Tiny Houses

Wat kost een Tiny House?

Plaatje van geld om tiny house mee te kopen
Geschreven door Koen Duindam

Nieuwsgierig naar wat een tiny house kost? Dit artikel biedt een duidelijk overzicht van de prijzen, van zelfbouw tot luxe modellen, inclusief factoren die de kosten beïnvloeden.

Tegenwoordig zie je ze overal voorbij komen die tiny houses. Maar wat kost zoiets nou eigenlijk?

Lastig om precies te weten natuurlijk want elk tiny house is uniek. Er zijn veel aspecten die l invloed kunnen hebben op de totaalprijs van een tiny house. Maar om je een beetje een beeld te geven is dit wat je ongeveer kunt verwachten:

 • Compleet off-grid van duurzame materialen: +/- € 100.000
 • Standaard Tiny House: +/- €60.000
 • Zelf bouwen?: +/- €20.000

De echte prijs van je tiny house kan door enorm veel factoren beïnvloed worden. Factoren die echt compleet liggen aan jou persoonlijke woonwensen.

Zo is het mogelijk om zeer goedkoop zelf een tiny house te bouwen. Je zult er alleen wel de vaardigheden, connecties en tijd voor moeten hebben. Geheel gratis is het ook niet want je moet natuurlijk veel van je eigen tijd en energie investeren om dit voor elkaar te krijgen.

Je kunt dus beter vragen waar betaal je voor?

 • Off Grid techniek:Een off-grid tiny house houdt in dat je Tiny House zelfvoorzienend is. Dit betekend dus dat je Tiny House zonder aansluitingen op elektra, water of riolering kan functioneren. Op lange termijn is dit wellicht goedkoper maar in het begin zul je moeten investeren in:
 • Duurzame materialen: De meeste mensen die kiezen voor een Tiny House levenstijl kiezen hiervoor omdat ze ook duurzamer willen leven. Lees meer over de filosofie achter de Tiny House Movement op deze pagina: Wat is een Tiny House?
   
  Jammer genoeg zijn veel van de beschikbare duurzame materialen zijn ook duurder. Dit omdat er bij duurzame materialen meer rekening gehouden wordt met de ecologische gevolgen.
   
  Tenzij je natuurlijk creatief te werk gaat en materialen gaat recyclen. Dat is ook zeer duurzaam omdat je op deze manier materialen gebruikt die anders weggegooid zouden worden. Denk hierbij aan het hergebruiken van pallethout.
   
 • Laten bouwen: Het uitbesteden van de bouw van je Tiny House heeft veel invloed op de prijs van je Tiny House. Hierbij ligt de verantwoordelijkheid van het eind product dan ook volledig bij de bouwer. Bij sommige bouwers kun je zelf ook meewerken met de bouw van het Tiny House. Dit kan de bouwer tijd en daardoor jou geld besparen.

Het is eigenlijk hetzelfde als met een gewone koopwoning. Je kunt er net zoveel aan uitgeven als jezelf wilt.

Om je een goed idee te geven van de kosten van een tiny house hebben we hier een overzicht gemaakt van waar je rekening mee moet houden op financieel gebied en hoe je zelf eventueel nog wat kunt besparen.

Een tiny house kopen

Ga je een tiny house kopen dan zijn er verschillende opties waar je een keuze uit kan maken. De eerste optie is koop ik een klein huisje dat al helemaal af is, een bouwpakket of ga je het helemaal zelf bouwen. Een kant en klaar huisje heb je al vanaf zo ongeveer 60.000 euro. Tot net zoveel je er aan uit wil geven. Wat uiteindelijk de tiny house kosten zijn bij een kant en klaar huisje hangt af van de keuzes die je maakt. Wil je bijvoorbeeld wat duurdere installaties hebben of kies je voor een tiny house op wielen? Dan komen er bijvoorbeeld kosten bij voor het onderstel van het tiny house.

Een bouwpakket voor een tiny house

Wil je geen klein duurzaam huisje dat al helemaal af is maar durf je het ook niet aan om het tiny house zelf gaan bouwen? Dan is een tiny house bouwpakket het overwegen waard. De prijs hiervan ligt zo ongeveer rond de 12.000 euro. Je moet er wel rekening mee houden dat hier nog wel een groot aantal kosten bijkomen. Er zit namelijk helemaal niets bij om het huis van binnen af te werken. Daarnaast ben je er uiteraard ook nog behoorlijk wat uren aan kwijt om het bouwpakket in elkaar te zetten.

Hoeveel kost het om een tiny house zelf te bouwen?

Er zijn ook mensen die heel graag een tiny house willen maar deze liever zelf willen bouwen. Daarmee kan je heel wat geld besparen. De Tiny house kosten liggen gemiddeld zo ongeveer rond de 25.000 euro. Mocht je de tijd ervoor vrij kunnen maken en ook nog een beetje handig zijn dan is dit zeker iets om over na te denken.

Daarnaast kun je bij het zelf bouwen van een tiny house ook gebruik maken van materialen die al eerder ergens voor gebruikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan houten planken, deuren en kozijnen. Door hergebruik bespaar je niet alleen geld het is ook duurzaam en beter voor het milieu.

Overigens kun je ook geld besparen op de inrichting van een tiny house. Ben je een beetje handig dan kun je met gebruikte materialen zoals pallets, en steigerplanken mooie meubels of keukenkastjes maken. Door hergebruik bespaar je niet alleen geld maar je hebt ook een heel eigen unieke inrichting.

Eigen grond of erfpacht?

Bij het kopen van een tiny house moet je ook goed nadenken over de plek. Wil je bijvoorbeeld graag een beetje kunnen wisselen en mobiel zijn. Dan is een huisje op wielen een (tiny house on wheels) een goede keuze. Maar dan heb je wel een trailer nodig. Een ander optie is het kopen van een stukje eigen grond. Uiteraard komt dit bedrag dan wel boven op de aankoopsom van je tiny house. Hoe hoog het bedrag is dat je moet betalen is afhankelijk van de grote van het perceel wat je gaat kopen. Soms is het een hele zoektocht om een stukje grond te kunnen kopen. Dit is omdat er gewoonweg in sommige gemeentes te weinig aanbod is.

Wil je een stuk grond kopen om je tiny house erop te kunnen bouwen. Informeer is bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast heb je dan ook gelijk de gelegenheid om te vragen of er voor de bouw van je tiny house een omgevingsvergunning nodig is en welke kosten hier eventueel aan verbonden zijn.

Erfpacht

Er is ook nog een andere oplossing. Dat is namelijk gebruik maken van erfpacht. Dat wil zeggen dat het stuk grond waar jij je kleine duurzame huis op gaat bouwen of neerzetten niet jouw eigendom is. Je pacht de grond voor een (lange) bepaalde periode. Let er wel op dat de vastgestelde termijn van de erfpacht niet aan een persoon gebonden is. Stel dat de erfpacht van de grond is vastgesteld op 20 jaar en die termijn loopt af en jij woont er nog maar net een jaar. Dan gaan ze toch het bedrag voor de nieuwe termijn opnieuw berekenen.

De kosten voor erfpacht

Om je een beetje idee te geven wat de kosten precies zijn moet je eerst even kijken naar het bedrag van de grondwaarde. Het gaat dan om de grondwaarde die is vastgelegd op het moment dat het termijn voor erfpacht is ingegaan. Over dit bedrag betaal je jaarlijks zo ongeveer vijf procent aan erfpacht. Het voordeel is wel dat deze kosten aftrekbaar zijn van de belasting.

Tiny House Kosten waar haal ik het geld vandaan?

Nu je weet wat er voor kosten zijn verbonden aan het kopen en bouwen van een tiny house kun je plannen gaan maken. Weet je niet goed hoe je dit financieel voor elkaar moet krijgen? Er zijn wel wat mogelijkheden. Wil je het pas over een aantal jaren dan is zelf sparen een mogelijkheid. Heb je toch niet genoeg kunnen sparen?

Dan zou je kunnen vragen of familie of vrienden je het geld kunnen lenen. Er is ook nog een andere optie dat is namelijk kijken of je een hypotheek kunt krijgen waarmee je het tiny house kan financieren.

Dit is overigens wel een speciale hypotheek. Dit heet een Groenhypotheek. Wil je hier gebruik van maken dan moet je er wel rekening mee houden dat je aan bepaalde eisen en voorwaarden moet voldoen voordat je deze hypotheek kunt afsluiten. Dit gaat dan voornamelijk over eisen en voorwaarden die te maken hebben met de duurzaamheid van het tiny house.

Wat kost een luxe tiny house?

De prijs voor een luxe tiny house is 100.000 euro (-exclusief grond). Voor 0 euro kun je een tiny house bouwen van gerecyclede materialen en voor 100.000 euro heb je een super de luxe kant-en-klaar model.

Wat kost een casco tiny house?

Een casco tiny house kost 25.000 tot 30.000 euro incl. Een casco tiny house is wind- en waterdicht. Aan de buitenkant is het tiny house compleet: de ramen, gevelbekleding, dak, etc. zitten er allemaal al in, dus er hoeft verder niets meer aan de buitenkant gedaan te worden.

Wat is de prijs van een tiny house?

De prijs van een Tiny House is gemiddeld € 60.000 euro. De prijs voor het zelf bouwen van een Tiny House is gemiddeld € 30.000 euro. Dit is de prijs exclusief grond. De grond kun je huren of kopen.

Wat kost een tiny house van 50 m2?

Tiny houses kosten tussen de 30.000 en 80.000 euro, waarbij grotere en luxere huizen duurder zijn. Maar dan heb je nog geen grond om het tiny house op te plaatsen. De kosten van huren of kopen komen er dus nog bovenop. In de Randstad is grond vaak duurder.

Wat is de gemiddelde prijs van een Tiny House?

De tiny house prijs is gemiddeld € 60.000 euro. Ook de grond onder het Tiny House moet worden gekocht of gehuurd. Voor 0 euro kun je een tiny house bouwen van gerecyclede materialen en voor 100.000 euro heb je een super de luxe kant-en-klaar model.

Wat kost 60.000 euro lenen?

Een Persoonlijke Lening van € 60.000 met een looptijd van 120 maanden kost 4,1% (€ 2400). Dit komt neer op ongeveer € 608,18 per maand aan hoofdsom en rente.

Wat is de prijs van bouwgrond per m2?

De gemiddelde prijs voor een vierkante meter bouwgrond in 2022 kost in Nederland € 309. In de randen van Nederland variëren de prijzen van € 200 per vierkante meter tot € 450 à € 800 per vierkante meter in het westen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

3 Reacties

 • Hallo Koen,

  dank voor je informatie. Ik heb interesse in het zelf bouwen ervan en hoor van een bouwer dat de meest gangbare maat 35m2 is. Dat vind ik aan de kleine kant dus ik vraag mij af, is dit zo? Met andere woorden, zijn de eisen van de meeste tiny house projecten inderdaad 35m2 of zijn er genoeg te vinden waarbij groter, bijv. 50m2, geen probleem is?

  Ik kijk uit naar je antwoord.

  Groet Jeroen

 • Bedankt voor de informatie! Ik mis alleen nog een opsomming van terugkerende kosten zoals gasflessen, onderhoudskosten van alle systemen, afvalverwerking en zuivering, filters, etc. Dus de variabele lasten die specifiek horen bij off-grid wonen. Dit hangt natuurlijk af van welke systemen mensen gebruiken, maar misschien kunt u daar desondanks nog eens een uitgebreid artikeltje aan wijden?

 • Interessante informatie. Bedankt.
  Wel een beetje jammer dat je niet wat meer aandacht hebt besteed aan de vertaling uit het Amerikaans van het laatste gedeelte. Is ook niet altijd van toepassing op de Nederlandse situatie.

Plaats een leuke reactie!