Tiny Houses Tiny house bouwen

Wat weegt een tiny house?

Benieuwd naar het gewicht van een tiny house? Hoe zwaar je tiny house kan zijn, hangt af van het soort trailer dat je gebruikt.

Verschillende aanhangwagens zijn ontworpen voor een verschillend maximumgewicht en zijn verschillend gemaakt afhankelijk van de aanhangwagen. 

Tijdens het rijden is er een maximum gewicht dat bestaat uit de trailer en de lading, dus in het geval van het tiny house moet je de trailer en het eigenlijke tiny house bij elkaar optellen.

Wanneer het tiny house geparkeerd staat, kan de trailer meer gewicht aannemen (hoeveel, moet je controleren) en kan deze zwaarder zijn dan het maximale gewicht. Alleen tijdens het rijden mag het tiny house niet onder het maximum gewicht komen.

Maximale gewicht van een tiny house

Aanhangwagen + tiny house bovenop = max. 3500kg

  • De aanhangwagen zelf weegt 750-800 kg (afhankelijk van het type constructie kan het gewicht van de aanhangwagen natuurlijk variëren)
  • Het werkelijke laadvermogen bovenop de aanhangwagen mag niet meer dan 2750 kg bedragen tijdens het rijden.

Een landbouw aanhanger heeft een veel groter laadvermogen.

De tiny houses waarover ik heb gehoord variëren van 4 tot bijna 10 ton in gewicht. Ik ken de regels niet en ik weet niet of ze allemaal zoveel gewicht kunnen hebben als ik wil of dat het van aanhangwagen tot aanhangwagen verschilt.

Hoe kun je een tiny house wegen?

Je kunt een tiny house wegen op een zogenaamde weegbrug. Het wordt in elk tweede dorp gevonden. Het is een weegschaal die in de grond wordt gezet waar je met je auto op kunt rijden.

Het is een goed idee om het tiny house op verschillende momenten tijdens het bouwproces op de weegschaal te plaatsen om ervoor te zorgen dat het gewicht niet volledig wordt overschreden. Uiterlijk voor/bij de eerste rit dient je het gewicht eenmalig te controleren.

Uiteindelijk is het belangrijk dat de trailer niet overbelast is en dat je geen problemen krijgt met de politie. Een tiny house op wielen valt ook nogal op, dus je kunt beter alles goed op orde hebben.

Tips voor gewichtsvermindering

Het belangrijkste: Houd de constructie (wanden + dak) zo licht mogelijk.

Dit betekent dat er voor de staanders en balken een zo klein mogelijk formaat moet worden gekozen. Voor mijn tiny house heb ik 60x80mm balken (59cm afstand), wat vrij zware balken zijn, voor kleinere balken zou het goed zijn. De professionele wagonbouwers nemen een lichter formaat, ongeveer 50x70mm (geen garantie, nooit gemeten), als compensatie staan de stands iets dichter bij elkaar en hebben ze meer stands dan mijn tiny house. Ik weet de afstand niet precies, het moet ongeveer 45 cm (?) zijn. Voordat je je tiny house plant, vraagt je een professionele autobouwer om je te vertellen welke grootte en afstand hij aanbeveelt.

Kies gevelbekleding die zo licht mogelijk is.

Gevelplaten met een dikte van meer dan 20 mm is niet nodig, in het beste geval kunt je zelfs dunnere platen gebruiken.

Lichtst mogelijke wandbekleding binnenin.

Meer dan 12 mm dikte is niet nodig. Als je de binnenbekleding (bijv. OSB of multiplex) tegelijkertijd als dampscherm wilt gebruiken, kunt je beter 15 mm gebruiken. Als je toch een dampschermfolie legt, is 12 mm voldoende voor de stabiliteit.

Kies voor zo licht mogelijke isolatiematerialen.

De lichtste isolatiematerialen zijn meestal de minder ecologische materialen. Hennep-isolatie is nog redelijk licht en goed voor het milieu.

Gebruik zo weinig mogelijk en kleinere ramen.

Glas is zwaarder dan hout + isolatie. Ramen zijn vrij zwaar, dus je kunt geld besparen. De enorme raamfronten uit de Youtube video’s zijn dus mooi, maar eerlijk gezegd niet geschikt voor een verhuizing.

Kies geen grote kachel.

Een kleine kachel die in de kamer past is voldoende. Als je kiest voor een zware kachel, moet het veilig zijn om deze uit het tiny house te halen voor transport.

Gebruik lichte meubels.

Steigers met lichte multiplex panelen als fronten in plaats van zware IKEA meubelen uit spaanplaat. Meubels kunnen ook worden gesloten met mooie gordijnen in plaats van houten deuren. Voor lichtere tiny houses onder de 3500 kg is de inrichting van veel huiselijke Youtube tiny houses onmogelijk te realiseren, daar moet je je bewust van zijn.

Gebruik mobiel meubilair.

Aangezien het tiny house slechts minder dan 3500 kg hoeft te wegen voor transport, kunt je het meubilair mobiel bouwen, uit het tiny house halen voor transport en het apart in bedwang houden. Bijv. afneembare tafel, verschuifbaar keukenblok, afschroefbare plank, …

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

  • Super informatief, het gewicht is niet het eerste waar je over nadenkt als je een tiny house wilt bouwen. Maar blijkbaar dus zeker wel belangrijk om in de gaten te houden al tijdens de bouw..

Plaats een leuke reactie!