Tiny Houses

Tiny house helofytenfilter

Geschreven door Koen Duindam

Voel jij je ook al snel overweldigd door klusjes die handigheid vergen en zeer ingewikkeld lijken? Heb je een tiny house droom, maar lijkt het kiezen en plaatsen van een waterfilter iets dat buiten jouw capaciteiten valt? Gelukkig zul je in dit artikel zien dat het niet zo raadselachtig is als het lijkt en dat het vrij simpel kan zijn. Lees hieronder wat een helofytenfilter exact is en hoe het gebouwd wordt

Een helofytenfilter: opbouw en werking

Een helofytenfilter is een soort waterfilter die door middel van planten afvalwater zuivert waardoor het niet meer schadelijk is voor de omgeving. Het wordt daarom ook wel een moerasfilter genoemd. 

Waar komt dit nu op neer?

Helofyten zijn moerasplanten die met hun wortels in het water staan. De plant zelf komt wel boven het wateroppervlak uit en is dus duidelijk zichtbaar. De ondergrond of het filtersubstraat bestaat uit verschillende lagen grof materiaal waar water met weinig weerstand kan doorstromen. Een plant die vaak wordt gebruikt voor een helofytenfilter is riet of andere oeverplanten. Deze planten of helofyten nemen dan zuurstof op uit de lucht en transporteren die zuurstof naar de wortelzone. De wortels verdelen die op natuurlijke wijze door de filter en als het water erdoor passeert, wordt het gezuiverd. Dit zijn voornamelijk anaerobe processen.

De grootte van een helofytenfilter hangt af van de hoeveelheid water die er gezuiverd moet worden. Zo heb je namelijk drie varianten: een verticaal doorstromende helofytenfilter (voor zwaar vervuild water), een horizontaal doorstromende helofytenfilter (voor licht tot matig vervuild water) en een vloeiveld (voor grote hoeveelheden licht vervuild water). Aangezien het waterverbruik van de bewoner(s) van een tiny house vrij laag ligt, en het water niet zwaar vervuild is door bijvoorbeeld industrie, wordt er voor een tiny house meestal dus een horizontaal doorstromende helofytenfilter gebruikt. 

Hoe wordt dit gebouwd en kan je het zelf doen?

Er zijn verschillende plekken waar je zelfs een cursus kan volgen over hoe je een helofytenfilter bouwt. Natuurlijk moet je eerst en vooral de theorie snappen. 

Er bestaan verschillende helofytenfilters, maar een simpele soort die vaak gebruikt wordt voor off grid tiny houses bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een septische tank
  • De helofytenfilter zelf
  • Een controleput
  • En een wadi

Idealiter gebruikt je voor een off grid tiny house geen pomp omdat die natuurlijk op energie werkt. Wat er dus wel wordt gecreëerd is een natuurlijk verloop van water, zodat het water vanzelf door de filter kan stromen. Bij het bouwen betekent dit dat er veel zal moeten afgemeten worden (met de waterpas natuurlijk) om een correct verloop te krijgen.

Gelukkig is dit zeker goed te doen: een graafmachine doet namelijk het grootste deel van het werk. Voor de filter zelf zijn er verschillende lagen grond nodig. Zo bevat het bijvoorbeeld groffe lavasteen, fijne lavasteen, lavagruis, zand en schelpen. Deze lagen moeten gaan zorgen voor de filterende werking.

Het water stroomt van de tank in het helofytenveld via een buizensysteem en daarna door de controleput naar de wadi, waar het uiteindelijke, schone water in terecht komt. De helofytenfilter moet op tijd beplant worden zodat het juiste bodemleven ontstaat voor de afbraak van de biologisch afbreekbare stoffen in het grijs water.

Daarna wordt de wadi ook nog eens beplant met moerasplanten en kan het totale filtersysteem in gebruik worden genomen.

Een helofytenfilter is een delicaat filtersysteem dat de juist balans nodig heeft. Het kan dus technisch gezien zelf gebouwd worden maar dat moet gedaan worden onder de leiding van een expert die erop toeziet dat er niks misloopt. Gelukkig zijn er op verschillende plekken in Nederland cursussen over hoe dit best gedaan wordt. 

Conclusie

Zoals je ziet is een helofytenfilter dus zeker niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met een cursus en de kennis van een expert erbij is het bouwen van een filter zeker te doen. Een beetje werk en dan heb je gewoon een natuurlijk filtersysteem dat automatisch je water zuivert!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 1.5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

Plaats een leuke reactie!