Tiny Houses

Tiny House Bed

Geen enkel deel van in een tiny house wonen is precies hetzelfde als het wonen in een gewoon huis, een groot verschil is de indeling van je slaapkamer. Of je nu voor een verhoogde slaapzolder of een doe-het-zelf-bed kiest of voor iets anders, elk tiny house kan zijn eigen unieke slaapoplossing bouwen.

Hoe slaap je in een kleine ruimte?

Het kan even wennen zijn om in een kleine ruimte te slapen. Ten eerste gaat het in tegen alles wat de moderne wereld zegt dat juist is, omdat vele artsen en gespecialiseerde dokters een grotere ruimte aanbevelen om te slapen dan de gemiddelde slaapkamer van een tiny house.

Volgens dokters moet je slaapkamer op z’n minst 21 vierkante meter groot zijn, een vloeroppervlak dat niet te vinden is in een tiny house. Sommige deskundigen raden ook aan om je bed tegen een muur te plaatsen dat niet tot aan het plafond komt, zodat de slaapkamer wordt gescheiden van een eventuele opslagruimte in je loft.

Voor de beste slaap, raden experts een kingsize matras aan, zeker voor koppels, aangezien een queensize matras meestal te klein is voor 2 personen om echt comfortabel te kunnen liggen. En tot slot moet je bed zo ver mogelijk van de muur geplaatst zijn voor een perfecte “feng shui”, zodat je je eigen ruimte hebt terwijl je zicht hebt op de ingang. Deze twee punten zijn allebei niet mogelijk in tiny houses.

Hoe kan je je dan precies aanpassen aan het slapen in een kleine ruimte? Naast het gewoon worden, is het belangrijk dat je een bed hebt waar je je het meest thuis voelt. Terwijl sommige tiny house eigenaars de neiging hebben een matras in hun loft te leggen en daar te stoppen, proberen andere tiny house eigenaars innovatiever te werk te gaan met hun bed opties.

Wat is het beste bed voor een kleine kamer?

Er is niet echt een “beste bed” voor een kleine kamer en een kleine ruimte. Net als elk ander deel van een tiny house, zal het beste bed voor jouw tiny house afhankelijk zijn van een aantal dingen, voornamelijk je stijl, smaak en ontwerp. Er zijn een paar vragen die je jezelf moet stellen wanneer je nadenkt over je bed ontwerp voor je tiny house, zoals:

  • Is mijn tiny house al gebouwd? Als je tiny house al gebouwd is, dan kan je minder creatief en flexibel zijn om je bed te plaatsen, tenzij je ervoor openstaat om een meubelstuk, muur, of ander object voor je bed te verbouwen.
  • Wil ik rusten in een loft? Terwijl de meeste tiny houses een mooie verhoogde slaapzolder hebben, zijn er mensen die liever op de hoofdverdieping van het tiny house slapen. (Misschien ben je een oudere eigenaar die niet elke avond een trap of ladder op wil klimmen om naar bed te gaan, of misschien verkies je gewoon om lager te slapen.)
  • Hoeveel verhoging vind ik oké voor mijn bed? Er zijn ongelooflijk veel creatieve slaapoplossingen die de tiny house levensstijl van vouwen, buigen, demonteren en verdwijnen in de muren volgen. Maar creatieve oplossingen betekenen ook dat je je bed moet opstellen en dat je elke avond voor je dutje dingen moet verplaatsen. Is dat iets dat je elke avond wil doen, of houd je het liever simpel?
  • Slaap ik alleen of met een partner? En natuurlijk, de meest belangrijke vraag: hoe veel mensen zullen er in je bed slapen? Is het enkel voor jou, of ook een partner die je elke nacht gezelschap houdt? Alleen slapen geeft je meer flexibiliteit met welke bed optie je ook kiest, aangezien je minder plaats nodig hebt.

10 creatieve bed oplossingen voor tiny houses

Bureau-bed-combinaties

Als je echt op zoek bent naar creativiteit en het maximaliseren van de ruimte en vindingrijkheid van je meubels, dan is de omvormbare bureau-bed combinatie onverslaanbaar. Het kan moeilijk zijn om ze te vinden op de markt maar je kan er ook zelf een bouwen als je goed bent in doe-het-zelf houtbewerking.

Bekijk de omvormbare bureau-bed combinatie van Woodworkers Journal:

Deze opstelling zou geweldig werken in een tiny house voor één persoon, of als je slaapplaats nodig hebt voor een tweede of derde persoon buiten je slaaploft. Wat ze onderscheidt van de uittrekbare bank is dat ze een verhoogd slaapplatform bieden, en dat ze kunnen worden omgebouwd tot bureau (in plaats van enkel een bank) om te werken wanneer nodig.

En hier is nog een geweldig voorbeeld van een bank dat in een bed kan worden geklapt, als je de opstelling van een bureau niet echt nodig hebt:

Zoom-Room bed / Uitrol bed

Een populaire bedstijl die de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt, is het Zoom-Room bed, ook wel bekend als uitrol bed. Dit bed is in principe een uitschuifbaar murphy bed, in plaats van het op te klappen in de muur / plafond, klapt het uitrol bed horizontaal in zichzelf op, wat betekent dat je het terug kan schuiven tegen de muur, de boekenplank, de kast, het plafond, of in welk meubilair dan ook.

Terwijl het offciële Zoom-Room bed voor de meeste tiny houses misschien wat groot is, kan je je eigen uitrol bed bouwen door de tips van deze geweldige kerel van Tiny Revolution te volgen, die veel meer doe-het-zelf compacte ontwerpen biedt die perfect zijn voor tiny houses met een beperkt vloeroppervlak.

Waterbed

Een waterbed is misschien niet de eerste keuze voor een tiny house, maar er zijn een paar redenen waarom je zou kunnen overwegen om het uit te testen. Als je op zoek bent naar comfort en de verstelbaarheid van een normaal bed zonder de ruimte te gebruiken dat een traditioneel bed frame inneemt, dan is een waterbed misschien het perfecte antwoord voor jou.

  • Aangepaste hardheid: Waterbedden kunnen hun stevigheid laten aanpassen door de matras naar wens te vullen of af te tappen. Met een dubbel waterkamerbed kunnen zowel jij als je partner het aan je eigen wensen aanpassen.
  • Geen bewegingsoverdracht: Slapen op kleine bedden van een tiny house kan veel problemen veroorzaken voor je partner, zeker als je veel beweegt in je slaap. Maar met dubbele waterkamerbedden hoef je je geen zorgen te maken over het storen van je partner met bewegingen, want er is geen bewegingstransfer tussen de kamers.
  • Flexibel: Heb je vandaag meer ruimte nodig voor een feest in je tiny house? Geen probleem – laat je waterbed gewoon leeglopen en klap het op in de opbergruimte.

Murphy Bed

We kennen allemaal de bekende murphy bedden – bedden die verticaal in de muur klappen, waarbij de onwetende slaper zich met het bed opgevouwen, in de muur bevindt. Omdat de verticale opstelling te veel ruimte vraagt dat een tiny house niet heeft, worden murphy bedden in kleine huizen van opzij gebouwd, wat leidt tot veel innovatieve nieuwe horizontale murphy bedstijlen -en ontwerpen, zoals dit geweldige murphy bed:

De voordelen van het bouwen van een tiny house met murphy bedden in het achterhoofd, is dat je de loft volledig kan doen verdwijnen, waardoor je een hele hoop verticale ruimte kan besparen die in plaats daarvan gebruikt kan worden voor opslag. Dit betekent ook dat je hoofdverdieping in je omgebouwde slaapkamer verandert, waardoor je een veel grotere (mogelijk kingsize) matras in je loft kan passen.

Interessant genoeg, zijn er eigenlijk enkele murphy bed ontwerpen die gebouwd zijn met een bank ervoor, waardoor het murphy bed achter de bank kan zitten en kan omklappen wanneer nodig.

Hangmat bed

Ben je op zoek naar meer woonruimte zonder dat het hoofdverdiepingsgebied van je tiny house groter wordt? Waarom het loftidee niet nemen en het uitbreiden?

Hoewel het misschien niet haalbaar is om een hele tweede verdieping te bouwen in je tiny house (en vreselijk voor de afstand tussen je hoofdverdieping), is er niets anders dat je ervan weerhoudt om een hangmat op te hangen van de ene naar de andere kant van je huis, zoals dit:

Met slechts een paar metalen draden die aan het plafond zijn vastgeschroefd en de zijkanten die de hangmat of het net omhoog houden, kan je jezelf een vaste zelfgemaakte “tweede verdieping” geven die je kan opzetten of opbergen wanneer je meer ruimte nodig hebt of niet.

Gebruik de extra ruimte om te lezen, slapen, of wat je maar wil – het is ten slotte jouw huis.

Stapelbedden

Stapelbedden zijn een geweldige oplossing voor kinderen in gewone huizen, dus het is geen verrassing dat veel tiny house gezinnen volop gebruik maken van stapelbedden. Wat ervoor zorgt dat stapelbedden zo goed werken in tiny houses, is dat ze van nature weinig ruimte innemen, terwijl ze ook de verticale hoogte in hun voordeel gebruiken.

In een tiny house etalage van Tiny House Listings, kun je zien wat een muur lijkt te zijn tegenover de wandelgang naar de badkamer, naast een ladder die naar de zolder gaat tegenover de hoofdslaapkamer.

Maar de muur schuift eigenlijk zijwaarts, en wanneer hij naar de badkamer wordt geduwd, onthult hij een stel stapelbedden die netjes naast de badkamer zijn weggestopt, onder de tweede loft, waardoor er privacy en slaapkamer is voor meerdere kinderen in één hoek.

Lift bed

Als je klaar bent om moeite voor je bed te doen, waarom dan niet het lift bed proberen? De doe-het-zelf lift bed oplossing geeft je het voordeel om je bed te verhogen van de rest van je huis – het dus uit de weg houden als je niet aan het slapen bent – en het verlagen naar beneden wanneer je het wil gebruiken, zodat je niet naar boven moet klimmen.

Met een paar tandwielen en andere apparatuur die je bij een ijzerhandelaar kunt kopen, bouwde deze tiny house liefhebber van Tiny Home Tours zijn eigen lift bed in zijn huis, waardoor hij een volledig aparte leefruimte heeft gecreëerd die hij naar omhoog kan tillen. Je krijgt nog steeds de verhoogde loft, zonder nood aan een trap. Bekijk het hieronder:

Als je op zoek bent naar een minder wilde oplossing, dan is hier een lift bed dat met een druk op de knop automatisch naar beneden komt en uit het plafond boven de eettafel naar beneden wordt geklapt:

Tips om beter te slapen in je tiny house

Het leren rusten in een huis dat veel kleiner is dat wat je gewoon bent, kan even aanpassen zijn, dus als je niet gemakkelijk kunt rusten in je nieuwe tiny house, dan is het bed misschien niet het probleem. Hier zijn een aantal slaaptips die je kunnen helpen om beter te ontspannen:

  1. Houd je aan een consistent schema

Het feit dat je in een tiny house woont, betekent niet dat je moet stoppen met je normale routine te volgen. Houd jezelf aan een consistent schema, waar je je klaarmaakt om te gaan slapen, in slaap valt en gaat slapen, en dat elke dag op hetzelfde tijdstip. 

Goed slapen gaat om het vinden van manieren om een goede gewoonte te ontwikkelen, het op te slaan, en te bewaren.

  • Maak je kamer prioriteit

Een groot verschil met het wonen in tiny houses en het wonen in tiny houses in het algemeen, is dat we niet zo veel prioriteit geven aan de slaapkamer, simpelweg omdat die er niet is. Maar het opruimen van je slaapkamer of slaapruimte – en ervoor zorgen dat het goed aanvoelt – is essentieel om goed te slapen. Overtuig je brein ervan dat deze kleine ruimte je nieuwe slaapruimte is; zet er een nachtlampje, zorg dat je genoeg kussens hebt en blijf comfortabel.

Wat voor bed je ook kiest, het is belangrijk om te onthouden dat je alle flexibiliteit hebt die je je kan bedenken, zolang je tiny house maar plaats biedt voor je verbeelding. Droom de ideale oplossing voor je uit, en vind het beste bed dat je in een mum van tijd goed doet slapen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!