein leeshoekje maken.

Deze kleine bibliotheek is een prima alternatief voor de grote bibliotheken waaraan we gewend zijn. Met voldoende plank ruimte voor 30 tot 50 boeken en een vloeroppervlak waar je op kunt lezen, werkt zo’n ruimte bijna als een geheime kamer waar je je kunt opkrullen en lezen.

Weet je niet zeker hoe je dit in je tiny house kunt laten werken? Als je zolder geen extra ruimte heeft, kun je overwegen wat ruimte onder de trap te reserveren voor je lees schuilplaats.

4) Vergeet de trap niet

Tiny House Bibliotheek: Hoe maak je een gezellige leeshoek in je tiny house 1

Als je de ruimtes onder de tredes als opslagruimte gebruikt, is dit een mooie manier om de ruimte efficiënt te gebruiken.

Lees ook ons artikel: Trap of ladder in je tiny house?.

Lades gebruiken om boeken in op te bergen of de lades weglaten zijn twee geweldige manieren om de trap als boekenplank te hergebruiken. Deze opbergoplossing biedt een speciale ruimte voor je literatuur terwijl je je kleine ruimte rommel vrij houdt.

Ontspullen van je boekenverzameling: tips en trucs

Tiny House Bibliotheek: Hoe maak je een gezellige leeshoek in je tiny house 2

In je tiny house moet je elke vierkante centimeter van je tiny house gebruiken voor functioneel dagelijks leven.

Om een mooie bibliotheek voor je tiny house te maken, moet je overwegen je collectie in te krimpen tot een redelijke hoeveelheid die gemakkelijker op te bergen is. We weten hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van sommige van je boeken, dus hier zijn een paar tips om het gemakkelijker te maken:

  • Bewaar kookboeken, doe-het-zelf boeken en andere naslagwerken als e-boeken. Deze boeken hebben de neiging omvangrijk te zijn en kunnen veel plaats innemen in je tiny house.
  • Vermijd hardbacks en hou het bij paperbacks. Ook hier zijn hardcovers zwaarder dan hun paperbacks. Je kunt een uitzondering maken voor zeldzame covers en edities
  • Blijf bij één categorie. Omdat je niet al je boeken kunt bewaren, is het misschien gemakkelijker om je “bewaarlijst” met één categorie in te perken. Bewaar je boeken die je al gelezen hebt? Hou je je alleen aan een bepaald genre? Als je dit weet, kun je beter beslissen welke boeken je weggooit en welke je bewaart

De Tiny House beweging heeft een aantal verbazingwekkende ideeën geïnspireerd, waaronder hoe je een bibliotheek in zo’n kleine ruimte kunt inpassen. Deze voorbeelden laten zien dat een leeshoekje zelfs in tiny houses mogelijk is, als je bereid bent er creatief genoeg voor te zijn.

Klein zijn betekent niet dat je comfort hoeft op te offeren. Als de Tiny House beweging iets bewezen heeft, is het dat je van een tiny house je eigen kleine ontspanningsparadijs kunt maken – of je nu een luxe badkuip of een bibliotheek toevoegt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!