Tiny Houses

Met je gezin in een tiny house wonen?

Kinderkamer in een tiny house
Geschreven door Koen Duindam

Kun je met jou gezin in een tiny house wonen? Hoe doen anderen dat? In dit artikel leg ik je precies uit wat de mogelijkheden zijn en hoe anderen dit oplossen.

Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld dat grote gezinnen in kleine huisjes woonden. Maar tegenwoordig lijkt het haast onverantwoord om dit te doen.

Toch zijn er gelukkig al veel andere gezinnen die in een tiny house wonen. En voor zover ik kan zien zijn ze erg tevreden over hun keuze.

Het lijkt er zelfs op dat tiny houses een positief effect hebben op het gezinsleven. Op zich ook niet zo heel vreemd als je erover nadenkt. In een tiny house zijn meestal de volgende dingen van toepassing:

  • De ouders hebben meer vrije tijd vanwege de lage woonlasten. Ze zijn dus minder gestrest en hebben meer tijd over om aandacht te besteden aan hun kinderen.
  • Tiny houses bevinden zich vaak in gebieden met veel natuur. Dus er is genoeg avontuur te beleven in de omgeving. Denk aan hutten bouwen, bomen klimmen of in het gras voetballen.
  • Je hebt meer contact met elkaar omdat je toch altijd dicht bij elkaar in de buurt bent.

Over het algemeen vinden kinderen het dus helemaal geweldig om in een tiny house te wonen. In de praktijk zijn het eerder de ouders die zich bekneld voelen of zorgen maken over ruimte te kort. Kinderen zijn over het algemeen heel flexibel en optimistisch ingesteld.

Maar laten we eens kijken hoe dat er dan uitziet, met kinderen in een tiny house..

Op YouTube zijn echt tientallen andere voorbeelden te vinden van mensen die met kinderen in een tiny house wonen. Met de zoek term: “Tiny House Children” kom je een hele verzameling tegen!

Heel inspirerend om te zien hoe andere mensen dat doen. Er zijn zowel video’s te vinden van grote huishoudens met oudere kinderen als kleine gezinnen met jonge kinderen.

Door rustig op YouTube te filmpjes te bekijken kun je het beste een idee krijgen van hoe het is om in een tiny house te wonen met je gezin.

Maar ik heb ook nog een paar goede tips voor je voor als je echt voor plan bent om in een tiny house te gaan wonen met je kinderen.

Hier komen ze!

Tips om met je kinderen in een tiny house te wonen

Hoe kun je met meerdere personen en al hun persoonlijke bezittingen in een tiny house wonen? Hoe doen andere mensen dit met kinderen, waar laten ze al hun speelgoed? Hieronder heb ik een aantal tips neergezet die ik ben tegengekomen tijdens mijn onderzoek van hoe andere mensen dit doen:

Kwaliteit boven kwantiteit

Dit is sowieso een goed advies voor voor als je in een tiny house wilt gaan wonen. Maar het is nog belangrijker als je met je hele gezin in een tiny house wilt gaan wonen. Kies voor hogere kwaliteit of kleding die geschikt is voor meerdere weersomstandigheden. Dit bespaart kastruimte en keuzestress. 

Maandelijks ontspullen

Het vereist veel discipline om je tiny house niet helemaal vol te laten groeien met spullen. Een leuk tip om dit te voorkomen is het maandelijkse ontspul spel. Daag elkaar uit om 21 dingen te vinden om weg te gooien of te doneren. De spullen mogen zo groot of klein zijn als je zelf wilt. Zelfs een krijtje of een flessendop is voldoende, de enige regel is dat er 21 dingen weg moeten.

Alles een eigen plek

Een goede manier om je tiny house netjes te houden is om alles een vaste plek te geven. Klaar met spelen? Dan moet alles weer terug komen op de plek waar het lag. 

Laat de ruimte groter lijken

Lichte tinten, veel ramen en een hoog plafond geeft je tiny house een ruimtelijker gevoel.

Er zijn nog meer van dit soort tiny house inrichting trucs waarmee je jou tiny house groter kunt laten lijken dan dat die echt is. Dit is sowieso al belangrijk maar als je met je gezin in een tiny house woont is het nog belangrijker.

Je zit constant op elkaars lip en dit kan beknellend zijn, een ruim gevoel in je tiny house kan hierbij helpen.

Benut alle ruimte

Je hebt nou eenmaal ruimte nodig voor je spullen. In een tiny house zijn er vaak allerlei kleine hoekjes die je kunt gebruiken als extra opslag ruimte. Maak gebruik van alle ruimte.

Een ding erin, een ding eruit

Kinderen hebben vaak de neiging om spullen en speelgoed te verzamelen. Om te voorkomen dat je tiny house helemaal vol ligt met speelgoed kun je een regel opstellen van: Een ding erin, een ding eruit. Nieuw speelgoed of nieuwe schoenen prima.. maar wat gaat er dan weg?

Maak je niet te druk om rotzooi

Juist omdat je tiny house zo klein is, kan het al snel onoverzichtelijk druk en vol voelen. In de tijd dat je naar de WC gaat kunnen de kleintjes het hele tiny house al overhoop halen.

Het lijkt dan al snel een enorme rotzooi maar gelukkig is dit dankzij de kleine ruimte ook weer heel snel opgeruimd. Binnen 30 minuten heb je jouw huishouden alweer op orde.

Hoe vinden kinderen het om in een tiny house te wonen?

Met je gezin in een tiny house wonen? 1

Sommige ouders zijn bang dat hun kinderen het niet leuk of het lastig zullen vinden om in een tiny house te gaan wonen. Maar over het algemeen vinden kinderen het juist geweldig om in een tiny house te wonen! 

Hoe had jij het gevonden om in een tiny house te wonen toen je klein was? Ik zou het geweldig hebben gevonden, een groot avontuur! Misschien als je wat ouder wordt, is het wat minder leuk.

Maar als je wat jonger bent lijkt het me supergaaf! Alleen al de slaap loft in een tiny house is voor een kind bijna een boomhut.. Vaak wordt een tiny house ook geplaatst in een omgeving met meer natuur. Dus dan is er ook gelegenheid voor de kinderen om lekker buiten te rennen en spelen.

Ouders hebben vaak ook meer tijd en aandacht voor hun kinderen omdat ze lagere vaste lasten hebben.

Dit zorgt ervoor dat ze minder stress hebben en daardoor juist weer meer kunnen genieten van kostbare momenten met hun kinderen. Omdat je altijd bij elkaar in de buurt bent is er ook veel meer onderling contact tussen gezinsleden. 

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!