Tiny Houses

Tiny House Isolatie

Tiny House Isolatie 1
Geschreven door Koen Duindam

Wil je alles weten over de isolatie van je tiny house en hoe je energie kunt besparen? Lees dan dit artikel vol handige tips en informatie over de beste isolatiematerialen voor jouw kleine woning!

Tiny house isolatie is extreem belangrijk. Des te beter je tiny house geïsoleerd is des te minder energie je hoeft te verbruiken.

Isolatiemateriaal kan bestaan uit verschillende materialen. Je hebt zowel natuurlijke als kunstmatige producten waar je uit zou kunnen kiezen, afhankelijk van wat je beter vindt passen bij jouw tiny house.

Milieuvriendelijkheid en veiligheid

Als je denkt aan milieuvriendelijke producten, denk je meestal aan natuurlijke producten. Maar niet alle natuurlijke producten zijn bepaald milieuvriendelijk.

schapenwol voor tiny house isolatie

Het gebruiken van schapenwol (doscha) is zo een voorbeeld. Schapen moeten veel grazen om wol te kunnen produceren en het scheren van zo’n dier is vaak dieronvriendelijk. Ook de uitstoot van broeikasgassen is 20 keer zo hoog als steenwol of glaswol en 4 keer zo hoog als die van kunststoffen. Wat ook milieuvriendelijk is, is gespoten PUR als vloerisolatie met HFK’s als blaasmiddel.

Je kunt beter kiezen voor water of HFO’s als blaasmiddel voor gespoten PUR. De HFK’s zijn namelijk zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2. HFK’s voor gespoten vloerisolatie worden dus per 2023 verboden. Ook kan het niet correct aanbrengen van PUR-schuim voor gezondheidsklachten zorgen, je kan er dus ziek van worden.

Weet wel dat gespoten PUR niet hetzelfde is als PUR-platen, deze bevatten namelijk geen HFK’s.

Naast het kiezen van een milieuvriendelijk isolatiemateriaal is het ook belangrijk om de platen goed te bevestigen, zodat er geen open naden of koudebruggen achterblijven. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je warmte verliest en je isolatiemateriaal ook minder lang mee gaat.

Het is ook beter om het materiaal zodanig te bevestigen dat het later, als nodig, gerecycled kan worden. Het gebruiken van lijm of vastklevend schuim zorgt er namelijk voor dat het moeilijker wordt om het materiaal later weer uit elkaar te halen en te hergebruiken.

Door minder te verspillen, bespaar je op je energiegebruik wat weer beter is voor het milieu en je portemonnee!

Dakisolatie voor je tiny house

Tiny House Isolatie 2

Als je je dak isoleert kun je best veel besparen op je energiekosten. Een geïsoleerd dak kan je woning warmer houden in de winter en kan de hitte in de zomer ook goed tegen houden, zodat je tiny house lekker koel blijft in de zomer. Kies dus een dakisolatie met een hoge isolatiewaarde om in te investeren en flink wat geld te besparen.

Het is belangrijk dat vocht weg moet kunnen uit je dak en niet vast zitten in het isolatiemateriaal, anders gaat het hout rotten. Naast de dampdichte folie aan de buitenkant is het ook belangrijk om aan de binnenkant klimaatfolie te gebruiken.

Heb je al een goede tiny house isolatie voor je dak? Je kunt altijd even kijken of er wat te verbeteren valt.

Gevelisolatie voor je tiny house (spouwmuur)

Spouwmuurisolatie is nog zo’n makkelijke manier om de warmte in je huisje lekker binnen te houden. De ruimte van ongeveer 4 tot 6 cm tussen de binnen- en buitenmuur heet een ‘spouw.’

Het isoleren van je muren betekent dus het vullen van dit gebied met isolatiemateriaal. De reden waarom dit nou zo makkelijk is om te doen is omdat je niet je hele muur open hoeft te maken.

Er kan een kleine opening gemaakt worden in de muur tot aan de spouwruimte. Hier kan het isolatiemateriaal, bijvoorbeeld isovlas gespoten worden. Na het isoleren van de spouwmuren kunnen de openingen weer dicht gemaakt worden.

Voor nog betere tiny house isolatie kun je dit verbeteren door de binnen- of buitenkant van je gevel ook te isoleren. Dit gaat goed gepaard met spouwmuurisolatie en zal uiteindelijk heel wat geld besparen en is ook beter voor het milieu, omdat je minder energie verbruikt om je huis warm te houden, dus minder CO2 uitstoot.

Vloerisolatie voor je tiny house

Winter en koude voeten, hoort bij elkaar, maar gaat toch niet goed samen! Een tiny house is tiny, dus je zou iets compacts willen kiezen als isolatiemateriaal. Iets wat klein is in volume, maar een hoge isolatiewaarde heeft.

Dit geldt ook voor de vloer. Isofloc is een mooie keuze voor je vloerisolatie. Het is duurzaam, heeft een hoge isolatiewaarde en is makkelijk aan te brengen. Ook is het geluiddempend, waardoor dit product vaak gebruikt wordt bij woningen met meerdere lagen. Het helpt tegen warmteverlies in de winter en helpt in de zomer beter tegen binnenkomende hitte.

Het isoleren van de vloer gebeurd natuurlijk onder de vloer, in de kruipruimte, de ruimte tussen de onderkant van je vloer tot aan de bodem. Het isoleren van de onderkant van je vloer is beter en zorgt voor meer comfort dan het isoleren van de bodem. Je kunt de onderkant van je vloer ook zelf isoleren als je dat zou willen, let wel op de veiligheidsrisico’s afhankelijk van het soort isolatiemateriaal. Natuurlijk zou je dit werk ook gewoon kunnen laten doen door een isolatiebedrijf.

Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal voor onder je vloer een hoge isolatiewaarde heeft, vanaf 3,5. Vraag altijd om advies als je niet weet welk isolatiemateriaal beter past bij jouw vloer (bijv. beton of hout) en vermijd het gebruik van schapenwol of gespoten PUR met HFK’s als blaasmiddel.

Gebruik in plaats daarvan gespoten PUR met HFO’s of water als blaasmiddel, of een ander isolatiemateriaal. Het gebruiken van dampdichte folie op de bodem is nog altijd belangrijk om vocht tegen te houden. Ook is het open laten van ventilatie gaten in de kruipruimte belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

Raamisolatie voor je tiny house

Een raampje in je huisje is altijd handig, maar ook leuk om af en toe naar buiten te kunnen staren. Om warmte beter in je huisje te behouden tijdens een regenachtige dag is het handig om ook je glas te isoleren.

Tegenwoordig is HR++ glas de standaard en wordt enkel glas alleen nog maar gebruikt voor dingen als monumenten. Je hebt ook nog tripple glas, dat is wat zwaarder en daar heb je dus een stevige kozijn voor nodig. De meeste kozijnen zijn niet sterk genoeg om een tripple glas te ondersteunen.

Damp remmend, vochtige lucht en ventilatie

Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat de binnenkant van je tiny house dampremmend is dan de buitenkant. Dat is om schimmelvorming in het isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenwand te voorkomen.

Door isolatie is je tiny house warmer van binnen dan de omgeving om je huis heen. Warme lucht bevat vocht.

Als de binnenkant van je muur of dak minder dampremmend is dan de buitenkant, kan het vocht ontsnappen door de binnenlaag en vast te komen zitten tussen de binnen- en buitenwand, dus in het isolatiemateriaal.

Wanneer deze vochtige lucht dan condenseert, kan er schimmel ontstaan. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je isolatiematerialen minder lang mee zullen gaan. De beste manier om de binnenkant van je tiny house dampremmender te maken is door het gebruiken van aluminium. Dit is namelijk 100% dampremmend.

Zorg er natuurlijk wel voor dat de luchtdichte, dampremmende folie goed aangebracht wordt zonder enige openingen achter te laten waar damp toch nog doorheen kan gaan.

Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat je tiny house goed geventileerd is. Doordat een tiny house zo klein is, is het ook vrij makkelijk te ventileren. Een goede simpele tiny house ventilatie methode is gewoon af en toe een raampje open doen.

Hoe bereken je de isolatie waarde?

Bij het isoleren van een woning speelt de Rc-waarde een belangrijke rol. Dit geldt natuurlijk ook voor tiny houses. De ‘R’ in ‘Rc’ staat voor ‘resistance (weerstand)’ en de ‘c’ staat voor ‘constructie.’ Hier gaat het om volledige constructie stukken, bijvoorbeeld vloer, dak of spouwmuur. Andere woorden voor Rc-waarde is warmteweerstand of isolatiewaarde.

De isolering van je woning moet zich voldoen aan de Rc-waarde, of de warmteweerstand in m2 K/W. Sinds 1 Januari 2015 geeft het bouwbesluit de volgende richtlijnen aan voor woningen:

  • Rc-waarde dakisolatie: minimaal 6,0 m2 K/W
  • Rc-waarde gevelisolatie: minimaal 4,5 m2 K/W
  • Rc-waarde vloerisolatie: minimaal 3,5 m2 K/W

Bij een tiny house isolatie ligt de eis hoger dan standaard woningen. Je zou kunnen zeggen hoe hoger de waarde van de warmteweerstand, hoe beter een woning thermisch geïsoleerd is.

De berekening van de isolatiewaarde is als volgt: diepte van het isolatiemateriaal in meters delen door de lambda waarde van hetzelfde materiaal (verschilt per materiaal). Bijvoorbeeld, de isolatiewaarde van 7 cm isovlas wordt als volgt berekent:

0,07 m / 0,035 W/m.K = 2 m2 K/W

Hieronder kun je zelf berekenen hoeveel je nodig zou hebben van een bepaald isolatiemateriaal om te kunnen voldoen aan de minimale Rc-waarde voor de vloer, dak en gevel (spouwmuren) van jouw tiny house.

Isolatie materiaalLambda waarde
Isovlas0,035 W/m.K
Doscha0,035 W/m.K
Metisse0,038 W/m.K
Strobouw0,045 W/m.K
Isofloc0,038 W/m.K
Hempflax0,038 W/m.K
Rockwool0,035 W/m.K
PUR0,035 W/m.K
Airpop0,038 W/m.K
Isover0,032 W/m.K
PIR0,026 W/m.K
Kooltherm0,020 W/m.K
Isodun0,0042 W/m.K

Wat betekent ‘doscha’ of ‘Airpop’ eigenlijk? Waar is dat allemaal van gemaakt? Je wilt natuurlijk wel weten waar deze stoffen uit bestaan.

Hieronder kun je even snel een korte uitleg vinden over de afkomst van de eerder genoemde isolatiematerialen en de vormen waarin ze meestal te verkrijgen zijn.

MateriaalAfkomstVorm
IsovlasIsolatiemateriaal afkomstig van vlas.Platen of dekens.
DoschaIsolatiemateriaal dat gemaakt is van schapenwol.Dekens
MetisseUit oude katoenen kleding gemaakte isolatiemateriaal.Platen
StrobouwGrote blokvormige stukken die bestaan uit strobalen.Grote rechthoekvormige blokken.
Isofloc (cellulose vezel)Isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled papier en niet-brandbare mineralen.Dekens en vlokken/los
HempflaxBestaat uit hennepvezels/ hennep.Platen, dekens of hennep kalkblokken.
Rockwool (steenwol)Natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt van vulkanisch gesteente met natuurlijke bindmiddel.Platen of dekens.
PUR (polyurethaan)Kunststof met hoge isolatiewaarde.Platen of schuim.
Airpop (EPS)Piepschuim of biofoam.Platen of los.
Isover (glaswol)Isolatiemateriaal merendeels bestaande uit glasscherven.Platen of dekens.
PIR (polyisocianuraat)Bijna net als PUR-schuim, maar minder brandbaar en hoge isolatiewaarde.Schuim
Kooltherm (resol hardschuim)Gemaakt op basis van resolhars.Platen
Isodun (VIP)Isolatiemateriaal dat bestaat uit gebrande silicium die omhuld is door aluminium.Platen

Het isoleren van een woning is hartstikke belangrijk voor als je zoveel mogelijk zou willen besparen en zo duurzaam mogelijk zou willen wonen. Van goede tiny house isolatie komt zuinig energieverbruik, hierdoor zou je gemiddeld 1500 euro per jaar kunnen besparen op energieverbruik.

Om dit te bereiken moet je letten op twee punten; hoe goed jouw tiny house geïsoleerd is en de verwarming van je tiny house. Als je huis niet goed geïsoleerd is kun je veel warmte verliezen en moet je dus meer energie verbruiken om je woning warm te houden. Zo betaal je meer kosten voor iets dat je niet zou hoeven te betalen als je tiny house isolatie goed is.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

  • goeie informatie, dankjewel, kben zelf ook bezig met tiny hause schetsen en manquete van bouwen, maar moest islotie materialen weten en onformatie over hebben, perfect, dankjewel

Plaats een leuke reactie!