Tiny Houses

Kun je met een baby in een tiny house wonen?

Met je baby in een tiny house wonen. Niet iedereen zit daar op te wachten. Een baby kan al erg overweldigend zijn, laat staan in zo’n kleine ruimte. Maar er zijn ook een aantal voordelen:

Veel overzicht: Het is gemakkelijk om de baby in de gaten te houden. Hij / zij is nooit ver weg en zelden uit het zicht.

Meer doordacht: Omdat we geen rommel willen, zijn we extra attent voor het speelgoed en de baby’s die we in onze ruimte brengen.

Geld besparen: We hebben een poging gedaan om alleen babyartikelen te kopen omdat we ze nodig hebben (in plaats van op voorhand), waardoor we geen geld hoeven uit te geven aan artikelen die we niet nodig hebben.

Er zijn vijf belangrijke gewoontes die we hebben ontwikkeld om de opvoeding van onze zoon in een tiny house goed te laten verlopen. Zo hebben we ruimte en geld (en ons verstand) bespaard. Als je al in een tiny house woont, weet je dat het kopen van compacte versies van meubels tot apparaten tot decoratie van cruciaal belang is. Hetzelfde geldt voor babyproducten. Veel babyproducten hebben compacte versies voor een kleinere voetafdruk.

Een mooi voorbeeld van een compact babyartikel is een minibedje. Kleiner dan een gewone wieg, maar toch groot genoeg om twee jaar te gebruiken, zijn minibedjes een uitstekende ruimtebespaarder. Een ander voorbeeld van een compact babyartikel dat we in huis gebruiken is een opvouwbaar badje. We klappen dit badje uit en zetten het op het aanrecht voor baby’s badje.

Vooral met je eerste baby ben je geneigd om dingen op te slaan die de baby voor zijn eerste jaar nodig heeft, maar om ruimte en geld te besparen, koop je alleen dingen als je ze nodig hebt. Zo heeft je baby bijvoorbeeld pas rond de leeftijd van 6 maanden een kinderstoel nodig. Stel het kopen van een kinderstoel uit tot je baby klaar is om ruimte te besparen.

Door dingen te kopen zoals je ze nodig hebt, bespaar je ook geld. Er zijn talloze dingen geweest waarvan we dachten dat we ze nodig hadden, maar toen we een week of maand wachtten om ze te kopen, had onze baby ze uiteindelijk helemaal niet meer nodig.

Het maken van een schema voor je en je baby heeft veel voordelen als je in een tiny house woont. Een schema helpt je om te weten wanneer je baby slaapt, eet en speelt, en wanneer bepaalde delen van je ruimte stil moeten zijn of zich moeten concentreren op de baby.

4. 4. Creëer een baby-veilige ruimte

In het begin hoef je niet je hele tiny house te bewijzen. Maar het zal helpen om een speciale babyruimte te hebben die ook baby-proof is.

We stellen het babybewijs van ons huis uit omdat het klein is, en ik dacht dat er niet veel plaatsen zouden zijn voor onze zoon om in de problemen te komen. Ik realiseerde me echter al snel dat het babyproefwerk en het hebben van een speciale ruimte waar je baby kan spelen en zwerven, het leven een stuk makkelijker maakt (zelfs als de ruimte klein is)!

5. 5. Ruimtes gebruiken in meerdere richtingen

Meervoudig gebruik is een gewoonte die je misschien al kent als je klein bent. Met een baby lijkt het erop dat je hybride ruimtes creëert waar je baby kan slapen, spelen en eten.

De meeste tiny houses hebben geen speciale ruimte voor een kinderkamer, dus je zult creatief over je ruimte willen nadenken en de spullen voor baby’s in je hele huis willen integreren.

babybed en trap in de cabine

Megan Schetzsle / Inleiding

In ons tiny house ziet dit er zo uit:

Een hoekje van onze woonkamer omgebouwd tot ruimte voor een babybedje.

Een commode in onze badkamer die een dubbele functie heeft als verschoontafel.

Een waslijn in onze loft die een verlengstuk is van ons was/droogproces voor babykleding.

Het opvoeden van een baby in een tiny house kan in eerste instantie intimiderend zijn, maar we hebben gemerkt dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de uitdagingen. Net als bij het wonen in een tiny house was er eerst wat aanpassing nodig, maar we hebben oplossingen gevonden die voor ons werken.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!