Tiny house bouwen

Tiny House Bouwpakket

tiny-house-bouwpakket-800px
Geschreven door Koen Duindam
tiny-house-bouwpakket-in-tuin

Zo laat je met tiny houses niet enkel een kleinere ecologische voetafdruk achter door minder verbruik, het bouwen van de huisjes zelf gebeurt vaak ook op een duurzame manier.

De populariteit van tiny houses stijgt steeds meer nu dat een meer duurzame manier van leven niet alleen beter en vaak goedkoper is, maar ook nodig voor het voortbestaan van onze planeet.

Bouwen op een duurzame manier is echter zeker niet simpel. Voor mensen die graag hun huisje zelf willen bouwen maar niet goed weten waar ze moeten beginnen of hoe ze moeten uitzoeken wat er al dan niet kan en mag, zijn er gelukkig bouwpakketten voor tiny houses.  

Tiny House Bouwpakketten in Nederland

In Nederland zijn er verschillende fabrikanten van tiny houses die volledige afgewerkte huisjes leveren, maar er zijn momenteel ook twee modellen op de markt die je zelf kan bouwen. Ze worden dus geleverd als een bouwpakket met instructies.

Mindful Homes heeft een bouwpakket genaamd Fri:dom. Je kunt ze volledig zelf afwerken, of gewoon kiezen hoe het uiteindelijke ontwerp er uit moet zien en voor de rest de instructies volgen.

Wanneer het gaat over de bouwpakketten zelf zijn deze ook in te delen in twee grote categorieën. Afhankelijk van wat je nodig hebt in jouw huisje, wat jouw levensstijl is en hoe je het zelf wil inrichten heb je verschillende opties: van verplaatsbare tot verankerde huisjes, van slaapplek voor 2 tot 4 mensen, en van één verdieping tot twee.

Verplaatsbaar

tiny-house-bouwpakket-800px

Voor de avonturiers binnen de tiny house community die een tiny house op wielen willen is er een verplaatsbaar model dat je achter een auto kan koppelen waarmee zo de wijde wereld in kan trekken.

Het bedrijf MillHome heeft het model ‘Tiny Nomad’ zo ontwerpen dat je niet onderdoet aan comfort of duurzaamheid, maar dat je dus wel nog kunt vertrekken eender wanneer.

Het huisje is gemaakt van lichtgewicht sandwichpanelen en het concept werkt zo dat je het ontwerp eerst uitwerkt samen met MillHome zodat de ramen en deuren (en andere afmetingen) zeker structureel kloppen.

Verder wordt het geleverd en kun je er volledig zelf mee aan de slag! Ook de indeling is volledig aan jou toe.

Verankerd

Maar ook zij die liever vast op één plek zitten en geen nood hebben aan wielen onder hun huisje hebben een goede optie. Mindful Homes heeft een model genaamd Fri:dom dat speciaal ontworpen is om de nood aan tiny houses op te vullen.

Omdat het een simpel ontwerp is, is dit ook één van de goedkopere opties. Een ander voordeel is dat de fundering per vierkante meter wordt verkocht, dus het is heel makkelijk om exact de grootte te bepalen die jij wil voor jouw huisje.

Het Fri:dom bouwpakket bestaat uit twee delen die apart worden opgebouwd op korte tijd. Deel 1 is voornamelijk de fundering: dit komt neer op een houten skelet met constructieve beplating waarvan je de grootte zelf kan kiezen.

Hierbij komen er ook 2 dagen bouwbegeleiding aangezien dit het meest ingewikkelde deel is met de damp-open folie als isolatiemateriaal en verbindingsmaterialen die juist moeten geïnstalleerd worden om je huisje leefbaar te maken. Dit deel kost tussen de 725 en 900 euro per vierkante meter.

Deel 2 is de afwerking van het huisje en is voornamelijk de binnenisolatie en de gevelafwerking. Dit kan je volledig zelf kiezen. De prijs hiervan wordt dus pas bepaald na een adviesgesprek nadat je deel 1 hebt ontworpen en de grootte van je huisje vaststaat.

Dit model wordt gebouwd met de meeste simpele en goedkope materialen, maar je kunt zelf nog veel specificaties toevoegen. Zo kun je ervoor kiezen om meer ecologische bouwmaterialen te gebruiken en kun je nog functies installeren zoals zonnepanelen en een regenwatersysteem om je huisje zo zelfvoorzienend mogelijk te maken.

Een groot voordeel is dat dit model voldoet aan het bouwbesluit, wat betekent dat het wordt erkend als een officieel bouwproject en dus mag gebouwd worden op grond bestemd voor een huis (mits omgevingsvergunning).

Fri:dom is beschikbaar vanaf 20.300,00 euro (voor deel 1 van 28m2). Meer informatie over Fri:dom vind je hier: https://mindful-homes.com/

Kant-en-klaar

Als je niet zo handig bent ingesteld maar wel graag een nieuwbouw tiny house wil zonder grote aannemerskosten heb je nog steeds enorm veel opties.

Zo zijn er talloze bedrijven die modulaire huisjes bouwen die ook door hen geleverd en geplaatst kunnen worden.

Zo heeft MillHome naast het verplaatsbare model ook de Tiny Home Duo, Loft en Family.

Dit zijn respectievelijk tiny houses voor 2 personen, 2 met meer opslagruimte en 3 tot 4 personen die door MillHome volledig afgewerkt worden voor ze met een vrachtwagen getransporteerd worden naar de plek die jij wil.

Ze bestaan net zoals hun verplaatsbaar bouwpakket uit lichtgewicht sandwichpanelen maar zijn iets ruimer en steviger aangezien ze niet verplaatsbaar moeten zijn.

Het bedrijf Vivax maakt dan weer modellen die je niet volledig alleen kunt bouwen, maar je kunt er wel aan meewerken.

Deze huisjes zijn dus geen bouwpakketten, maar het is wel nieuwbouw en kan op korte tijd gebouwd worden. Vaak kun je het ontwerp ook nog zelf aanpassen naar jouw behoeftes en zo het perfecte huisje laten bouwen.

Sommige modellen, zoals Heijmans ONE van Heijmans, kunnen zelfs daarna nog opnieuw verplaatst worden met een vrachtwagen. Het staat dus niet op wielen maar is technisch gezien wel verplaatsbaar.

Een overzicht van creatieve en energieneutrale, duurzame modellen die al bestaan kan je hier vinden: https://www.nudge.nl/blog/2016/11/08/tiny-houses-een-overzicht-van-bouwers/ .

Sommigen hiervan zijn al beschikbaar in Nederland en er komen elk jaar nieuwe, inventieve opties bij. Deze worden vaak getoond op de Bouwexpo in onder andere Almere en Eindhoven.

Conclusie

De mogelijkheden bij het ontwerpen en bouwen van je eigen tiny house zijn zo goed als eindeloos. Omdat dit ook nog een groeiende markt is, worden er elk jaar veel innovatieve functies en ontwerpen toegevoegd aan de bestaande modellen voor tiny houses en het is bijzonder interessant om de nieuwste ontwikkelingen te blijven volgen.

Zo is er enkele jaren geleden zelfs een bedrijf genaamd Wikkelhouse in geslaagd een duurzaam model voor een tiny house uit karton uit te werken.

Hoewel het aanbod aan bouwpakketten nog vrij klein is momenteel, zijn er wel al enkele opties als je graag jouw huisje zelf in elkaar wil steken als een Ikea meubelpakket. Daarbij willen mensen binnen de tiny house community ook elkaar oprecht met plezier helpen.

Zo hebben Noortje en Jan-Willem na het bouwen van hun eigen tiny house de Tiny House Academy opgericht, waar je workshops en volledige cursussen kan nemen over het ontwerpen en bouwen van je eigen huisje.

Het is dus zeker de moeite om bij hen een kijkje te nemen als je meer info wil, maar ook de rest van de tiny house community zit vol met behulpzame bloggers en youtubers die je met plezier vooruit helpen!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

  • Hallo koen, ik hou van je blog, het is heel goed gedaan en je legt alles op een eenvoudige manier uit … Ik blijf je berichten lezen en ik word nooit moe van het lezen … bedankt …

Plaats een leuke reactie!