Tiny Houses

Is een tiny house een goede investering?

Tiny houses worden steeds populairder.

Maar veel mensen die nieuwsgierig zijn naar deze manier van leven willen het eerst uitproberen.

Dus wat nou als je een tiny house op airbnb zet om te verhuren? Is daar geld mee te verdienen?

Het past misschien niet helemaal bij de tiny house denkwijze. Maar het is een voor de hand liggende gedachte. In dit artikel gaan we het hebben over hoe praktisch het is om te investeren in tiny houses.

Of je nu tiny houses bouwt om te verkopen of investeert in tiny houses om te verhuren als vakantieverhuur of langlopende huurovereenkomsten, je rendement zal vooral afhangen van hoe goed je begrijpt wat mensen zoeken in hun tiny house beleving.

Is het kopen van een tiny house het waard?

Of het kopen van een tiny house de moeite waard is, is uiteindelijk aan je en wat je doelen zijn met je investering. Er zijn vier belangrijke manieren waarop je kunt investeren in tiny houses:

Voor jezelf

Eerst en vooral wilt je misschien investeren in een tiny house om er zelf in te wonen. Terwijl het leven in een tiny house over het algemeen bedoeld is voor degenen die moeten bezuinigen op hun maandelijkse uitgaven, zijn er genoeg mensen die zich comfortabel grotere huizen kunnen veroorloven en die er nog steeds voor kiezen om te bouwen en te wonen in een tiny house.

De minimalistische levensstijl spreekt veel mensen aan in dit tijdperk van consumentisme, en het hebben van een kleiner huis betekent dat je minder zorgen over je huishouden hebt. Als een tiny house iets is wat je echt wilt, dan is het zeker de moeite waard om er een te kopen.

Verhuren als recreatiewoning

De tiny house beweging wordt steeds populairder, maar niet iedereen is bereid om zijn hypotheek of appartement in de stad weg te gooien en de wildernis in te trekken in een tiny house. Veel mensen willen eerst een voorproefje van de tiny house lifestyle voordat ze er permanent in willen gaan wonen.

Je kan overwegen om een tiny house te kopen of te bouwen en het te verhuren voor kortetermijn huurcontracten op sites zoals Airbnb. Korte, vakantieachtige verhuur kan een geweldig huurrendement bieden met de juiste verpakking.

Verhuren met maandelijkse huur

Een andere optie als het gaat om verhuur is als maandelijkse huur. Voor veel mensen zijn tiny houses misschien hun enige optie voor huisvesting tegen hun huidige budget, wat betekent dat het onmogelijk is om de €20.000 – €50.000 te besteden aan het bouwen van hun eigen tiny house vanaf nul.

In deze gevallen zouden ze er de voorkeur aan kunnen geven om een tiny house als maandelijkse huur te vinden. Je kan overal huur in rekening brengen van €200 tot €1000 per maand, afhankelijk van de kwaliteit, de grootte van de vierkante meter en de locatie van je tiny house.

Doorverkopen

Veel mensen maken een fortuin met het doorverkopen van traditionele huizen; kan hetzelfde worden gedaan met het doorverkopen van tiny houses..

Er zijn veel professionele tiny houses bouwers die vooraf gebouwde tiny houses verkopen met alle functies en voorzieningen die je nodig zou hebben. Dit is zeker een investeringskans die de moeite waard is om te onderzoeken, maar het vereist het juiste team met de juiste gespecialiseerde expertise om het te laten werken

Is het kopen van een tiny house de investering waard? Als je kiest voor een van de vier bovenstaande vastgoedbeleggingspaden, en als het iets is wat je wilt doen, dan is een investering in een tiny house geen slecht idee. Er zijn echter een aantal overwegingen die je moet overwegen voordat je verder gaat met je tiny house onderneming.

Begrijpen waarom tiny houses populairder zijn geworden

Zoals bij elke vastgoedinvestering is het belangrijk dat je je onderzoek doet voordat je veel geld uitgeeft aan een project. Dus waarom en hoe precies is de tiny housebeweging zo populair geworden?

Tiny houses kregen voor het eerst een lichte aantrekkingskracht in de jaren ’80 en ’90, maar het werd nooit echt als een beweging beschouwd tot iets meer dan een decennium geleden, na de huizencrisis van 2009.

De gemiddelde Nederlander besteedt bijna 40% van zijn budget aan huisvesting, hetzij door het betalen van zijn hypotheek, hetzij door het betalen van zijn maandelijkse huur; veel Nederlanders geven meer uit, waarbij sommigen tot 60% van hun budget alleen al aan huisvesting besteden.

De vierkante meters inkrimping en de bescheidenheid van de tiny houses trokken de eerste golf van de tiny houses gemeenschap aan. Traditionele huizen zijn eenvoudigweg niet meer betaalbaar voor veel mensen, en huurwoningen bieden niet hetzelfde gevoel van eigendom en duurzaamheid. Al deze factoren samen zorgen voor een snellere opkomst van de tiny house beweging.

Voor en nadelen van Tiny House als investering

Voordelen:

Het is betaalbaar

Als je nu de tiny houses markt betreedt, betreedt je de markt van een verkoper. Er is meer vraag dan aanbod, met veel mensen die graag in het tiny house willen springen, of het nu gaat om een volledige verandering van levensstijl of gewoon om een opwindende vakantiebelevenis. Met de instapprijs die veel betaalbaarder is dan een gewone woning, zult je nooit tekort komen aan huurders of kopers, zolang je tiny house maar niet te ver weg is in de wildernis.

Het beheer is eenvoudiger dan bij een gewone woning

Het is eenvoudig te berekenen: een kleiner huis staat gelijk aan minder problemen. Als verhuurder zal het altijd je verantwoordelijkheid zijn om grote problemen in de woning aan te pakken. Maar in vergelijking met een conventioneel huis, zal een tiny house minder en eenvoudiger problemen hebben om mee om te gaan, of het nu gaat om sanitair, elektriciteit, muren, vloeren of iets anders.

Er zijn enthousiaste huurders en kopers

Zoals we hierboven al zeiden, het is een verkopersmarkt, en in tegenstelling tot conventionele woningen in sommige gebieden, hoef je het niet bij het huren of verkopen te houden. Er zijn nu veel mensen die geïnteresseerd zijn in zowel het kopen van tiny houses als het huren van tiny houses. Dit betekent dat het aan je is om te kiezen waar je zich op wilt richten – beide paden zijn winstgevend.

Hogere ROI

Met een kleinere investering per tiny house, kunt je investeren in meer tiny houses met minder geld dan wanneer je met traditionele huizen te maken heeft. Dit geeft beleggers de mogelijkheid om de omvang van hun beleggingsportefeuille te vermenigvuldigen in een kortere periode, waardoor je meerdere stromen van huurinkomsten heeft met een kleinere totale investering. Je hoeft ook niet dezelfde onroerendezaakbelasting te betalen als bij een gewone woning.

Het is geen enorme investering

Het bouwen van een gemiddeld tiny house kan je overal kosten van €10.000 tot €40.000; tot €100.000 als je alles wilt geven. Vergeleken met andere mogelijke lange termijn investeringen die je zou kunnen doen, maakt dit tiny houses relatief goedkope investeringsmogelijkheden. Als je een beginnende belegger bent die wil beginnen met het verdienen van je investering zonder honderdduizenden euros te spenderen aan een conventionele woning, dan is een tiny house een geweldig uitgangspunt.

Nadelen

Wettelijke en reglementaire hoofdpijnen

Het tiny house landschap is nog relatief nieuw, en met zowel een tiny house op wielen als een tiny house op stichtingen met dezelfde naam, zijn er nog steeds veel wettelijke en reglementaire problemen waar bouwers mee te maken hebben om ervoor te zorgen dat hun tiny houses voldoen aan zowel de staats- als de lokale wetten en bouwvoorschriften. Het zal enige tijd duren om alles te leren wat je moet weten in je omgeving, wat betekent dat je niet zomaar geld kunt gooien naar deze investering en een onmiddellijk rendement kunt verwachten.

Geen garantie op lange termijn

Hoewel de tiny house beweging op dit moment misschien het volgende grote ding in de woningbouw lijkt, is er absoluut geen garantie dat het zal standhouden. Vergeet niet: tiny houses zijn pas echt populair geworden in de afgelopen tien jaar of zo, en veel daarvan is te wijten aan goede realiteit tv-shows die de beweging populariseren. Als je een aanzienlijke investering in de kleine beweging alleen voor het algemeen belang om te sterven in vijf of tien jaar nadat reality TV is verhuisd, zou je misschien nooit break-even.

Meer management dan andere investeringen

Hoewel tiny houses minder beheer en onderhoud nodig hebben dan conventionele huizen omdat ze minder vierkante meters hebben, hebben ze nog steeds meer nodig dan andere soorten investeringen in onroerend goed, zonder dat ze hetzelfde rendement opleveren als het huren of verkopen van conventionele huizen. Het is aan je om te beslissen of dit beheer ter plaatse de moeite waard is.

Waardevermindering

Een belangrijk nadeel van het investeren in tiny houses is dat, in tegenstelling tot normale huizen die traditioneel in waarde stijgen, tiny houses de neiging hebben om te zakken in waarde.

Er zijn een aantal redenen hiervoor:

  • Tiny houses hebben de neiging om sneller te slijten
  • Tiny houses hebben lagere kosten (wat betekent dat mensen liever hun eigen huis bouwen of een nieuwer huis kopen dan een ouder huis kopen)
  • Tiny houses zijn meestal zeer persoonlijk en aanpasbaar, dus kopers zijn meer geïnteresseerd in het vinden van tiny houses die precies aan hun behoeften voldoen.

De waarde van je tiny house zal waarschijnlijk in de loop van de tijd afnemen, waardoor het steeds moeilijker wordt om je verwachte winst om te zetten.

Moeilijke financiering

Als je je beleggingsgeld klaar heeft staan, zittend op je bankrekening, dan is dat geweldig – geniet van het investeren in de tiny house beweging. Maar als je op zoek bent naar financiering voor je tiny house dan kunt je tegen een paar obstakels aanlopen. De financiering van een tiny house is veel moeilijker dan de financiering van een normale woning.

Traditionele hypotheken zullen niet werken, tenzij je tiny house is gebouwd met een perfecte locatie, volgens het bouwbesluit en niet op wielen staat. Voor tiny houses kunt je kijken naar persoonlijke leningen (met een hogere rente), leningen voor campers en zelfs je een creditcard.

FAQ: Investeren in kleine woningen

Wat is de wederverkoopwaarde van een tiny house?

In tegenstelling tot conventionele woningen, die doorgaans in waarde stijgen en een grotere wederverkoopwaarde hebben, hebben tiny houses dat niet. De gemiddelde verkoopwaarde van een tiny house ligt tussen de 40.000 en 50.000 euro. Dit is belangrijk, zelfs als je niet van plan bent om je tiny house te verkopen – het is zeer waarschijnlijk dat je niet zult wonen in je tiny house voor de rest van je leven, dus je moet weten wat je zou kunnen terugkrijgen als je probeert om het te verkopen.

Zijn tiny houses winstgevend?

Tiny houses kunnen winstgevend zijn, als je weet hoe je tiny houses effectief kunt bouwen of verkopen. Er zijn veel gecertificeerde bouwers die tiny houses verkopen ver boven de standaard vraagprijs, maar mensen hebben de neiging om ze te kopen omdat ze niet willen omgaan met het bouwproces, maar nog steeds genieten van de minimalistische karakter van het de tiny house lifestyle. Er zijn ook veel platforms voor het huren van tiny houses voor zowel korte als lange termijn huurcontracten. Zoek de optie die het beste werkt voor je en je team om het meeste uit je vastgoedinvestering te halen.

Kun je een gebruikt tiny house kopen?

Ja, en dit is zeker een optie voor beleggers die zich niet bekommeren om het aanpassen van hun eigen huis, maar die op zoek zijn naar een snellere vastgoedinvestering.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!