Tiny Houses Tiny house bouwen

Tiny house keuken

tiny house keuken plaatje
Geschreven door Koen Duindam

Hoe wil je dat de keuken eruit ziet in je tiny house? Compact of zo luxueus mogelijk?

De beperkte ruimte in het tiny house moet vanaf het begin goed worden doordacht en gepland. Dit geldt natuurlijk ook voor de keuken.

De kunst is om het balans tussen woongenot en maximale functionaliteit te vinden en het zo uit te werken dat alle belangrijke apparaten een goede plek krijgen. Tegelijkertijd moet het werkoppervlak groot genoeg zijn en moet er voldoende opslagruimte zijn.

Het belang van voldoende opbergruimte

Het is niet makkelijk om je spullen te minimaliseren en in een tiny house te gaan wonen. Er zijn zoveel kleine dingen die je moet opbergen ( naast de grote dingen zoals meubels). Maar als ik één ding heb geleerd heb dan is het wel dat je nooit te veel opslagruimte kunt hebben.

We kunnen het misschien tijdelijk redden door dingen naast ons bed op te stapelen of in kasten te gooien maar vroeg of laat realiseren we ons dat we meer ruimte nodig hebben! Daarom kun je dit maar beter voor zijn door in je ontwerp extra rekening te houden met voldoende opslagruimte.

Ontwerp een keuken die compact en efficiënt is

Bij de indeling van je tiny house keuken spelen jouw individuele wensen spelen een doorslaggevende rol. Woon je alleen of met z’n tweeën en geeft heb je een voorkeur voor eenvoudige en snelle maaltijden? Dan heb je zeker een andere opstelling nodig dan het stel dat bijna dagelijks gasten uitnodigt en graag grote menu’s tevoorschijn tovert.

De keuken in een tiny house is net zo uniek als jij!

Hieronder volgen een aantal keuken ontwerp ideeën die je helpen het potentieel van de ruimte te maximaliseren en tegelijkertijd efficiënt en georganiseerd te blijven.

Voorbeeld #1: De L-vormige keuken indeling.

Deze indeling is typisch en een L-vormig ontwerp voor tiny house keukens. Deze tiny house keuken lay-out is uniek vanwege twee dingen.

Tiny house plattegrond voor de keuken

Het eerste kenmerk is de koelkast op ware grootte, wat vrij zeldzaam is in tiny houses. Een tweede kenmerk is de toevoeging van barkrukken aan het aanrecht, waardoor je veel ruimte om te eten creëert. De opslagruimte bovenin de keuken kan worden gebruikt om extra spullen op te bergen.


Voorbeeld #2: Een verhoogde keuken.

Dit kleine keukenontwerp is erg efficiënt. Je hebt veel bergruimte onder de keuken dankzij de verhoogde vloer. Aan weerszijden van de trap zijn opberg kastjes. De afzuigkap is een belangrijk element in een kleine keuken waar ventilatie essentieel is. 

Keuken indeling voor in een tiny house

Ik ben echter geen voorstander van het idee dat de keuken naast de slaapkamer zit. Ook al is elke kamer in een tiny house dicht bij elkaar, de ventilatiekap boven het fornuis helpt misschien wel met de luchtcirculatie.


Voorbeeld #3: De luxe keuken indeling.

Dit tiny house keuken ontwerp straalt luxe uit. Een groot voordeel van tiny houses is dat je kun kiezen voor hoogwaardige afwerkingen zoals hardhout, messing fittingen en marmeren aanrechtbladen zonder dat je veel hoeft uit te geven. Het is minder duur om een kleinere ruimte uit te rusten dan een groter huis.

Tiny house keuken 1

Dit U-vormige keukenontwerp is heel open. Het voelt enorm dankzij de hoge plafonds en de ruime opbergruimte. Het is bij dit keuken ontwerp ook mogelijk om een full-size koelkast te nemen.


Voorbeeld #3: Compacte keuken indeling.

Deze keuken is een geweldige keuze voor een tiny house keuken ontwerp. Deze indeling is ook zeer compact. Dit betekent dat hij ruimte bespaart en een meer bruikbare woonruimte overhoudt.

Tiny house keuken 2

De trap naar de slaapzolder heeft opbergbakken en een trapje. Dit maakt het gemakkelijk om potten en pannen op te bergen of uit het zicht te plaatsen wanneer dat nodig is. De keuken biedt plaats aan een vierpits gasstel en een dubbele gootsteen. Dit maakt het functioneel voor grotere maaltijden of kleinere bijeenkomsten.


Voorbeeld #3: De minimalistische keuken indeling.

Dit is een zeer eenvoudige, minimalistische tiny house keuken ontwerp, maar het is ook zeer functioneel. Galley-stijl keuken is voorzien van een mini-koelkast, magnetron of oven aan de ene kant en een wastafel en opslag op een andere. De rekken zijn toegankelijk en beschikbaar voor veelgebruikte gerechten.

Tiny house keuken 3

Deze keuken lay-out is eenvoudig en elegant. De opbergruimte onder de vriezer en de mini-koelkast is ook een geweldig kenmerk. De opbergruimte brengt de koelkast op ooghoogte, zodat je niet hoeft te bukken als je hem nodig hebt. Deze keuken is perfect voor slechts één persoon, ook al heeft hij niet veel toeters en bellen.


Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!