Tiny Houses

Tiny House Eemnes: een experiment voor starters

Tiny House Eemnes: een experiment voor starters 1
Geschreven door Koen Duindam

Heb je gehoord van de nieuwe locatie voor tiny houses in Eemnes, aan de Barbeelstraat? Daar zijn acht duurzame en minimalistische huisjes geplaatst, die verhuurd worden aan Eemnesser jongeren. Het is een van de eerste projecten in Nederland waar tiny houses als tijdelijke woonoplossing worden ingezet.

Hoe ziet de locatie in Eemnes eruit?

De locatie aan de Barbeelstraat in Eemnes is een initiatief van de gemeente Eemnes en woningcorporatie De Alliantie. Zij willen zo experimenteren met deze nieuwe woonvorm en tegelijkertijd de starters op de woningmarkt helpen. Er zijn acht tiny houses geplaatst, die verhuurd worden aan Eemnesser jongeren tussen de 23 en 30 jaar oud.

De tiny houses zijn prefab woningen van ongeveer 30 vierkante meter, die duurzaam zijn gebouwd en weinig energie verbruiken. Ze hebben een keuken, een badkamer, een slaapvide en een woonkamer. Ze hebben ook een eigen terras en een berging.

De huurprijs van de tiny houses is € 425 per maand, exclusief servicekosten en energiekosten. De huurtoeslag is afhankelijk van het inkomen van de huurder.

De locatie aan de Barbeelstraat is een tijdelijke locatie voor maximaal vijf jaar. Daarna moeten de tiny houses verplaatst worden naar een andere plek. De gemeente Eemnes wil zo ruimte maken voor andere doeleinden.

Hoe was het inschrijfproces?

De inschrijving voor de tiny houses is al gesloten op 14 februari 2023. Er waren meer dan 378 aanmeldingen voor acht huisjes, dus er was veel belangstelling voor dit project. Om in aanmerking te komen voor een tiny house moest je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Je moest tussen de 23 en 30 jaar oud zijn
  • Je moest minimaal twee jaar aaneengesloten in Eemnes wonen
  • Je mocht geen kinderen of huisdieren hebben
  • Je moest een inkomen tussen € 23.725 en € 40.024 per jaar hebben

Er is geloot onder de inschrijvers om te bepalen wie er in aanmerking kwamen voor een tiny house.

Wanneer kunnen de bewoners erin?

De verwachte opleverdatum van de tiny houses is april 2023. Dan kunnen de nieuwe bewoners hun intrek nemen in hun kleine maar fijne huisje.

Supergaaf dat de gemeente Eemnes en De Alliantie deze nieuwe woonvormen aan het uitproberen zijn en daarbij ook nog eens jonge starters op de woningmarkt helpen. Het zou fantastisch zijn als andere gemeenten in Nederland dit voorbeeld volgen en ook gaan experimenteren met duurzame en betaalbare huisvesting.

Bekijk voor een impressie deze pdf:
https://www.de-alliantie.nl/media/6248/amersfoort_barbeelstraat-eemnes.pdf

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!