Tiny Houses

Hoe financier ik een Tiny House?

Als het jouw droom is om in een Tiny House te gaan leven, dan is het eerste obstakel waar je over valt waarschijnlijk de financiering. Dromen over hoe het er uit zal zien en hoe je de weinige plek die je zult hebben kan optimaliseren is allemaal goed en wel, maar hoe zit het dan met de praktische kant van zaken?

Hoewel een tiny house goedkoper kan zijn dan een gewoon huis, is dat niet automatisch altijd het geval. Over het algemeen worden de kosten van een tiny house tussen de 1000 en 100.000 euro geschat.

Natuurlijk is één van de belangrijkste vragen bij het plannen van je financiering van je tiny house of je het zelf gaat bouwen of je een (bijna) afgewerkt model koopt. Een bijkomende vraag dan nog is of je een vaststaand huisje koopt (dat dus verankerd is aan de grond) of een verplaatsbaar model.

Zelf bouwen of afgewerkt model kopen?

Als je ervoor kiest om je tiny house zelf te bouwen, heb je nog verschillende opties hoe je hieraan kan beginnen en deze keuzes hebben natuurlijk een invloed op hoe je je tiny house moet financieren.

Tweedehands materialen

Zo zijn er mensen die enorm hun kosten proberen te drukken door te werken met materialen die ze goedkoop kunnen overkopen van anderen of zelfs vinden en gratis gebruiken. Je kan bijvoorbeeld houten paletten, ramen en deuren vrij gemakkelijk tweedehands vinden. Deze kan je vinden op websites zoals gebruiktebouwmaterialen.com of op marktplaats.nl.

Zeker op Marktplaats, Facebook Marketplace en bepaalde Facebook groepen kom je wel eens waardevolle bouwmaterialen helemaal gratis tegen omdat mensen er van af willen. Hiervoor kan je makkelijk sparen aangezien dit vaak kleinere aankopen zijn en je dus geen grote sommen in één keer moet betalen. Er zijn mensen die zo zelfs al een tiny house hebben gebouwd voor 1000 euro dus het kan zelfs dat je je volledige financiering al gewoon op je spaarrekening hebt staan!

Bouwpakket

Er zijn bedrijven die zelfs volledige bouwpakketten voor je tiny house leveren. Zo is er een bedrijf genaamd Mill Home dat een model verkoopt dat ‘Nomad’ heet: dit is een tiny house gemaakt van lichtgewicht sandwichpanelen op wielen. Het is dus een verplaatsbaar model dat je zelf kunt samenstellen. Je kunt zelfs nog de indeling bepalen zodat het perfect bij jouw levensstijl past.

Verder verkopen zijn ook volledige afgewerkte tiny houses voor één of twee personen en zelfs voor families. Omdat deze allen energieneutraal ontworpen zijn en zonnepanelen op het dak hebben kun je er zeer zuinig in wonen. De exacte prijs hangt sterk af van jouw persoonlijke keuzes over hoe je jouw tiny house wilt personaliseren. Hier kan je meer vinden over de huisjes van Mill Home: https://www.millhome.nl

Het voordeel van deze methode is dat er de mogelijkheid is om een hypotheek te nemen. Zo zijn er bouwpakketten (zoals die van Mill Home) die als ontroerend goed worden gezien en het is dus mogelijk om hiervoor een hypotheek af te sluiten. Rabobank biedt een ‘groenhypotheek’ aan voor duurzame en milieuvriendelijke nieuwbouwwoningen. De voordelen daarvan zijn dat je een korting krijgt op je hypotheekrente bij 10 jaar vaste rente en dat je netto maandlasten in het begin het laagst zijn.

Ook als je een eerder gebouwd en geplaatst tiny house koopt of een uitgebreidere versie van een tiny house wil bouwen zijn er mogelijkheden om je droom te financieren. Zo kan je nog opteren voor een persoonlijke lening, een ander soort hypotheek, doorlopend krediet of meer creatieve alternatieven.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening wordt vaak aangeraden voor de bouw van een tiny house omdat er veel opties zijn om het zo flexibel of vast als jouw past te maken en omdat er veel minder voorwaarden aan vasthangen dan bijvoorbeeld bij een hypotheek. Het principe van een persoonlijke lening is dat je een vast bedrag leent en dit uitbetaald in vaste termijnen tegen rente. Dit kan via twee kanalen:

Persoonlijke lening bij een bank

Een persoonlijke lening bij een bank zou de meest rechttoe rechtaan manier zijn om geld te lenen. Een nadeel hiervan is echter dat een persoonlijke lening bij een bank vaak vrij hoge rentes kan hebben. Voor je beslist weeg je dus best af exact hoeveel geld je zult nodig hebben en vergelijk je alle opties om de beste rente en leentermijnen te vinden. Op deze website kun je makkelijk leningen vergelijken die beschikbaar zijn voor tiny houses: https://www.rente.nl/lenen/leendoel/tiny-house-financieren  

Persoonlijk lening bij vrienden of familie (met leencontract)

Als er vrienden of familie zijn die graag je een handje willen helpen met de financiering dan is een persoonlijke lening bij hen een goede optie. Dit wordt vaak toegepast voor tiny houses omdat het voor zowel jou als je familie of persoonlijk netwerk mooie voordelen oplevert.

Hierbij beslis je dus samen met het familielid of de persoon die je geld zal lenen de details af, dat wil zeggen leentermijn, bedrag en rente en dan wordt dit vastgelegd in een officieel leencontract zodat er geen discussie kan ontstaan over wat er exact besloten was. Dit is voordelig voor vrienden en familie die willen uitlenen aangezien hier gemiddeld een hogere rente opzit dan op een hypotheek en ze hier dus nog wel een centje aan kunnen verdienen. De rente per jaar als je leent bij een familielid is bijvoorbeeld ongeveer 3-6%. Voor jou zou het voordelig zijn omdat het een kleinere som is en je het dus veel sneller kan afbetalen. Zo ben je al vrij snel volledig schuldvrij en de complete eigenaar van je tiny house!

Er moet hierbij wel vermeld worden dat het familielid verplicht is om rente te vragen, anders wordt het bedrag namelijk beschouwd als een schenking waarop je schenkingsbelasting moet betalen.

Hypotheek voor een tiny house

De meest gangbare methode om je tiny house te financieren is natuurlijk een hypotheek. De rente op een hypotheek ligt heel wat lager dan op een lening dus dit zou de voordeligste methode zijn. Dit is echter de gewoonte voor normale huizen, dus hoe zit het met tiny houses?

Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor je tiny house, maar er komen veel verschillende factoren bij kijken en het is niet altijd even makkelijk. Om een hypotheek te kunnen afsluiten kan het namelijk geen verplaatsbaar tiny house zijn en moet de grond waarop het tiny house staat ook van jou zijn. Daarbij moet je nog een omgevingsvergunning hebben, het huis moet van stenen zijn gemaakt en je moet je kunnen inschrijven in het BRP op dat adres.

Naarmate de vraag naar tiny houses stijgt, zullen er natuurlijk ook steeds meer hypotheken speciaal voor tiny houses ingericht worden. In Leeuwarden, Hardegarijp en Wouw zijn ze begonnen met speciale hypotheken te verstrekken voor tiny houses bij de banken ING en Rabobank. Er worden dus nog constante vernieuwingen gedaan op financieel vlak aangezien de banken zich voorbereiden op een hogere vraag naar financieringen van tiny houses.

Sparen

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar sparen is zeker een mogelijkheid voor de financiering. Zeker als je voor één van de goedkopere methodes gaat kun je op korte termijn al een groot deel van je nodige financiering bij elkaar sparen. Zo kun je ook vrij vroeg al de basis van je tiny house bouwen zodat het leefbaar is en dan na meer sparen een tijd later nog aanpassingen doen (voor als je bijvoorbeeld een zelfvoorzienend tiny house wil hebben: materialen hiervoor zijn heel wat duurder dus je zou eventueel later nog het goedkoop materiaal kunnen vervangen hierdoor). Er zijn al heel wat mensen in geslaagd hun tiny house te financieren met spaargeld en een vrij lage persoonlijke lening, wat een heel voordelige methode is omdat je na het bouwen of kopen van het huisje al snel kostenvrij bent en dan bespaar je heel wat geld per maand (aangezien leven in een tiny house zo voordelig is ten opzichte van een gewoon huis).

Doorlopend krediet

Dit is een goede optie voor als je nog niet kan inschatten hoeveel je huisje zal kosten en voor als je nog aanpassingen wil kunnen doen tijdens de bouw. Met doorlopend krediet kun je namelijk geld opnemen en aflossen met een bepaalde maandelijkse limiet. Je betaalt dan enkel rente op het deel dat je hebt opgenomen. Dit vereist natuurlijk wel een flinke portie disclipline en goede organisatie qua financiën, aangezien de bedragen die je kan lenen en moet terugbetalen constant in flux zijn, en de rente dus ook. Zo zijn er al mensen geweest die zich in schulden werken door slechte organisatie en ze dus over hun limiet gaan.

Je moet ook zeker afwegen of het totaalbedrag dat je gaat lenen niet beter uitkomt met een persoonlijke lening. Zelfs al weet je nog niet goed hoeveel je huisje zal inschatten, je hebt best toch altijd wel een ruwe schatting van de kosten. Zo komt een groter bedrag over een langere termijn waarschijnlijk goedkoper uit met een persoonlijke lening aangezien daar geen variabele rente op is.

Alternatieven

Als je nergens anders geld kan lenen voor je tiny house, dan kun je altijd nog een poging doen om je financiering via creatievere opties te bereiken.

Zo is er de optie om om donaties te vragen via GoFundMe als je een sterk verhaal hebt dat mensen aantrekt die willen helpen, of een innovatief idee waar mensen aan willen meewerken. De kans dat je hiermee je volledige financiering bij elkaar kan krijgen is klein, maar alle beetjes helpen. Het principe van GoFundMe is dat je een campagne start en mensen kunnen geld doneren. Vanaf dat je je doel bereikt hebt, kun je effectief het geld ontvangen, dus je moet wel een sterke campagne uitbouwen om je doel te kunnen bereiken. Dit werkt vooral voor mensen die hun verhaal online delen en een groot aantal volgers al hebben, of voor mensen die een zeer innovatieve manier hebben om hun tiny house te bouwen (een ontwerp waar niemand anders al aan gedacht heeft dus) omdat mensen dan benieuwd zijn naar het eindresultaat.

Een gelijkaardige optie is crowdfunding. Hierbij moet je ook een sterke campagne uitwerken en krijg je het geld pas als je je doel bereikt hebt, maar het verschil is dat je bij crowdfunding een tegenprestatie moet aanbieden. Zo zijn mensen dus meer geneigd om geld te doneren, omdat ze deze tegenprestatie aantrekkelijk vinden. Tegenprestaties kunnen vanalles zijn van een weekendje weg, een rondleiding en uitleg van je tiny house of elke andere interessante beloning die je maar kan bedenken. Denk daarbij vooral aan unieke en interessante ervaringen die jij kan aanbieden met jouw specifieke kennis of mogelijkheden.

Tenslotte kun je er ook nog voor kiezen je spaargeld (en andere financieringsmogelijkheden) aan te vullen door extra geld te verdienen. Aangezien je bijvoorbeeld kleiner gaat wonen, kun je al heel wat van je bezittingen verkopen voor wat extra geld als je in een gewoon ruitjeshuis woont. Verder kun je ook je interesse voor tiny houses en duurzaam leven omzetten in het delen van je ervaringen online met een blog of youtube-kanaal en daar kan je via verschillende manieren ook wat geld mee verdienen.

Conclusie

Of je nu zelf je tiny house bouwt of ervoor kiest om een kant-en-klaar tiny house te kopen, er zijn heel wat mogelijkheden om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen. Een persoonlijke lening wordt doorgaans gezien als de meest simpele en voordelige manier om je tiny house te financieren, maar een creatieve aanpak (met bijvoorbeeld een combinatie van financieringsopties) komt jouw persoonlijke benodigdheden waarschijnlijk het best uit. In ieder geval is het zeker mogelijk om met elk startkapitaal en eender welke omstandigheden een manier te vinden om jouw droom te financieren. Een tiny house is een minder gebruikelijke manier van leven dus je zult niet de gewoonlijke stappen doorlopen als anderen die een huis kopen, maar die ‘afwijkende’ manier van leven kan je zoveel meer vrijheid, inspiratie en welzijn opleveren dat de zoektocht naar de beste financiering het meer dan waard is. Meer nog, het is deel van het avontuur!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!