Tiny house bouwen

Tiny house kopen of bouwen?

Tiny house kopen of bouwen? 1
Geschreven door Koen Duindam

Ontdek de grootste valkuilen tussen kopen en zelf bouwen van een tiny house.

Twijfel je nog wat voor jou de beste keuze is? In dit artikel gaan we proberen om erachter te komen wat het beste bij jou past!

Beide hebben zo hun voor en nadelen, maar aan het eind van de dag gaat het er om wat jij in een Tiny House zoekt en hoe dit het beste vervuld kan worden.

Zelf een tiny house bouwen is de goedkopere optie. De gemiddelde kosten van een nieuw huis zijn €1700 per vierkante meter, wat overeenkomt met de mediane prijs van een tiny house (35m2) van €60.000. Ongeveer 55% van die kosten zijn arbeid en winst voor de bouwer, terwijl alleen de materialen rond de € 26.000 uitkomen.

Er zit echter veel speling in die cijfers. Ik heb tiny houses gezien die oplopen tot € 250.000. Dit komt door het maatwerk en de duurdere materialen. Maar je hoort ook verhalen van mensen die voor minder dan € 10.000 een tiny house bouwen.

Er zijn een paar manieren om een tiny house te bezitten & zelf in de tiny house beweging te duiken!

 1. Koop een kant-en-klaar tiny house
 2. Laat er ter plaatse een bouwen met een bouwprofessional
 3. Bouw er zelf een

Een kant-en-klaar tiny house kopen

Als het erom gaat een kant en klaar tiny house te kopen of er een voor je te laten bouwen, kunnen er veel voordelen aan zitten.

 • Je krijgt een tiny house van hoge kwaliteit dat je niet zelf hoeft te bouwen
 • Degelijke tiny house bouwers voegen een garantie toe aan hun werk. Wanneer je prefab tiny house wordt geleverd en er iets ontbreekt, niet goed geïnstalleerd is, of iets in je tiny home veel te snel stuk gaat dan heb je dus gewoon garantie. Vaak is het dan het geval neer dat de bouwer het kosteloos repareert.
 • Het is sneller om een kant-en-klaar tiny house te krijgen dan er zelf een van de grond af op te bouwen. Dit betekent dat je er veel eerder in kunt trekken, zodat je je goedkopere en milieuvriendelijkere levensstijl kunt gaan leven.

Een kant en klaar tiny house kopen kan ook een paar nadelen hebben. Het eerste is dat het duurder is.

Maatwerk is duurder

Bouwers hebben meestal een vooraf gemaakte ontwerp van wat mogelijk is, zodat ze de benodigdheden in bulk kunnen bestellen om jou en hen wat geld te besparen. Evenals om efficient te werken om zo in een behoorlijke korte tijd een product van hoge kwaliteit tot stand te brengen. Wil je dus iets veranderen, dan kost je dat extra.

Tiny house kopen of bouwen? 2

Een ander groot probleem met het krijgen van een prefab tiny house is dat het bedrijf te weinig kan leveren, als het al iets levert. Daarom moet je, als je een kant-en-klaar tiny house zoekt, veel onderzoek doen naar de firma waarvan je het tiny house zult kopen. Of die het voor je zal bouwen

Het is ook sterk aan te raden dat je het prefab tiny house bezoekt voor je het koopt. Naar foto’s kijken is niet genoeg. Als je het juiste bedrijf vindt, je onderzoek gedaan hebt en je niet van bouwen houdt dan is een prefab tiny house de beste manier.

Ook zijn er wel facebook groepen voor Tiny Houses waar men je kan helpen met een goede producent te vinden. Een 2e hands zal goedkoper zijn dan een nieuwe, maar de kans op garantie is veel kleiner en je hebt kans dat er dingen stuk zijn en schade waar je veel later pas achter komt (schimmel door lekkage bijvoorbeeld).

Tiny houses zijn vaak super duurzaam, wat betekent dat ze rekening kunnen houden met off the grid leven als dat is wat je wilt.

Plus, een prefab tiny house betekent dat een ontwerper de ervaring heeft om de beperkte ruimte goed te gebruiken. Zodat je je niet claustrofobisch voelt, maar toch alles wat je nodig hebt in het huis kunt opbergen, of verbergen

De potentiële kosten van een prefab tiny house

De kosten van een prefab tiny house hangen, net als die van een standaard huis, helemaal af van de grootte, en de luxe van het tiny home. Maar gemiddeld is dit tussen de €40.000 en €100.000.

Tiny houses die op wielen staan, om gemakkelijk te kunnen reizen, kunnen echter duurder zijn.

Luxe tiny houses uit het topsegment kunnen meer dan €150.000 opbrengen, afhankelijk van wat ze aan apparatuur en functies bieden en op basis van hun grootte.

Je eigen tiny house bouwen

Als je handig bent met bouwen en de tijd hebt om te doe-het-zelven, dan zou het bouwen van je nieuwe tiny house de juiste weg kunnen zijn. Het is de goedkoopste optie, maar het is niet goedkoop uit het oogpunt van tijd!

Dat gezegd hebbende, de minimale vierkante meters van een tiny house maken dit een stuk haalbaarder!

Er zijn veel voordelen van het bouwen van je eigen tiny home buiten het feit dat je er de tijd voor neemt. Ten eerste heb je controle over je budget en kun je dat verlagen door zelf het werk te doen.

Bovendien verzamel je nuttige vaardigheden voor toekomstige projecten en versterk je je mogelijkheden voor het bouwen van tiny houses.

Het geeft ook een enorme voldoening als je je eigen huis van begin tot eind met je eigen verstand, vaardigheden en handen maakt. Plus, je kunt ook gaandeweg dingen veranderen, want het is jouw ontwerp.

Veel van de besparingen zijn op arbeidskosten. Je ruilt tijd voor geld. Ik sprak met een paar plaatselijke aannemers die een tiny house bouwen, en ze zeiden dat je in wezen 50-60% op arbeidskosten kunt besparen.

Je hebt ook meer flexibiliteit om gerecyclede materialen te gebruiken, om duurzamer te zijn. Spullen van de stortplaats weg houden en gerecycleerde materialen gebruiken is een win-win situatie!

Er is echter altijd een keerzijde aan een grote bouwervaring, nietwaar?

 • Jezelf door het hele proces gemotiveerd houden is geen gemakkelijke opgave, zeker naarmate de maanden verstrijken
 • Tijd. Je hebt weliswaar alle tijd die je wilt, maar het kan snijden in je vrije tijd na het werk. Op sommige dagen heb je er misschien geen zin in en dit kan je einddatum vertragen
 • Als je voor het eerst een doe-het-zelf huizenbouwer bent, dan moet je leren hoe je de gereedschappen goed gebruikt. Plus, er kan wat vallen en opstaan bij het proces komen kijken. Bovendien zou je ook de juiste gereedschappen moeten aanschaffen
 • Terwijl het jouw ontwerp is, zou je ervoor moeten zorgen dat je voldoende opbergruimte maakt, en ook je beperkte ruimte goed gebruikt. Inclusief het verantwoorden van alle voorzieningen die bij een huis horen
 • De ruimte vinden om je tiny house te bouwen. Je zult misschien ook moeten uitzoeken hoe je het kunt verplaatsen als het niet op de door jou gewenste plaats staat
 • Vergunningen. Regelgeving. Of ze nu omslachtig of overkill of redelijk zijn, ze moeten toch afgehandeld worden.

De kosten van het bouwen van een tiny house hangen af van de materialen die je gebruikt en ook van de grootte ervan. De gemiddelde kosten van bouwmaterialen voor een tiny house bedragen ongeveer €20.000.

Doe-het-zelf met instructies (half door jou gebouwd!)

Er is nog een andere optie als het gaat om een DIY tiny house en dat is tiny house bouwpakketten kopen. Dit betekent dat je dan niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Van een bouwpakket is sprake als het tiny house geleverd wordt met de materialen en met instructies van wat je moet doen.

Ze zijn er in veel verschillende vormen en worden van allerlei materialen gemaakt. De kosten van zulke bouwpakketten liggen meestal tussen de € 2.000 en € 35.000, afhankelijk van de grootte van het huis, en ook van waar het van gemaakt wordt

Plus, sommige bedrijven verkopen zelfs voorgebouwde frames als onderdeel van hun bouwpakketten.

Deze zouden zeer geschikt zijn voor mensen die een sprong voorwaarts willen maken bij het maken van hun piepkleine huis, terwijl ze toch proberen tegen een betaalbare prijs te kopen.

Tip: Een schroeffundering is de beste fundering voor een tiny house bouwpakket!

Enkele onvoorziene kosten

Als het op bouwen aankomt zijn er altijd enkele kosten die onverwacht opduiken. We noemen de belangrijke, zoals de wetten op de ruimtelijke ordening. Deze zijn van staat tot staat, en ze kunnen invloed hebben op hoe je tiny home gebouwd wordt; en waar je hem kunt plaatsen

Lees hier de redenen waarom je niet in een tiny home zou moeten wonen!

Een tiny house is zoveel meer dan alleen de structuur. Er moet rekening gehouden worden met nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en loodgieterswerk. Dit kan afhangen van of je off-grid gaat of niet. Is dat laatste het geval dan moet je zorgen dat je de juiste uitrusting hebt om dat te doen, zoals zonnepanelen, of een septisch systeem

Wat je ook doet, het kost geld om het op te zetten en te laten draaien!

Een tiny house verzekering is ook iets waar je naar moet kijken. Je wilt niet dat een ramp je dakloos achterlaat!

Hoewel het geen kosten vooraf met zich meebrengt, kunnen tiny houses moeilijk te verkopen zijn en stijgen ze niet noodzakelijk in waarde zoals een traditioneel huis

Ze kunnen zelfs in waarde dalen, afhankelijk van hoe verpersoonlijkt ze zijn of flexibel voor mensen op de markt in de streek waar je woont. En, het is een nichemarkt, wat betekent dat ze moeilijker te verkopen kunnen zijn dan gewone huizen.

Iets anders waar je op moet letten is dat je misschien nieuwe meubels en toepassingen moet kopen om in je nieuwe kleine huis te passen. En bergruimte is ook belangrijk omdat je door de luttele vierkante meters beperkte ruimte zult hebben.

Bekijk alle verborgen plaatsen die je voor opslag kunt gebruiken. Onder bedden, verticale kasten en rekken – wees creatief!

Als je gaat bouwen dan moet je plannen waar je bergruimte komt. En ook nog steeds handig bereikbaar maken. Opbergruimte omvat kasten, voorraadkast, waar je je reserve handdoeken kunt leggen, enz

Lees ook ons artikel over: De beste ruimtebesparende tips!

Laatste spijker

De keuze om voor prefab te gaan of je eigen tiny house te bouwen is helemaal aan jou, en hoeveel tijd je hebt. Beide stijlen hebben veel voor- en nadelen. Je kunt iemand inhuren om je droom tiny home te bouwen

Als je moet nadenken over legale plaatsen waar je eigenlijk een tiny home kunt hebben, lees je hier meer.

Doe echter goed onderzoek voor je iemand inhuurt. Als je toch iemand gevonden hebt, maak dan duidelijk wat je wilt. Evenals de communicatielijnen open houden, zodat je weet als er iets mis gaat, enz.

Let er ook op dat een ingehuurde bouwer in je budget kan passen, samen met de materialen die je zou moeten kopen.

Hoe dan ook, het bezitten en bewonen van een tiny house kan een avontuur zijn waarin je kunt leren hoe je het milieu kunt helpen terwijl je in een kleine ruimte woont. Plus, het is sneller schoon te maken omdat het een piepklein huis is. Daarom, succes met het bouwen of kopen van je nieuwe tiny house!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!