Tiny Houses

Tiny House Kopen: Jouw gids naar betaalbaar en luxe wonen

Tiny House Kopen: Jouw gids naar betaalbaar en luxe wonen 1
Geschreven door Koen Duindam

Een tiny house kopen is niet makkelijk… Net als bij het kopen van een woning komt er veel bij kijken.

In dit artikel geef ik je de beste tips voor de aankoop van je tiny house!

Onderaan dit artikel heb ik alle tiny house verkopers van Nederland in een lijstje gezet. Blijf dus vooral lezen tot het einde.

TIP 1: Het gaat niet om het tiny house

Voordat je een tiny house koopt is het handig om je te verdiepen in de tiny house lifestyle. Leven op minder dan 50m2 doe je namelijk niet zomaar. Het is een manier van leven.

De tiny house lifestyle is een manier van leven waarbij je efficiënt probeert om te gaan met de middelen die je tot je beschikking hebt.

Dit betekend niet per se dat je zuinig moet doen.

Maar wel dat je niet meer gebruikt dan dat je hoeft te gebruiken. Of meer spullen hebt dan dat je nodig hebt.

Wat vindt je echt belangrijk in het leven? Nog meer geld en spullen of misschien eigenlijk meer rust en eenvoud?

Hoe serieus is je verlangen naar meer vrijheid? Ben je in staat om hiervoor ruimte en spullen in te ruilen? Want uiteindelijk gaat het erom dat je gelukkig kan wonen en leven in een zeer kleine ruimte.

Zo kun je erachter komen of de tiny house lifestyle wel echt voor jou geschikt is.

TIP: 2 Wat zijn je woonwensen?

binnenkant van een tiny house

Nu je zeker weet dat je een tiny house wilt kopen is het handig om erachter te komen waar jou tiny house aan moet voldoen. Dit is een belangrijk onderdeel van het aankoop proces.

Des te beter het tiny house aansluit op jouw dagelijks leven des te fijner je erin kunt wonen.

De meeste tiny house bewoners geven de ruimte die ze het meest gebruiken de meeste ruimte. Hou je van koken? Dan is het verstandig om tiny house aan te schaffen met een grote keuken.

Ben je voor plan om thuis te werken? Dan moet je extra ruimte vrijmaken voor een thuiskantoor.

thuiskantoor tiny house

Vaak denken we bepaalde dingen nodig te zijn in ons huis, maar is dit helemaal niet de realiteit. Veel hiervan denken we nodig te zijn omdat het de standaard is en in (bijna) elk huis voorkomt. Een tiny house geeft je de kans om dit opnieuw te bekijken en ervoor te zorgen dat je woning precies bij jou wensen past.

Je hebt in een tiny house nou eenmaal niet veel ruimte voor spullen. Natuurlijk kun je gebruik maken van multifunctionele meubels EN zijn er een hoop creatieve mogelijkheden te verzinnen om zoveel mogelijk opbergruimte te creëren.

Maar je zult hoe dan ook minder ruimte hebben dan in een standaard huis. Een goede oefening voor duurzaam wonen in een tiny house is daarom het minimaliseren van je spullen.

TIP 3: Oefen met minimaliseren

Doorloop al je spullen en kijken wat je nou echt nodig hebt. Je zult erachter komen dat je ontzettend veel dingen in huis hebt staan die je nooit gebruikt en waar je niet eens meer van wist dat je ze had. Andere tips:

 • Plaats al je spullen in een grote doos. Elke keer dat je iets uit die doos nodig hebt, mag het weer terug naar zijn originele plekje. Alles dat na 3 maanden nog steeds in de doos zit, heb je niet nodig in je dagelijkse leven en kan je weg doen.
 • Houd alleen emotionele bezittingen waarvan je blij wordt wanneer je ze ziet.
 • Bewaar niets in je huis dat je niet nuttig of heel mooi vindt.
 • Neem de tijd voor het minimaliseren. Het is geen race, dus als het je een jaar kost is dat ook helemaal goed. Soms is het ook gewoon lastig om spullen weg te doen en te bepalen wat je echt nodig hebt.
Tiny House Kopen: Jouw gids naar betaalbaar en luxe wonen 2

Een extra duwtje in de rug nodig? Bekijk het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo. Dit werkt erg inspirerend! De in Japan geboren Marie Kondo was al op jonge leeftijd gefascineerd door opruimen.

Opruimen is geen vervelend karwei, volgens de filosofie van Marie (KonMari). Maar eerder een ritueel waardoor je je beter voelt.

TIP 4: Ervaar tiny houses van binnen

Slaapkamer van een tiny house

Je kan honderden blogs lezen en filmpjes kijken maar het zelf ervaren van een tiny house is heel wat anders. Een paar tips om tiny houses in het wild te zien:

 • Open dagen – Veel tiny house locaties houden elk jaar wel een keer een open dag. Dit is een mooi moment om tiny houses van dichtbij te zien.
 • Een tiny house huren – Er zijn veel tiny houses in Nederland die je gewoon zelf kunt huren. Zo kun je zelf ervaren hoe een tiny house overnachting voelt.
 • Op visite – Tiny house bewoners zijn over het algemeen heel gepassioneerd over de tiny house beweging. En vinden leuk om iemand te kunnen helpen die deze passie deelt.

Als je een beetje sociaal aangelegd bent dan kun je gewoon contact opnemen met mensen die al in een tiny house wonen en vragen hoe zij het ervaren. Zijn er dingen die zij missen aan in een gewoon huis wonen en wat vinden zij de voor- en nadelen van in een tiny house wonen?

Het voordeel van contact leggen met tiny house bewoners is dat je meer een idee kunt krijgen over de permanente bewoning. Eenmalig een tiny house ervaring is namelijk ook weer heel wat anders dan er dag in, dag uit in wonen.

Je kunt proberen deze mensen te benaderen om te vragen of je een keer mag langskomen.

Ga geen mensen lastigvallen op het internet en alleen maar zeuren of je hun huis mag zien. Maar blijf eerlijk en beleefd, het is namelijk heel fijn om mensen om je heen te hebben met dezelfde interesses.

TIP 5: Stel een budget in

Het kopen van een tiny house in Nederland kan een grote investering zijn als je geen vast budget hebt en je uitgaven bijhoudt. Het is dus aan te raden om van te voren een schatting te maken voor hoeveel geld je nodig hebt voor je tiny house.

Hoeveel kost een tiny house?

De kosten voor een tiny house lopen enorm uiteen. Er zijn veel verschillende vormen tiny houses te koop en het maakt natuurlijk een groot verschil wat voor tiny house je wilt kopen, wilt laten bouwen of zelf wilt bouwen. Om je een beetje een idee te geven heb ik hier een schatting gemaakt.

 • €100.000 – Zelfvoorzienend Tiny House
 • €60.000 – Standaard Tiny House
 • €30.000 – Casco Tiny House
 • €20.000 – Zelfbouw

Er zijn verschillende manieren waarop zelfvoorzienende aansluitingen zichzelf weer terug verdienen. Denk hierbij aan zonnepanelen of een regenwater opvang systeem.

Hier heb ik een uitgebreider artikel geschreven over: de kosten van een tiny house. In dat artikel geef ik wat meer uitleg over waar deze kosten vandaan komen.

Met het oog op sparen, kan je het beste een aparte (spaar)rekening hebben voor je tiny huis. Zo komen je fondsen niet door elkaar en geef je niet per ongeluk geld uit dat voor je tiny house bestemd was.

Grote kans dat je nu nog geregeld dingen koopt, die je in je tiny house straks niet meer nodig hebt. Zoals nieuwe meubels voor je inrichting. Dit geld kan je beter een tijdje opsparen, zodat je dit mooi kan steken in de financiering van je tiny house.

TIP 6: Plan je aankoop

Voor de meeste dingen die je in je leven doet is timing een belangrijk onderdeel van wanneer je het gaat doen.

Tiny House Kopen: Jouw gids naar betaalbaar en luxe wonen 3

Zo gaan de meeste mensen pas naar Australië wanneer het daar winter is, omdat het anders te heet is. Zo moet je ook de aankoop van je tiny house goed timen.

 • Het seizoen en het weer
  Een tiny house kopen en wennen aan de kleine ruimte is al een uitdaging. Maar in de zomer kun je nog naar buiten vluchten. Wonen in een tiny house in de winter zonder ervaring kan best intens zijn. Denk hier dus over na voordat je een tiny house koopt.
 • School
  Als je kinderen hebt moet je ook rekening houden met hun school voordat je in je tiny house gaat wonen. Zulke veranderingen kunnen grote invloed uitoefenen op je kinderen en kunnen hun schoolprestaties beïnvloeden.
   
  Een tiny house kopen kun je dus het beste doen tijdens het begin van de zomervakantie. Zo heeft iedereen genoeg tijd om aan de nieuwe kleine woning en de woonplaats te wennen voordat school weer begint.

Of je nu een kant-en-klaar tiny house koopt of je wilt samenwerken met tiny house bouwers, de kans is groot dat er een hoop aan gedaan moet worden om je droom woning te realiseren. Het is daarom verstandig om de werkzaamheden en bijbehorende kosten in fases op te delen.

TIP 7: Waar ga je jouw tiny house plaatsen?

Een van de meest voorkomende fouten van mensen die een tiny house aanschaffen, is dat ze onderschatten hoe moeilijk het is om een locatie te vinden voor hun huisje.

Dit zijn een paar voor de hand liggende opties:

 • Grond pachten
 • Grond kopen
 • Op een camping
 • Aansluiten bij een tiny house community
 • Zelf een tiny house community beginnen
 • Een “huis” kopen en je tiny house in de tuin plaatsen
 • Het kopen van een tiny house te koop met grond die op de locatie mag blijven staan

Het kopen van een tiny huisje vereist ook dat je nadenkt over waar je het gaat plaatsen. Maar als het tiny house op wielen staat en niet groter is dan een tuinhuisje dan mag je het in de meeste gevallen wel op je eigen grond plaatsen. Dat betekend echter niet dat je er dan ook in mag wonen.

Je kunt ook vragen of je bij iemand met een groot stuk grond mag staan. Als er geen mensen klagen dan is de kans klein dat je er problemen mee krijgt.

Je vindt hier meer informatie over in ons artikel: Waar mag je een Tiny House plaatsen?

TIP 8: Laat het huis inspecteren voordat je het koopt

tiny house kopen

Je wilt een tiny house kopen en je hebt de perfecte match gevonden! Natuurlijk wil je deze dan zo snel mogelijk gaan kopen en je leven starten in je tiny house, maar voordat je dit doet is het verstandig om een 3e partij erbij te halen.

Zoek iemand die ervaring heeft met het inspecteren van tiny houses, kleine woningen en anders van gewone woningen zodat die je goed kan adviseren. Je moet namelijk wel zeker weten dat alles goed werkt en dat permanente bewoning ook praktisch is. Je moet er tenslotte het hele jaar door in kunnen verblijven. Daarom moet je tiny house van hoge kwaliteit zijn. Is je tiny house keuken bijvoorbeeld fijn ingedeeld en komt er wel genoeg licht in de woonkamer?

Let goed op de volgende punten:

 • Stromend water en lekkages
 • Genoeg stopcontacten en de plaatsing
 • Goed geïnstalleerde elektriciteitsbedrading
 • Goed werkend sanitair
 • Rook melders
 • Isolatie

Isolatie is een heel belangrijk punt, je wilt natuurlijk het hele jaar door kunnen genieten van jou tiny house. Daarbij kun je door een goede isolatie op lange termijn ook flink energie en kosten besparen.

TIP 9: Waar koop je een tiny house?

Zoals beloofd een overzicht van alle Nederlandse verkopers en bouwers van tiny houses. Een tiny house in Nederland kopen is niet goedkoop, dus let goed op dat je met een goede bouwer in zee gaat.

BedrijfEmailLocatie
Asterixinfo@asterixhouses.nlBeuningen
Aurora companyinfo@tinyhouse-store.nlPolen
Avonedinfo@avoned.nlRidderkerk
Barliinfo@barli.comUDEN
CUBE Homes BVInfo@cube-homes.comSwalmen – Limburg
Dutch Tiny Housesinfo@dutchtinyhouses.nlHardinxveld-Giessendam
ECOCABINSinfo@eco-cabins.comIJMUIDEN
EdenShelterinfo@edenbv.nlOpheusden
FAB5+info@fabfiveplus.comTilburg
Fiction Factoryinfo@wikkelhouse.comAmsterdam
finch buildingsinfo@finchbuildings.comAmsterdam
Freedômeinfo@free-dome.nlOosterbeek
Greenbuild Tiny Housesinfo@inropa-greenbuild.nlAlmelo
Heijmans ONEinfoheijmanshuizen@heijmans.nlRosmalen
Hexagon Hollandinfo@hexagonholland.comNijensleek
Holland Tiny Housesinfo@hollandtinyhouses.nlOnbekend
Hubbelhubbels@hubbels.euAmsterdam
HugaInfo@hugahome.nlAmsterdam
Kapperthuisjesinfo@kapperthuisjes.nlZwartsluis
Kees Hoekstrakeeshoekstra-ardeche@wanadoo.frNieuwkoop
Kimsma Bouwbedrijf BVinfo@kimsma.nlLeeuwarden
Klapkotklapmet@klapkot.nlBreda
Kodabenelux@kodasema.comEstland
LandscapeLodgeinfo@landschaplodge.nlVroomshoop
Lite Homeinfo@litehome.nlRotterdam
Marco Haakmaninfo@marcohaakman.nlWervershoof
Mevena Companyinfo@mevena.nlRotterdam
mHomeinfo@mhome.nuNijmegen
Mill Home BVinfo@millhome.nlMill
MV MiniVillainfo@minivilla.nlDelft
Nezztinfo@nezzt.nlOirschot
Nieuwe erveninfo@rizoem.nlTer Apel
Rapid Homecontact@rapidhome.frFrankrijk
Recreatie Podsinfo@recreatiepods.nlDokkum
Solar Cabininfo@solarcabin.eus-Gravendeel
Spijkermaninfo@spijkermanbv.nlAmersfoort
Stayflexinfo@stayflex.nlEnter
Strito Studiomail@strito.devNijmegen
THEBOXSYSTEMinfo@theboxsystem.nlOosterhout
Tiny Eco Homeinfo@tinyecohome.nlWemeldinge
Tiny House Groene Hartinfo@tinyhousegroenehart.nlWoerden
Tiny House Mobilemagdalena.kornafel@tinyhousemobile.plPolen
TINY ROOFinfo@tinyroof.nlKoudum
TinyBlokHouseinfo@tinyblokhouse.nlNunspeet
tinyrebel B.V.info@tinyrebel.nlRilland
Tinysteeinfo@tinystee.nlOostvoorne
TNY Solutionsinfo@tnyhse.nlSON
Unit 4 Saleinfo@unit4sale.nlOisterwijk
Vivax housingmarcel@vivaxhousing.nlDoetinchem
Waterland-huisjeinfo@waterland-huisje.nlEindhoven
Woonpioniersinfo@woonpioniers.nlAmsterdam
Zie je een fout of weet je nog een bedrijf die tiny houses maakt? Neem contact op via koenjah@gmail.com

Wil je een tweedehands tiny house kopen? Dan kun je natuurlijk terecht bij de oude vertrouwde Marktplaats.nl. Kijk ook op de tiny house funda van Nederland: TinyFindy.nl hier staat soms ook een compleet tiny house te koop met grond.

Het voordeel van een tiny house laten bouwen is dat je hem kan laten bouwen naar je eigen wensen. Meestal ga je eerst in gesprek en geef je jou woonwensen aan. Op basis daarvan wordt dan een offerte gemaakt. Bij sommige bouwers kun je ook gebruikte materialen aanleveren zodat deze worden hergebruikt. Dit kan dan weer schelen in de kosten.

Dit vind je vast ook interessant: IKEA tiny house

BONUS TIP: Vertrouw op je gevoel

Een tiny house kopen doet iedereen voor zijn eigen redenen. Maar wees eerlijk naar jezelf vertrouw op je eigen gevoel. Tips:

 • Wanneer je samen met je partner of familie besluit om in een tiny house te gaan wonen, spreek dan af dat als iemand er zat van is, jullie opzoek gaan naar een andere manier van duurzaam wonen. Op deze manier zal niemand zich gevangen voelen in het wonen in een tiny house.
 • Als je nog twijfelt, dan kan je ook nog kleiner gaan leven, zonder direct een tiny house te kopen. Verhuizen naar een kleiner huis of appartement kan er al voor zorgen dat je er anders naar gaat kijken.

Kortom een tiny house kopen, omdat het je zo schattig lijkt of je niet zo wilt wonen als iedereen en anders wilt zijn dan de rest. Dan moet je jezelf even achter de oren krabben en gaan kijken of die insteek wel de juiste is en of je wel de juiste keuze maakt.

Maar wanneer in een tiny house gaan wonen de volgende logische stap is in je leven en het past bij de intentie van hoe je wilt leven, dan zou dit inderdaad weleens wat voor jou kunnen zijn.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

2 Reacties

 • Wat een omzettend leuke en informatieve blog heb je geschreven!
  Halverwege je blog tip je mensen over verschillende organisaties die Tiny houses bouwen en ik wil mensen graag waarschuwen:
  WERK VOORAL NIET SAMEN MET LIBERTÉ TINY HOUSES. Dit bedrijf is niet te vertrouwen, komen afspraken niet na en vragen steeds meer geld om werk af te maken ook als je van tevoren een vaste prijs afspreekt.

 • He Koen, Wat leuk dat ik jou site tref. Wij hebben een camping en willen gasten graag de gelegenheid geven bij ons een tiny house te laten plaatsen i.p.v. zo’n standaard stacaravan. Zelf willen wij onze chalets verkopen en over gaan op verhuur van een andere vorm. Wij en onze gasten zijn altijd gewend geweest aan de maat van zo’n chalet welke wel iets groter is dan een tiny house. (vaak rond 10 m x 3.70 m). We willen er dus in comfort niet op achteruit gaan. Daarnaast hebben de schoonmaak mensen ook hun stem. Het moet makkelijk schoon te maken zijn. Zelf ben ik helemaal verlieft op de Wikkelhouses, maar wat zijn die duur! Nou, voor zover. Succes met alles en wie weet tot ziens! Groet van Janneke, Kampeerterrein de Blauwe Haan

Plaats een leuke reactie!