Tiny Houses

Tiny House Inrichting

tiny-house-inrichting
Geschreven door Koen Duindam

Wie kiest voor een tiny house weet dat er weinig ruimte is. Je kan echter veel meer met je ruimte dan dat je op het eerste gezicht denkt. In dit artikel zul je tips en tricks vinden die je kunt gebruiken om je tiny house zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

In een tiny house draait alles om efficiëntie.

De ruimte wordt zo efficiënt mogelijk ingericht zodat het qua functionaliteit kan evenaren aan een veel grotere woning. Een van de manieren waarom dit werk is personalisatie. Het tiny house wordt precies ontworpen naar de behoeftes van de bewoner.

Vindt je koken belangrijk en besteed je veel tijd in de keuken? Dan is het verstandig om meer ruimte toe te wijzen aan de keuken. Door te beginnen met zo weinig mogelijk spullen, hou je zoveel mogelijk opties open. Daarom is de eerste stap minimaliseren.

Ruimte besparen in je tiny house

De eerste stap is ruimte besparen en minimaliseren omdat je zo begint met een schone lei. Zo staan alle mogelijkheden nog voor je open. Dit begint natuurlijk bij jezelf en je eigen spullen. Zorg ervoor dat je echt alleen de spullen mee neemt die je nodig hebt om gelukkig te zijn. De rest is alleen maar ballast..

Een goede manier om hier mee te beginnen is de Marie Kondo methode. Marie Kondo is een Japanse vrouw die wereldwijd bekend staat als expert op het gebied van organisatie en minimaliseren van je spullen.

Er is een hele serie beschikbaar over Marie Kondo op Netflix. Deze heet “Tidying Up With Marie Kondo“. Veel tiny house bewoners zijn erg enthousiast over de Marie Kondo methode.

Multifunctioneel

Een andere manier om ruimte te besparen is het gebruik van multifunctionele meubels of gebruikers voorwerpen. De vaste kijkers van “Tiny House Nation” zijn hier al mee bekend. In bijna elk tiny house is er wel een uniek en multifunctioneel meubelstuk te vinden.

Het inrichten van de tiny house binnenkant begint met slimme opslag. Opslag onder de bank is een uitstekende manier om je spullen op te bergen zonder extra ruimte in te nemen. Op dezelfde manier kun je laden of kastjes aanschaffen voor de lege ruimte onder de trap. Als je je erg creatief voelt, kun je ook een manier vinden om laden in te bouwen in je trap-treden.

Bij het bedenken van een indeling tiny house is het belangrijk om te overwegen hoe multifunctionele meubelen ruimte kunnen besparen.

Bedden

In de tiny house indeling zijn veel creatieve bed mogelijkheden. De meeste mensen kennen een slaapbank. Het voordeel van een slaapbank in je tiny house interieur is dat deze doorgaans als comfortabele zitplaats functioneert en snel en eenvoudig kan worden omgebouwd tot een bed voor overnachtende gasten.

Animation of murphy bed in tiny house

Een andere nieuwere versie van de slaapbank is een “murphy bed”. Dit kun je ook wel een slaapkast of slaapmuur noemen. Het is dus een bed die uit een kast of een muur komt.

Kasten

In de inrichting van een tiny house is een kast onmisbaar, maar het kan ook een dubbele functie hebben. Als de ruimte groot genoeg is, kan deze als ruimteverdeler worden gebruikt. Je moet dan alleen de achterwand een beetje mooier maken door hem te beschilderen of te bedekken met stof. Ook kun je kasten laten inbouwen in je muren of vloer om meer ruimte te besparen terwijl je genoeg plek hebt om je spullen op te bergen en uit zicht te houden.

Tafels

Speciale tafels kunnen naar behoefte worden vergroot. Zo kun je in het dagelijks leven gebruik maken van de kleiner versie terwijl als er bijvoorbeeld bezoek komt je de tafel kunt uitbreiden.

Een ruimtebesparende trap?

Een goed trap ontwerp is een cruciaal onderdeel van de tiny house indeling, vooral voor tiny houses met een tweede verdieping. Het moet gemakkelijk begaanbaar zijn en tegelijkertijd weinig ruimte innemen. Of als het wel veel ruimte inneemt dan is het slim dat je de trap gelijk ook als kast gebruikt.

Ladders nemen weer een stuk minder ruimte in. Alleen moet de ladder niet in de weg staan. Als je een slaapzolder hebt en je gebruik maakt van een ladder dan moet de ladder ook makkelijk en veilig in gebruik te nemen zijn. Zelfs als je half slaapt..

Vacuümzuigen?

Nog een manier om wat extra ruimte te besparen is om spullen vacuüm te zuigen. Denk aan seizoen gerelateerde kleding of extra kussens en dekens die je eigenlijk alleen in de winter nodig hebt.

Kleding vacuümzuigen

Ik heb het zelf nog nooit gedaan maar het lijkt me dat het aardig wat ruimte kan besparen als je dit zo ziet. Volgens mij kan dat ook gewoon met je eigen stofzuiger. Dan heb je eigenlijk alleen die speciale vacuümzakken nodig..

Iedereen die een tiny house inrichten gaat, weet dat creativiteit essentieel is bij het wonen in een kleine ruimte. Of je nu vooral bezig bent met het gezellig maken van je tiny house of dat je zo praktisch mogelijk met de beperkte ruimte om probeert te gaan, er is altijd vraag naar inventiviteit.

Het indrukwekkende effect van een op maat gemaakt interieur tiny house kan nog worden versterkt door een lichte en vriendelijke totaalinrichting: zo lijken de ruimtes groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Je tiny house interieur er ruimer uit laten zien

Ruimte besparen wordt je op een gegeven moment ook zat! Waarschijnlijk heb je al genoeg geminimaliseerd tot je een ons weegt.

In dit deel van het artikel gaan we het hebben over hoe je de inrichting van je multifunctionele ruimte kunt optimaliseren.. Hoe kun je jouw ruimte er RUIMER uit laten zien zonder dat deze echt groter wordt?

Architecten en interieurontwerpers hebben allemaal jarenlange ervaring met het meeste halen uit een ruimte, waar we veel van kunnen leren bij het bedenken van tiny house ideeën. Er zijn een aantal trucjes die ik online heb kunnen vinden die een groot verschil kunnen maken in hoe je de ruimte ervaart.

Lijnen

Lijnen, een belangrijk element in elke tiny house indeling, kunnen een invloed hebben op hoe je een ruimte ervaart. Een bekender principe zijn de lijnen op kleding.

Tiny House Inrichting 1

Het idee is dat verticale lijnen de focus leggen op de hoogte en horizontale lijnen op de breedte. Met verticale lijnen zou je dus langer lijken en met horizontale lijnen breder.

Met lijnen in je tiny house bedoel ik niet letterlijk strepen maar meer denkbeeldige lijnen. Zoals een kast die van de vloer helemaal door tot het plafond loopt. Juist doordat hij in een rechte lijn vanaf de grond tot het plafond reikt maakt het je bewust van de totale hoogte.

Benadruk de hoogte van het tiny house door bij de inrichting gebruik te maken van verticale lijnen in het ontwerp.

Dit principe wordt ook vaak gebruikt in architectuur.

Wat hiermee goed samen gaat zijn grote vlakke oppervlaktes. Vooral bij de muren. In het filmpje hieronder zie je dat ze zelfs de deuren en kasten hebben verborgen in de muren. Door een groot vlak te hebben van de vloer tot het plafond accentueer je de hoogte.

De kasten en deuren lijken onderdeel van de muren. Dit geeft rust en geeft de illusie dat de ruimte als het ware door loopt. Objecten voor je muur geven juist een duidelijke grens van de ruimte aan. Wat hiermee samengaat is het gebruik van kleur.

Kleurgebruik in je tiny house

Kleuren hebben een enorm effect op onze psyche. In de marketing wordt dit professioneel gebruikt van de kleurkeuze voor logo’s tot de vormgeving van een bedrijfspand.

Tiny House Inrichting 2

Maar ook bij de inrichting van winkels wordt er bewust gebruik worden gemaakt van het effect van kleuren en hun invloed op de sfeer van de betreffende ruimte. Zo kunnen bijvoorbeeld lichte kleuren een kleine ruimte er groter uit laten zien.

Het ziet er open en frisser uit. Ook kunnen bepaalde kleuren zorgen voor een bepaalde sfeer. Geel-achtige kleuren geven bijvoorbeeld een vrolijke sfeer af en lichte blauwe tinten zorgen voor het gevoel van een meer open en brede ruimte. Een aantal tips als het gaat om de kleur van je muren zijn:

Twee op twee
Hierbij heb je twee gekleurde muren en twee muren met een veel lichtere versie van dezelfde kleur, bijna wit, door een beetje van dat kleurtje in witte verf te mengen. Dit zorgt voor een soepele overgang en vervaagt harde randen. Met deze truc bereik je ermee dat je ruimte er groter uitziet. Je kan zelf kiezen welke kleuren je wil hebben. Als je bijvoorbeeld een vrolijke sfeer prettig vindt, is het misschien een aanrader om geel en oranje-achtige kleuren te gebruiken. Of je zou kunnen gaan voor grijze tinten die orde uitstralen en een fijne sfeer creëren als je bijvoorbeeld als baan thuis werkt op je laptop. Of blauwe tinten die zorgen voor een illusie van meer breedte en een koele sfeer.

Licht muren en donkere vloer

Inrichting van een tiny house waarbij de muren licht zijn en de vloer donker.

Lichte muren in combinatie met een donkere vloer heeft een vergrotende werking. Deze techniek wordt ook veel aangepast in winkels om hetzelfde effect te bereiken.

Dit gaat heel goed samen met een hoog plafond. Door een hoog plafond kan een klein oppervlakte toch ruim aanvoelen.

Muur versieringen

Nadat de muren volgens het gewenste effect zijn geschilderd, volgt de decoratie van de muren met afbeeldingen, spiegels of andere zorgvuldig geselecteerde decoratie. Dit is superleuk om te doen en het kan een grote invloed hebben op de sfeer in je tiny house.

Collages met of zonder fotolijstjes zijn een andere manier om een statement te maken: Ze bestaan bijvoorbeeld uit foto’s, krantenknipsels, handgeschreven notities of ander materiaal. Aan elkaar geplakt op een vel papier of gedigitaliseerd en geprint. Collages moeten echter niet te klein worden gepresenteerd. Anders kan de muur er zeer druk en onrustig uit zien. Dat is juist iets dat in tiny houses zo veel mogelijk moet worden vermeden.

Spiegels

Een grote spiegel aan de muur kan ervoor zorgen dat je plekje er ruimer uitziet door weerspiegeling. Maar dat is niet alles. Spiegels weerspiegelen licht, dus het plaatsen van spiegels op plekken waar natuurlijk licht naar binnen valt, kan er voor zorgen dat minder belichtte plekken ook verlicht worden en je huisje er dus meer open uitziet. Plaats de spiegels zodanig dat je gehele huis op natuurlijke wijze belicht kan worden en je dus minder energie hoeft te verliezen door minder elektriciteit te gebruiken aan lampen.

Over natuurlijk licht gesproken; Ramen

tiny house interieur

Niet alleen het hebben van ramen is belangrijk, maar ook de plaatsing van ramen. Als je je ramen wat hoger dan normaal plaatst, heb je meer licht gedurende de dag en hoef je geen andere lampjes te gebruiken tot zelfs laat in de middag. Dit gepaard met spiegels en je hebt een open, groter uitziend huis en fijne natuurlijke verlichting voor je huisje. Een raampje in het dak kan veel meehelpen.

Of je kunt natuurlijk ook voor grotere ramen kiezen, maar je wilt misschien niet dat er van buitenaf zoveel zichtbaar is van je huisje van binnen. Hiervoor kun je van die dunne gordijnen gebruiken die het licht niet blokkeren.

Maximaliseer de buitenruimte

Inmiddels hebben we aardig wat manieren besproken om de ruimte binnenin je tiny house zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Toch? Of weet je nog wat?? Plaats onderaan deze pagina je reactie en help anderen met jou persoonlijke ervaring en of inzichten!!

Voor zover ik kan verzinnen hebben we aardig wat concepten besproken. Maar ik ben geen architect.. Ik deel slechts wat ik zelf vindt tijdens mijn eigen zoektocht naar een passend tiny house voor mij en mijn gezin 🙂

Tiny house met vlonder

Maar een onderdeel dat ik nog niet besproken heb is de buitenruimte. Juist omdat je met een tiny house beperkt wordt in je ruimte, is het slim om veel naar buiten te gaan. Een manier waarop je dit ook kan doen is door gebruik te maken van een mooie vlonder naast je tiny house. Daarmee kun je in de zomer jouw leefruimte een stuk uitbreiden.

Als het gaat om creatief denken, is er geen plaats voor grenzen. Elk idee is uniek, mag worden uitgeprobeerd en mag soms ook heus mislukken, maar falen doen we niet. Je bent of succesvol in het vervullen van je wensen, of je leert meer over bepaalde technieken door ervaring op te bouwen. Ik zou zeggen: ‘think out of the box,’ en blijf experimenteren. Dit is hoe de tiny house movement is begonnen en hoe deze blijft door groeien.

Doordat mensen van elkaar zien wat de mogelijkheden zijn van klein en duurzaam wonen raken ze geïnspireerd en gaan ze zelf experimenteren. Andere mensen zien dit weer en raken weer geïnspireerd door hun persoonlijke uitwerking van het tiny house concept.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

10 Reacties

 • Ik heb op tv bij het inrichten van een tiny house een boeken kast gezien die je als je die uitklapt een tafel hebt, ik zou deze graag willen maken voor in mijn appartement, zodat ik meer werkruimte heb in de keuken. Kan iemand mij een tekening hiervan sturen?

 • Hi!
  Heb je ook meer informatie over overnachtingen binnen Nederland in tiny houses?
  Hoor het graag 🙂

 • Wat ik mis is het allerbelangrijkste nl. voldoen aan de wetgeving en niet zorgen dat je valt onder eea gedoogbeleid.
  Alle wetten die te maken hebben met wonen en dan zwart op wit krijgen van de instanties waar je aan hebt te houden en pas DAN je eigen gaan bezig houden met ontwerp ed.
  Mijn 2 centen.

 • Quinton, ik geloof dat een van de manieren om het lichtste tiny house te bereiken is om een structureel geïsoleerd paneel (ook bekend als SIP panelen) te gebruiken. Er zijn meer dan één video die u op YouTube kunt vinden die voorbeelden van tiny houses toont die met behulp van sip panelen worden gebouwd.

 • Super interessant hoe de inrichting van een woning een grote impact kan hebben op de ruimte. Bovendien is de juiste verdeling van het gewicht essentieel bij het balanceren van een tiny house op wielen het is aan te raden om een professionele aannemer in te huren om de planningsfase van het ontwerp te doen.

 • Bedankt voor dit zeer informatieve artikel, Koen. Ik heb het ontwerp van mijn tiny house klaar maar ben nu aan het worstelen om onder het maximale gewicht te blijven van 3500 kilo. Zijn bepaalde tiny house bouwers meer gekwalificeerd of geïnteresseerd in het maken van een echt op maat gemaakt tiny house?

  • Hoi Quinton,

   Momenteel ben ik wel bezig met het schrijven van een artikel over de verschillende tiny house leveranciers in Nederland. Hierbij wil ik in het overzicht ook een speciale aanmerking maken voor leveranciers die tiny houses op maat maken. Maar ik heb voor de rest geen ervaring met deze leveranciers. Het is simpelweg een overzicht van wat ik online heb kunnen vinden.

   Ik verwacht dit artikel binnen een week online te kunnen zetten. Ik zal je op de hoogte houden 🙂

   Bedankt voor je berichtje!

   Groeten,

   Koen

 • Heb je misschien meer voorbeelden van het interieur van tiny houses? Ik zou graag meer voorbeelden willen zien. Bij voorbaat dank!

Plaats een leuke reactie!