Tiny house bouwen

Een tiny house bouwen met gerecyclede materialen

tiny-house-gerecyclede-bouwmaterialen
Geschreven door Koen Duindam

Heb je plannen om een tiny house te bouwen en wil je de echte tiny house spirit omarmen? Wat is er nog duurzamer dan een tiny house? Een tiny house gemaakt van gerecyclede materialen!

In dit artikel ontdek je per onderdeel welke gerecyclede materialen je het beste kunt gebruiken. Laten we beginnen met de basis! 

Onderstel

Een oude aanhanger, boot trailer of caravan kan een goede basis voor het onderstel van je tiny house zijn. Ze zijn stevig en kunnen worden aangepast. 

Meestal zijn ze voorzien van wielen, wat je tiny house verplaatsbaar maakt. Je kan deze onderstellen vinden op Marktplaats, boten of caravan verkoop sites.

Constructie

Gerecycled hout is een populaire keuze voor de constructie van tiny houses. Het kan afkomstig zijn van oude meubels, pallets, kratten of vaten. Hout is veelzijdig en hernieuwbaar en zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling. 

Hout kan ook worden gevonden bij lokale houtzagerijen, bouwplaatsen met sloopwerkzaamheden en kringloopwinkels. Let wel even op de kwaliteit en integriteit van het hout, en zorg ervoor dat je het behandelt tegen vocht en ongedierte als dat nodig is.

Gerecycled staal

Gerecycled staal is niet alleen sterk en duurzaam, maar kan ook worden gebruikt voor het frame van je tiny house. Je kunt staal van oude bouwmaterialen of andere metalen constructies herbruiken. Check eens bij lokale schroothandelaars en sloopbedrijven om gerecycled staal te vinden.

Bij het gebruik van gerecyclede materialen moet je soms een beetje extra aandacht besteden aan de structurele integriteit de materialen. Samenwerken en advies vragen aan lokale timmermannen en metaalbewerkers, is de beste manier om zeker te weten dat het materiaal nog goed genoeg is.

Ramen en deuren

Marktplaats en kringloopwinkels zijn een goudmijn voor oude ramen en deuren. Ze kunnen eenvoudig worden aangepast en geïntegreerd in je tiny house voor een unieke en persoonlijke touch. 

Isolatie

Het gebruik van gerecycled papier en karton als isolatiemateriaal is een creatieve en duurzame oplossing voor tiny houses. Oude kranten, tijdschriften en kartonnen verpakkingen kunnen worden verwerkt tot cellulose-isolatie. 

Dit materiaal biedt zowel thermische als akoestische isolatie en is bovendien milieuvriendelijk. Daarnaast is cellulose-isolatie eenvoudig aan te brengen, waardoor het een populaire keuze is voor doe-het-zelf projecten.

Metisse

Metisse is een innovatief isolatiemateriaal gemaakt van gerecyclede kleding, zoals oude spijkerbroeken en ander katoenafval. Dit duurzame materiaal is niet alleen warm en comfortabel, maar ook milieuvriendelijk. 

Metisse is verkrijgbaar in rollen en panelen, en kan gemakkelijk op maat gesneden worden voor gebruik in tiny houses. Bovendien is het materiaal ademend en brandveilig, waardoor het bijdraagt aan een veilige en comfortabele leefomgeving.

Dakbedekking

Hoewel het dak een gevoelig onderdeel is in verband met lekkage, kan gerecycled metaal een geschikte keuze zijn, mits goed behandeld en geïnstalleerd. 

Metaal is sterk en duurzaam en heeft een lange levensduur. Oude metalen platen en panelen kunnen worden gevonden bij sloopbedrijven, bouwplaatsen of schroothandelaars.

Gerecyclede dakpannen

Oude dakpannen kunnen ook worden hergebruikt voor je tiny house. Ze zijn weerbestendig en bieden een goede bescherming tegen de elementen. Dakpannen zijn te vinden bij bouwplaatsen met sloopwerkzaamheden, kringloopwinkels of via advertenties op Marktplaats.

Vloer

Gerecycled hout en laminaat zijn populaire keuzes voor de vloer van een tiny house. Ze geven je huisje een warme en natuurlijke uitstraling en kunnen worden gevonden bij kringloopwinkels, bouwplaatsen met sloopwerkzaamheden of zelfs bij vrienden en familie die oude vloeren vervangen.

Gerecycled tapijt en vinyl

Oude tapijten en vinyl kunnen worden hergebruikt voor de vloer van je tiny house. Ze bieden comfort en isolatie, en zijn beschikbaar in diverse kleuren en patronen. Kringloopwinkels en Marktplaats kunnen een bron zijn voor het vinden van gerecycled tapijt en vinyl.

Interieur

Geef je tiny house karakter en sfeer door het gebruik van gerecycled meubilair. Oude tafels, stoelen, kasten en banken kunnen worden opgeknapt en aangepast aan de ruimte en stijl van je tiny house. Marktplaats, kringloopwinkels en familieleden kunnen een bron zijn voor het vinden van geschikt meubilair.

Gerecyclede decoratie

Gebruik oude schilderijen, fotolijstjes, vazen en andere decoratieve voorwerpen om je tiny house een persoonlijke touch te geven.

Gerecyclede decoratie is uniek en vertelt een verhaal. Wat weer bijdraagt aan de charme en sfeer van je huisje. Ook hiervoor kun je terecht bij kringloopwinkels, Marktplaats of rommelmarkten.

Gerecyclede materialen voor je tiny house tuin

Naast het bouwen van je tiny house met gerecyclede materialen, kun je ook je buitenruimte op een milieuvriendelijke manier inrichten. Hier zijn enkele ideeën voor het gebruik van gerecyclede materialen in je tiny house tuin:

Gerecycled Tuindecoratie

Gerecyclede materialen zoals oud hout, metalen objecten en glazen flessen kunnen worden omgevormd tot unieke tuindecoraties.

Bouw bijvoorbeeld oude houten pallets verticale plantenbakken van of maak een kleurrijke windgong met gerecyclede flessen en blikjes. Je kunt ook oude fietswielen, gereedschap of andere metalen voorwerpen hergebruiken als tuinkunst of als steunen voor klimplanten.

Gerecycled Moestuin

Voor het aanleggen van een moestuin kun je gerecyclede materialen gebruiken voor de bedden en randen. Denk aan oude bakstenen, betonnen blokken of houten planken om verhoogde bedden te bouwen.

Zelfs oude banden kunnen worden gebruikt als moestuinbakken; zorg er wel voor dat je ze goed schoonmaakt en controleert op mogelijke verontreinigingen.

Gerecycled Kippenhok

Bij het bouwen van een kippenhok kun je hergebruikt hout, zoals pallets of oude planken, gebruiken voor de constructie. Oude ramen en deuren kunnen worden geïntegreerd als ventilatieopeningen of toegangspunten voor de kippen.

Gerecyclede gaas of kippengaas is nuttig voor het omheinen van de kippenren en het beschermen van je kippen tegen roofdieren.

Gerecyclede Compostbak

Gerecyclede materialen zijn ook ideaal voor het maken van een compostbak. Gebruik oude houten pallets om een eenvoudige compostbak met drie compartimenten te bouwen, of transformeer een oude vuilnisbak in een compostbak door ventilatiegaten toe te voegen en de bodem te verwijderen.

Door gerecyclede materialen te gebruiken voor je tiny house tuin, creëer je niet alleen een milieuvriendelijke en duurzame buitenruimte, maar geef je ook een unieke en persoonlijke touch aan je tuin.

Heb je nog tips? Schrijf dan een reactie!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!